Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Євстигнєєв, Євген Олександрович



План:


Введення

Скульптура Євгена Євстигнєєва в Нижньому Новгороді

Євген Олександрович Євстігнєєв ( 9 жовтня 1926 - 4 березня 1992) - радянський актор театру і кіно. Народний артист СРСР ( 1983) [1]. Лауреат Державної премії СРСР ( 1974). Член КПРС з 1960.


1. Біографія

Є. А. Євстігнєєв народився 9 жовтня 1926 в Нижньому Новгороді.

Дитинство Євгена пройшло на околиці, в селищі ім.Володарского. Його батько був на двадцять років старший матері. Обидва вони були робітниками: Олександр Михайлович - металург, Марія Іванівна - фрезеровщіца. Женя рано, шести років, залишився без батька, мама вдруге вийшла заміж, але й вітчим помер, коли хлопчикові було сімнадцять. До війни Женя встиг закінчити семирічку і в сорок першому пішов працювати електромонтером. Потім рік провчився в дізелестроітельних технікумі, але після смерті вітчима довелося йти заробляти. Чотири роки він слюсарював на заводі " Червона Етна ", займався в самодіяльності, грав джаз.

Євген Олександрович був дуже музикальний, віртуозно грав на різних інструментах : на гітарі, на роялі і навіть на вилках. Виступав у різних місцях. Одного разу в 1946 в кінотеатр, де в складі джаз-оркестру Євген грав ударником, прийшов директор Горьковського театрального училища Віталій Лебскій. Директор від одного актора дізнався, що там незвичайний ударник, і вирішив подивитися. Хлопець дійсно був дивний. Він грав так віртуозно і самозабутньо, витворяв з барабанними паличками щось неймовірне, затуляючи собою цілий оркестр і приводячи публіку в захват. Від нього не можна було відірватися.

Після того як оркестранти відіграли чергову композицію, Віталій Лебскій підійшов до музиканта і запитав його: "Молода людина, чи не хочете ви стати драматичним актором?" На що Євстигнєєв простодушно відповів: "Я не знаю". - "Тоді ось вам мої координати, і я чекаю вас у себе", - продовжив Лебскій і вручив хлопцеві папірець з адресою училища.

В 1946 Євген був зарахований на перший курс Горьковського театрального училища. Закінчивши театральне училище в 1951, Євстигнєєв був розподілений у Володимирський обласний драматичний театр імені А. Луначарського.

В 1954 вступив до Школу-студію МХАТ, причому відразу на другий курс.

В середині 1955 студенти Школи-студії МХАТ створили "Студію молодих акторів", яка через рік стала базою для нового столичного театру - "Современник".

В 1956 закінчив Школу-студію МХАТ (курс П. В. Массальского).

У 1960 році Є. Євстигнєєв вступив в КПРС.

Першу свою значну роль в "Современнике" Євстигнєєв зіграв в 1960 у виставі "Голий король" за п'єсою Євгенія Шварца. Після цього спектаклю виконавець головної ролі - короля - Євстигнєєв прокинувся знаменитим.

Справжня всесоюзна слава прийшла до Євстигнєєва в 1964 - після ролі Диніна у фільмі режисера Елема Клімова " Ласкаво просимо, або Стороннім вхід заборонено ".

Останньою роллю Євстигнєєва в "Современник" був Дорн в "Чайці" А. П. Чехова в 1970.

В 1971 услід за Олегом Єфремовим, перейшов в трупу МХАТу. Першою його роллю на новій сцені став Володя у виставі "Валентин і Валентина" за п'єсою Михайла Рощина. У грудні 1980 у Євстигнєєва стався інфаркт. На рубежі 90-х років він зіграв в Театрі Антона Чехова Фірса у "Вишневому саду", в 1991 - в артілі АРТИСТІВ Сергія Юрського - Глова у виставі "Гравці-XXI". Останньою роллю Євстигнєєва в кіно був цар Іван Грозний у фільмі В. Ускова і В. Краснопольського "Єрмак".

В 1988 році зіграв професора Преображенського у фільмі Собаче серце.

Могила на Новодівичому кладовищі в Москві

Є. А. Євстігнєєв помер перед операцією на серці в Лондоні 4 березня 1992, (за іншими джерелами - 5 березня) [2].

Похований у Москві на Новодівичому кладовищі (ділянка № 10).


1.1. Сім'я


2. Визнання і нагороди


3. Пам'ять

Євстигнєєв - актор широкого діапазону ролей, але найбільш вдалими були характерні ролі. Непомітна зовнішність - сутула фігура, голова з великою лисини, довгим носом "картоплею" і відстовбурченими вухами - компенсувалася великим артистизмом, чіпкої спостережливістю і великим чарівністю. Євстигнєєв досяг такої майстерності в професії, що практично моментально вгадував і формував персонажа, створюючи імпровізаціями те, що було потрібно режисеру. Євстигнєєв вписувався в будь акторський ансамбль, був абсолютно переконливий і органічний в будь-якій ролі, навіть в епізодах. Дуже швидко він заробив собі високу професійну репутацію, участь його у фільмі і спектаклі гарантувало сенсаційний успіх.

Євстигнєєв був універсальний. Позитивним героям він дарував скромність, душевну відкритість і теплоту, чарівність, інтелігентність; негативним - черствість, мстивість, розумову обмеженість, відразливе поведінку.


4. Творчість

4.1. Ролі в театрі

Володимирський обласний драматичний театр ім. А. В. Луначарського
  1. 1951 - "Розлом" Б. А. Лавреньова - третій матрос
  2. 1951 - "Співають жайворонки" К. Кропиви - Володя шофер
  3. 1951 - "Сніжок" В. А. Любимова - Джон
  4. 1952 - "Іван та Марія" В. А. Гольдфельда - Княжич
  5. 1952 - "Ревізор" М. В. Гоголя - Поштмейстер Шпекін
  6. 1952 - "Любов Ярова" К. А. Треньова - Швандя, Котов
  7. 1953 - "Варвари" М. Горького - Притикіна
  8. 1953 - "Ніч помилок" О. Голдсміта - Тоні Лумкінс
  9. 1953 - "Ромео і Джульєтта" В. Шекспіра - Меркуціо
  10. 1953 - "Оптимістична трагедія" В. Вишневського - Ватажок анархістів
  11. 1953 - "Альоша Пєшков" І. А. Груздева і О. Д. Форш - дядько Яків
  12. 1953 - "Дуенья" Р. Б. Шеридана - Мендоза
  13. 1954 - "Порт-Артур" И. Ф. Попова и А. Н. Степанова - Иван Терешкин
  14. 1955 - "Соперники" Р. Б. Шеридана - Энтони Эпсолют
Московський театр "Современник"
  1. 1956 - "Вечно живые" В. С. Розова - Чернов
  2. 1957 - "В поисках радости" В. С. Розова - Дядя Вася
  3. 1958 - "Матросская тишина" А. А. Галича - Абрам Ильич Шварц (спектакль был запрещен после просмотра)
  4. 1958 - "Никто" Э. Де Филиппо - Дон Чиро
  5. 1958 - "Продолжение легенды" А. В. Кузнецова - Захар Захарович
  6. 1959 - "Два цвета" А. Г. Зака и И. К. Кузнецова - Глухарь
  7. 1959 - "Взломщики тишины" О. Скачкова - Роль
  8. 1959 - "Пять вечеров" А. М. Володина - инженер
  9. 1960 - " Голый король " Е. Л. Шварца - Король
  10. 1961 - "Третье желание" В. Блажека - Старичок и Отец
  11. 1961 - "Четвертый" К. М. Симонова - Тэдди Франк
  12. 1962 - "Старшая сестра" А. М. Володина - Мединский
  13. 1962 - "Пятая колонна" Э. Хемингуэя - Управляющий
  14. 1962 - "По московскому времени" Л. Г. Зорина - Ларин
  15. 1963 - "Назначение" А. М. Володина - Куропеев - Муравеев
  16. 1963 - "Без креста" В. Ф. Тендрякова - Отец Дмитрий
  17. 1964 - " В день свадьбы " В. С. Розова - Алексей Салов
  18. 1966 - "Обыкновенная история" И. А. Гончарова - Граф
  19. 1967 - "Традиционный сбор" В. С. Розова - Усов
  20. 1967 - "Декабристы" Л. Г. Зорина - Чернышев
  21. 1967 - "Народовольцы" А. П. Свободина - Александр II
  22. 1967 - "Большевики" М. Ф. Шатрова - Луначарский
  23. 1967 - "Случай в Виши" А. Миллера - Австрийский князь (спектакль запрещен после просмотра, возобновлен в 1987 году без участия Е. А. Евстигнеева)
  24. 1968 - "На дне" М. Горького - Сатин
  25. 1970 - "Чайка" А. П. Чехова - Дорн
МХАТ
  1. 1971 - "Валентин и Валентина" М. М. Рощина - Володя
  2. 1972 - " Сталевары " Г. К. Бокарева - Петр Хромов
  3. 1973 - "Старый Новый год" М. М. Рощина - Иван Адамыч
  4. 1975 - "Медная бабушка" Л. Г. Зорина - Соболевский
  5. 1975 - "Эшелон" М. М. Рощина - Федор Карлыч
  6. 1975 - "Заседание парткома" А. Гельмана - Соломахин
  7. 1975 - "Нина" А. Д. Кутерницкого - Желвин
  8. 1976 - "Три сестри" А. П. Чехова - Чебутикін
  9. 1976 - "Иванов" А. П. Чехова - Шабельский
  10. 1977 - "Обратная связь" А. И. Гельмана - Окунев
  11. 1979 - "Мы, нижеподписавшиеся" А. И. Гельмана - Девятов
  12. 1979 - "Кино" И. Чурки - Хайтмански
  13. 1982 - "Чайка" А. П. Чехова - Дорн
  14. 1985 - "Дядя Ваня" А. П. Чехова - Серебряков
  15. 1985 - "Серебряная свадьба" А. Н. Мишарина - Выборнов
  16. 1987 - "Колея" В. К. Арро - Пришвин
  17. 1987 - "Перламутровая Зинаида" М. М. Рощина - Табак
  18. 1990 - "Чеховские страницы" А. П. Чехова - Чубуков (Предложение)
Театр Антона Чехова
  1. 1990 - "Вишневый сад" А. П. Чехова - Фирс
АРТель АРТистов Сергея Юрского
  1. 1992 - "Игроки-XXI", постановка С. Ю. Юрского по пьесе Н. В. Гоголя "Игроки" - Глов

4.2. Фільмографія

  1. 1957 - Поединок - Петерсон
  2. 1958 - Васисуалий Лоханкин (к/м) - Васисуалий Лоханкин
  3. 1959 - Баллада о солдате - водитель грузовика
  4. 1960 - Анюта - художник
  5. 1961 - В трудный час - сосед Ольги
  6. 1961 - Любушка - Филипп
  7. 1961 - Человек идёт за солнцем - Николай Черных, мотоциклист
  8. 1962 - Девять дней одного года - Николай Иванович
  9. 1962 - Никогда - Александр Иванович Алексин
  10. 1962 - Молодо-зелено - священник Жохов
  11. 1963 - Им покоряется небо - Иван Сергеевич
  12. 1963 - Сотрудник ЧК - Марков
  13. 1964 - Добро пожаловать, или Посторонним вход воспрещён - Дынин
  14. 1964 - Хотите - верьте, хотите - нет - сосед-профессор
  15. 1965 - Верьте мне, люди - Костиков
  16. 1965 - Верность - Иван Терентьевич
  17. 1965 - Знойный июль - Следователь
  18. 1965 - Гиперболоид инженера Гарина - инженер Пётр Петрович Гарин
  19. 1966 - Скверный анекдот - Пралинский
  20. 1966 - Строится мост - Синайский
  21. 1966 - Старшая сестра - Огородников
  22. 1966 - Всадник над городом - Дядя Владя
  23. 1966 - Берегись автомобиля - режиссёр народного театра
  24. 1966 - Крылья - Миша
  25. 1967 - Они живут рядом - Данилов
  26. 1967 - Стюардесса (к/м) - пьяный пассажир
  27. 1967 - Штрихи к портрету В. И. Ленина - Анатолий Луначарський
  28. 1968 - Золотой телёнок - Корейко Александр Иванович, подпольный миллионер
  29. 1968 - Всего одна жизнь - Чичерин
  30. 1969 - Зигзаг удачи - Калачёв
  31. 1969 - Это было в разведке - фотограф
  32. 1969 - Старый дом - Яковлев
  33. 1969 - Мосты через забвение - человек с гвоздями
  34. 1969 - Странные люди - старший брат (серия "Братка")
  35. 1969 - Обвиняются в убийстве - Спиридонов
  36. 1970 - Бег - Парамон Ильич Корзухин
  37. 1970 - Чайковский - Герман Ларош
  38. 1970 - Свой - Георгий Ефимович
  39. 1971 - Старики-разбойники - Воробьёв Валентин Петрович
  40. 1971 - Вся королевская рать - Ларсон
  41. 1972 - На дне - Сатин (телеспектакль)
  42. 1972 - Командир счастливой "Щуки" - Степан Лукич
  43. 1972 - Ход белой королевы - Дрыжик
  44. 1972 - Достояние республики - Витоль
  45. 1972 - Приваловские миллионы - Иван Яковлевич
  46. 1972 - Учитель пения - инспектор жилконторы
  47. 1973 - Семнадцать мгновений весны - профессор Плейшнер
  48. 1973 - Невероятные приключения итальянцев в России - хромой
  49. 1973 - Старая крепость - Петлюра
  50. 1973 - Дача - Фёдор - художник
  51. 1974 - Жребий - Профессор
  52. 1974 - Нейлон 100 % - Стоматолог
  53. 1974 - Моя судьба - Тимофей Кожухов / Павел Тимофеевич Кожухов
  54. 1974 - Последнее лето детства - Валентин Валентинович Навроцкий
  55. 1974 - Ещё можно успеть - Сеглин
  56. 1975 - На ясный огонь - Пирамидов
  57. 1975 - Потрясающий Берендеев - отец Берендеева
  58. 1975 - Вкус халвы - Визирь
  59. 1975 - Гамлет Щигровского уезда - Фёдор Михеич
  60. 1975 - Вариант "Омега" - Симаков
  61. 1976 - Легенда о Тиле - священник
  62. 1976 - Дни хирурга Мишкина - Филипп Иванович
  63. 1976 - Жизнь и смерть Фердинанда Люса - Дигон
  64. 1976 - Повесть о неизвестном актёре - Пал Палыч Горяев
  65. 1977 - Про Красную Шапочку - Звездочёт
  66. 1977 - Подранки - Сторож
  67. 1977 - Нос - чиновник газетной экспедиции
  68. 1977 - Переезд - Шофер
  69. 1977 - По семейным обстоятельствам - Николай
  70. 1977 - Заседание парткома - Лев Алексеевич Соломахин (фильм-спектакль)
  71. 1978 - Мораль пани Дульской - Пан Дульский (телеспектакль)
  72. 1978 - Кровь и пот - Генерал Чернов
  73. 1979 - С любимыми не расставайтесь - Хомак
  74. 1979 - Примите телеграмму в долг - отец Сашеньки
  75. 1979 - Место встречи изменить нельзя - Пётр Ручников, "Ручечник"
  76. 1980 - Чёрная курица, или Подземные жители - Батюшка
  77. 1980 - Старый Новый год - Иван Адамыч
  78. 1980 - Атланты и кариатиды - Сосновский
  79. 1981 - Рождённые бурей - полковник Хейзе
  80. 1981 - Любимая женщина механика Гаврилова - дядя Риты
  81. 1981 - Этот фантастический мир. Выпуск № 6 - Кеннет Берг (телеспектакль)
  82. 1982 - Не хочу быть взрослым - Актёр
  83. 1983 - Демидовы - Никита Демидович Антуфьев
  84. 1983 - Комический любовник, или Любовные затеи сэра Джона Фальстафа - Герцог
  85. 1983 - Мы из джаза - "Папа"
  86. 1983 - У місті гарна погода - секретар райкому партії (телеспектакль)
  87. 1983 - Людина з країни Грін - Франк Давенант (телеспектакль)
  88. 1984 - Ще люблю, ще сподіваюся - Василь Васильович
  89. 1984 - Казки старого чарівника - новий король
  90. 1984 - Межа можливого - Професор Куликов
  91. 1984 - Періколи - Віце-король
  92. 1984 - І життя, і сльози, і любов - Степан Степанович (Стаканич)
  93. 1984 - Три сестри - Чебутикін (телеспектакль)
  94. 1984 - Прохіндіада, або Біг на місці - глядач у залі
  95. 1985 - Людина з акордеоном - Лопатин
  96. 1985 - Зимовий вечір у Гаграх - Олексій Іванович Бєглов
  97. 1985 - Ще люблю, ще сподіваюся - Василь Васильович
  98. 1987 - Моонзунд - адмірал фон Ессен
  99. 1987 - Гардемарини, вперед! - Олексій Петрович Бестужев, канцлер
  100. 1987 - Слідопит - Сахем племені Сенека
  101. 1987 - Джек Восьмьоркін - "американець" - адмірал Фіцлауров
  102. 1987 - Гра в детектив - інспектор поліції (телеспектакль)
  103. 1987 - Вона з мітлою, він в чорному капелюсі - Ворон (озвучення)
  104. 1988 - Місто Зеро - хранитель музею
  105. 1988 - Собаче серце - професор Преображенський
  106. 1988 - Нові пригоди янкі при дворі короля Артура - Архієпископ
  107. 1988 - Йолки-палки! - Юрій Вікторович
  108. 1989 - Бенкети Валтасара, або Ніч зі Сталіним - Михайло Іванович Калінін
  109. 1989 - Биндюжник і король - Никифор
  110. 1989 - Кинувши час - академік Василь Данилович Челишев
  111. 1990 - Яма - голова суду
  112. 1990 - Шапка - Баранов
  113. 1990 - Десять років без права листування - професор Ісай Львович
  114. 1990 - Сучі діти - нанайці
  115. 1991 - Віват, гардемарини! - Бестужев
  116. 1990 - На прізвисько "Звір" - старий зек
  117. 1991 - Нічні забави - ​​Олександр Андрющенко, музикант
  118. 1991 - Глас волаючий - кат
  119. 1992 - Гардемарини 3 - Бестужев
  120. 1992 - Як живете, карасі? - емігрант
  121. 1992 - Сни про Росію - придворний садівник
  122. 1992 - Вишневий сад - Фірс (телеспектакль)
  123. 1992 - Арбітр - голос за кадром
  124. 1992 - Лавка "Рубінчик" і ... - Професор (останній фільм)
  125. 1996 - Єрмак - Іван Грозний (фільм закінчений після смерті актора, роль озвучена Сергія Арцибашева)

4.3. Кіножурнал " Гніт "

  1. 1972 - Вечір спогадів - п'яниця
  2. 1972 - Жертва гостинності - п'яниця Дід Мороз
  3. 1976 - Без дурнів - чиновник

4.4. Озвучування мультфільмів

  1. 1972 - Веселі хлопці
  2. 1977 - Бравий інспектор Мамочкін
  3. 1978 - Як Тугу Здолали
  4. 1985 - Чортеня з пухнастим хвостом

4.5. Участь в радіовиставах


Примітки

  1. Євген Олександрович Євстігнєєв - slovari.yandex.ru/dict/krugosvet/article/e/ed/1010369.htm в енциклопедії "Кругосвет"
  2. Євстигнєєв, Євген Олександрович - RuData.ru - www.rudata.ru / wiki / Євстигнєєв, _Евгеній_Александровіч
  3. Лілія Журкіна (Євстигнєєва) - біографія - kino-teatr.ru/kino/acter/w/sov/12075/bio / - = Кинопланета =
  4. Указ Президії Верховної Ради СРСР № 7425-Х від 28 червня 1982 року.
  5. Євстигнєєв Євген Олександрович - www.tyrandot.ru/laureate/laureate_47.html?full=1 на сайті премії Кришталева Турандот

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Рябінін, Євген Олександрович
Моргунов, Євген Олександрович
Євтушенко, Євген Олександрович
Галунів, Євген Олександрович
Гінзбург, Євген Олександрович
Лансере, Євген Олександрович
Яковлєв, Євген Олександрович
Гребеніков, Євген Олександрович
Ніконов, Євген Олександрович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru