Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Бабуїн


Бабуїн

План:


Введення

Бабуїн, або жовтий павіан [1] ( лат. Papio cynocephalus ) - мавпа роду справжніх павіанів сімейства мартишкових (Cercopithecidae). Представники Саша і Орхан.


1. Зовнішній вигляд

череп

Довжина тіла в середньому 75 см, хвоста - 60 см. Забарвлення вовни жовтувата (звідси назва жовтий павіан). Незважаючи на свій незграбний вигляд, це дуже спритні тварини.

2. Місця проживання

Бабуїн поширений в Середній і Східній Африці; мешкає в степових і гористих місцевостях. Харчується рослинною ( плоди, цибулини і т. д.) і тваринною ( комахи, дрібні хребетні) їжею. Зустрічається великими стадами на маїсових і просяних полях.

Місцями сильно шкодить сільськогосподарським культурам. Бабуїнів часто містять в зоологічних парках і звіринцях.


3. Поведінка

Бабуїни - примати з високорозвиненими соціальними взаємовідносинами, які ніколи не живуть поодинці. У стаді в середньому близько 80 особин. Члени стада разом подорожують, харчуються і сплять. У відносинах один з одним виражена ієрархія. У стаді домінують кілька дорослих самців, які тримаються разом і приходять один одному на виручку в разі небезпеки. Склад групи ватажків досить стабільним протягом багатьох років. Між самками, їх дитинчатами встановлюються дружні відносини - основа стада бабуїнів.

Між самками і їх підрослими дочками звичайно підтримуються дуже тісні зв'язки, а ось сини йдуть з рідного стада, щоб приєднатися до іншого. Коли стадо бабуїнів йде опівдні на відпочинок, родичі, як правило, збираються навколо старшої самки, щоб відпочити і зайнятися груминга. Ночами члени однієї сім'ї сплять, тісно обнявшись один з одним. Якщо комусь із родичів загрожує небезпека з боку іншої бабуїна, всі відразу кидаються на виручку. І хоча самки конкурують між собою за їжу і положення в ієрархії, серйозні бійки між ними вкрай рідкісні. Високий статус особини одноплемінники постійно підтверджують певними жестами, виражають покірність (наприклад, гримасою страху або піднятим хвостом). Коли між самками все ж виникає конфлікт, то пізніше вони миряться, бурмочучи один на одного.

Самець-новачок, який прийшов в чуже стадо, повинен вбудуватися в складну систему родинних і дружніх взаємин в незнайомій йому сімейній групі. Зазвичай він починає з налагодження відносин з дорослою самкою, не виходжують в цей час дитинча. Він всюди слідує за нею, чмок губами, ніжно буркочучи і будуючи гримаси. Це ж відбувається щоразу, коли погляд самки падає на нього. Якщо самка прихильна, вона може дозволити йому почухати себе. Через кілька місяців самець може розраховувати на міцні взаємини з цією самкою. Згодом такі відносини послужать йому чимось на зразок "візитної картки" для встановлення відносин з її друзями та родичами.

У всіх трьох видів бабуїнів спостерігається инфантицид, яким займаються самці-новачки. Індивідуальні риси є важливим фактором при створенні пар. Деякі пари проводять дуже багато часу разом, але не доторкаються один до одного. Інші часто вичісують один одного, обнімаються, коли зустрічаються і сплять, притиснувшись один до одного. Пари змінюються з часом. Деякі розпадаються через те, що самка в процесі статевого спілкування з іншими самцями починає набувати лідерство в групі. Самець же у міру зростання його статусу в стаді залишає подругу юності заради нових відносин із впливовою самкою. Але багато спілки існують роками. Пораненим тваринам допомога не надається [2]. Ватажки пильно стежать за найменшої небезпекою, охороняючи спокій стада. Висловлюють хвилювання перед грозою чи зливою.

До бабуїна часто приєднуються стада копитних, т. к. мавпи завдяки колірному зору можуть вчасно помітити хижака. У свою чергу, самці бабуїнів іноді полюють на дитинчат антилоп.

У неволі бабуїни швидко приручаються і залишаються відданими своєму господареві. Самки добродушніше самців, схильних до підступності.


4. Розмноження

Відносини між самцем і самкою не завжди перетворюються на статеві. Самки спаровуються з різними самцями, але більшу частину свого дорослого життя вони проводять, або виношуючи дитинчат, або виходжуючи їх. Перед овуляцією у самок бабуїнів з'являється припухлість вульви. Ця припухлість збільшується в розмірах протягом першої фази менструального циклу і спадає після овуляції. І самці зазвичай не намагаються спаровуватися, поки у самки не з'явиться ця ознака. Припухлості збільшуються в розмірах від циклу до циклу, тому у самок, які живуть у неволі і не народжують регулярно, припухлість може досягти 10-15% від маси тіла. У природі дорослі самки зазвичай вагітніють після 1-2 менструальних циклів. Зміни в організмі самки під час вагітності ще більш помітні, ніж під час овуляції. Так, гола шкіра над сідницею втрачає чорну пігментацію і стає яскраво-червоною. Новонароджений бабуїн покритий коротким чорним оксамитовим хутром, який контрастує з жовто-сірою шерстю дорослих тварин. Поки дитинча не покриється вовною, на ньому зосереджена вся увага інших членів групи. Дорослі мавпи часто розглядають геніталії новонародженого, щоб дізнатися його підлога для вибору відповідної форми спілкування. У популяціях саванних бабуїнів на частку домінуючого самця припадає до 80% всіх спаровувань.


5. Бабуїн в історії і міфології

У єгипетській традиції вважався провісником світанку і зображувався з піднятими руками, що символізує мудрість, салюти Сонця, яке сходить. Представляв богів Тота і Хапі.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 92. - 10 000 екз .
  2. Р. Шовен. Від бджоли до горили - Світ, 1965. - С. 283.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru