Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Єнгібаров, Леонід Георгійович


Engib1.jpg

План:


Введення

Леонід Георгійович Єнгібаров (арм. Լեոնիդ Ենգիբարյան; 15 березня 1935 - 25 липня 1972) - клоун - мім, письменник, творець нового амплуа у цирку: "сумний клоун".


1. Біографія

Народився 15 березня 1935 в Москві, в сім'ї кухаря і кравчині. Все життя прожив у старому дерев'яному будинку в Мар'їній Гаю.

З дитинства полюбив вірші Пушкіна, казки Андерсена і ляльковий театр.

Ще будучи школярем, став займатися боксом.

Після школи вступив до інституту фізкультури. Але незабаром пішов з нього, зрозумівши, що професійний спорт - це не його покликання.

В 1955 вступив до Циркове училище на відділення клоунади. Його режисером-педагогом став Юрій Павлович Бєлов. Це був єдиний режисер, з яким працював Єнгібаров протягом всього свого життя. (Не вважаючи кінорежисерів, у фільмах яких він знімався).

Ще будучи студентом, Єнгібаров став виступати (з 1956 року) на естраді в якості міма.

В 1959 Єнгібаров закінчив училище. Він випустився як "соло-клоун".

25 липня 1959 - дебют на манежі новосибірського цирку.

З 1959 працював у вірменському цирковому колективі.

1960 - гастролював в Харкові, Тбілісі, Воронежі, Мінську та інших містах

1961 - гастролі в містах Одеса, Баку, Москва. Перші гастролі в Москві, в цирку на Кольоровому бульварі. Оглушливий успіх.

Перші закордонні гастролі - в Польщі - Краків, Варшава. Теж успіх.

1962 - гастролі в Ленінграді, де Єнгібарова вручили медаль за кращий номер року. У Ленінграді він познайомився в Марселем Марсо і Роланом Биковим. Биков став його близьким другом на все життя.

1963 - знявся у головній ролі (клоун Льоня) у фільмі "Шлях на арену" (студія " Арменфільм ", режисер Г. Маля і Л. Ісаакян).

1964 - знявся в ролі німого пастуха в фільмі С. Параджанова " Тіні забутих предків "( студія ім.Довженка, Київ).

1964 - в Празі, на Міжнародному конкурсі клоунів Єнгібаров зайняв перше місце. Він був названий кращим клоуном світу. Тоді ж, в Празі, в чеських газетах були вперше опубліковані новели Єнгібарова.

1965 - другі гастролі в Москві. У Празі народилася дочка Єнгібарова - Барбара. Її мама - чеська журналістка і художниця Ярміла Галамкова.

1966 - на екрани виходить документальний фільм "Леонід Єнгібаров, знайомтеся!" (Режисер В. Лісаковіч).

За 1960-1969 роки Єнгібаров об'їздив з гастролями весь СРСР. Особливо його любили в Одесі, Києві, Єревані, Ленінграді

1970, березень-липень - треті московські гастролі Єнгібарова. В цьому ж році в Єревані був знятий фільм "2-Леонід-2".

1971 - Єнгібаров разом з Бєловим створюють спектакль "Зоряний дощ" і показують його в Єревані і в Москві (в Театрі естради).

Єнгібаров вимушено йде з цирку. І створює свій театр. Режисер - Юрій Бєлов. Вони репетирують в Мар'їній Гаю. За п'ять місяців був створений спектакль "Примхи клоуна".

В Єревані виходить перша книга новел Л. Єнгібарова "Перший раунд".

Також цього року Єнгібаров знявся у фільмі Т. Абуладзе " Намисто для моєї улюбленої "(в ролі клоуна Суріков).

З Жовтень 1971 по Червень 1972 Єнгібаров гастролює зі своїм театром по всій країні. За 240 днів було зіграно 210 вистав. В цьому ж році знявся в невеликому епізоді в фільмі В. Шукшина "Пічки-лавочки".

Липень 1972 - Єнгібаров в Москві, формально він знаходиться у відпустці, репетирує новий спектакль, але часу для його створення залишається занадто мало ...

25 липня - Великий Клоун іде у вічність

28 липня 1972 - похований на Ваганьковському кладовищі в Москві.

Могила Леоніда Єнгібарова на Ваганьковському кладовищі в Москві
АВТОБІОГРАФІЯ

Народився я в Москві. Дев'ять років провів на рингу. Заповідь "вдарили по правій щоці, підстав ліву" вважаю в корені помилковою. Змінив безліч професій, і в двадцять два роки мені залишалося тільки стати актором. Писати почав тоді ж, мимоволі. Ніхто з авторів не хотів зі мною працювати, довелося самому стати сценаристом. Сподобалося. Тепер з жахом думаю: а раптом з'явиться справжній сценарист ...

Люблю: море, осінь ... Вінсента Ван-Гога.

Боюся: благополуччя.

Головне для мене в житті - відчувати відповідальність за все що відбувається навколо нас.

Л.Енгібаров


2. Творчість

Леонід Єнгібаров увійшов в історію цирку як яскравий представник філософської клоунської пантоміми. Рано піднявшись на вершину слави, він прикував до себе увагу преси. Про нього багато написано, багато чого він сказав про себе сам в книгах, статтях та інтерв'ю.

3. Нагороди та звання

  • Народний артист Вірменської РСР ( 1971).
  • В 1964 на Європейському конкурсі клоунів в Празі отримав першу премію - кубок Е. Басса.

4. Пам'ять

  • Культурний центр "Софіт" імені Єнгібарова

4.1. Книги

  • "Леонід Єнгібаров: Мім, що говорить з вічністю" М.Романушко, 2010 р.
  • "Леонід Єнгібаров: Клоун очима поета" М.Романушко, 1-е видання 2008 р., 2-е видання 2011
  • "Не прощаюся з тобою" М.Романушко, 1997 р.

4.2. Фільми

  • "Цирк нашого дитинства", реж. Олексій Габрилович, 1983.
  • "Леонід Єнгібаров", реж. Ліліан Степанян, 1984.
  • "Людина з жовтою планети", реж. М. Мовсесян, 1985.
  • "Клоун з осінню в серці", програма з телециклу Ігоря Кіо "Все клоуни. Випуск 4. Леонід Єнгібаров", 1986.
  • "Леонід Єнгібаров. Телемемуари. Він був сонячним клоуном ..." Ролан Биков про Леоніда Єнгібарова.
  • "Леонід Єнгібаров - все репризи". Маріетта Рудіна, 1993.
  • "Леонід Єнгібаров" (серія "Фрак народу"), Володимир Орен, 1997.
  • "Король кишенькових злодіїв. Леонід Єнгібаров", реж. Кирило Ашухов, 2000.
  • "Льоня, покажи нам що-небудь!", Реж. Тетяна Вількіна.
  • "Зоряний клоун", анімаційний фільм, реж., Ксенія Кротова, автор сценарію Марія Романушко, 2000.
  • "Королі сміху. Єнгібаров", 2003. (Ім'я режисера знайти не вдалося).
  • "Леонід Єнгібаров (Як йшли кумири)", рік випуску і реж. не відомі.
  • "Серце на долоні", посв.70-річчя Л. Єнгібарова, 2005.
  • "Леонід Єнгібаров. Сміх крізь сльози", реж. Сергій Холодний, 2005.
  • "Поет і клоун", реж. Олег Васін, 2008.

4.3. Поезія

4.4. Філателія

4.5. Пам'ятники

  • У Вірменії Єнгібарова встановлено пам'ятник. [2]

5. Фільмографія

  1. 1963 - Шлях на арену.
  2. 1964 - Тіні забутих предків.
  3. 1966 - Айболит-66 - епізод.
  4. 1969 - Берег юності.
  5. 1970 - 2-Леонід-2.
  6. 1971 - Намисто для моєї улюбленої.
  7. 1972 - Пічки-лавочки.

6. Бібліографія

Примітки


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Куксо, Леонід Георгійович
Яковлєв, Леонід Георгійович
Бакштаєв, Леонід Георгійович
Мельников, Леонід Георгійович
Петросян, Леонард Георгійович
Калатозішвілі, Михайло Георгійович
Сорокін, Володимир Георгійович
Джарти, Василь Георгійович
Круглов, Юрій Георгійович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru