Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Ідолопоклонство



План:


Введення

греч. εἰδωλολατρεία ) - Поклоніння ідолу, як підміна поклонінню істинному Богу, як його розуміють Авраамічних релігій ( Іудаїзм, Християнство, Іслам). Ідолопоклонство, по-єврейськи - עבודה זרה (авода зара) - "чужа служба", тобто поклоніння чужому, з точки зору євреїв і ранніх християн, не існуючого богу. На думку шанованого християнами апостола Павла :

По-єврейськи "ідол" אליל (еліль), що перекладається як "божок", тому ідолопоклонство - це відмова від віри в істинного Бога, або підміна Його якимсь придуманим істотою. Для старозавітних євреїв ідолопоклонниками були ті, хто, залишивши або не знаючи Бога Ізраїлю, поклонялися якимось "богам", які були нічим іншим як уособлених силами природи, обожненими людьми або навіть тваринами. Фактично, для євреїв ідолопоклонство було альтернативним ім'ям язичництва і відступництва.


1. Старий Завіт про ідолопоклонство

Проти підміни справжнього Бога "іншими богами", тобто обожнювання природних стихій і всякої тварі, поклоніння їм, виготовлення відповідних бовванів та інших проявів ідолопоклонства, каже біблійна Заповідь, за традицією колективна на дві частини:

Я Господь, Бог твій, що вивів тебе із землі Єгипетської, з дому рабства, хай не буде у тебе інших богів перед лицем Моїм. Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог ревнитель ...

Боротьба пророків з ідолопоклонством проходить червоною ниткою через всю історію Ізраїлю. І природно, що за відсутності для віруючих в Бога Ізраїлевого самих язичницьких божеств, всі "богопочитание" язичників в очах пророків зводилося до служіння зображенням тих "богів":

Я боввана твоїх і кумирів з-поміж себе, і не будеш більше поклонятися виробам рук твоїх
І кинули вони їхніх богів на огонь, бо не боги вони, а тільки чин людських рук, дерево та камінь, і понищили їх

Подібне, різко негативне ставлення пророків до ідолопоклонства, як поклоніння "виробам рук", може навести на думку про принципову неприпустимість релігійних зображень при марновірство, і повному ототожненні релігійних зображень та ідолів. Проте, таке розуміння спростовується Біблією, яка свідчить про допустимість і наявності культових зображень в релігії істинного Бога. Заборона зображень, поширюється виключно на зображення самого Бога, оскільки у Нього немає видимого образу, а спроба зобразити Бога призводить до створення чергового ідола:

Ви сильно стерегти свої душі, бо ви не бачили ніякого образу в той день, коли говорив Господь до вас Господь на Хориві з середини огню, щоб ви не зіпсувалися і не зробили собі ідола на подобу якогось кумира, що представляють чоловіка або жінку, зображення всякої худобини, що на землі, зображення всякої крилатого птаха, що літає під небом, зображення якого-небудь [гада], повзає по землі, зображення всякої риби, що в воді під землею і щоб ти, звівши на небо і побачивши сонце, місяць і зірки [і] всі воїнство небесне, не спокусився і не вклонився їм і не служив їм, так як Господь, Бог твій, приділив їх усім народам під усім небом

2. Ідолопоклонство і культові зображення

Те, що Друга Заповідь, дана Богом Мойсеєві, говорить не про всіх релігійних зображеннях, а тільки про тих, що намагаються зобразити богів чи Бога, говорить той факт, що того ж Мойсеєві Бог велить зробити культові зображення для новоствореної релігії Старого Завіту:

І зробиш двох херувимів роботою кутою зробиш їх з обох кінців віка зроби одного херувима з одного краю, а одного херувима з краю; [Від того] з кришки зробіть херувимів на обох кінцях його і будуть ті херувими простягати крила догори, покриваючи крилами над віком, а їхні обличчя [будуть] один до одного; до віка будуть обличчя тих херувимів. І покладеш те віко згори на ковчега, в ковчег же поклади одкровення, яке Я тобі дам там Я буду відкриватися тобі і говорити з тобою над віка з-посеред обох херувимів

Про цих "херувимах слави", як про невід'ємну складову старозавітного культу, говорить і апостол Павло ( Євр. 9:5). Таким чином, насправді, коли мова не йде про язичництво або зображенні Бога, Бог не те що б не забороняє, а прямо вимагає зробити зображення необхідні для виконання релігійного культу.

Згодом, при спорудженні єрусалимського храму, культові зображення робилися вже без особливого на те веління Бога. Перш за все це відноситься до величезних дерев'яних статуям херувимів в Святая Святих, зробленим царем Соломоном :

І зробив він у домі Святого Святих двох херувимів різьб'яною роботою, і покрив їх золотом. Крила херувимів: довжина [були] в двадцять ліктів. Одне крило в п'ять ліктів торкалося стіни дому, а крило інше п'ять ліктів, прилягало до крила іншого херувима; [одно] і крило другого херувима п'ять ліктів торкалося стіни дому, а крило інше п'ять ліктів, прилягало до крила іншого херувима. Крила цих херувимів [були] розпростерті на двадцять ліктів; і вони стояли на ногах своїх, а їхні обличчя до храму

І Господь не висловив ніякого несхвалення, але навпаки, відповів на молитву Соломона:

Я освятив той храм, що ти збудував, щоб покласти імені Моєму там повік, і будуть там Мої очі та серце Моє по всі дні

Але, заохочуючи Соломона, Бог все-таки застерігає його про загрозу ідолопоклонства:

Якщо ж ви та ваші сини від Мене, і не будете дотримувати заповідей Моїх та уставів Моїх, що Я дав вам, і підете, і будете служити іншим богам і поклонятися їм, то Я винищу Ізраїля з поверхні землі, яку дав їм, і храм, який Я освятив імені Моєму, відкину від лиця Мого, і стане Ізраїль за приповістку та за посміховище серед усіх народів. І храм цей найвищий, кожен, хто проходитиме повз нього, скам'яніє та свисне, і скаже: "за що Господь зробив так цьому Краєві та храмові цьому?" І скажуть: "за те, що вони покинули Господа, Бога свого, Який вивів їхніх батьків з Єгипетської, і прийняли інших богів, і вклонялися їм, і служили їм, - за це навів на них усе оце лихо "

Зображення були і у Другому храмі, побудованому після вавилонського полону. Пророк Єзекіїль, який отримав одкровення від Бога, описує його пристрій і вказує на наявність зображень ( Єз. 41:17-20,25).

Крім біблійних, є й історичні свідчення того, що в другому храмі були культові зображення. Антіохійський історик Іоанн Малала розповідає, що Тит, що зруйнував єрусалимський храм в 70 -му році, подарував жителям Антіохії все, що награбував в Єрусалимі, а за воротами міста, по дорозі в Дафну, встановив велику бронзову фігуру ангела з храму.


3. Ідолопоклонство в християнстві

3.1. Думка історичних церков

Nuvola apps kaboodle.svg Зовнішні відеофайли
Іконошанування і ідолопоклонство
Nuvola apps kaboodle.svg Іконошанування і ідолопоклонство: у чому різниця? У чому значення ікони в Православ'ї? - уривок з передачі "Церква і світ" з Митрополитом Іларіоном на каналі " Вести "

На думку традиційних історичних церков ( Давньосхідні церкви, Православ'я [1], Католицизм, Лютеранство, Англіканство), ідолопоклонством в християнстві є:

  • Спотворене розуміння иконопочитания, коли замість Прототипу, поклоніння воздається самому образу, тобто ікона перетворюється на фетиш. Як зазначав православний архімандрит Макарій : "Втім, у нас не можна і чекати того, щоб одні місіонери і клірики парафіяльних церков проповідували іновірців Бога істинного, але і всі православні селяни та торгові люди нерідко пояснюють їм віру, яку називають" хрещення ", і багато з цих вчителів називають честния ікони богами, а полички, на яких вони стоять, божниця " [2].
  • Створення "Неканонічних" ікон із зображенням Бога у вигляді антропоморфного істоти. До таких ікон ставляться так звані "ікони Бога Отця "та ікони Трійці, де крім зображення Боголюдини Христа, є зображення і Бога Отця, тобто зображення Того, Кого не можна зобразити, і на що існує недвозначний старозавітний заборону.

3.2. Неортодоксальне думку

На думку частини нетрадиційних християнських церков, а також організацій і груп псевдохристиянського спрямування ( свідки Єгови [3] [4]), які дотримуються иконоборческой ідеології, а також іудеїв, мусульман [5], частини англікан, що дотримуються статті 22 англіканського віросповідання, та деяких атеїстів [6], а також у ранньому радянському релігієзнавство [7] ідолопоклонство в християнстві присутній в його традиційних, історичних напрямках ( давньосхідні церкви, православ'я, католицизм, лютеранство , Оксфордське рух) у формі иконопочитания, тобто через поклоніння релігійним зображенням ( статуям, іконам і хрестів) під час богослужінь у храмах та інших місцях і формах поклоніння Богу.

  • Перш за все, така точка зору частини християн, іудеїв, мусульман і атеїстів заснована на тлумаченні Біблії, на їхню думку, забороняє поклонятися будь-яким релігійним зображенням.
  • Стверджується також, що грецьке слово εἴδωλον може перекладається і як образ і як і ідол [8] [9], тому ідолопоклонство розглядається як поклоніння образам. Однак, таке зіставлення двох понять не коректно, оскільки має виключно політичний зміст і спростовується зокрема біблійним текстом -
створив Бог людину за образом (ікона) Своїм, за образом Божим створив її
чоловік не повинен покривати голову, бо він образ (ікона) і слава Божа
Який (Син) є образ (ікона) невидимого Бога, роджений перш усякого творива
  • Також критики иконопочитания вказують на рішення одного з іспанських помісних соборів (на початку IV століття), згідно з яким "не повинно бути малюнків (picturas) в церкві, щоб на стінах не зображувалося те, що шанується і чому поклоняються" (ne quod colitur et adoratur in parietibus depingatur) [11].
  • Аргументація проти іконошанування належить древнім іконоборцями, що відкидали ікони Христа з тієї причини, що Його божественна природа неізобразімо, а ізобразіма природа тільки людська, а тому, що поклоняється перед іконою Христа, поклоняється тварі замість Творця, що так само є ідолопоклонством. Однак, традиційні історичні церкви вважають дану критику іконоборців несправедливою, оскільки поклоніння воздається Самому Христу, який є, на думку тринітаріїв, втіленим Богом, а не Його природа [12]. Так, Феодор Студит і Патріарх Константинопольський Никифор засновували свої доводи проти іконоборців на понятті іпостасно єдності Божества і людства у Христі. За їх твердженнями, ікона зображує не природу, а іпостась втіленого Бога, тобто божественне Слово, що став Людиною. На сяйві навколо голови Христа завжди пишеться грецький переклад священної старозавітної тетраграмма ( Ягве), щоб показати, Хто зображений.

4. Біблійні цитати

  • "Служіння ідолам - є початок і причина, і кінець всякого зла" ( Прем. 14:27).
  • "Ідоли язичників - срібло та золото" ( Пс. 134:15).
  • "Всі боги народів - ідоли" ( Пс. 95:5).

5. Перелік обвинувачених в ідолопоклонство

5.1. Стародавній світ

5.2. Середні століття

"На голову Жанни наділи паперову митру з написом" єретичка, вероотступніца, ідолопоклонніца "і повели на вогнище ..."

5.3. ХХ-XXI століття


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru