Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Беркут


Беркут

План:


Введення

У латинської назви птиці Aquila chrysaetos (золотий орел) є інші значення, див Золотий орел (значення)

Беркут [1] ( лат. Aquila chrysaetos ) - Одна з найбільш відомих хижих птахів сімейства яструбиних, найбільший орел. Поширений в північній півкулі, де мешкає переважно в горах, в меншій мірі на рівнинних відкритих і напіввідкритих ландшафтах. Уникає житлових районів, чутливий до занепокоєння з боку людини. На більшій частині ареалу живе осіло, тримається парами біля гнізда, на північній периферії області поширення і високогір'я частина птахів відкочовує в менш сніжні райони. Полює на найрізноманітнішу дичину, найчастіше зайців, гризунів і багато видів птахів. Іноді нападає на овець, телят і дитинчат оленів. Гніздо влаштовує на дереві або на важкодоступному скелястому уступі. У кладці звичайно два яйця, проте найчастіше виживає тільки одне пташеня. В Центральної Азії беркута використовують для промислового полювання на лисиць, зайців, іноді вовків і джейранів.

За останні століття беркут зник з багатьох районів, де мешкав раніше - причинами цього стали масове винищення, використання пестицидів, урбанізація і зміна земель під господарські потреби. В даний час беркут, як і більшість інших європейських пернатих хижаків, знаходиться під охороною державних законодавств і міжурядових угод. [2] Зокрема, беркут має статус рідкісного виду в Червоної книги України. [3]


1. Опис

1.1. Зовнішній вигляд

Молода птиця - великі білі плями на крилі, білий хвіст з темною облямівкою.

Дуже великий і сильний орел - довжина тіла 76-93 см, розмах крил 180-240 см. [4] Самки значно більші за самців, їх вага варіює в межах від 3,8 до 6,7 кг, у той час як у самців від 2,8 до 4,6 кг. [4] Дзьоб - типово орлиний: високий і стиснутий з боків, крючкообразно загнутий вниз. Пір'я на зашейке кілька подовжені - ознака, також зустрічається у могильника. Крила довгі і широкі, дещо звужені в підставі і на задньому пальці, так що при ширянні задній край крила виглядає зігнутим у вигляді латинської букви S; ця характерна особливість найбільш яскраво виражена у молодих птахів. [5] Хвіст злегка закруглений і більш довгий, ніж у інших типових орлів. По співвідношенню до ширини крила він більше близький до яструбиним орлам, зокрема, до орлу-карлику, однак на відміну від нього широкий і в польоті розкритий віялом. [6] При ширянні птах пальцеподібним розставляє передні махові пера. [7]

Забарвлення оперення дорослої птиці коливається від темно-бурого до чорно-бурого із золотистими пір'ям на потилиці і шиї, через що по-англійськи його назва звучить як "золотий орел" ( англ. Golden Eagle ). Після закінчення линьки в пере іноді присутній фіолетовий відлив, який згодом зникає. Обидві статі забарвлені однаково. Молоді птахи в цілому схожі на дорослих, але виділяються більш темним (у перший рік майже чорним) оперенням і мають білі "сигнальні" плями на верхній і нижній стороні крила, а також світлий хвіст з темною смугою по краю. На думку орнітологів, білі відмітини служать своєрідним захистом від агресії дорослих орлів, нетерпимих до присутності інших хижаків на своїй території. Ці знаки не сприяють можливості облаштувати свій власний гніздовий ділянку, однак дозволяють добувати корм на чужій території. [8] Остаточний гніздовий наряд набувається до 4-6 років, поступово після кожної линьки приймаючи все більш дорослий вигляд. Очі темно-коричневі, дзьоб темний, восковица і ноги жовті. Пташенята при вилуплення вкриті білим з сіруватим нальотом пухом, який згодом замінюється чисто білим. Лапи потужні, з дуже сильними кігтями, як і в інших орлів оперені до пальців. [5] [6] [7] послебрачная линька розтягнута в часі з березня-квітня по вересень, при цьому деякі махові пера змінюються не щороку. [9]

Виділяють шість підвидів беркута, що відрізняються загальними розмірами і інтенсивністю забарвлення оперення (докладніше див розділ Класифікація та підвиди).


1.2. Зір

Беркут володіє надзвичайно гострим зором - там, де людина бачить глянсову фотографію, птиця розрізняє скупчення різнокольорових точок. [10]

У беркута, як і в інших орлів, а також яструбів і соколів, надзвичайно гострий зір, але тільки у світлий час доби. Так, наприклад, зайця цей орел бачить на відстані до двох кілометрів. [11] Ряд адаптацій, що виразилися в здатності швидко визначити величину об'єкта і відстань до нього, розвинулися в результаті еволюції. Великі очі дозволяють відображати більш крупне зображення на сітківці ока, а значно більш висока щільність світлочутливих клітин ( паличок і колбочок) робить його більш чітким і детальним. При цьому в кожному оці присутні не одна, як в інших тварин, а дві центральні ямки - зони максимальної концентрації рецепторів (така ж особливість є у деяких інших груп птахів, яким потрібна підвищена концентрація уваги - колібрі, зимородків і ластівок). [12] Особливі кільцеві м'язи швидко фокусують кришталик ока на біжить тварині, не втрачаючи його з виду - особливість, відома під назвою акомодація. [13] Рухома шия здатна повертатися до 270 градусів, як у сов, що істотно збільшує сектор огляду. [14] надбрівних складка, що надає хижакам грізний "нахмурений" вигляд, захищає очі від яскравого сонячного світла, а друга мигательная перетинка в нижній частині століття оберігає їх від попадання частинок пилу. З людиною беркута об'єднують рідкісні серед тварин бінокулярний зір і здатність розрізняти кольори - перше дозволяє суміщати зображення з обох очей, створюючи стереоскопічний ефект, друге покращує визначення нерухомого об'єкта на місцевості. [13]


1.3. Політ

У пошуках їжі беркут найчастіше подовгу ширяє високо у висхідних потоках теплого повітря, при цьому крила злегка підняті над корпусом і V-образно витягнуті вперед, а їх активність залишається мінімальною. Інший спосіб полювання - ковзання на невеликій висоті подібно тетерев'ятник в надії застати видобуток зненацька. Махаючий політ легкий і маневрений, з сильними і глибокими помахами крил. Орел легко управляє в повітрі навіть при дуже сильних поривах вітру. [15] Примітивши потенційну жертву, беркут пікірує слідом за нею, при цьому його швидкість може досягати 240-320 км / год . [16]


1.4. Голос

Беркут - небагатослівна птах, кричить в основному під час токового польоту, при спілкуванні з пташенятами і захист території. Іноді в польоті чутний тонкий мелодійний посвист "клюх ...". [5] Крім того, видає типовий для орлів дзвінкий клекіт, трохи нагадує собачий гавкіт - "кьяк-кьяк-кьяк", але без каркає нот, як у могильника, степового орла або орланів. [17]

  • Орлиний погляд

  • Вигляд спереду

  • З великою здобиччю

  • Летить доросла птиця


2. Поширення

2.1. Ареал

Гори вище лінії деревної рослинності - типовий біотоп беркута. На знімку - панорама гір у Швейцарському національному парку.

Беркут поширений спорадично на більшій частині території Голарктики. У Північній Америці гніздиться головним чином у західній половині континенту від хребта Брукса на Алясці на південь до центральних районів Мексики, а також у невеликій кількості на сході Канади та США. [18] У Північній Африці мешкає місцями від Марокко на схід до Тунісу, а також в районі узбережжя Червоного моря. У Європі гніздовий ареал мозаїчний, пов'язаний переважно з гірськими районами в південній та центральній частині, Шотландії, північної Скандинавії, Кавказу, Туреччини (включаючи азіатську частину), а також рівнинами Білорусії, Прибалтики та Росії. Зустрічається на островах Середземного моря - Балеарських, Корсиці, Сардинії, Сицилії і Криті. [2] [7] В Азії поширений на південь до Синайського півострова, Іраку, Ірану, Афганістану, південних схилів Гімалаїв, гірської північній М'янми і китайської провінції Юньнань. Крім того, гніздиться на японському острові Хонсю і, можливо, Хоккайдо і Сікоку. [19]

Поширений на 3/4 території Росії, проте майже скрізь рідкісний і гніздиться лише окремими парами. Зустрічається майже у всій лісовій зоні (за винятком смуги лісотундри і Приамур'я), в гірських системах на півдні країни ( Кавказі, Саянах і Алтаї), а також в районі озера Ханка на крайньому півдні Примор'я. [20] У європейській частині поширений на північ на Кольському півострові до 69 с. ш., до району Архангельська, в долині Печори до 67 с. ш. В Західного Сибіру гніздиться на північ до 68 с. ш., в Східної до 71 с. ш., на Далекому Сході до долини Малого Анюя, північній частині басейну Анадиря і Камчатки. [19]


2.2. Міграції

Веде переважно осілий спосіб життя. Лише на північній периферії ареалу (приблизно на північ від 55-ї паралелі [21]) в Росії і Північній Америці, де дичина, на яку полюють птахи (наприклад, бабаки) впадають в сплячку, частина беркутів на зиму відкочовує на південь, тим не менше залишаючись в межах гніздового ареалу або в безпосередній близькості від нього. Молоді птахи більш схильні до далеких переміщень, відлітаючи раніше за інших і на більшу відстань. Дорослі орли намагаються триматися поблизу від гніздових ділянок та у разі потреби лише незначно переміщаються на південь. У горах беркути здійснюють вертикальні кочівлі, взимку спускаючись в менш сніжні долини. У Північній Америці осінній відліт починається у вересні, повернення до місць гніздування на початку лютого і пізніше. [22]


2.3. Місцеперебування

Гніздо беркута на скелястому уступі у французьких Альпах.

Населяє різноманітні відкриті і наполовину відкриті ландшафти, рідко відвідувані людьми, у тому числі тундру, лесотундру, місця, порослі чагарником, високостовбурні хвойні і змішані ліси з відкритими ділянками, степ, напівпустельні каньйони. Найбільшою щільності розселення досягає в горбистій місцевості і горах, де в гніздовий період зустрічається в міжгірських долинах і альпійських луках на висоті до 3600 м над рівнем моря. [18] У рівнинних лісах часто вибирає порослі деревної рослинністю "острова" посеред сфагнових боліт, схили річкових долин. Для побудови гнізда і відпочинку вибирає важкодоступні скелясті уступи або великі дерева з товстими горизонтальними гілками. Кормова територія знаходиться в радіусі до 7 км від гнізда - як правило, це великі відкриті простори, де мешкають зайці, гризуни та інша підходяща дичину - наприклад, болота, долини річок, вирубки, гару, вересові пустки і пасовища. [23] У густому лісі беркут ніколи не полює - широкий розмах крил не дозволяє йому лавірувати між деревами. [7]


3. Харчування

3.1. Раціон

Полює на різноманітну дичину, в тому числі і крупну, легко пристосовуючись до умов в даній місцевості і в певний час року. Нерідко в раціоні домінують бабаки, ховрахи, зайці, тхори, скунси, черепахи (наприклад, в Болгарії до 20% корму припадає на черепах). Іноді нападає на тварин, що значно перевершують його по вазі і розмірам, особливо хворих або дитинчат - благородних оленів, козуль, сарн, овець. [2] [23]

Останки альпійського бабака, розтерзаного беркутом - основний видобутку цього хижака в гніздовий період в Альпах.

У радянській літературі серед видобутку беркута часто згадуються різні гризуни (починаючи від дрібних полівок), їжаки, лісові куниці, горностаї, білки, лисиці, новонароджені північні олені і козулі. Часто полює на птахів - сизих голубів, глухарів, тетеруків, білих куріпок, перепелів, качок, чапель, домашніх гусей, сов і навіть яструбів. [7] [23] На півдні ареалу поїдає змій, жаб та інших плазунів і земноводних. Охоче ​​вживає в їжу і падаль, особливо в холодну пору року. [2] [7] Згідно з дослідженнями, проведеними в американських штатах Монтана і Техас, добова потреба беркута в дикій природі складає близько 1,5 кг м'яса на день. [24] У разі необхідності він здатний протриматися без їжі до п'яти тижнів. [7]


3.2. Спосіб полювання

З видобутком.

Поза сезоном розмноження зазвичай полює парами. Техніка видобутку їжі багато в чому залежить від погоди. У ясний сонячний день орел найчастіше подовгу ширяє високо в небі або подібно тетеревятник ковзає на малій висоті. Інший варіант полювання більше характерний для непогожий дня - із засідки, коли птах терпляче оглядає околиці з висоти мертвого дерева або великого валуна. Спостерігши потенційну жертву, орел переходить на швидкий і маневрений машущий політ або пікірує з частково складеними крилами, вистачає її на землі або, у разі птахи, іноді на зльоті. Спосіб захоплення і умертвіння видобутку варіює. Найчастіше беркут однією лапою вистачає жертву за голову, а другий за спину, намагаючись переламати хребет. Іноді б'є дичину в шию гострим дзьобом, розриваючи великі судини. Опирається велике тварина вдаряє кілька разів, за допомогою крил балансуючи на його спині.

Результативність полювання збільшується з віком орла. Молода, що не досягла статевої зрілості птах в середньому ловить тільки одного зайця з двадцяти, проте пізніше досягає такої майстерності, що вистачає жертву ще до того, як та спробує врятуватися втечею. До важко ловімой видобутку, такий як фазани або куріпки, беркут швидко втрачає інтерес. Птах здатна переносити в лапах до 4-5 кг м'яса і в період розмноження нерідко розриває здобич на шматки перш, ніж віднести її в гніздо. Якщо видобуток досить велика, орел повертається до неї знову і знову, проганяючи інших падальщиков, таких як грифи. [2] Іноді орли віднімають видобуток у інших птахів, свого або чужого вигляду. Зокрема, в Канаді такі спроби були неодноразово відзначені у випадку з краснохвостая Канюка (Buteo jamaicensis). [25]


4. Розмноження

Як правило, беркути приступають до розмноження починаючи з віку чотирьох або п'яти років, іноді ще до придбання остаточного дорослого пір'яного наряду (є рідкісні спостереження молодих самок на гнізді). [2] [8] Будучи типово моногамної птахом, цей орел зберігає подружню вірність протягом багатьох років, поки живий інший член пари. Якщо птахів не турбувати, то один і той же гніздовий ділянка використовується декілька років поспіль, при цьому самець і самка охороняють його від інших пернатих хижаків круглий рік і намагаються не залишати навіть в холодну зиму.


4.1. Шлюбні ігри

Шлюбний сезон в залежності від широти і рівня осілості настає в період з лютого по квітень. [26] У цей час обидва птахи пари поводяться демонстративно - виконують різні повітряні фігури. Однією з найбільш видовищних фігур вважається типовий для орлів і канюків так званий "гірляндовий", хвилеподібний політ з великою амплітудою, який може виконуватися одним або двома членами пари. Під час трюку орел набирає висоту і зривається в майже прямовисне піку, розгорнувши плечі і притиснувши кінці крил до хвоста. У нижній точці птах різко змінює напрямок руху і під кутом відбиття спрямовується вгору на колишню висоту. У верхній точці орел, втративши швидкість, робить кілька змахів крилами і знову пірнає, повторюючи попередній віраж. [27] Інші демонстративні номера - гонитва один за одним, симулювання нападу, демонстрація кігтів, спільне ширяння і кружляння по спіралі. [18] [28 ]


4.2. Гніздо

У сезон розмноження територія завжди добре охороняється від інших хижаків, проте птахи не стільки захищають власне гніздо, скільки межі ділянки, проганяючи прибульців на його периферії. [29] Гніздяться птахи, потривожені людиною, дуже рідко намагаються вступити в сутичку, натомість дуже легко кидають кладку або пташенят, і назавжди покидають цей район. [4]

Яйце і пухової пташеня

Будівництво та облаштування гнізд у осілих беркутів може тривати протягом усього року, однак пік активності, як правило, припадає на період з кінця січня по початок березня. [30] Кожна пара може одночасно містити до дванадцяти гнізд [31], використовуваних поперемінно, проте їх кількість найчастіше не перевищує двох або трьох [4]. Часто гнізда не просто старі, а стародавні - про це можна судити за кількістю кісткових останків під ними. Щорічно споруди оновлюються і добудовуються. Місце розташування гнізда - розвилка стовбура або товста гілка дерева, скеляста ніша або карниз, іноді нежитлова штучна споруда ( геодезична вишка [17], опора високовольтної лінії [32], вітряк [18] і т. п.). Вибір варіює залежно від району проживання - наприклад, на більшій частині території Росії (крім гірських районів на півдні країни) перевага віддається великим хвойним деревам. В Євразії домінують сосна і модрина, але також можуть бути кедр, осика, береза ​​або ялина. [17] У Америці найбільш часто використовуються псевдотсуга і сосна жовта. [33]

На дереві Беркуту потрібно хоча б невелике відкритий простір для підльоту - в лісі це можуть бути просіка, стара дорога, поляна, схил пагорба, околиця болота. Ще одна вимога - захист від сильного вітру і прямого попадання сонячних променів, які можуть згубно позначитися на розвитку потомства. [34] Відстань від гнізда до поверхні землі саме по собі великого значення не має (відомі випадки від 0 до 107 м [18]) , якщо воно недоступне для великих наземних хижаків на зразок бурого ведмедя або росомахи. При розмноженні на деревах гніздо, як правило, влаштовується в нижній або середній частині крони на висоті від 10 до 18 м, де гілки досить товсті і міцні, щоб витримати вагу споруди і птахів. Гнізда, зроблені з товстих сучків, в цьому випадку мають дуже великі розміри - діаметр 1-2 м і висоту 0,5-1,9 м. [17] На відміну від інших близьких видів беркути завжди вистилають лоток торішньою травою, корою і шматочками моху, а по краю гнізда зеленими гілками хвойних або рідше листяних порід дерев і чагарників. [17] [33] У гнізді також можуть бути присутніми пір'я та хутро вбитих тварин, які служать свого роду підстилкою. [4] Гніздо міститься в чистоті - свіжа вистилка не тільки передує кладці яєць, але і продовжується протягом всього періоду розмноження аж до вильоту пташенят. Щороку гніздо підправляються і добудовується, поступово збільшуючись у розмірах. Між товстими сучками гнізда можуть жити горобці, на яких беркути не звертають уваги.


4.3. Насиджування і пташенята

Підрослий пташеня з ознаками оперення.

Час відкладання яєць розтягнуто в часі залежно від району гніздування - від першої половини грудня в Омані до середини червня на півночі Аляски і Сибіру. [35] У кладці 1-3 (частіше всього 2) яйця, які самка відкладає з інтервалом в 3-4 дні. [2] [33] Вони брудно-білого кольору, з бурими або рудими плямами і крапками різної інтенсивності, більш контрастними порівняно з могильником. Розміри яєць (68-89) (51-66) мм. [4] Насиджування починається з першого яйця і триває 40-45 днів. Сидить здебільшого самка, яку зрідка і ненадовго підміняє самець. [4]

Покриті білим з сіруватим нальотом пухом пташенята з'являються на світ в тому ж порядку, що і відкладалися яйця - з інтервалом у кілька днів. При цьому більше шансів вижити у первістка, який веде себе агресивно по відношенню до молодшим братам і сестрам - клює їх, відштовхує і не дає приймати їжу. При цьому батьки залишаються байдужі до подій. В результаті 50-80% з'явилися другими пташенят гинуть в перші ж два тижні життя. [31] Поки пташенята маленькі і безпомічні, самець самостійно добуває корм і приносить його в гніздо, в той час як самка зігріває і годує виводок, розриваючи видобуток на частини . Як тільки пташенята підростають і починають самостійно скльовує їжу, самка також вилітає на полювання. [36] У віці 65-80 днів орлята встають на крило, однак ще довго залишаються в межах гніздового ділянки - наприклад, в Шотландії та Скандинавії до жовтня, а в Альпах до зими, в деяких випадках до січня. [2] Тривалість життя беркутів на волі в середньому становить близько 23 років [37], так що навіть при малій репродуктивності популяція залишається стабільною. Максимально відомий вік в дикій природі в Європі був зареєстрований у Швеції - більше 32 років. [38] У зоопарках орли доживають до 50 років. [31]


5. Екологія та охорона

5.1. Чисельність

До появи фотографії для ілюстрації тварин часто використовувалися літографії. Автор - Йозеф Вольф, 1862.

До теперішнього часу беркут повністю зник або став дуже рідкісним птахом у багатьох регіонах світу, більш чи менш зберігши лише в горах, безлісій тундрі і степу. [4] За оцінками екологів, в даний час загальна чисельність цього птаха в світі складає близько 170 тисяч особин [39], з яких тільки від 6,5 до 7,5 тисяч припадає на Європу. [2] У країнах Європи найбільші популяції представлені в Іспанії (1277-1294 пар, дані 2002 року), Норвегії (862-1042 пар, 2003 р.), Італії (більше 500 пар, 2001 р.), Росії (близько 500 пар, 2001 р., європейська частина), Фінляндії (410-430 пар, 2003 р.), Франції (390-460 пар, 2002 р.), Австрії (300-350 пар, 2002 р.), Німеччині та Швейцарії (в обох випадках 30-310 пар, 1996 р.). [2] Орієнтовна чисельність беркутів в Північній Америці - від 25 до 50 тисяч пар. [33]

На території Росії є статистика лише по окремих областях. Найбільш великі популяції з щільністю до 5-10 пар на 1000 км (1995-1998), так само як і в Західній Європі, відзначені в гірських районах - на Уралі (близько 350 пар, 1998), Північному Кавказі (60-80 пар, 1988-1997) і Гірському Алтаї (більше 100 пар, 1996). [20] У багатьох інших регіонах, в тому числі на північному заході і центральних районах європейської частини, на Середньому Поволжі, в Башкирії, на Уралі, в Південного Сибіру, орнітологи аж до недавнього часу [ коли? ] повідомляли про зникнення виду. Лише в останні роки стали з'являтися повідомлення про поодинокі гнездовьях цього орла. [3]


5.2. Лімітуючі фактори

Починаючи з XVII століття, беркута поряд з іншими хижаками, такими як бурий ведмідь, вовк, рись, бородань, почали систематично переслідувати і знищувати в Західній Європі, а потім і в Америці. Причиною тому були часті напади на овець, телят і інша худоба, що приводили до зменшення поголів'я, а також мода на виготовлення опудал. Так, на прикладі Німеччини в першій половині XVII століття останні птахи були винищені в Тюрінгенський Лісі, Ціттаускіх і Рудних горах, з 1750 в горах Гарц, до початку XIX століття в Швабському Альбі. В 1816 останні кубляться пари були відзначені в Шварцвальді і Айфель, близько 1840 в Целле, в 1860 під Флемінг, в 1864 в Крконоше, в 1865 в Мекленбурге, в 1870 в Східної Пруссії, в 1876 ​​в Бранденбурзі, в 1887 в Померанії. [40] У Північній Америці орлів також безконтрольно винищували - тільки в період з 1940-х по 1960-і роки на південному заході США було знищено більше 20 тис. птахів. [33] Багато беркути гинули від удару електричного струму, поки не була введена додаткова ізоляція високовольтних ліній. [41] Незважаючи на законодавчі акти з охорони беркута, неконтрольований відстріл досі залишається однією з найбільш частих причин загибелі цих птахів. [31]

В 1950-ті і 1960-і роки в сільському господарстві активно використовувалися ДДТ, дільдрін та інші пестициди - отруйні речовини, що знищують шкідливих комах. Застосування цих речовин виявилося згубним для багатьох хижих птахів, зокрема, для беркута. Оскільки орли знаходяться на вершині харчового ланцюжка, хімікати швидко накопичувалися в їх організмі і перешкоджали ембріональному розвитку потомства - шкаралупа яєць ставала дуже тонкою, крихкою і часто передчасно ламалася, що призводило до загибелі кладок. [42] В даний час використання цих отрутохімікатів заборонено в більшості країн світу.

Ще один суттєвий фактор обмеження чисельності - залежність від великої кількості кормової бази. Помічено, що в американському штаті Айдахо продуктивність орлів безпосередньо залежить від чисельності чернохвостая зайця ( Lepus californicus ) - Основний дичини орлів в цьому районі. Народжуваність беркутів різко зростає, коли раз на 7-12 років настає пік популяції, і навпаки, знижується, коли зайці стають рідкісними. [29] У верхній течії Іртиша, де мешкає багато сірих бабаків, щільність гніздування беркута майже в 10 разів вища за ту, де бабаків мало: 1 пара на 100-120 км проти 1 пари на 1000 км . [3] [43] Беркут сприйнятливий до занепокоєння з боку людини і ніколи не селиться поблизу житлових районів - якщо спробувати підійти на близьку відстань до размножающимся птахам, вони можуть назавжди кинути гніздо, навіть якщо там знаходяться яйця або пташенята. Освоєння диких відкритих біотопів, наприклад, осушення боліт або обробка землі під сільськогосподарські потреби, також призводить до зникнення орлів з ​​цих районів. [34]


5.3. Охорона

Незважаючи на те, що беркут в багатьох частинах ареалу вважається рідкісним птахом, його чисельність у цілому в останні роки залишається стабільною. У зв'язку з цим, Всесвітній союз охорони природи не розглядає цей вид як що знаходиться під загрозою вимирання - в ​​міжнародній Червоній книзі беркут має статус таксона найменшого ризику (категорія LC). [44]

Тим не менш, цей орел охороняється рядом міжнародних угод і регіональних законодавчих актів. Зокрема, беркут включений в Додаток 2 СІТЕС (заборона на торгівлю), Додаток 2 Боннської конвенції, Додаток 2 Бернської конвенції, Додаток I Директиви ЄС з охорони рідкісних птахів [45], Додатку до двосторонніх угод, укладених Росією з США, Індією та КНДР про охорону мігруючих птахів. [20] У Росії та Казахстані птах занесена у федеральні і регіональні Червоні книги, де має статус рідкісного виду з скорочується чисельністю (III категорія). [20] [46] У США беркут, а також білоголовий орлан перебувають під охороною федерального закону Bald and Golden Eagle Protection Act (16 USC 668-668c) від 1940. Цей законодавчий акт забороняє протиправне володіння, транспортування і продаж птахів (живих або мертвих), їх частин та яєць. Під володінням, крім усього іншого, мається на увазі вбивство в будь-якій формі (у тому числі відстрілу, отруєння за допомогою отрути або установки капканів), заподіяння шкоди чи занепокоєння. [47]
Занесений до Червоної книги Білорусії, Латвії, Литви, Польщі, України [45].

Гніздів'я беркута нерідко перебувають під охороною заповідників та національних парків. У Північній Америці прикладом таких охоронюваних територій можна назвати біосферний заповідник Деналі на Алясці [21] і національний парк Острови Чаннел біля берегів Каліфорнії [48], у Західній Європі Швейцарський національний парк [49] і парк Гленвех (Glenveagh) в Ірландії [50]. На території Росії беркут достовірно або ймовірно гніздиться в двадцяти заповідниках і національних парках, в тому числі Азас, Алтайському, Баргузинском, Башкирською, Вітімське, Дарвінському, Кабардино-Балкарська, Кроноцкого, Лапландському, Печоро-Іличском, Саяно-Шушенському, Тебердінском, Центрально-Лісовому і Шульган-Таш. [20] Беркути непогано уживаються в зоопарках, але потомство приносять нечасто.

Філогенія орлів на основі комбінованого аналізу ядерної та мітохондріальної ДНК. Фрагмент. [51]

6. Класифікація і підвиди

Перше наукове опис беркута під назвою Falco chrysatos (Aquila chrysatos) було зроблено шведським натуралістом Карлом Ліннеєм в 1758 в 10-му виданні його " Системи природи ". [52] [53] [54] Родова назва Aquila має латинське походження і буквально означає "орел" (звідси фр. aigle і англ. eagle ), Яке, в свою чергу, має спільний корінь зі словом aquilus - темний. [55] Видове назва chrysaetos походить від двох старогрецьких слів - др.-греч. χρῡσός (Золотий) і ἀετός (Орел - птах, присвячена Зевсу). [56]

Беркут відноситься до сімейства яструбиних (Accipitridae), роду орлів (Aquila). Згідно генетичному дослідженню мтДНК, проведеним німецькими фахівцями на початку 2000-х років, найближчими родичами беркута по сестринській лінії є кафрський (Aquila verreauxii), клінохвостий (Aquila audax), яструбиний (Aquila fasciata, syn. Hieraaetus fasciatus) орли, а також африканський вид Hieraaetus spilogaster. [51]

За інтенсивністю забарвлення оперення і загальними розмірами виділяють шість підвидів беркута:

- * Aquila chrysaetos chrysaetos - * Aquila chrysaetos daphanea - * Aquila chrysaetos homeyeri Severtzov, 1888 - * Aquila chrysaetos japonica (Severtzov, 1888) - * Aquila chrysaetos kamtschatica Severtsov, 1888


7. Беркут і людина

7.1. Етимологія

На думку фахівців, російська назва беркут, по всій видимості, прийшло з тюркських мов - староузбекского brkt або казахського brkt. [57] Відомий німецький мовознавець російського походження Макс Фасмер в словнику "Етимологічний словник російської мови" вказує на схожі назви в інших мовах з цієї та інших сусідніх груп - bircut в татарською, mrkt (або mrkt) на телеутском діалекті горноалтайского, brgd в монгольському. [58] Так, в міфології туркменів присутній персонаж доісламскої походження Буркут-баба (Буркут-дивана) - господар дощу, бог, що вступає в суперечку з самим Аллахом. Буркут-бабу просили викликати дощ, він поганяв хмари батогом і викликав грім і блискавку. Назва птиці закріпилося і в деяких слов'янських мовах - українському беркут і польському berkut, bircut. [57] [59] Російські орнітологи Г. П. Дементьєв і Н. А. Гладков в багатотомник "Птиці Радянського Союзу" вказують, що в валлійською існує слово bargud, яке мешканці Британських островів застосовують по відношенню до великих хижим птахам. [7] У тлумачному словнику Даля наводиться ще одна назва птаха - холзан, яке в даний час майже не використовується. [60]


7.2. Полювання з беркутом

У кочових народів Центральної Азії, головним чином казахів, киргизів і монголів, беркут використовується як ловчого птаха для полювання на лисиць-Корсаков, зайців, іноді вовків, сайгаків і джейранів.

Киргизький мисливець-беркутчи

Традиція полювання з беркутом має дуже давню історію - про це, зокрема, свідчать наскальні малюнки ( петрогліфи), знайдені на території Монголії і відносяться до Андронівська періоду бронзового століття (XVI-XIV ст. до н. е..). [61] Потомствені мисливці, звані беркутчи або кузбегі, вчаться з дитинства та секрети майстерності передають з покоління в покоління. Звичайно початківець мисливець спочатку вчиться керувати перепелятник і чеглок, потім намагається приручити тетеревятника, балобана, сапсана або кречета. Тільки після цього людині довіряють навчання більш великого, сильного і небезпечного беркута, завжди під наглядом більш досвідченого наставника. [62] У казахів, кожна птиця в залежності від віку має своє оригінальне назва: однорічна - Балапан / balapan, дворічна - қантүбіт / qantubit, трирічна - тірнек / tirnek, 4-річна - тастүлек / tastulek, 5-річна - мұзбалақ / muzbalaq, 6-річна - көктүбіт / koktubit, 7-річна - қана / qana, 8-річна - жана / zhana, 9-річна - майтүбіт / maitubit, 10-річна - барқин / barqyn, 11-річна - баршин / barshyn, 12-річна - шөгел / shogel. На дресирування беркута йдуть місяці і навіть роки.

Як правило, до полювання привчають молодих, але вже літаючих орлів. Процес лову дикого птаха займає один - два дні: мисливець розставляє мережу з приманкою (наприклад, голубом або кеклик) в місцях, де полює птах. Спійманого беркута кілька днів морять голодом і безсонням. Мисливець невідступно знаходиться поруч з птахом, розмовляє з нею, грає на домбра. Потім дресирують на годування з руки. Спочатку дикий орел не приймає їжу від людини і часто на нього кидається, проте через час звикає і стає більш слухняним. Наступний етап - травля на приманку з набитим соломою опудалом лисиці, прив'язаним на довгу мотузку (в колишні часи тренувалися з живою собакою). Голодну птицю виносять на вулицю з надітим на голову шкіряним ковпачком - томага (або клобучком), і знімають його в присутності жертви. Накинувшись на видобуток птаху не дають розтерзати її, але нагороджують шматком м'яса. Беркута також привчають до сідла, вивозять з господарем в степ, дають звикнути до постійного похитування і цокіт копит. Особливий момент - дресирування на повернення до руки мисливця. Після довгих уроків беркут буває готовий до полювання і разом з тим настільки звикає з своєму господареві, що більше не прагне полетіти від нього. [63] [64]

Поштова марка СРСР, 1965.

Полюють взимку з коня, зазвичай вранці або ввечері. Беркута не тримають на вазі подібно легким соколам, а саджають попереду беркутчи на коня. До виступаючому вигину сідла, цибулі, кріпиться спеціальна підпора з поперечиною, на яку кладеться одягнена в товсту і довгу шкіряну рукавичку рука вершника, а зверху на неї всідається птах. Надітий на очі шкіряний ковпачок з бубонцями дає Беркуту відчуття ночі і не відволікає на дорогу, шкіряні ремінці і повідець не дозволяють злетіти завчасно. Спостерігши дичину, мисливець з тривожним криком ослабляє пута, скидає з голови беркута ковпачок і підштовхує вгору. Злетів орел з незвичайною швидкістю нападає на переслідуване тварина, вцепляется в нього пазурами, б'є крилами, довбає дзьобом голову, або перекушує горло. Підскакуючи, мисливець вмовляє птицю відпустити звіра, ласкаво розмовляючи з ним і нагороджуючи шматком м'яса. Прийнявши видобуток, беркутчи тут же знімає з нього шкуру, а птаху знову надягає на очі ковпак, стягує ноги путами і садить її на сідло. [64] [65]


7.3. У культурі народів Алтаю

Беркут мав дуже важливе значення в шаманському вбранні давніх алтайців і вважався його помічником - про це, зокрема, свідчать петрогліфи з пам'ятників наскельного мистецтва Бага-Ойгура, Чанкири-Кель, Середньої Катуні, Караколі. Фігури птахів, що летять, орла і беркута, зображувалися на тильній стороні шапки - одному з найважливіших атрибутів костюма шамана. Плечі прикрашали пучки пір'я беркута, сови і пугача, символізуючи двох беркутів або двох соколів - вважалося, що ці птахи повинні всюди супроводжувати цього посередника між людьми і духами. До Беркуту звертався шаман в своїх закликах - "з луновіднимі крилами, чорний мій беркут". [66] [67]

В усному творчості народів Алтаю беркут проявляється у двох епосах - "Когутей" і "Алтай-Буча". Останній оповідає про двох Беркут, що перетворилися на горобців, і коні, обернувшись орлом. Всі троє рятують від смерті богатиря Алтай-Бучая і допомагають зробити відплата. [67] У цьому ж творі наводиться доказ, що алтайці так само, як і степові кочівники, використовували цього орла як ловчого птаха на полюванні [68] :

Вождь племені Потаватомі з головним убором з пір'я беркута

Витрачати стріли не зважаться, -
Ловчих беркутів на нас
Пустять, може бути, як раз!


7.4. У культурі індіанців

У багатьох культурах північноамериканських індіанців беркут і білоголовий орлан вважаються священними птахами, духовними посланниками богів. [69] Пір'я, кістки і кігті, використовувані в релігійних обрядах і церемоніях, мають сакральне значення і за значимістю можна порівняти з розп'яттям і священним писанням в християнстві. У племені Лакота ( Сіу) їх підносять людині як данину поваги, визнання його великих досягнень. У минулі часи прикладами таких досягнень у цих народів могли служити хоробрість під час битви або бойове дотик до ворога (але не вбивство) за допомогою рук, цибулі, списи, тріскачки або батоги. Перший удачливий воїн отримував право прикріпити перо беркута на потилицю опахалом вгору, другий воїн, доторкнувшись до того ж ворога, прикріплював перо навскоси під кутом в ліву сторону, третій набував привілей носити перо в горизонтальному положенні, а четвертий опахалом вниз. Аналогічний знак поваги мався у народу Оджибве : воїн, який зняв скальп з ворога, нагороджувався двома пір'ям на голову, а захопив у полон - п'ятьма. [70]

Пір'я йдуть на виготовлення національних головних уборів, віял і турнюрів. Особливу цінність представляють пір'я молодого беркута - світлі з темною смужкою по краю. [70] Кігті хижаків нерідко використовуються як амулети або служать аксесуаром під час танцювальних номерів пау-вау. З кісток крила виготовляють церемоніальні свистки, а в давнину лікарі висмоктували хвороба з організму за допомогою трубчастих кісток. У племені Пауні беркут і білоголовий орлан символізують плодючість, оскільки будують гнізда високо над землею і відчайдушно захищають потомство. Індіанці Квакіутл розкидали пух птахів, вітаючи дорогих гостей. [71] Деякі племена, зокрема Кроу і Шошоніт, прикріплювали опудало беркута над входом у житло, вважаючи його "господарем всіх повітряних істот" і "зберігачем, що захищає людину від злих духів". Індіанці вважали, що орел, що часто вживається з епітетом буревісник, ближче інших наближається до сонця і є посланцем, передавати повідомлення між духами і людиною. [72]


7.5. У західній культурі

Герб Мексики - беркут, який пожирає змію.

У більшості старих європейських мов беркут не має свого особливого назви. Найчастіше великих хижих птахів з характерним орлиним виглядом називали одним словом - Аквіла (aquilla) в Римі, аетос (ἀετός) в Греції, орлом на Русі і т. д. Однак беркут, як найбільш великий з орлів, безумовно привертав до себе увагу людини. Образ цього птаха часто використовувався в давнину, наприклад, під Второзаконні - п'ятій книзі Тори і Старого завіту - турбота Господа про Якова порівнюється з турботою орла про потомство: "як орел гніздо своє, носиться він понад своїми малятами, крила свої, бере їх, та носить їх на пір'ї своїх, так Господь Сам провадив його, і не було з Ним чужого бога "( Втор. 32:11-12). В міфах Стародавньої Греції орел асоціювався з Зевсом - верховний бог посилав його виклювати печінку Прометею і сам перетворювався на птицю, щоб викрасти прекрасного троянського юнака Ганімеда. [73] Штандарт у вигляді орла був вперше використаний персами в 401 році до н.е.. в битві при Кунаксі, однак найбільш широко став застосовуватися римськими легіонерами. [74]

В Середні віки зображення орла почало з'являтися на численних фамільних, а потім і державних гербах. Ця традиція збереглася до теперішнього часу. В геральдиці орел символізує силу, мужність, далекоглядність і безсмертя. [75] Серед сучасних держав зображення конкретно беркута є тільки на гербі і прапорі Мексики. [76] Цей же орел офіційно вважається національним птахом цієї країни. [77] Орел, що сидить на кактусі-опунції і пожирає змію, з'явився на державних символах завдяки переказами ацтеків, згідно з яким була заснована їхня столиця Теночтітлан. Легенда свідчила, що бог сонця Уїцилопочтлі наказав індійцям оселитися в тому місці, де їм зустрінеться орел, що сидить на високому кактусі і утримує в дзьобі змію, що і було зроблено. В 1960 іспанський орнітолог Рафаель Мартін дель Кампо ( ісп. Rafael Martn del Campo ) Ідентифікував зображену птицю як звичайну каракара, широко розповсюджену в Мексиці, проте тим не менше на офіційному рівні орел іменується guila real (буквально "королівський орел" - іспанська назва беркута). [76]

Arrano Beltza (Чорний Орел), геральдичний символ наваррський королів з династії Хіменес.

Ще одна примітна зображення золотого орла мається на прапорі Казахстану. Хоча в описі до прапора назву беркут не згадується, в поясненні до державних символів підкреслюється, що беркут "займає особливе місце у світорозумінні кочівників", а "його зображення в гербах і прапорах народів і етнічних груп, що населяли Казахстан, має давню традицію". [ 78] З російський регіонів золотий беркут присутній на гербі і прапорі Белорецкого району Башкортостану [79] і на прапорі міста Дальнєреченськ Приморського краю [80]. З казахстанських регіонів пара беркутів зображені на гербі міста Костанай [81].


7.6. Сучасне використання назви

Червона книга Росії
статус виду не вказана

Пошук на сайті ІПЕЕ РАН



Примітки

  1. 1 2 3 Кобліков Є. А., Редькін Я. А., Архипов В. Ю. Список птахів Російської Федерації. - М.: Товариство наукових видань КМК, 2006. - 256 с. ISBN 5-87317-263-3
  2. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Benny Gensbl. Collins Birds of Prey. - P. 141-146.
  3. 1 2 3 Беркут (Aquila chrysaetos) - www.nature.ok.ru/doc/birds/2_42.htm. Рідкісні та зникаючі тварини Росії. (Недоступна посилання)
  4. 1 2 3 4 5 6 7 8 Рябиця В. К. Птахи Уралу, Приуралля і Західного Сибіру: Довідник-визначник. - Єкатеринбург: Изд-во Уральського університету, 2001. - С. 124-125.
  5. 1 2 3 Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterstrm, Peter J. Grant. Birds of Europe. - United States: Princeton University Press, 2000. - P. 76.
  6. 1 2 Benny Gensbl. Collins Birds of Prey. - P. 316.
  7. 1 2 3 4 5 6 7 8 Дементьєв Г., Гладков Н. Птиці Радянського Союзу. - Радянська наука, 1951. - Т. 1.
  8. 1 2 K. Steenhof, MN Kochert, TL McDonald. Interactive effects of prey and weather on golden eagle reproduction / / Journal of Animal Ecology. - 1997. - Т. 66. - P. 350-362.
  9. S. Cramp, KEL Simmons. Vol. II - Hawks to Bustards / / The Birds of the Western Palearctic. - Oxford University Press, 1980. - P. 244.
  10. Зайцев А. Коротка історія очі - www.znanie-sila.ru/online/issue_2065.html / / Знання - сила. - 2003. - Т. 3. (Недоступна посилання з 06-01-12 (258 днів) - історія - web.archive.org / web / * / http://www.znanie-sila.ru/online/issue_2065.html)
  11. Molly Kirk, David Denning. What animal has the sharpest eyesight? - www.ebiomedia.com / Eyes / What-animal-has-the-sharpest-eyesight.html. BioGalleries. BioMedia Associates. (Недоступна посилання)
  12. James Ferguson-Lees, David A. Christie. Raptors of the world. - Houghton Mifflin Harcourt, 2001. - P. 54-55.
  13. 1 2 Michael P. Jones, Kenneth E. Pierce, Daniel Ward. Avian Vision: A Review of Form and Function with Special Consideration to Birds of Prey / / Journal of Exotic Pet Medicine. - 2007. - Т. 16. - № 2. - P. 69-87.
  14. Birds: Golden Eagle - www.sandiegozoo.org / animalbytes / t-golden_eagle.html. Animal Bytes. San Diego Zoo. Читальний - www.webcitation.org/612p3LXVC з першоджерела 19 серпня 2011.
  15. Benny Gensbl. Collins Birds of Prey. - P. 316-318.
  16. Golden Eagle - www.nature.ca / notebooks / english / gldeagle.htm. Natural History Notebooks. Canadian Museum of Nature. Читальний - www.webcitation.org/612p3rtpS з першоджерела 19 серпня 2011.
  17. 1 2 3 4 5 Карякін І. Беркут (Aquila chrysaetus) - ecoclub.nsu.ru / raptors / species / aquila_chr.shtm. Видові нариси. Сервер екологічних організацій Південного Сибіру. Читальний - www.webcitation.org/612p4f1qR з першоджерела 19 серпня 2011.
  18. 1 2 3 4 5 MN Kochert, K. Steenhof, CL McIntyre, EH Craig. Golden Eagle (Aquila chrysaetos) / / Birds of North America (A. Poole (ed.), F. Gill (ed.)). - 2002. - Т. 684. - P. 1-44.
  19. 1 2 Степанян Л. С. Конспект орнітологічної фауни Росії і суміжних територій. - М .: Академкнига, 2003. - С. 98-99.
  20. 1 2 3 4 5 Беркут Aquila chrysaetos - www.biodat.ru/db/rb/rb.php?src=1&vid=283. Червона книга Росії. BioDat. Читальний - www.webcitation.org/612p5f9p4 з першоджерела 19 серпня 2011.
  21. 1 2 Carol McIntyre. 2000 Golden Eagle Fact Sheet, Denali National Park and Preserve - www.nps.gov/akso/parkwise/Students/ReferenceLibrary/DENA/GoldenEagles/2000 Golden Eagle Fact Sheet.pdf. US National Park Service. Читальний - www.webcitation.org/612p6K1vH з першоджерела 19 серпня 2011.
  22. JM Thiollay. Family Accipitridae (Hawks and Eagles) in del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds. Vol. 2 New World Vultures to Guineafowl / / Handbook of the birds of the world. - Barcelona: Lynx Edicions, 1994.
  23. 1 2 3 Julie L. Tesky. Aquila chrysaetos - www.fs.fed.us / database / feis / animals / bird / aqch / all.html. Fire Effects Information System. US Department of Agriculture, Forest Service, Rocky Mountain Research Station, Fire Sciences Laboratory. Читальний - www.webcitation.org/612p78aax з першоджерела 19 серпня 2011.
  24. MW Collopy. A comparison of direct observations and collections of prey remains in determining the diet of golden eagles / / Journal of Wildlife Management. - 1983. - Т. 47. - № 2. - P. 360-368.
  25. D. Dekker. Hunting behavior of golden eagles, Aquila chrysaetos, migrating in southwestern Alberta / / Canadian Field-Naturalist. - 1985. - Т. 99. - P. 383-385.
  26. Назаренко Є. А., Бессонов С. А. Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758) - Беркут - www.sevin.ru/vertebrates/index.html?Birds/155.html. Хребетні тварини Росії. Інститут РАН ім.А. Н. Северцова. Читальний - www.webcitation.org/612p7bkY6 з першоджерела 19 серпня 2011.
  27. David H. Ellis. Development of behavior in the Golden Eagle / / Journal of wildlife management. - 1979. - Т. 43. - № 4. - P. 90-91.
  28. Golden Eagle monitoring at Carbon mountain: Final summary report for the 2003-07 breeding seasons - www.usbr.gov / uc / progact / animas / pdfs / EagleMonitorRep.pdf. US Bureau of Reclamation. Читальний - www.webcitation.org/612p8tbUp з першоджерела 19 серпня 2011.
  29. 1 2 JM Marzluff, ST Knick, MS Vekasy, LS Schueck, TJ Zarriello. Spatial use and habitat selection of golden eagles in southwestern Idaho / / Auk. - 1997. - Т. 114. - № 4. - P. 673-687.
  30. Jeff Watson. The Golden Eagle (T & AD Poyser). - London: Academic Press, 1997.
  31. 1 2 3 4 Candace Savage. Eagles of North America. - Vancouver: Greystone Books, 2000. - P. 11-22.
  32. Мальчевський О. С., Пукинский Ю. Б. Птахи Ленінградській області і суміжних територій. - Л. : Изд-во Ленінградського університету, 1983.
  33. 1 2 3 4 5 WR Campbell, NK Dawe, I. McTaggart-Cowan, JM Cooper, GW Kaiser, MCE McNall. Volume 2. Nonpasserines: Diurnal Birds of Prey Through Woodpeckers / / Golden Eagle: Aquila chrysaetos (Linnaeus) in The Birds of British Columbia. - Vancouver: University of British Columbia Press, 1995. - С. 44-47.
  34. 1 2 PA MacLaren, SH Anderson, DE Runde. Food habits and nest characteristics of breeding raptors in southwestern Wyoming / / Great Basin Naturalist. - 1988. - Т. 48. - № 4. - P. 548-553.
  35. MD Gallagher, MR Brown. Golden Eagle Aquila chrysaetos breeding in Oman, eastern Arabia / / Bulletin of the British Ornithologists 'Club. - 1982. - Т. 102. - P. 41-42.
  36. Collopy, 1984
  37. Golden Eagle Aquila chrysaetos - blx1.bto.org/birdfacts/results/bob2960.htm. BTO BirdFacts. BTO (British Trust for Ornithology). Читальний - www.webcitation.org/612p9OC6h з першоджерела 19 серпня 2011.
  38. European Longevity Records - www.euring.org / data_and_codes / longevity-voous.htm. The European Union for Bird Ringing (1 Oct 2008). Читальний - www.webcitation.org/612p9vjUD з першоджерела 19 серпня 2011.
  39. Golden Eagle - www.birdlife.org/datazone/species/index.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=3537. BirdLife Species Factsheet. BirdLife International. Читальний - www.webcitation.org/612pAYJtc з першоджерела 19 серпня 2011.
  40. UN Glutz v. Blotzheim, KM Bauer, E. Bezzel. Handbuch der Vgel Mitteleuropas. Bd. 4 / / Falconiformes. - Wiesbaden: Aula, 1989. - P. 651.
  41. RE Harness, KR Wilson. Electric utility structures associated with raptor electrocutions in rural areas / / Wildlife Society Bulletin. - 2001. - Т. 29. - № 2. - P. 612-623.
  42. JJ Hickey, DW Anderson. Chlorinated hydrocarbons and eggshell changes in raptorial and fish-eating birds / / Science. - 1968. - Т. 162. - P. 271-273.
  43. Єгоров В. А., Борисов А. І. Нові дані про гніздування птахів в Калб / / Природа і господарство східного Казахстану. - Алма-Ата: Наука, 1979. - С. 131-139.
  44. Aquila chrysaetos - www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/144499/0. The IUCN Red List of Threatened Species. Всесвітній союз охорони природи (2009). Читальний - www.webcitation.org/612pBTdfS з першоджерела 19 серпня 2011.
  45. 1 2 Електронна версія Червоної книги Республіки Білорусь - redbook.minpriroda.by / animalsinfo.html? id = 39
  46. Aquila chrysaetos - Беркут - www.redbookkz.info/species.php?num=45&lang=ru. Червона книга Казахстану. Читальний - www.webcitation.org/612pCW2Ie з першоджерела 19 серпня 2011.
  47. Bald and Golden Eagle Protection Act - www.fws.gov / migratorybirds / mbpermits / regulations / BGEPA.PDF. Законодавчі акти з охорони природи. US Fish and Wildlife Service Home (2009). Читальний - www.webcitation.org/612pDAOA3 з першоджерела 19 серпня 2011.
  48. Golden Eagles - www.nps.gov / chis / naturescience / golden-eagles.htm. Channel Islands National Park. US Fish and Wildlife Service Home. Читальний - www.webcitation.org/612pDaisq з першоджерела 19 серпня 2011.
  49. Національні парки Альп - www.aboutalps.ru / national_park.php. aboutalps.ru. Читальний - www.webcitation.org/612pEAIcW з першоджерела 19 серпня 2011.
  50. Golden Eagle Trust - www.ndp.ie/viewdoc.asp?fn=/documents/featured-projects/goldeneagle.htm. Ireland's National Development Plan. Читальний - www.webcitation.org/612pExYhE з першоджерела 19 серпня 2011.
  51. 1 2 AJ Helbig, A. Kocum, I. Seibold, MJ Braun. A multi-gene phylogeny of aquiline eagles (Aves: Accipitriformes) reveals extensive paraphyly at the genus level - www.vogelwarte.uni-greifswald.de/pdf/Aquiline_Eagles.pdf / / Molecular Phylogenetic Evolution. - 2005. - Т. 35. - № 1. - P. 147-164.
  52. "[Falco] cera lutea, pedibus lanatis, corpore fusco ferrugineo vario, cauda nigra basi cinereo-undulata" - "Денна хижий птах з жовтою воськовіцей, опереної цівкою, темно-коричневим з рудим пір'ям, чорним хвостом, який має попелясте хвилясте підстава" ( Linnaeus 1758)
  53. Carlous Linnaeus. Vol. 1 / / Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata. - Holmiae (Laurentii Salvii), 1758. - P. 88.
  54. Carlous Linnaeus. Systema naturae (оригінал) - www.biodiversitylibrary.org/item/10277 # 105. Biodiversity Heritage Library. Читальний - www.webcitation.org/615t8dyEa з першоджерела 21 серпня 2011.
  55. Значення і етимологія слова eagle в словнику Random House Dictionary - dictionary.reference.com / browse / eagle. Dictionary.com. Читальний - www.webcitation.org/612pGOFRF з першоджерела 19 серпня 2011.
  56. Thomas R. Jones. The natural history of birds: a popular introduction to ornithology - books.google.com / books? id = fEcDAAAAQAAJ & pg = PA34 & lpg = PA34 & dq = chrysos aetos "golden aetos "golden eagle" & f = false. - Oxford: Society for Promoting Christian Knowledge, 1867. - P. 34-35.
  57. 1 2 Лебедєв І. Г., Константінов В. М. Значення і етимологія деяких російських назв хижих птахів і сов фауни Росії / / III конференція з хижим птахам Східної Європи та Північної Азії: Матеріали конференції 15-18 вересня 1998 р - winter-birds.narod .ru/page15.htm. - Ставрополь: Вид-во Ставропольського державного університету, 1999. - С. 80-96.
  58. Фасмер М. Етимологічний словник російської мови = Russisches etymologisches Worterbuch. - М .: Прогрес, 1986. - Т. I (А - Д) . - С. 157.
  59. Басіле В. Н. Культ святих в ісламі. - М .: Думка, 1970. - С. 10-40.
  60. Значення слова "Беркут" - vidahl.agava.ru / cgi-bin / dic.cgi? p = 8 & t = 1519. Тлумачний словник живої великоруської мови. Читальний - www.webcitation.org/612sYB3oP з першоджерела 19 серпня 2011.
  61. Кубарєв В. Д., Забєлін В. І. Авіафауна Центральної Азії за стародавніми малюнками та археолого-етнографічним джерелами / / Археологія, етнографія і антропологія Євразії. - 2006. - № 2. - С. 87-103.
  62. Рудь М. Беркут - proeco.visti.net / naturalist / falconry / geagl.htm. Натураліст (український журнал). Читальний - www.webcitation.org/612sZCwSQ з першоджерела 19 серпня 2011.
  63. Полювання з ручним беркутом - www.unesco.kz / heritagenet / kz / content / duhov_culture / holidays / berkutchi.htm. ЮНЕСКО. Читальний - www.webcitation.org/612sZr4nk з першоджерела 19 серпня 2011.
  64. 1 2 Енциклопедичний словник / Ф. А. Брокгауз, І. А. Ефрон. - СПб. , 1891. - Т. 3А (6): Бергер - Біси.
  65. Копилов В. Долина Замків каньйону Чарин - mountains.tos.ru / ~ harin.htm. Читальний - www.webcitation.org/612saWS6I з першоджерела 19 серпня 2011.
  66. Анохін О. В. Матеріали по шаманству алтайців. - Л. , 1924. - С. 46-49. - 152 с.
  67. 1 2 Чигаєва В. Ю. Образ птиці в наскального мистецтві Алтаю (міфо-епічні та етнографічні паралелі) - e-lib.gasu.ru/da/archive/2003/10/15.html. Читальний - www.webcitation.org/612sbDT3T з першоджерела 19 серпня 2011.
  68. Героїчний епос народів СРСР / А. А. Петросян (ред.). - М .: Художня література, 1975. - Т. I. - С. 438.
  69. Julie Collier. The Sacred Messengers - www.pequotmuseum.org/Home/CrossPaths/CrossPathsSpring2003/TheSacredMessengers.htm. Mashantucket Pequot Museum. Читальний - www.webcitation.org/612sc3WHn з першоджерела 19 серпня 2011.
  70. 1 2 Bruce E. Beans. The Struggle to Preserve the Life and Haunts of America's Bald Eagle - books.google.com / books? id = r_A4sX-KXuAC & pg = PA172 & lpg = PA172 & dq = "Golden eagle" "Native americans" - University of Nebraska Press, 1997. - P. 170-172.
  71. Steven C. Brown, Lloyd J. Averill. Sun Dogs and Eagle Down - www.washington.edu / uwpress / search / books / BROSUN.html. University of Washington Press. Читальний - www.webcitation.org/612scfoUQ з першоджерела 19 серпня 2011.
  72. Elizabeth A. Lawrence. The Symbolic Role of Animals in the Plains Indian Sun Dance - www.psyeta.org/sa/sa1.1/lawrence.html. Society & Animals Journal of Human. (Недоступна посилання)
  73. Нейхардт А. А. (переказ). Легенди і оповіді Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. - М .: Правда, 1987.
  74. George J. Hagar. Vol. 2 / / Everybody's cyclopedia: a concise and accurate compilation of the world's knowledge - - Syndicate publishing company, 1912.
  75. Arthur C. Fox-Davies. A Complete Guide to Heraldry. - London: Bloomsbury Books, 1985.
  76. 1 2 Miguel A. Gonzlez Block. El Iztaccuhtli y el guila Mexicana: Cuauhti o guila Real? - www.arqueomex.com/S2N3nAGUILA70.html / / Arqueologa Mexicana. - 2004. - Т. 12. - № 70. - P. 60-65.
  77. Monedas en Metales Finos - Banco de Mxico. Читальний - www.webcitation.org/615t9Etwg з першоджерела 21 серпня 2011.
  78. Державні символи Республіка Казахстан - www.kyzmet.kz/?lang=ru&id_1=45. Агентство Республіки Казахстан у справах державної служби. Читальний - www.webcitation.org/612sdiu1w з першоджерела 19 серпня 2011.
  79. Герб Белорецкого району - geraldika.ru/symbols/19108. Геральдіка.ру. Читальний - www.webcitation.org/612shaPjl з першоджерела 19 серпня 2011.
  80. Прапор міста дальнєреченськ - geraldika.ru/symbols/21711. Геральдіка.ру. Читальний - www.webcitation.org/612sj0rOh з першоджерела 19 серпня 2011.
  81. Герб міста Кустанай - geraldika.ru/symbols/4945. Геральдіка.ру. Читальний - www.webcitation.org/612skE0dV з першоджерела 19 серпня 2011.
  82. Позивні екіпажів радянських / російських космічних кораблів - www.astronaut.ru / register / nicknames.htm. Космічна енциклопедія ASTROnote. Читальний - www.webcitation.org/612slRknQ з першоджерела 19 серпня 2011.
  83. Скафандр "Беркут" - www.museum.ru/C6460. Меморіальний музей космонавтики. Читальний - www.webcitation.org/612sly9yk з першоджерела 19 серпня 2011.
  84. Команди з Туркменістану вивчають хокей в Казані - mir24.tv/news/sport/4920917

Література

  • Анохін О. В. Матеріали по шаманству алтайців. - Л. , 1924. - 152 с.
  • В. Бейчек, К. Штясни. Птахи. Ілюстрована енциклопедія. - М .: Лабіринт-прес, 2004. - С. 97. - ISBN 5-9287-0615-4
  • Басіле В. Н. Культ святих в ісламі. - М .: Думка, 1970.
  • Енциклопедичний словник / Ф. А. Брокгауз, І. А. Ефрон. - СПб. , 1891. - Т. 3А (6): Бергер - Біси.
  • Вітович О. А., Ткаченко І. В. Беркут в гірській частині Карачаєво-Черкесії / / Хижі птахи та сови Північного Кавказу. - Ставрополь: Праці Тебердінского заповідника, Вип. 14, 1995. - С. 131-144.
  • Вуккерт Є. А. Фауністичний огляд соколоподібних Кабардино-Балкарського високогірного заповідника / / Хижі птахи та сови Північного Кавказу. - Ставрополь: Праці Тебердінского заповідника, Вип. 14, 1995. - С. 95-103.
  • Дементьєв Г., Гладков Н. Птиці Радянського Союзу. - Радянська наука, 1951. - Т. 1.
  • Єгоров В. А., Борисов А. І. Нові дані про гніздування птахів в Калб / / Природа і господарство східного Казахстану. - Алма-Ата: Наука, 1979.
  • Життя тварин / В. Д. Іллічов (ред.), А. В. Міхєєв (ред.). - М .: Просвещение, 1986. - Т. VI. Птиці. - С. 139.
  • Зайцев А. Коротка історія очі / / Знання - сила. - 2003. - Т. 3.
  • Карякін І. В. Пернаті хижаки Уральського регіону. Сокілоподібні (Falconiformes), Совообразние (Strigiformes). - Перм: ЦПІ МОР Уралу / СоЕС, 1998. - 483 с. - ISBN 5-88587-091-8
  • Кубарєв В. Д., Забєлін В. І. Авіафауна Центральної Азії за стародавніми малюнками та археолого-етнографічним джерелами / / Археологія, етнографія і антропологія Євразії. - 2006. - № 2. - С. 87-103.
  • Лебедєв І. Г., Константінов В. М. Значення і етимологія деяких російських назв хижих птахів і сов фауни Росії / / III конференція з хижим птахам Східної Європи та Північної Азії: Матеріали конференції 15-18 вересня 1998 р. - Ставрополь: Вид- під Ставропольського державного університету, 1999.
  • Мальчевський О. С., Пукинский Ю. Б. Птахи Ленінградській області і суміжних територій. - Л. : Изд-во Ленінградського університету, 1983.
  • Нейхардт А. А. (переказ). Легенди і оповіді Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. - М .: Правда, 1987. - 576 с.
  • Героїчний епос народів СРСР / А. А. Петросян (ред.). - М .: Художня література, 1975. - Т. I. - С. 438. - 560 с.
  • Рябиця В. К. Птахи Уралу, Приуралля і Західного Сибіру: Довідник-визначник. - Єкатеринбург: Изд-во Уральського університету, 2001. - 608 с. - ISBN 5-7525-0825-8
  • Степанян Л. С. Конспект орнітологічної фауни Росії і суміжних територій. - М .: Академкнига, 2003. - 808 с. - ISBN 5-94628-093-7
  • Тільба П. А. Хижі птахи центральній частині західного Кавказу / / Хижі птахи та сови Північного Кавказу. - Ставрополь: Праці Тебердінского заповідника, Вип. 14, 1995. - С. 5-24.
  • Хохлов А. Н. Сучасний стан фауни соколоподібних птахів Ставропольського краю та Карачаєво-Черкесії / / Хижі птахи та сови Північного Кавказу. - Ставрополь: Праці Тебердінского заповідника, Вип. 14, 1995. - С. 25-94.
  • Фасмер М. Етимологічний словник російської мови = Russisches etymologisches Worterbuch. - М .: Прогрес, 1986. - Т. I (А - Д) .
  • Хіна Б., Ісабеков К. Саят. Традиційна казахська охота. - Алмати: Алматикітап баспаси, 2007.
  • Bruce E. Beans. The Struggle to Preserve the Life and Haunts of America's Bald Eagle. - University of Nebraska Press, 1997. - 318 p. - ISBN 080326142X (Англ.)
  • Miguel A. Gonzlez Block. El Iztaccuhtli y el guila Mexicana: Cuauhti o guila Real? / / Arqueologa Mexicana. - 2004. - Т. 12. - № 70. - P. 60-65. (Ісп.)
  • UN Glutz v. Blotzheim, KM Bauer, E. Bezzel. Handbuch der Vgel Mitteleuropas. Bd. 4 / / Falconiformes. - Wiesbaden: Aula, 1989. - ISBN 3-89104-460-7 (Нім.)
  • WR Campbell, NK Dawe, I. McTaggart-Cowan, JM Cooper, GW Kaiser, MCE McNall. Volume 2. Nonpasserines: Diurnal Birds of Prey Through Woodpeckers / / Golden Eagle: Aquila chrysaetos (Linnaeus) in The Birds of British Columbia. - Vancouver: University of British Columbia Press, 1995. - 642 p. - ISBN 0774806192 (Англ.)
  • MW Collopy. A comparison of direct observations and collections of prey remains in determining the diet of golden eagles / / Journal of Wildlife Management. - 1983. - Т. 47. - № 2. - P. 360-368. (Англ.)
  • S. Cramp, KEL Simmons. Vol. II - Hawks to Bustards / / The Birds of the Western Palearctic. - Oxford University Press, 1980. - 695 p. - ISBN 0-19-857505-X (Англ.)
  • MW Collopy. Parental care and feeding ecology of golden eagle nestlings / / Journal Auk. - 1984. - Т. 101. - P. 753-760. (Англ.)
  • D. Dekker. Hunting behavior of golden eagles, Aquila chrysaetos, migrating in southwestern Alberta / / Canadian Field-Naturalist. - 1985. - Т. 99. - P. 383-385. (Англ.)
  • MD Gallagher, MR Brown. Golden Eagle Aquila chrysaetos breeding in Oman, eastern Arabia / / Bulletin of the British Ornithologists 'Club. - 1982. - Т. 102. - P. 41-42. (Англ.)
  • Benny Gensbl. Collins Birds of Prey. - UK: HarperCollins, 2007. - 416 p. - ISBN 0007248148 (Англ.)
  • David H. Ellis. Development of behavior in the Golden Eagle / / Journal of wildlife management. - 1979. - Т. 43. - № 4. - P. 90-91. (Англ.)
  • James Ferguson-Lees, David A. Christie. Raptors of the world. - Houghton Mifflin Harcourt, 2001. - 992 p. - ISBN 0618127623 (Англ.)
  • Arthur C. Fox-Davies. A Complete Guide to Heraldry. - London: Bloomsbury Books, 1985. - 711 p. - ISBN 0543958140 (Англ.)
  • George J. Hagar. Vol. 2 / / Everybody's cyclopedia: a concise and accurate compilation of the world's knowledge. - Syndicate publishing company, 1912. (Англ.)
  • RE Harness, KR Wilson. Electric utility structures associated with raptor electrocutions in rural areas / / Wildlife Society Bulletin. - 2001. - Т. 29. - № 2. - P. 612-623. (Англ.)
  • AJ Helbig, A. Kocum, I. Seibold, MJ Braun. A multi-gene phylogeny of aquiline eagles (Aves: Accipitriformes) reveals extensive paraphyly at the genus level / / Molecular Phylogenetic Evolution. - 2005. - Т. 35. - № 1. - P. 147-164. (Англ.)
  • JJ Hickey, DW Anderson. Chlorinated hydrocarbons and eggshell changes in raptorial and fish-eating birds / / Science. - 1968. - Т. 162. - P. 271-273. (Англ.)
  • Thomas R. Jones. The natural history of birds: a popular introduction to ornithology. - Oxford: Society for Promoting Christian Knowledge, 1867. - 576 p. (Англ.)
  • Michael P. Jones, Kenneth E. Pierce, Daniel Ward. Avian Vision: A Review of Form and Function with Special Consideration to Birds of Prey / / Journal of Exotic Pet Medicine. - 2007. - Т. 16. - № 2. - P. 69-87. (Англ.)
  • MN Kochert, K. Steenhof, CL McIntyre, EH Craig. Golden Eagle (Aquila chrysaetos) / / Birds of North America (A. Poole (ed.), F. Gill (ed.)). - 2002. - Т. 684. - P. 1-44. (Англ.)
  • Carlous Linnaeus. Vol. 1 / / Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata. - Holmiae (Laurentii Salvii), 1758. - P. 88. (Лат.)
  • PA MacLaren, SH Anderson, DE Runde. Food habits and nest characteristics of breeding raptors in southwestern Wyoming / / Great Basin Naturalist. - 1988. - Т. 48. - № 4. - P. 548-553. (Англ.)
  • JM Marzluff, ST Knick, MS Vekasy, LS Schueck, TJ Zarriello. Spatial use and habitat selection of golden eagles in southwestern Idaho / / Auk. - 1997. - Т. 114. - № 4. - P. 673-687. (Англ.)
  • Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterstrm, Peter J. Grant. Birds of Europe. - United States: Princeton University Press, 2000. - 400 p. - ISBN 978-0-691-05054-6 (Англ.)
  • Candace Savage. Eagles of North America. - Vancouver: Greystone Books, 2000. - 128 p. - ISBN 1550547836 (Англ.)
  • K. Steenhof, MN Kochert, TL McDonald. Interactive effects of prey and weather on golden eagle reproduction / / Journal of Animal Ecology. - 1997. - Т. 66. - P. 350-362. (Англ.)
  • JM Thiollay. Family Accipitridae (Hawks and Eagles) in del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J., eds. Vol. 2 New World Vultures to Guineafowl / / Handbook of the birds of the world. - Barcelona: Lynx Edicions, 1994. - ISBN 84-87334-15-6 (Англ.)
  • Jeff Watson. The Golden Eagle (T & AD Poyser). - London: Academic Press, 1997. - 374 p. - ISBN 0856610992 (Англ.)
  • R. Wayne, Neil K. Dawe, Ian McTaggart-Cowan, John M. Cooper, Gary W. Kaiser, Michael CE McNall Campbell. Volume 2: Nonpasserines: Diurnal Birds of prey through Woodpeckers / / Birds of British Columbia. - Vancouver: University of British Columbia Press, 1990. - P. 44-47. (Англ.)

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Беркут, Артур
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru