Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Бабочкін, Борис Андрійович


Фото

План:


Введення

Борис Андрійович Бабочкін (1904-1975) - радянський актор і режисер театру і кіно, педагог. Народний артист СРСР (1963), Герой Соціалістичної Праці (1974). Лауреат двох Сталінських (1941, 1951) та Державної премії СРСР (1975). Член ВКП (б) з 1948 [1] [2].


1. Біографія

Борис Бабочкін народився 5 (18) січня 1904 року в Саратові, в сім'ї залізничника. Закінчив сільську школу.

Учасник Громадянської війни. У п'ятнадцять років комсомолець Борис Бабочкін служив в політвідділі 4-ї армії Східного фронту.

У 1921 році закінчив Театральну студію І. Н. Певцова. Влітку 1921 в числі "молодих майстрів" на чолі з Пєвцовим Бабочкін провів свій перший професійний сезон в театрі Іваново-Вознесенська.

Також працював у театрах Могильова, Костроми, Бердичева, Воронежа, Самарканда, Бішкек, в Московському театрі імені МГСПС і Московському драматичному театрі (за п'ять років - більше двохсот ролей).

З 1927 року - актор ленінградського Театру сатири. У 1931-1935 роках - актор Ленінградського академічного театру драми ім.Пушкіна.

З 1935 року Борис Бабочкін був актором, режисером, а з 1938 року - художнім керівником Великого драматичного театру ім.Горького [2].

У 1940 році Бабочкін покинув БДТ, працював у Москві в Театрі імені Є. Вахтангова, з 1947 року був актором і режисером Театрі-студії кіноактора, в 1949-1951 роках - актором і режисером Малого театру [3].

З 1951 року Борис Бабочкін працював у Народного театру Софії ( Болгарія), де поставив спектаклі: "Розлом" Лавреньова, "Дачники" М. Горького, "Лейпциг, 33" компанійців і Кронфельд. Після повернення в СРСР, в 1952-1953 роках, був головним режисером Московського театру ім.Пушкіна. У 1955 році повернувся в Малий театр [3].

З 1927 року знімався в кіно.

Акторські роботи в театрі: Чацький ( "Лихо з розуму" А. С. Грибоєдова), Самозванець ( "Борис Годунов", А. С. Пушкіна), Огнєв ( "Фронт" О. Є. Корнійчука), Клавер ("Тіні" М. Є. Салтикова-Щедріна) та інші.

Найбільша режисерська робота - постановки п'єси М. Горького "Дачники", здійснені в 1939 у Великому драматичному театрі (грав роль Власа) [2], в 1964 в Малому театрі (грав роль Суслова), в 1967 спектакль був екранізований. Поставив також в Малому театрі спектаклі " Іванов " Чехова (1960, грав головну роль), " Правда добре, а щастя краще " Островського (1966, грав роль Грознова) та ін

Світову популярність принесло актору створення образу Чапаєва в однойменному фільмі (1934). Злиття епічного розмаху і глибоко понятий індивідуальності в характері народного героя, народженого революцією, було внеском Бабочкіна в галерею типових образів революції. Творчість Бабочкіна відрізняло різноманітність фарб, йому були близькі публіцистична драма (роль Аадама в "браконьєра" Раннета), трагедія, спектаклі тонких, ліричних настроїв.

З 1944 року викладав у ВДІКу (з 1966 - професор).

Помер Борис Бабочкін 17 липня 1975 в Москві [2], похований на Новодівичому кладовищі (ділянка № 2).


2. Визнання і нагороди


3. Творчість

3.1. Роботи в театрі

3.1.1. Акторські роботи

Конверт випущений до 100-річчя з дня народження

3.1.2. Постановки спектаклів


3.2. Фільмографія

  1. 1928 - Заколот - Бунтівник Караваєв [7]
  2. 1930 - Змова мертвих - червоноармієць [7]
  3. 1932 - Повернення Нейтана Беккера - Микулич [7]
  4. 1933 - Перший взвод - Макар Бобрик [7]
  5. 1934 - Двічі народжений - Дубовик [7]
  6. 1934 - Чапаєв - Чапаєв
  7. 1935 - Подруги - Андрій [7]
  8. 1938 - Друзі - Олексій [7]
  9. 1941 - Чапаєв з нами (короткометражний) - Чапаєв
  10. 1942 - Оборона Царицина - поручик Молдавський [7]
  11. 1942 - Непереможні - інженер Родіонов [7]
  12. 1943 - Актриса - Марков [7]
  13. 1943 - Фронт - Огнєв [7]
  14. 1945 - Рідні поля - актор, режисер [8]
  15. 1947 - Повість про "Несамовитому" - Нікітін [7]
  16. 1948 - Повість про справжню людину - командир полку
  17. 1949 - Велика сила - Лавров [7]
  18. 1954 - Тривожна молодість - секретар ЦК КП (б) України [7]
  19. 1959 - Аннушка - Іван Іванович
  20. 1961 - Іван Рибаков - генерал Рибаков [7]
  21. 1966 - Дачники
  22. 1975 - Втеча містера Мак-Кінлі - Сем Боулдер

4. Твори

  • У театрі та кіно. - М. 1968.

Література

  • Залеський В. Мистецтво актора. - М. 1959.

Примітки

  1. Російський драматичний театр: Енциклопедія / За заг. ред. М. І. Андрєєва, Н. Е. Звенигородської, А. В. Мартинової та ін - М.: Велика Російська енциклопедія, 2001. - 568 с.: Іл. ISBN 5-85270-167-X
  2. 1 2 3 4 5 6 Велика Російська енциклопедія: У 30 т. / Голова наук.-ред. ради Ю. С. Осипов. Відп. ред С. Л. Кравець. Т. 2. Анкілоз - Банку. - М.: Велика Російська енциклопедія, 2005. - 766 с.: Іл.: Карт.
  3. 1 2 Бабочкін, Борис Андрійович - www.booksite.ru/fulltext/the/ate/theater/tom1/12.htm / / Театральна енциклопедія (під ред. С. С. Мокульский). - М .: Радянська енциклопедія, 1961. - Т. 1.
  4. Театральна Енциклопедія. драма опера балет оперета цирк естрада драматург режисер - www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Teatr/_27.php
  5. 1 2 Додавання новини - www.maly.ru/news2/news_more.php?number=1&day=12&month=4&year=2008
  6. 1 2 Театральна енциклопедія. Гол. ред. П. А. Марков. Т. 2 - М.: Радянська енциклопедія, Гловацький - Кетуракіс, 1963, 1216 стб. з іл., 14 л. іл.
  7. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Актори Радянського кіно. М.: Мистецтво, 1964, 221 с.
  8. Борис Бабочкін - Біографія - Актори радянського і російського кіно - www.rusactors.ru / b / babochkin / index.shtml

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Грушин, Борис Андрійович
Мокроусов, Борис Андрійович
Пильняк, Борис Андрійович
Лавреньов, Борис Андрійович
Вількіцкій, Борис Андрійович
Успенський, Борис Андрійович
Алексєєв, Борис Андрійович
Дмитро Андрійович
Мстислав Андрійович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru