Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Бартелмесс, Річард


Фото

План:


Введення

Річард Бартелмесс ( англ. Richard Semler Barthelmess ) ( 9 травня 1895 - 17 серпня 1963) - американський кіноактор і продюсер, номінант на премію "Оскар" 1929.


1. Ранні роки

Річард Семлер Бартелмесс народився 9 травня 1895 в сім'ї актриси Кароліни Харріс. Його мати в 1909 - 1917 роках знімалася у Д. У. Гріффіта, грала другорядні ролі у фільмах, де блищали Теда Бара і Мері Пікфорд. А заодно викладала англійську недавно приїхала в США Аллі Назимова.

В 1913 Річард вступив в Хартфорд Трініті-коледж. Через два роки взяв участь у зйомках фільму кінокомпанії "Хартфорд філм корпорейшн". Студія збанкрутувала, але незабаром відбулася зустріч молодого Бартелмесса з Аллою Назимова дала старт його кінокар'єрі. В 1916 вони разом дебютували в фільмі "Нареченої війни".


2. Кінокар'єра

Короткометражка "Нареченої війни" стала першим фільмом Річарда Бартелмесса. Його гру визнали вдалою і Бартелмесс став професійним актором, отримують 50 $ в тиждень. Всього ж в 1916 Бартелмесс знявся в трьох фільмах. В одному з них він навіть отримав головну роль. В 1917 Річард Бартелмесс знявся в одинадцяти стрічках. У декількох з них заголовну роль відігравала Маргеріт Кларк. 1919 став етапним для актора. Його помітив Д. У. Гріффіт і зняв в декількох своїх картинах. З восьми фільмів в п'яти партнерками Бартелмесса були сестри Гіш. Особливо вдалою стала його роль у фільмі "Зламані пагони" з Лілліан Гіш. Він створив образ прекрасного, благородного і скромного молодого героя. Такий не міг не сподобатися публіці. Річард Бартелмесс став вважатися одним з найкрасивіших чоловіків Голлівуду. Його слава росла. У 1921 році він вирішив заснувати власну кінокомпанію. Об'єднавшись з відомим режисером Генрі Кінгом і Чарльзом Х. Дюель, Бартелмесс заснував "Інспірейшн Пікчерс". Фірма випустила одинадцять фільмів, але окупилися з них тільки два. Через шість років її довелося закрити.

Незважаючи на це, Бартелмесс отримав вигідний контракт, що передбачає зйомку трьох картин на рік. У другій половині 1920-х глядачам запам'яталися його ролі сусідських хлопців: Ніккі Елкінс в "Західному", Джеррі Ларрабі в "Статут річці" і Девіда Керролла в "Тягаря".

В 1929 Бартелмесс cтал одним з двох перших номінантів премії "Оскар" на Кращу чоловічу роль. Але переможцем став Еміль Яннінгс.

Поява звуку в кіно позбавило роботи багатьох акторів. На щастя для Річарда Бартелмесса, він в їх число не потрапив. Хоча це нововведення відбилося і на його творчості. На початку 30х ще не було молодих зірок, здатних скласти конкуренцію Бартелмессу. А звук давав нові технічні можливості. Актор отримав можливість створювати більш складні психологічні ролі.

Фільм "Тіні на південь" розповідає історію Марвіна Блейка (Бартелмесс), юнака, якого дитиною взяв до себе в будинок багатий плантатор. Виріс молода людина стає об'єктом уваги дочки багатія - Мадж. Партнеркою Річарда стала нещодавно приїхала до Голлівуду Бетт Девіс. В "Останньому польоті" Бартелмесс зіграв представника втраченого покоління, а в "Сучасному героя" вперше для себе створив образ негативного героя. Але вже в середині 30х років студія відмовилася продовжити з ним контракт. Ще кілька років його запрошували на ролі другого плану. Однією з них став Бат Макферсон, льотчик з картини "Тільки в ангелів є крила". Бартелмесс грав пілота, що потрапив у ситуацію, яка коштувала життя його товаришеві. Відчуваючи себе винуватим, Макферсон змінив ім'я і поїхав в іншу країну. Але там зустрів рідного брата загиблого. Він не зміг загладити провину, але хоча б примирив себе з самим собою. Його дружину зіграла Рита Хейуорт, для якої це був дебют у фільмах категорії А.
Останнім фільмом актор став "Майор 44-й вулиці", режисера Альфреда Гріна. Бартелмесс ще раз з'явиться в епізоді фільму жахів "Дзвіночок" Вільяма Кастла, але це буде епізод хроніки і в титрах Річард не значиться.


3. Особисте життя

В 1920 Бартелмесс одружився із танцівницею і актрисі Мері Хей. Вона теж знімалася у Гріффіта, і фільм "Водоспад життя" звів її з Бартелмессом на один знімальний майданчик. Після весілля вона знялася лише в одному фільмі - "Нові іграшки". Разом з Бартелмессом вони стали його продюсерами і зіграли головні ролі. У Річарда і Мері народилася дочка, її назвали на честь матері. Але шлюб це не врятувало. В 1927 подружжя розлучилося.

Але вже в наступному році Річард Бартелмесс знову одружився. Його дружиною стала Джессіка Стюарт Сарджент. Цей шлюб виявився вдалим і тривав до самої смерті Бартелмесса.


4. Життя після кіно

В 1942 Бартелмесс, не маючи контракту і нових пропозицій на зйомки, завербувався в Військово-морські сили США, де і прослужив до кінця Другої світової війни. У відставку вийшов у званні капітан-лейтенанта. Завдяки мудрому вкладенню інвестицій у нерухомість, забезпечив собі безбідне життя.

Помер Річард Бартелмесс в Саутгемптоні 17 серпня 1963 від раку горла. Похований на кладовищі Ferncliff, в 25 милях на північ Манхеттена.


5. Вибрана фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1916 ф Наречені війни Оригінальна назва невідомо Арно
1917 ф Камілла Оригінальна назва невідомо
1919 ф Дівчина, що залишилася вдома Оригінальна назва невідомо Ральф Грей
1919 ф Три чоловіки і дівчина Оригінальна назва невідомо Крістофер Кент
1919 ф Зламані пагони Оригінальна назва невідомо Ченг Хуан
1919 ф Багряні дні Оригінальна назва невідомо Альварез
1920 ф Танцююча перед ідолом Оригінальна назва невідомо Ден МакГуайр
1920 ф Квітка кохання Оригінальна назва невідомо Брюс Сандерс
1920 ф Водоспад життя Оригінальна назва невідомо Девід Бартлет
1926 ф Камілла Оригінальна назва невідомо Гастон
1928 ф Западня Оригінальна назва невідомо Нікі Елкінс
1928 ф Лакований хлопець Оригінальна назва невідомо Лакований хлопець
1929 ф Втомлена річка Оригінальна назва невідомо Джеррі Ларабі
1929 ф Тягар Оригінальна назва невідомо Девід Керролл
1930 ф Син Богів Оригінальна назва невідомо Сем Лі
1930 ф Ранковий патруль Оригінальна назва невідомо Дік Кортні
1932 ф Під псевдонімом "Доктор" Оригінальна назва невідомо Карл Бреннер
1932 ф Тіні на південь Оригінальна назва невідомо Марвін Блейк
1939 ф Тільки в ангелів є крила Оригінальна назва невідомо Бат Кілгаллен (Макферсон)
1942 ф Негідники Оригінальна назва невідомо Бронко Кід Ферроу
1959 ф Дзвіночок Оригінальна назва невідомо Девід (в титрах не вказаний)

6. Нагороди

Дві номінації на премію "Оскар" 1929 за Кращу чоловічу роль у фільмах "Пастка" і "The Patent Leather Kid".

7. Цікаві факти


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Річард II
Річард
Річард Хелл
Річард III
Літл Річард
Аттенборо, Річард
Стоун, Річард
Перл, Річард
Маркс, Річард
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru