Леонід Федорович Биков ( 12 грудня 1928, село Знаменське, Донецька область - 11 квітня 1979, Київська область, Україна) - радянський актор, режисер, сценарист, заслужений артист РРФСР (1965), народний артист Української РСР (1974) [1].


1. Біографія

Леонід Биков народився 12 грудня 1928 року в селі Знаменське Донецької області в родині Федора Івановича та Зінаїди Панкратовни Бикових. У 1929 році батьки переїхали в місто Краматорськ, де Биков закінчив середню школу № 6, там же вперше вийшов на сцену місцевого ДК імені Леніна. Під час Великої Вітчизняної війни Леонід разом з сім'єю знаходився в евакуації в Барнаулі. З дитинства він мріяв про авіацію і двічі поступав в льотні училища. Перший раз - у Ойрот-Туре (в 1943 р.), куди була в 1942 році евакуйована 2-я Ленінградська школа військових льотчиків, але туди його не взяли через приписаного собі віку і маленького зросту. Другий раз - у Ленінграді (1945 р.), в 2-у спецшколу для льотчиків, яка була трохи пізніше розформована через закінчення війни.

В театральний інститут в Києві прийнятий не був, але вступив і закінчив акторський факультет Харківського театрального інституту ( 1951). В 1951 - 1960 - актор Харківського державного академічного театру ім.Т. Шевченка. У театрі починається його акторська кар'єра, Биков грає в комедії "Вулиця трьох солов'їв, 17" стилягу - радянського модника. [2] У 1960 - 1968 - актор і режисер кіностудії " Ленфільм ", з 1969 - актор і режисер кіностудії імені Довженка. Автор сценарію сатиричного кіножурналу " Гніт ".

У кіно свою першу роль Леонід Биков зіграв в 1952 у фільмі " Доля Марини ". Наступну роль він отримав у фільмі" Приборкувач тигрів ", де зіграв Петю Мокіна. В 1955 - головна роль у фільмі " Максим Перепелиця ".

У числі кращих ролей Леоніда Бикова в кіно можна назвати Богатирьова (" Дорога моя людина ", 1958), Акишина (" Добровольці ", 1958), Олешки (" Альошкіна любов ", 1960), Гаркуші (" На семи вітрах ", 1962).

В кінці 60-х років разом з Євгеном Онопрієнко і Олександром Сацким був створений сценарій фільму про льотчиків, який довго не пропускала цензура, через його "негероічності". Після довгого очікування, в 1972 році Биков почав знімати кінокартину " В бій ідуть одні "старики" ", в якій зіграв головну роль.

В 1977 був знятий ще один фільм - " Ати-бати, йшли солдати ". В 1978 почалися зйомки фантастичного сатиричного фільму "Прибулець" за повістю Євгена Шатько "Прибулець-73", в якому Леонід Биков брав участь в якості автора сценарію, режисера та виконавця головної ролі інопланетянина Глоуза. До 1979 були вже відзняті дві частини фільму на відеоплівку, представлені суду критиків. Картину чекав успіх, але доля зруйнувала плани. За однією з версій [3], під час зйомок картини, Леонід пише дивний лист-заповіт на ім'я своїх друзів Миколи Мащенка і Івана Миколайчука, як би передчуваючи швидку трагедію. За іншою, [4] заповіт було написано за три роки до смерті, після перенесеного їм інфаркту. Лист, за спогадами його дочки Мар'яни, було написано на маленькому листочку паперу, в стилі батька, з назвою "А якщо це кінець ...":

... Нехай хтось один скаже слово "прощай", і все. Не треба цирку, званого почестями. Після цього "дерболизніте" хто скільки може. А потім нехай 2-га ескадрилья вріже "Смуглянку" від початку і до кінця ...

Леонід Биков трагічно загинув в автомобільній катастрофі на трасі " Мінськ - Київ " 11 квітня 1979 біля селища Димер. Він повертався на своїй машині з дачі під Києвом. Попереду нього рухався трактор з мотокультиватори, і Биков вирішив його об'їхати. Однак при обгоні сталося зіткнення із зустрічною вантажівкою. Удар прийшовся в праву передню двері. Ремінь безпеки передав динамічне зусилля на тулуб і фактично не залишив цілим жодного внутрішнього органу (однак, якби Биков не був пристебнутий, то, як показала експертиза, розбився б об кермо і торпедо) [5]. На момент смерті Бикову було всього 50 років. Похований Леонід Федорович Биков на Байковому кладовищі в Києві.

Слідство велося дуже ретельно. Проводилися консультації з експертами, автогонщиками, експерименти на автодромі "Чайка". Виявилося, що молодий водій зустрічної вантажівки, який вже зібрався було в тюрму, невинний. Биков був тверезий, але допустив помилку, напевно, через втому. І ніякого інфаркту у нього не було, інакше він відпустив би педаль гальма. Леонід Федорович до останнього намагався запобігти зіткненню.


2. Сім'я

  • Батько - Федір Іванович
  • Мати - Зінаїда Панкратовна
  • Дружина - Тамара Костянтинівна Бикова (дівоче Кравченко) (1927 - 2010)
  • Син - Олександр (Лесь) (р. 1956), проживає в Канаді, четверо дітей [6]
  • Дочка - Мар'яна (р. 1958)

3. Пам'ять

Про Леоніда Бикова на кіностудії імені О. Довженка знято фільм "... якого любили всі" (реж. Леонід Осика, 1982).

В 1994 Міжнародний астрономічний союз присвоїв одній з малих планет ім'я "Биков".

У квітні 2002 в місті Краматорську встановлено бронзовий бюст Леоніда Бикова роботи скульптора С. А. Гонтаря.

На честь актора названий бульвар у Києві.

На місці загибелі під Димер встановлено пам'ятний знак [7].

  • Пам'ятник Леоніду Бикову в Києві

  • Пам'ятник Леоніду Бикову в рідному Краматорську

  • Надгробний пам'ятник на могилі Леоніда Бикова

  • Меморіальна дошка в Харкові

  • Середня школа № 6 м. Краматорська, в якій навчався Л. Биков


4. Визнання і нагороди


5. Фільмографія

5.1. Акторські роботи

  1. 1953 - Доля Марини - Сашко
  2. 1954 - Приборкувач тигрів - Петя Мокін
  3. 1955 - Чужа рідня - Лев Захарович, вчитель
  4. 1955 - Максим Перепелиця - Максим Перепелиця
  5. 1957 - Поруч з нами - Микола Жуков, інженер
  6. 1958 - Добровольці - Альоша Акішін
  7. 1958 - Сварка в Лукашах - Туз Віктор Терентійович
  8. 1958 - Дорога моя людина - Паша Богатирьов
  9. 1959 - Травневі зірки - Російський танкіст Альоша
  10. 1960 - Альошкіна любов - Альошка Акішін
  11. 1960 - Обережно, бабуся! - Льоша Штиков
  12. 1962 - На семи вітрах - Гаркуша
  13. 1962 - Горизонт - Бригадир цілинного радгоспу
  14. 1963 - Коли розводять мости - Річард
  15. 1963 - Великий гніт - диригент симфонічного оркестру
  16. 1964 - Зайчик - Лев Зайчик
  17. 1966 - У місті С. - Возій
  18. 1968 - Розвідники - Сашко Макаренко
  19. 1970 - Щастя Ганни - Командир продзагону
  20. 1971 - Де ви, лицарі? - Вчений Кресовскій Ігор Володимирович
  21. 1973 - В бій ідуть одні "старики" - комеск Титаренко
  22. 1977 - Ати-бати, йшли солдати - єфрейтор Віктор Святкін

5.2. Озвучування ролей

1967 - Хроніка пікіруючого бомбардувальника -рядовий-механік Осадчий (актор Віктор Іллічов)

5.3. Режисерські роботи


5.4. Сценарист

Примітки

  1. Нова Російська енциклопедія: у 12 т. / Редкол.: А. Д. Нєкіпелов, В. І. Данилов-Данільян і ін - М.: ТОВ "Видавництво" Енциклопедія "" Т. 3 Бруней - Вінча, 2007. - 480 с.: Іл.
  2. http://www.objectiv.tv/131208/21759.html - www.objectiv.tv/131208/21759.html Медіа група "Об'єктив"
  3. http://www.nashfilm.ru/kinostars/2815.html - www.nashfilm.ru/kinostars/2815.html Наш Фільм - журнал про російське кіно
  4. http://gazeta.aif.ru/online/superstar/31/04_01 - gazeta.aif.ru/online/superstar/31/04_01 Видавничий Дім АіФ
  5. Віктор Чевгуз: "Мені сказали, що Леоніда Бикова звинувачувати не можна" - dtp.net / index.php? option = com_content & view = article & id = 185
  6. Леонід Биков - www.leonid-bykov.ru/staty/31.htm. Читальний - www.webcitation.org/685Ba4ncv з першоджерела 1 червня 2012.
  7. http://www.wikimapia.org/23563480 - www.wikimapia.org/23563480 Пам'ятний знак на місці загибелі актора на карті Wikimapia