Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Аронофскі, Даррен


Фото

План:


Введення

Даррен Аронофскі ( англ. Darren Aronofsky , 12 лютого 1969, Бруклін, Нью-Йорк, США) - американський незалежний кінорежисер, сценарист і продюсер.


1. Біографія

Аронофскі народився в Нью-Йорку, в Брукліні в сім'ї шкільних вчителів Абрама (Абе) і Шарлоти Аронофські. [1] Його батько викладав природничі науки і був деканом середньої школи Бушвіка.

Аронофські закінчив одну з кращих шкіл в країні - середню школу Едварда МЕРО ( Нью-Йорк). Після закінчення школи він протягом 6 місяців подорожував по Близькому Сходу, Європі і Гватемалі, а в 1987 вступив до Гарвардський університет, де вивчав антропологію, кіно та анімацію. В 1990 в якості курсової роботи зняв свій перший фільм "Чистка супермаркету". Цей короткометражний фільм був номінований на студентську премію Американської академії кіномистецтва в 1991. У 1991 в Гарварді Аронофські встиг зняти ще одну студентську короткометражку "Печиво з прогнозом". В цьому ж році він закінчив Гарвард, одержавши ступінь бакалавра мистецтв на відмінно.

Через рік Даррен переїздить до Лос-Анджелес, щоб вчитися режисурі в консерваторії Американського інституту кіномистецтва. В якості випускної роботи він представив короткометражний фільм "Протозоа" і в 1993 році отримав ступінь магістра витончених мистецтв (М.FA).

Над своїм першим повнометражним фільмом " Пі "Аронофскі став працювати в 1995, після повернення в Нью-Йорк. Сюрреалістичний трилер Аронофскі був представлений на " кінофестивалі незалежного кіно Санденс1998. Отримавши кілька фестивальних нагород фільм з бюджетом в 60 000 доларів в підсумку зібрав у прокаті 3,2 млн доларів, що дозволило розрахуватися з боргами і планувати свою наступну роботу.

Нагороди за цей фільм:

  • 1998 - Приз " ФІПРЕССІ "- Кінофестиваль в Cалоніках
  • 1998 - Кращий режисер - Sundance Film Festival
  • 1998 - Гран-Прі - Міжнародний кінофестиваль у Гіджіне
  • 1998 - Кращий зарубіжний фільм - Кінофестиваль Фант-Азія
  • 1998 - Гран-Прі - Довілльскій кінофестиваль
  • 1999 - Краща операторська робота - Премія Хлотрудіс

У 2000 році виходить другий повнометражний фільм - " Реквієм за мрією ", екранізація роману Хьюберта Селбі 1978 року з такою ж назвою. Еллен Берстін, що зіграла у фільмі одну з ролей, була номінована на " Оскар ", проте поступилася нагороду Джулії Робертс. Фільм отримав велику кількість різних премій і нагород.

Зйомки наступного фільму виявилися дуже складними для Аронофські. Спочатку для реалізації філософсько-фантастичної притчі " Фонтан "було виділено 75 млн доларів. Головні ролі повинні були зіграти Бред Пітт і Кейт Бланшетт. Однак під час підготовок до зйомок Пітт покинув проект через творчі розбіжності з Аронофскі, після чого проект ліг на полицю. Заново почати роботу над фільмом Даррен Аронофскі зміг тільки в 2004 - після того, як отримав згоду на участь у фільмі Х'ю Джекмана. Головну жіночу роль погодилася зіграти наречена режисера Рейчел Вайс. При цьому бюджет фільму був скорочений більш ніж вдвічі - до 35 млн доларів. Прем'єра фільму відбулася 2 вересня 2006 на Венеціанському кінофестивалі. Критики зустріли фільм досить тепло. Але кінокартина не зуміла окупитися в прокаті, зібравши менше 16 млн доларів.

Фільм 2008 року " Рестлер "виявився найуспішнішим для Аронофські з точки зору міжнародного визнання. Історія старіючого борця- рестлера Ренді Робінсона на прізвисько The Ram - Баран (Таран), отримала головний приз 65-го Венеціанського кінофестивалю - Золотого лева.

Фільм 2010 року " Чорний лебідь "став найвдалішим, прибутковим і визнаним. Історія невинної балерини ( Наталі Портман), яка повільно сходить з розуму, підкорила весь світ. З бюджетом в 13 млн доларів фільм зібрав по всьому світу майже 320 млн доларів. Картина була представлена ​​в 5 номінаціях на Оскар, але перемогла лише в одній (головна жіноча роль).

В даний час Аронофскі приступає до виробництва нової кінострічки під назвою "Ной" [2]. Спочатку до фільму була створена графічна новела, над якою працював канадський художник Ніко Хенріхон. На численні джерел, бюджет картини оцінюється близько 130 мільйонів доларів, також фільм буде підтриманий New Regency і Paramount [3].


2. Особисте життя

У 2001 році Аронофскі почав зустрічатися з англійською актрисою Рейчел Вайс, згодом з якою був заручений в 2006 році. 31 травня 2006 в Нью-Йорку у пари народився син. У листопаді 2010 року Вайс і Аронофскі оголосили, що розлучаються, але залишаються друзями і будуть виховувати сина разом.

3. Фільмографія

Рік Назва Режисер Продюсер Сценарист
1998 Пі Та Та Та
2000 Реквієм по мрії Та Немає Та
2002 Глибина Немає Та Та
2006 Фонтан Та Немає Та
2008 Рестлер Та Та Немає
2010 Чорний лебідь Та Та Немає
2010 Боєць Немає Та Немає
2014 Ной Та Та Та

4. Нагороди

Рік Нагорода Категорія Назва Підсумок
1999 Кінофестиваль "Санденс" Кращий режисер Пі Перемога
1999 Кінофестиваль "Санденс" Великий приз журі Пі Номінація
1999 Незалежний дух Кращий сценарій Пі Перемога
1999 Незалежний дух Кращий фільм Пі Номінація
2001 Незалежний дух Кращий фільм Реквієм по мрії Номінація
2001 Незалежний дух Кращий режисер Реквієм по мрії Номінація
2006 Венеціанський кінофестиваль Золотий лев Фонтан Номінація
2008 Венеціанський кінофестиваль Золотий лев Реслер Перемога
2009 Незалежний дух Кращий фільм Реслер Перемога
2009 Премія Лондонського гуртка кінокритиків Кращий фільм Реслер Перемога
2009 Премія Лондонського гуртка кінокритиків Краща чоловіча роль Реслер Перемога
2009 Національна рада кінокритиків США Кращий фільм Реслер Номінація
2010 Венеціанський кінофестиваль Золотий лев Чорний лебідь Номінація
2010 Незалежний дух Кращий режисер Чорний лебідь Перемога
2010 Незалежний дух Кращий фільм Чорний лебідь Перемога
2010 Асоціація кінокритиків Чикаго Кращий режисер Чорний лебідь Номінація
2010 Супутникова нагорода Кращий режисер Чорний лебідь Номінація
2011 BAFTA Кращий режисер Чорний лебідь Номінація
2011 Золотий глобус Кращий режисер Чорний лебідь Номінація
2011 Оскар Кращий режисер Чорний лебідь Номінація
2011 Сатурн Кращий режисер Чорний лебідь Номінація
2011 Крик Кращий режисер Чорний лебідь Перемога

Примітки

  1. Idov, Michael Pi In The Sky - nymag.com/movies/features/24368 /. журнал Нью-Йорк (19 листопада 2008). Статичний - www.webcitation.org/619Mnk2wH з першоджерела 23 серпня 2011.
  2. Lenta.ru: Кіно: Аронофскі приступить до зйомок фільму про Ноя в липні - lenta.ru/news/2012/03/21/noah /
  3. Даррен Аронофскі почне знімати фільм про всесвітній потоп в липні | Культура і шоу-бізнес | Стрічка новин "РИА Новости" - www.ria.ru/culture/20120321/601609605.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Хейз, Даррен
Хейз, Даррен
Бент, Даррен
Андертон, Даррен
Стайлс, Даррен
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru