Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Іллєнко, Вадим Герасимович



План:


Введення

Вадим Герасимович Іллєнко - ( 3 липня 1932, Новомосковськ, Дніпропетровська область) - радянський і український кінооператор, режисер, сценарист.


1. Біографія

Народився 3 квітня 1932 у Новомосковську Дніпропетровської області. В 1955 закінчив операторський факультет ВДІКу (майстерня А. Гальперіна), тоді ж прийшов на Київську кіностудію ім. О. Довженка. Потім працював на Одеській кіностудії та студії " Укртелефільм ".

У 1961 році знімає свою найвідомішу операторську роботу "За двома зайцями".

Як режисер поставив картини "Повернення Вероніки" ( 1963), "Зозуля з дипломом" ( 1971, всі у співавторстві) та ін

Зараз займається викладацькою роботою, доцент, завідувач кафедри операторського мистецтва інституту Кіно і телебачення Національного інституту культури і мистецтва, член-кореспондент Національної академії мистецтв України [1].

Він старший брат кінорежисерів Юрія і Михайла Іллєнка.

Розпорядженням Президента України № 14/2006-рп 23 січня 2006 призначено державну стипендію Вадиму Герасимовичу Іллєнко як видатному діячеві культури та мистецтва [2].


2. Нагороди


3. Фільмографія

  • "Мандрівка в молодість" ( 1956) - дипломна робота
  • "Проста річ" ( 1958) оператор
  • "Військова таємниця" ( 1958) оператор
  • "Олекса Довбуш" ( 1959) оператор
  • "Іду до вас" ( 1961) оператор
  • " За двома зайцями "( 1961) оператор
  • "Мовчать тільки статуї" ( 1962) оператор
  • "Повернення Вероніки" ( 1963) режисер
  • "Над нами Південний хрест" ( 1965) режисер, оператор
  • "Вечір напередодні Івана Купала" ( 1968) оператор
  • "Поштовий роман" ( 1969) оператор
  • "Зозуля з дипломом" ( 1971) режисер, сценарист
  • " Весілля "( 1973) оператор
  • "Білий башлик" ( 1975) оператор
  • "Там вдалині, за рікою" ( 1976) оператор
  • "Свято печеної картоплі" ( 1977) оператор, актор
  • "Розколоте небо" ( 1977) актор (Васильєв (заступник командира авіазагону))
  • "Чоботи всмятку" ( 1977) оператор
  • "Незручний людина" ( 1978) оператор
  • "Школа" ( 1980) оператор
  • "Зіркова відрядження" ( 1982) оператор
  • "Три гільзи від англійського карабіна" ( 1983) оператор
  • " У лісах під Ковелем "( 1984) оператор
  • "Міст через життя" ( 1986) оператор
  • "Крижані квіти" ( 1986) оператор
  • "Передай далі ..." ( 1988) режисер, оператор
  • " Івін А. "( 1990) оператор
  • "Останній бункер" ( 1991) режисер, оператор, сценарист, актор
  • "Цвітіння кульбаби" ( 1992) оператор
  • "Клейноди гетьмана" або "Гетьманські клейноди" ( 1993) оператор
  • "Геллі і Нок" ( 1995) режисер, оператор, сценарист

Примітки

  1. 1 2 Національна академія мистецтв України - ВАДИМ Герасимович ІЛЛЄНКО - academia.gov.ua / sites / Illenkov / Illenkov.htm (Укр.)
  2. Розпорядження Президента України № 14/2006-рп "Про призначення державних стипендій видатним діячам культури і мистецтва" - www.president.gov.ua/ru/documents/3866.html?PrintVersion
  3. Указ Президента України от 13 грудня 2000 року № 1333 - zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi? nreg = 1333/2000 (Укр.)
  4. ІЛЛЄНКО ВАДИМ Герасимович - Державні нагороди України. Кавалери та лауреати 2006-2009 (I, ІІ та ІII том) - who-is-who.com.ua/bookmaket/nagorody2006/43/921.html (Укр.)

Література

  • Кінословнику: У 2-х т. Т.2. М., 1970. - С.1098;

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Іллєнко, Юрій Герасимович
Ананьєв, Борис Герасимович
Домашнєв, Сергій Герасимович
Устрялов, Микола Герасимович
Герасимович, Борис Петрович
Помяловський, Микола Герасимович
Куренков, Іван Герасимович
Цібізов, Леонід Герасимович
Кузнєцов, Микола Герасимович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru