Аріель (ВІА)

ВІА Аріель - радянська і російська музична група з Челябінська, датою заснування якої прийнято вважають 7 листопада 1970. Керівник ансамблю до 1989 року - Валерій Ярушін. З 1989 року і по сьогоднішній день - Ростислав Геппе.


1. Творчий шлях

Вокально-інструментальний ансамбль "Аріель" був створений студентом Челябінського музичного училища Левом Фідельманом в 1968 [2]. На початку 1968 року, на новорічному святі, відбувся перший виступ ансамблю (тоді ще не було назви). Протривало воно недовго, так як директор музучилища зажадав його припинити (встигли заспівати лише три пісні). У 1968 році з'явився склад, який міг давати концерти. З'явилося й назва. Співали в основному пісні власного твору на музику The Beatles, The Monkees, The Tremeloes, The Turtles.

У 1970 році, за ініціативою райкому комсомолу Центрального району міста Челябінська, на творчу зустріч були запрошені три провідних у той час вокально-інструментальних ансамблю: "Аріель", "Алегро" та "Пілігрими". "Пілігрими" від зустрічі відмовилися, а ось серед ансамблів "Аріель" і "Алегро" відбулося свого роду творче змагання, в результаті якого з двох челябінських ансамблів "Аріель" і "Алегро" (яким керував Валерій Ярушін) був створений один - "Аріель ", керівником якого став Валерій Ярушін. Датою утворення ансамблю його учасники вирішили рахувати 7 листопада 1970.

Ансамбль завоював ряд премій, виступаючи на різних фестивалях. У грудні 1971 "Аріель" розділив перше місце з тріо Скоморохи під керівництвом Олександра Градського, на конкурсі "Срібні струни", присвяченого 750-річчю міста Горький.

В 1980 поза конкурсом "Аріель" виступав на Тбіліському рок-фестивалі.

Група часто звертається до російського фольклору. Одна з їх найвідоміших пісень - "Баба Яга". На рахунку Аріеля - ряд концептуальних сценічних постановок, "рок-опер", у тому числі: "За землю русскую", "Майстри", "Сказання про Ємельяна Пугачова".


2. Популярні пісні ВІА "Аріель"

  • Парафраз на тему російської нар.песні "Віддавали молоду" (обробка В.Ярушіна)
  • "На острові Буяні" (А. Морозов - Л.Дербенев) - заспівувач Валерій Ярушін
  • "Тиша" (сл. і муз. Льва Гурова) - ісп. Лев Гуров
  • "Пісня про першому стрибку" (А.Зацепін - Л.Дербенев) - ісп. Валерій Ободзинський і ВІА "Аріель"
  • "Зими і весни" (сл. і муз. Валерія Ярушіна)
  • "На вулиці дощик" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна) - ісп. Борис Каплун
  • "Скоморошина" (В.Ярушін - А.Раскін)
  • "Кімната сміху" (Т.Ефімов - Д.Усманов)
  • "Орган в ночі" (Р.Паулс - Д.Авотиня, пров. Л.Азаровой)
  • "Я на камушке сиджу" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Вовки гонять оленя" (А.Зацепін - Л.Дербенев)
  • "За блюду, блюду срібному" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Де чекає любов" (Сл. і муз. А.Богословского)
  • "Баба-Яга" (Т.Ефімов - Ю.Мажаров) - виконання Бориса Федоровича Каплуна
  • "Танюша" (Ю.Мелехов - С. Єсенін) - ісп. Валерій Ярушін
  • "Долина-долінушка" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна) - виконавець Борис Каплун
  • "Ти-музика" (С.Шаріков - С.Кутанін) - заспівувач Валерій Ярушін
  • "По полю, полю" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Стара платівка" (Н.Богословскій, аранжування В.Ярушіна - Я.Родіонов)
  • "Облік на нитці" (В.Добринін - М.Пляцковскій)
  • "На горі, на кімнатці" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Частушки" (А.Румянцев - слова народні)
  • "Народне гуляння" (В.Ярушін - А.Раскін) - Валерій Ярушін
  • "Як по реченька гоголюшка пливе" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Захотілося бути" (Т.Ефімов - В. Солоухін)
  • "Марш десантників" (А.Зацепін - Л.Дербенев) - ісп. Валерій Ободзинський і ВІА "Аріель"
  • "Любіть струни гітар" (В.Ярушін - В.Колтунов)
  • "Насьорбаємося прісного молока" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Бережи мене, дощ" (Р.Гепп - А.Залесскій) ісп. автор - Ростислав Геппе
  • "Діти сплять" (Ю.Саульскій - І.Шаферан)
  • "Розповім тобі, кумо" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна) - один з провідних голосів Бориса Каплуна
  • "Оленка" (сл. і муз. Р.Геппа)
  • "Маленька історія" (сл. і муз. В.Ярушіна) - ісп. Валерій Іванович Ярушін
  • "Спасіба, добродійко" (Т.Ефімов - В. Солоухін)
  • "Порушко-Параня" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Ідеш ти" (А.Зацепін - Л.Дербенев)
  • "Все одно тебе люблю я" (Т.Ефімов - Д.Усманов)
  • "Блоха" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "Здрастуй, новий день" (А.Рибінскій - русс.текст О.Гаджікасімова) - ісп. Валерій Ярушін
  • "Ширше коло" (Р.Паулс - І.Резнік)
  • "Відставала лебідонька" (Російська нар.песня, обробка В.Ярушіна)
  • "У краю магнолій гримить море" (О. Морозов - Ю. Марцинкевич)

3. Склад

"Золотий склад":

  • Валерій Ярушін - бас-гітара, гармошка, вокал, аранжування - керівник (з 7 листопада 1970 по 1989 рік)
  • Лев Гуров - гітара-ритм, вокал (помер 19 березня 2011 року від онкологічної хвороби) 1
  • Борис Каплун - барабани, скрипка, вокал
  • Ростислав Геппе - рояль, флейта, вокал
  • Сергій Шариков - клавішні, вокал
  • Сергій Антонов - гітара-соло

Сучасний склад:

  • Ростислав Геппе - клавішні, флейта, вокал - керівник (з 1989 по теперішній час)
  • Борис Каплун - барабани, скрипка, вокал
  • Олександр Тібеліус - вокал, перкусія
  • Олег Гордєєв - соло-гітара, вокал

4. Дискографія

  • 1975 - Аріель - С60-05891
  • 1976 - Пісні до фільму "Між небом і землею" - С60-07085-86
  • 1978 - Російські картинки - С60-08641
  • 1978 - Сказання про Ємельяна Пугачова - рок-опера
  • 1980 - На острові Буяні - С60-13891
  • 1981 - Майстра - рок-ораторія
  • 1982 - Кожен день твій - С60-16739
  • 1983 - Ранок планети, сюїта - С60-20127 008
  • 1985 - За землю Руську - рок-дума
  • 1990 - Кохана, але чужа (Мелодія)
  • 1993 - Privet (CD Krasniy Klin Music Records, Німеччина)
  • 2000 - Шумів очерет (CD)
  • 2000 - Кохана, але чужа (CD)
  • 2001 - Beatles in the russians (CD)
  • 2001 - Через майдан (CD)
  • 2005 - Дорога, довжиною в 35 (СD)
  • 2008 - Аріель 40 (CD)
  • 2010 - Повернемося на озера (СD)

Примітки