Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Бернар, Сара


Фото

План:


Введення

Сара Бернар ( фр. Sarah Bernhardt ; 22 жовтня 1844, Париж - 26 березня 1923, там же, уроджена Генрієтта Розін Бернар ( фр. Henriette Rosine Bernard ) - французька актриса єврейського походження, яку на початку XX століття називали "найзнаменитішою актрисою за всю історію". [1] Успіху вона домоглася на сценах Європи в 1870-х роках, а потім з тріумфом гастролювала і в Америці. У її амплуа були в основному серйозні драматичні ролі, через що актриса отримала прізвисько "Божественна Сара".


1. Біографія і творчість

Закінчила драматичний клас Вищої національної консерваторії драматичного мистецтва ( 1862). Працювала в театрах " Комеді Франсез "," Жімніз "," Порт-Сен-Мартен "," Одеон ". В 1893 придбала театр "Ренесанс" (Англ.) , В 1898 театр на площі Шатле, який отримав назву "Театру Сари Бернар" (Англ.) (Нині фр. Thtre de la Ville ). Багато видатних діячів театру, наприклад К. С. Станіславський, вважали мистецтво Бернар зразком технічної досконалості. Однак віртуозну майстерність, витончена техніка, художній смак поєднувалися у Бернар з навмисною ефектністю, деякою штучністю гри.

Багато видатні сучасники, зокрема, А. П. Чехов [2], І. С. Тургенєв [3], А. С. Суворін [4] і Т. Л. Щепкіна-Куперник [5], заперечували наявність у актриси таланту, який підмінявся гранично відточеною і механістичної технікою гри. Настільки великий успіх ними пояснювався феноменальним паблісіті, що надаються Бернар пресою, і більш касавшимся її особистого життя, ніж власне театру, а також надзвичайно роздмухуваний ажіотажем, попереднім самому поданням.

Могила Сари Бернар на кладовищі Пер-Лашез.

Серед кращих ролей: дена Сіль ("Ернані" Гюго), Маргарита Готьє (" Дама з камеліями " Дюма-сина), Теодора (однойменна п'єса Сарду), принцеса Греза, герцог Рейхштадтского (в однойменній п'єсі і "Орленко" Ростана), Гамлет (однойменна трагедія Шекспіра), Лорензаччо (однойменна п'єса Мюссе). З 1880-х рр.. Бернар гастролювала в багатьох країнах Європи і Америки, виступала в Росії (1881, 1892, 1908-09) в стінах Михайлівського театру і в провінції. В 1922 залишила сценічну діяльність.


2. Образ в мистецтві

Портрети Сари Бернар писав Бастьєн-Лепаж, Болдін, Гандара та ін художники, її багаторазово фотографував Надар. Альфонс Муха писав рекламні плакати до її виступам.

3. Цікаві факти

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt.jpg
Півонія 'Sarah Bernhardt'. Один з найкрасивіших і ароматних сортів півоній названий на честь Сари Бернар
  • Д. Мареллі написав про Сару Бернар п'єсу "Сміх лангусти".
  • Сара Бернар зіграла 13-річну Джульєтту в 70 років.
  • Сара Бернар удостоєна зірки на Голлівудській алеї слави за внесок і розвиток кіноіндустрії.

4. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1900 ф Гамлет Le duel d'Hamlet Гамлет
1912 ф Королева Єлизавета Les Amours de la reine lisabeth Королева Єлизавета I
1912 ф Дама з камеліями La Dame aux camlias Маргарита Готьє
1913 ф Адріана Лекуврер Adrienne Lecouvreur Адріана Лекуврер
1915 ф Жанна Доре Jeanne Dor Жанна Доре
1917 ф Французькі матері Mres franaises роль
1923 ф La voyante La voyante роль

5. Твори

  • Ма double vie. Mmoires de Sarah Bernhardt, P., 1907;
  • L'art au thtre, P., 1923
  • В рус. пер .- Мемуари Сари Бернар, СПБ, 1908.

6. Бібліографія

  • Seller G., Sarah Bernhardt, P., [sa];
  • Кугель А., Театральні портрети, М., 1929.

Примітки

  1. Gottlieb, Robert The Drama Of Sarah Bernhardt - www.nybooks.com/articles/20151.
  2. А. П. Чехов, Повне зібрання творів і листів у тридцяти томах. Твори у 18-ти томах. Т. 16. Стор. 14-16. М., Наука, 1982 р.
  3. А. П. Чехов, Повне зібрання творів і листів у тридцяти томах. Твори у 18-ти томах. Т. 16. Стор. 400. М., Наука, 1982 р.
  4. А. П. Чехов, Повне зібрання творів і листів у тридцяти томах. Твори у 18-ти томах. Т. 16. Стор. 399. М., Наука, 1982 р.
  5. Т. Л. Щепкіна-Куперник, Театр в моєму житті. Стор. 94-95. М.-Л., 1948

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Он, Сара
Сара Калі
Майєр, Сара
Парецкі, Сара
Сіддонс, Сара
Сара (річка)
Брайтман, Сара
Чанг, Сара
Тісдейл, Сара
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru