Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Алейников, Петро Мартинович


Фото

План:


Введення

Петро Мартинович Алейніков ( 12 липня 1914, село Крівель Могилівського повіту Могильовської губернії (зараз Шкловський район, Республіка Білорусь) - 9 червня 1965, Москва) - радянський кіноактор. [1]


1. Біографія

Виховувався в Могилевської дитячій комуні. В 1931 приїхав до Ленінград, оселився на Охте і вступив до Технікум сценічних мистецтв на курс Сергія Герасимова [1].

Ще будучи студентом почав зніматися в епізодах: " Зустрічний "," Селяни ". Всенародну славу Алейников дістав після виходу на екрани фільму" Семеро сміливих ", де він зіграв роль кухарчука Петьку Молібога. У цьому фільмі розкрилося його лірико-комедійне обдарування і рідкісне чарівність [1].

З моменту зйомок у фільмах " Трактористи "і" Велике життя "Петро Мартинович знайомиться з акторами Борисом Андрєєвим і Миколою Крючковим. Дружба цих акторів збережеться на довгі десятиліття, і в багатьох картинах вони будуть брати участь разом.

В 1943 у Петра Мартиновича народилася дочка Аріна, яка згодом стане актрисою.

В 1967 вийшов останній фільм за участю Петра Алейникова: "Втамування спраги" де Алейниковим була зіграна роль старого робочого Марютина [1].

Помер Петро Мартинович 9 червня 1965 в Москві. В останні роки актор сильно пив. Борис Андрєєв, дізнавшись про наміри влади поховати його друга Алейникова на Ваганьковському кладовищі, домігся того, щоб Петру Алейникову було віддано те ​​місце на Новодівичому кладовищі, яке було зарезервовано для самого Бориса Федоровича.

Про творчість Петра Алейникова знятий фільм "Петро Мартинович і роки великого життя" (1974) [1]. Лауреат Всесоюзного кінофестивалю в номінації "Перший приз за акторську роботу" (1968, посмертно).


2. Сім'я

Дружина - Валентина Іванівна Лебедєва ( 1918 - 1993)

Син Тарас Алейніков (1938 - 2004), кінооператор.

Дочка Аріна Алейникова ( 30 серпня 1943), актриса. В даний час живе з родиною в США.

3. Фільмографія

  1. 1932 - Зустрічний - молодий робітник
  2. 1935 - Селяни - Петя
  3. 1936 - Семеро сміливих - кухарчук Молібога
  4. 1936 - Федько
  5. 1937 - За радянську Батьківщину - Ейно
  6. 1938 - Комсомольськ - Петька Алейников
  7. 1939 - Трактористи - Савка
  8. 1939 - Велике життя - Ваня Курський
  9. 1940 - Шуми, містечко - Вася
  10. 1940 - П'ятий океан - Ковтунов
  11. 1941 - Випадок у вулкані - Шаталов
  12. 1941 - Коник-Горбоконик - Іванушка
  13. 1941 - Мати
  14. 1942 - Олександр Пархоменко - Гайворон
  15. 1942 - Білоруські кіноновели
  16. 1942 - Непереможні - Гриша
  17. 1943 - В ім'я Батьківщини - Ільїн
  18. 1943 - Вона захищає Батьківщину - Сеня
  19. 1944 - Велика земля - Костя Коротков
  20. 1944 - Небо Москви - лейтенант Ілля Стрільців
  21. 1944 - Морський батальйон - Яковлєв
  22. 1946 - Велике життя, 2-я серія - Ваня Курський
  23. 1946 - Глінка - А. С. Пушкін
  24. 1948 - Дорогоцінні зерна - Яшкін, комбайнер
  25. 1948 - Золотий ріг - Віктор Соколов
  26. 1950 - Донецькі шахтарі - Постойко
  27. 1955 - Васек Трубачов і його товариші - Русаков-батько
  28. 1958 - Шофер поневоле - водій вантажівки
  29. 1959 - Ванька - Єгорка Кривий
  30. 1959 - Незвичайне подорож Ведмедики Стрекачева - міліціонер
  31. 1959 - Отчий дім - Федір
  32. 1961 - Будні і свята - Юрій
  33. 1965 - Вони не пройдуть
  34. 1967 - Втамування спраги - Марютіна

Примітки

  1. 1 2 3 4 5 Велика Російська енциклопедія: У 30 т. / Голова наук.-ред. ради Ю. С. Осипов. Відп. ред С. Л. Кравець. Т. 1. А - Анкетування. - М.: Велика Російська енциклопедія, 2005. - 766 с.: Іл.: Карт.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Алейников, Ігор Олегович
Кірхенштейн, Рудольф Мартинович
Азинів, Володимир Мартинович
Хуцієв, Марлен Мартинович
Заруцький, Іван Мартинович
Брюховецький, Іван Мартинович
Дайнеко, Леонід Мартинович
Скобелєв, Едуард Мартинович
Бурокявічюс, Миколас Мартинович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru