Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Барсук


Барсук

План:


Введення

Барсюка чи звичайний борсук [1] ( лат. Meles meles ), Хижий ссавець сімейства куньих, єдиний вид в роді борсуків.


1. Зовнішній вигляд

Довжина тіла - 60-90 см, хвоста - 20-24 см; маса - до 24 кг, восени, перед сплячкою - до 34 кг. Форма масивного тіла своєрідна, є хіба що звернений вперед клин, який різко звужується до кінця витягнутої тонкої морди. Шия коротка, майже непомітна. Ноги короткі, масивні, що спираються на землю всією ступнею. На пальцях - довгі тупі кігті, пристосовані до риття.

Шерсть груба. Забарвлення спини і боків - буро-сіра з сріблястим відтінком; низу тіла - чорнувата. На морді дві темні смуги, що тягнуться від носа до вух.


2. Поширення і підвиди

Населяє майже всю Європу (крім північних районів Скандинавського півострова, Фінляндії і Європейській частині Росії), Кавказ і Закавказзі, Крим, Малу та Середню Азію, Південну та Центральну Сибір, південь Далекого Сходу, Східний Китай, Корейський півострів, Японію.

Підвиди:

Окремі дослідники виділяють вид азіатський борсук (Meles amurensis) [2].


3. Спосіб життя і харчування

Водиться, головним чином, у змішаних і тайгових, рідше - в гірських лісах, на півдні ареалу зустрічається в степах і напівпустелях. Дотримується сухих, добре дренованих ділянок, але у районі (до 1 км) водойм або болотистих низин, де багатшими кормова база.

Живе борсук у глибоких норах, які риє по схилах піщаних пагорбів, лісових ярів і балок. Звірі з покоління в покоління дотримуються улюблених місць; як показали спеціальні Геохронологічна дослідження, деяким з борсукових містечок - кілька тисяч років. Поодинокі особини користуються простими норами, з одним входом і гніздовий камерою. Старі барсучьи городища представляють складне багатоярусне підземне спорудження з декількома (до 40-50) вхідними і вентиляційними отворами і довгими (5-10 м) тунелями, провідними в 2-3 великі, вистелені сухою підстилкою гніздові камери, розташовані на глибині до 5 м. гніздові камери часто розташовують під захистом водоносного шару, який перешкоджає просочуванню в них дощових і грунтових вод. Періодично нори чистяться борсуками, стара підстилка викидається назовні. Нерідко нори борсуків займають інші звірі: лисиці, єнотовидні собаки.

Борсук веде нічний спосіб життя, хоча нерідко його можна бачити і в світлий час доби - вранці до 8, ввечері - після 5-6 годин.

Барсук всеїдний. Харчується він мишоподібними гризунами, жабами, ящірками, птахами та їх яйцями, комахами та їх личинками, молюсками, дощовими хробаками, грибами, ягодами, горіхами і травою. Під час полювання борсуку доводиться обходити великі території, обшарюючи повалені дерева, отдирая кору дерев і пнів у пошуках черв'яків і комах. Іноді за одне полювання борсук добуває 50-70 і більше жаб, сотні комах і дощових хробаків. Проте в добу він з'їдає всього 0,5 кг їжі і лише до осені сильно від'їдається і нагулює жир, який служить йому джерелом харчування протягом зимового сну.

Це єдиний представник куньих, що впадає на зиму в сплячку. У північних районах борсук вже в жовтні - листопаді залягає в сплячку до березня-квітня, у південних районах, де зими м'які і нетривалі, він активний круглий рік.


4. Соціальна структура і розмноження

Борсуки належать до моногамії. Пари в них утворюються з осені, але спарювання і запліднення відбувається в різні терміни, у зв'язку з чим змінюється тривалість вагітності, що має тривалу латентну стадію. Вагітність у самки може тривати від 271 дня (при річному паруванні) до 450 днів (при зимовому). Дитинчата (2-6) народжуються: у Європі - в грудні - квітні, в Росії - в березні - квітні. Через кілька днів самки запліднюються знову. Дитинчата прозрівають на 35-42 день, а в 3-місячному віці вже годуються самостійно. Восени, напередодні сплячки, виводки розпадаються.

Молоді самки стають статевозрілими на другому році життя, самці - на третьому. Тривалість життя борсука - 10-12, в неволі - до 16 років.


5. Господарське значення

Знищуючи комах-шкідників, особливо личинок хруща, борсуки приносять більшу користь сільському господарству. Шкура борсука малоцінна; волосся використовується для виготовлення кистей. Жир борсука має цілющі властивості , М'ясо їстівне.


6. Символи

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 99. - 10 000 екз .
  2. Хребетні тварини Росії: Барсук азіатський - www.sevin.ru/vertebrates/index.html?Mammals/236_5.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru