Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Іоселіані, Отар Давидович


Фото

План:


Введення

Отар Іоселіані Давидович ( вантаж. ოთარ იოსელიანი , Р. 2 лютого 1934 ( 19340202 ) , Тифліс) - грузинсько - французький кінорежисер, сценарист, актор. З 1984 року жив і працював у Франції, куди емігрував через проблеми з радянською цензурою. Згідно з інтерв'ю 2006 року, живе в Грузії, знімає кіно у Франції [1]. Відомий вкрай антиросійськими висловлюваннями, русофоб [2].


1. Біографія

Отар Іоселіані народився 2 лютого 1934 в Тифлісі (нині Тбілісі), Грузинська РСР.

Навчався на механіко-математичному факультеті МДУ. В 1965 закінчив режисерський факультет ВДІКу (майстерня О. Довженка).

В 1962 Іоселіані поставив короткометражну стрічку "Квітень", а в 1964 зняв документальний фільм "Чавун", показавши у ньому один день роботи металургійного заводу. Вже для цих фільмів був характерний оригінальний режисерський стиль, який яскраво проявився в його першій повнометражній картині " Листопад "( 1966), удостоєна в Каннах призу ФІПРЕССІ і призу Жоржа Садуль за кращий дебют. В 1971 на екрани вийшов фільм " Жив співочий дрізд ", а в 1976 режисер поставив "Пастораль", що отримала приз ФІПРЕССІ на Берлінському фестивалі.

З початку 1980-х років Отар Іоселіані працює у Франції, там він зняв кілька документальних і короткометражних картин: у 1984 фільм " Фаворити місяця ", удостоєний на Венеціанському кінофестивалі Спеціального призу журі. Цією ж премією були відмічені ще два фільми Іоселіані - "І стало світло" ( 1989) і "Розбійники. Глава VII" ( 1996). В 1999 на екрани вийшов фільм Отара Іоселіані, в якому він зіграв і одну з головних ролей - "Прощавай, рідний дім!" (У російському кінопрокаті одержав назву " Істина у вині ").

Член Союзу кінематографістів Росії [3].

Лауреат Царськосельській мистецької премії ( 2001).


2. Політичні погляди

У 2006 році позиціонував себе як глобалісти в кінематографі [4].

Отар Іоселіані про події воєнного конфлікту Росії з Грузією 08.08.08:

Але знаєте, незважаючи на всі неподобства, які відбулися з приходом оскаженілих російських військ, - а з'ясувалося, що це просто мародери і гвалтівники, армія не може бути такий, - ненависті в Грузії немає. До речі, ця традиція ведеться здалеку. Коли радянські війська увійшли до Німеччини, нічого, окрім насильства, вони не творили, з благословення, зрозуміло, вождя.

- "Ненависті у Грузії немає. Є співчуття, як до дурня"

За словами журналіста АіФ Олексія Попова, в одному зі своїх інтерв'ю режисер Отар Іоселіані відбив традицію "двовікової грузинської русофобії" [5], сказавши наступне:

Я відрізняюся від Кікабідзе тим, що ніяких орденів ні з однієї, ні з іншого боку не отримував. А ви не можете мені вправити мізки, тому що ви нічого не розумієте! .. І дайте мені спокій! Миру у нас з Росією ніколи не буде! .. Якщо раніше ми відчували до неї презирство, зараз виникла ненависть. Це дуже серйозно. Тому живіть з росіянами, як вам завгодно. Цілуйтеся з ними і говорите, що НАТО - це небезпечно, а Росія - це безпечно. Але повернення до колишнього неможливий! Двісті років терпіння і презирства скінчилися!

- "До і після Іоселіані", інтерв'ю О. Іоселіані журналістові О. Рутковський [2].

Проте в 2010 році Отар Іоселіані повідомив, що покаже свою картину в Москві, і звернувся до Сбербанк Росії за безоплатній фінансовою допомогою [6] :

У Франції картина зіткнулася з труднощами. Є тут комісія, що видає якусь суму для запуску фільму і для підтримки проекту. Ця комісія вирішила, що вистачить займатися мистецтвом. Треба давати людям ту їжу, яку вони вимагають. Треба, щоб зали були повні. А зали заповнюють американські фільми, які штампуються як з-під преса. На них ходять тому, що до цієї їжі звикли. У Франції ми не отримали ні копійки ні від держави, ні від телебачення. Тому я звернувся за допомогою до Ощадбанку Росії, який займається меценатством. І Сбербанк пішов нам назустріч і дав мільйон євро, який нас спас.

- Отар Іоселіані "співати не буде" (chantera pas)


3. Фільмографія

3.1. Документальні фільми

  • 1957 - Акварель (фільм)
  • 1959 - Саповнела
  • 1964 - Чавун
  • 1969 - Старовинна грузинська пісня
  • 1982 - 7 п'єс для чорно-білого кіно / 7 pices pour le cinma noir et blanc
    - Еускаді, 1982 / Euskadi, 1982
  • 1988 - Маленький монастир у Тоскані / Un petit monastre en Toscane
  • 1994 - Грузія одна / Seule, Gorgie

3.2. Художні фільми

Короткометражні

Повнометражні


Примітки

  1. "Іоселіані представив в Москві свій новий фільм" Сади восени "" - rian.ru/culture/20061024/55094177.html РИА Новости, 24 жовтня 2006
  2. 1 2 "До і після Іоселіані" - 2000.net.ua/2000/aspekty/zhizn/44124 " Еженедельник 2000 ", стаття вийшла у випуску № 43 (435) 24 - 29 жовтня 2008
  3. Довідник СК РФ, 2008 рік, стор 142
  4. "У кіно пахне смаженим" - www.rg.ru/2006/10/30/ioseliani.html "Російська газета" - Федеральний випуск № 4210 від 31 жовтня 2006, Отар Іоселіані: "Я хотів би категорично заявити, що не існує ні грузинського, ні французької, ні російського кінематографу. Існує кіно як спосіб вираження особистості, яка хоче поділитися своїм досвідом життя, і жоден національний чи етнічний бульйон тут не має значення ".
  5. "200 років" презирства і ненависті ": особливості грузинської русофобії" - www.aif.ru/politic/article/28446 "Аргументи і факти" від 05 вересня 2010 року: "шокували слова (Отара Іоселіані) про" двох століттях терпіння і презирства " . Однак насправді нічого принципово нового в цих словах немає. Вони відображають традицію двовікової грузинської русофобії ".
  6. "Отар Іоселіані" співати не буде "(chantera pas)" - www.izvestia.ru/person/article3147051/ Газета "Известия" від 08.10.10

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Абесадзе, Отар Давидович
Тактакішвілі, Отар Васильович
Ізяслав Давидович
Давидович, Лоліта
Чонішвілі, Ножері Давидович
Аранович, Семен Давидович
Костянтинівський, Ілля Давидович
Зозуля, Юхим Давидович
Камков, Борис Давидович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru