Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Александров, Григорій Васильович (режисер)


Фото

План:


Введення

Григорій Васильович Александров (справжнє прізвище - Мормоненко; 1903 - 1983), радянський російський кінорежисер, актор, сценарист. Народний артист СРСР ( 1948). Лауреат двох Сталінських премій першого ступеня ( 1941, 1950). Герой Соціалістичної Праці ( 1973) [1]. Член КПРС з 1954.


1. Біографія

Григорій Мормоненко народився 10 (23) січня 1903 в сім'ї уральського гірника, розпочав свою трудову діяльність з дев'яти років.

З 1912 працював розсильним в Єкатеринбурзькому оперному театрі, потім обіймав посади помічника реквізитора, електротехніка, помічника режисера.

1917 - закінчив Єкатеринбурзькую музичну школу (по класу скрипки)

1920 - закінчив режисерські курси Робітничо-селянського театру при губнаросвіти і був призначений інструктором відділу мистецтв Губобразнадзора. Здійснював контроль за репертуаром кінотеатрів, в тому числі займається монтажем і переробкою старих фільмів, пристосовуючи їх під нову ідеологію.

1921 - працює актором Московського першого робочого театру Пролеткульту. Знайомиться з Ейзенштейном. Разом вони беруть участь в створенні декількох спектаклів. Александров грає роль Глумова в поставленому Ейзенштейном новаторському, експериментальному виставі "Мудрець" за мотивами п'єси А. Н. Островського " На всякого мудреця досить простоти ". У виставі були використані циркові трюки і ексцентрика.

1924 - бере участь у роботі над сценарієм і допомагає Ейзенштейну в його перших фільмах "Страйк" (1925), "Броненосець Потьомкін" (1925), знімається в них як актор.

1927 - виступає як співавтор сценаріїв та сопостановщік історико-революційного фільму Ензенштейна "Жовтень" та фільму "Давнє і нове" (1929).

C 1929 по 1932 спільно з Ейзенштейном і оператором Е. К. Тисі працює в США, де навчається майстерності у своїх колег в Голлівуді.

1932 - разом з Ейзенштейном (на засоби письменника Е. Сінклера) під час поїздки в Мексику знімає фільм "Хай живе Мексика!" (Не був закінчений). У 1979 році Александров з відзнятого матеріалу все ж змонтував цей фільм, який на Московському міжнародному кінофестивалі отримав почесний приз "За видатне і неминуще значення для розвитку світового кіномистецтва".

1932 - повертається в СРСР і за особистим наказом І. В. Сталіна знімає фільм "Інтернаціонал", який прославляє Сталіна та його політику.

1933 - зустрічається на дачі у М. Горького зі Сталіним. Вождь доручає створити для радянського глядача комедію.

1934 - закінчує зйомки музичного фільму "Веселі хлопці" з Л. Утьосовим і своєю дружиною Л. Орлової в головних ролях. Критика зустріла фільм у багнети, вважаючи, що в ньому недостатньо "революційного пафосу", висувалися звинувачення в халтурі і плагіаті. Наркомат освіти РРФСР заборонив картину. Втрутився Максим Горький. Він допоміг організувати перегляд нової кінокомедії членами Політбюро і домігся схвалення Сталіна, який скасував заборону. Фільм мав величезний успіх. У цій музичній комедії режисер поєднав ексцентричні і циркові трюки, прийоми мюзик-холу і оперети. З "Веселих хлопців" розпочався "зірковий" шлях актриси Л. Орлової і дебютантів у кіно композитора Ісаака Дунаєвського, поета В. Лебедєва-Кумача. Пісня "Марш веселих хлоп'ят", що прозвучала в кінофільмі, стала тоді однією з найпопулярніших пісень серед народу. Картина мала успіх і за кордоном (під назвою "Москва сміється"), удостоївшись призу Венеціанського кінофестивалю (1934). Ч. Чаплін захоплено відгукнувся про цей фільм: "Александров відкрив для Америки нову Росію. Це велика перемога".

1936 - знімає фільм " Цирк ", в основу якого був покладений сценарій І. Ільфа, Є. Петрова та В. Катаєва (сценарій був сильно перероблений Александровим, автори відмовилися від свого підпису). У цьому фільмі Александров різко посилив ідеологічний акцент, ставлячи на чільне місце переваги радянського способу життя перед західним. У фіналі цій оптимістичній кінокартини прозвучала стала загальнонародної "Пісня про Батьківщину" (" Широка страна моя родная "). Фільм удостоєний Вищої премії на Міжнародній виставці в Парижі (1937).

1936 - за особистим дорученням Сталіна знімає і монтує фільм "Доповідь товариша Сталіна про проект Конституції СРСР на Надзвичайному VIII з'їзді Рад".

1938 - випускає комедію " Волга-Волга ", що має шалений успіх. Роль листоноші Стрілки, простий талановитої дівчини, чудово зіграла Л. П. Орлова. прозивним персонажем зробився бюрократ Бивалов в гострому, сатиричному виконанні І. В. Іллінського.

1940 - виходить фільм " Світлий шлях ", що показує щасливе життя в СРСР і широкі можливості для радянської людини. Жанр музичної комедії Г. В. Александров продовжив і у фільмі "Весна" (1947). У музичних фільмах режисер привертав багатомільйонного глядача добрим гумором, невичерпною енергією позитивних героїв, свіжістю і доступністю музичних рішень. Разом з тим його картини явно приукрашивали змальовувану в них дійсність. В 1949 зняв фільм "Зустріч на Ельбі".

В 1951 - 1957 роки - художній керівник режисерського курсу під ВДІКу.

В 1960 зняв фільм "Російський сувенір".

1973 - знімає свій останній художній фільм " Шпак і Ліра ", який так і не вийшов на екрани.

1976 - книга спогадів "Епоха і кіно".

1979 - на базі матеріалів, знятих групою Ейзенштейна, змонтував фільм "Хай живе Мексика!" Приз Московського міжнародного кінофестивалю.

1983 - зняв документальний фільм про свою дружину "Любов Орлова".

16 грудня 1983 - Александров помирає від інфекції в нирках у Кремлівської лікарні, куди його поклали на обстеження. Похований у Москві на Новодівичому кладовищі (ділянка № 3).


2. Фільмографія

  1. 1925 - Броненосець Потьомкін (співрежисер)
  2. 1927 - Жовтень (співрежисер)
  3. 1929 - Старе і нове
  4. 1930 - Спляча красуня (сценарій)
  5. 1930 - Сентиментальний романс / Le Romance sentimentale
  6. 1932 - Інтернаціонал
  7. 1934 - Веселі хлопці
  8. 1936 - Цирк
  9. 1937 - Доповідь тов. Сталіна про проект Конституції СРСР на VII Надзвичайному з'їзді Рад
  10. 1938 - Волга-Волга
  11. 1938 - Перше травня
  12. 1940 - Світлий шлях
  13. 1940 - Час на сонці (документальний)
  14. 1943 - Одна сім'я
  15. 1944 - Каспійські люди
  16. 1947 - Весна
  17. 1949 - Зустріч на Ельбі
  18. 1952 - Композитор Глінка
  19. 1958 - Людина людині
  20. 1960 - Російський сувенір
  21. 1965 - Перед Жовтнем
  22. 1965 - Ленін у Швейцарії ТВ
  23. 1974 - Шпак і Ліра
  24. 1979 - Хай живе Мексика!
  25. 1983 - Любов Орлова (документальний)

2.1. Нагороди та премії


3. Цікавий факт

  • Александров назвав свого сина Дугласом - на честь голлівудського актора Дугласа Фербенкса.

4. Анекдоти

Молодий Александров був учнем Ейзенштейна. Тулився у нього в гуртожитку Пролеткульту. Там же займав ліжко молодий Іван Пир'єв.

У Ейзенштейна був примус. І раптом він пропав. Ейзенштейн запідозрив Пир'єва і Александрова. Але потім розсудив, що Александров - модерніст і західник. І старомодний примус повинен бути йому морально чужий. А Пир'єв - той, як кажуть, з народу ...

Так Александров і Пир'єв стали ворогами. Так намітилися два шляхи в розвитку радянської музичної кінокомедії. Пир'єв знімав кіно в народному дусі ( "Багата наречена", "Трактористи"). Александров працював у традиціях Голлівуду ( "Веселі хлопці", "Цирк"),

- С. Довлатов, "Соло на Ундервуд".


Примітки

  1. Велика Російська енциклопедія: У 30 т. / Голова наук.-ред. ради Ю. С. Осипов. Відп. ред С. Л. Кравець. Т. 1. А - Анкетування. - М.: Велика Російська енциклопедія, 2005. - 766 с.: Іл.: Карт. (Стор. 453)
  2. Александров, Григорій Васильович - RuData.ru - www.rudata.ru / wiki / Александров, _Грігорій_Васільевіч

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Александров, Григорій Васильович
Петров, Микола Васильович (режисер)
Александров, Олександр Васильович
Гладков, Григорій Васильович
Романов, Григорій Васильович
Сорока, Григорій Васильович
Театральний режисер
Уїлсон, Роберт (режисер)
Жиро, Жан (режисер)
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru