Боярський, Михайло Сергійович

Михайло Сергійович Боярський (26 грудня 1949, Ленінград) артист РРФСР (1984 рік), Народний артист РРФСР (1990 рік).


1. Біографія

Онук обновленського митрополита Іванівського та Кінешемского Олександра Боярського, Михайло Сергійович Боярський народився 26 грудня 1949 в Ленінграді, в сім'ї акторів Театру імені Коміссаржевської Сергія Олександровича Боярського (1916-1976) і Катерини Михайлівни Мелентьєва (1920-1992).

Навчався в музичній школі при консерваторії по класу фортепіано. Після школи вступив до Ленінградський державний інститут театру, музики і кінематографії (курс Л. Ф. Макарьева), закінчивши який у 1972, потрапив на прослуховування до режисера Театру імені Ленсовета Ігорю Петровичу Володимирового і був прийнятий в трупу. Почав театральну кар'єру з участі в масовці - в спектаклі "Злочин і кара" за Ф. М. Достоєвському, де він зображував студента. Набагато більшу популярність принесла Михайлу Боярському головна роль Трубадура в мюзиклі Г. Гладкова "Трубадур та його друзі", Принцесу в якому зіграла Лариса Луппіан, незабаром стала його дружиною. У Театрі Ленсовета працював до 1986 і зіграв у багатьох постановках І. Владимирова тієї пори.

У кіно актор дебютував в фільмах " Мости "(1974) і " Солом'яний капелюшок "(1974), а популярність до нього прийшла в 1975 - після ролі Сільви в картині " Старший син ". Однією з кращих робіт актора став Теодоро в музичному фільмі Яна Фріда " Собака на сіні "(1977) (за п'єсою Лопе де Вега).

Зоряний час Боярського настав у 1978, з виходом на екрани країни картини Г. Юнгвальд-Хількевича " Д'Артаньян і три мушкетери ", в якій він виконав головну роль - хоча спочатку його мали намір зняти в ролі Рошфора. Завдяки д'Артаньяном і популярним пісням з фільму слава актора досягла неймовірних висот, і згодом він зіграв цю роль у продовженнях цього фільму. Популярністю користувалися роботи актора в іншій серії історико-костюмних фільмів, поставлених Світланою Дружиніної " Гардемарини, вперед! " (1987) і " Віват, гардемарини! " (1991). Після смерті Юрія Нікуліна в 1997 був одним з ведучих телепередачі " Білий папуга ".

Пішовши з Театру імені Ленсовета в 1986, Михайло Боярський деякий час грав Рівареса в рок-мюзиклі Олександра Колкера "Овід" в Ленінградському театрі ім. Ленінського комсомолу [1], а потім створив і очолив театр "Бенефіс", вистава якого, "Інтимне життя" (англ.) (по Н. Кауарда) в 1997 отримав приз на міжнародному фестивалі "Зимовий Авіньйон ". У репертуарі Михайла Боярського близько 400 пісень. Найулюбленішими своїми піснями Михайло Сергійович вважає ті, що написані Максимом Дунаєвським, Віктором Рєзнікова і Геннадія Гладкова.

Його пристрасті - саме раннє і довгий - " The Beatles "(у юності актор сам співав у рок-групі" Кочівники "і писав для неї пісні, а в 1995-2002 роках [2] [3] - в групі " Сільвер ") ; футбол (пристрасний уболівальник пітерського футбольного клубу " Зеніт "); філософські книги, думки великих людей, в яких можна почерпнути для себе і для своїх близьких щось важливе.

Михайлу Боярському властиві вибуховий темперамент, музикальність, пластичність. Грає мужніх, чарівних героїв, відчайдухів, авантюристів і нахабних пройдисвітів. Після виходу на екрани фільму " Людина з бульвару Капуцинів "(1987 р.), де він зіграв бандита на прізвисько Чорний Джек, незмінною частиною іміджу Боярського стала крислатий чорний капелюх, в якій він незмінно з'являється на публіці.

У 2009 в пам'ять про померлого друга Вікторі Рєзнікова записав його невидану пісню "Все пусте". Продюсером запису виступив молодий музикант Василь Гончаров.

Проживає в Санкт-Петербурзі. Член гільдії каскадерів. Постійний член журі фестивалю пародій "Велика різниця в Одесі" [4].


2. Громадська активність

Підтримує політику, що проводиться Президентами Володимиром Путіним та Дмитром Медведєвим. Зокрема, приписує В. В. Путіну відкриття кордонів країни на початку 1990-х років :

К. Ларіна : - Це не Путін відкрив кордони, вибачте.
М. Боярський: - А хто ж це зробив?
К. Ларіна: - Межі? По-моєму, у нас, все-таки, кордони відкриті були після 90-го року.
М. Боярський: - Так от і рахуйте, що з цього часу він вже почав робити вплив на це ...
К. Ларіна: - Володимир Путін?
М. Боярський: - Володимире Володимировичу, так. І тепер стало можливе навчання в будь-якій країні ...

- Інтерв'ю на радіостанції "Ехо Москви", програма "Дифірамб" [5]

Неодноразово виступав на підтримку проекту будівництва хмарочоса Газпром-сіті (нині - " Охта-центру "). Знімався в рекламних роликах цього проекту. У 2009 виступив з відкритим листом до президента Дмитра Медведєва за будівництво "Охта-центру".

6 лютого 2012 був офіційно зареєстрований як довірена особа кандидата в Президенти РФ і чинного прем'єр-міністра Володимира Путіна [6].


3. Нагороди


4. Сім'я

  • Дід - протоієрей Олександр Іванович Лепешкин (1885-1937).
  • Батьки - актори Театру імені Коміссаржевської Сергій Олександрович Боярський (1916-1976) і Катерина Михайлівна Мелентьєва (1920-1992).
  • Дядько - актор Микола Олександрович Боярський (1922-1988).
  • Єдинокровний брат - театральний актор Олександр Сергійович Боярський (1938-1980).
  • Дружина - актриса Лариса Регінальдовна Луппіан (26 січня 1953).
  • Дочка - актриса Єлизавета Михайлівна Боярська (20 грудня 1985).
  • Зять - актор Максим Олександрович Матвєєв.
  • Онук - Андрій (7 квітня 2012), син Єлизавети Боярської та її чоловіка Максима Матвєєва [12].
  • Син - Сергій Михайлович Боярський (24 січня 1980 року), в дитинстві зіграв у двох фільмах: 1984 - Букет мімози й інші квіти (Микита, син Мар'яни) і 1992 - Мушкетери 20 років потому (Карл II в дитинстві). У середині 1980-х років Віктор Рєзніков та Михайло Боярський створюють музичний квартет, до його складу увійшли також їхні сини - Андрій Резников і Сергій Боярський. У 1986 квартет стає відомим з піснею Динозаврики, Сергій вперше вийшов на сцену. створив групу та випустив музичний альбом [13], бізнесмен, закінчив Другу Санкт-Петербурзьку гімназію з поглибленим вивченням іноземних мов [13], закінчив Північно-Західну академію державної служби при Президенті Російської Федерації, факультет економіки та фінансів. Отримав другу вищу освіту на факультеті державного та муніципального управління Північно-Західної академії державної служби [14]. Був кандидатом у депутати Законодавчих зборів Санкт-Петербурга, член партії " Єдина Росія ", але програв вибори [13].
  • Невістка - Катерина Сергіївна Боярська (нар. 28 листопада 1978) [13].
  • Старша внучка - Катерина Сергіївна Боярська (нар. 28 листопада 1998), старша дочка Сергія Боярського і його дружини Катерини Боярської [13].
  • Молодша внучка - Олександра Сергіївна Боярська (нар. 27 травня 2008), молодша дочка Сергія Боярського і його дружини Катерини Боярської [13].

5. Творчість

5.1. Фільмографія

Рік Назва Роль
1974 ф Мости Гіцу
1974 тф Солом'яний капелюшок Нінарді, італійський тенор
1974 ф Зайвий день у червні Сем Пенто
1975 тф Новорічні пригоди Маші і Віті Дикий кіт Матвій
1975 ф Зірка привабливого щастя епізод
1975 тф Старший син Семен, на прізвисько Сільва
1976 ф Дикий Гаврило Геннадій Нікольський, дресирувальник
1976 ф Як Іван-дурник за дивом ходив Федір Іванович, конокрад
1976 ф Сентиментальний роман Акопян
1976 ф Мама Вовк
1977 тф Собака на сіні Теодоро
1977 ф У нас новенька Ім'я персонажа не вказано
1978 ф Міська фантазія камео
1978 ф Поки божеволіє мрія Джеггер, американський пілот
1978 тф Зубожілій королівство Сатана
1978 тф д'Артаньян і три мушкетери д'Артаньян
1978 ф Комісія з розслідування Майорец
1978 тф Полковник Шабер Годешаль, письмоводитель
1979 ф Сватання гусари Налимов
1979 ф А я йду! камео
1980 ф Шлях до медалей Бартенєв, співак
1981 кор Незрівнянний наконечників Ім'я персонажа не вказано
1981 ф Затишшя Стельчінскій
1981 ф Куди він дінеться! Геннадій Мелентьєв
1981 ф Душа Вадим Старичі
1982 ф Митниця Юрій Хорунжий
1982 ф Зайвий квиток Володя
1984 ф Разом з Дунаєвським камео
1984 тф Пеппі - Довга панчоха капітан Довгапанчоха, батько Пеппі
1984 ф Герой її роману Ім'я персонажа не вказано
1985 ф Вітражних справ майстер камео
1985 тф Золота рибка адміністратор готелю
1985 ф Сезон чудес співак Боярський (камео)
1985 тф Гум-гам тато Максима
1985 ф Блакитні міста Ім'я персонажа не вказано
1986 ф Вище Веселки батько Аліка Райдуги, композитор
1987 ф Гардемарини, вперед! шевальє Де голили
1987 ф Людина з бульвару Капуцинів Чорний Джек
1988 ф Поговоримо про етикет Ім'я персонажа не вказано
1988 ф В'язень замку Іф Фернан де Морсера
1989 тф Дон Сезар де Базан Дон Сезар де Базан
1989 ф Мистецтво жити в Одесі гіпнотизер
1991 ф Віват, гардемарини! шевальє Де голили
1991 ф Цокнуті Микола I
1992 тф Мушкетери двадцять років потому д'Артаньян
1992 ф Тартюф Тартюф
1993 тф Таємниця королеви Анни, або Мушкетери тридцять років потому д'Артаньян
1995 ф Журавлина в цукрі Олексій Мещеряков
1996 з Королева Марго Морвель
1998 з Зал очікування Віктор Селезньов
1998 з Вулиці розбитих ліхтарів камео
1999 ф Плачу вперед! Михайло розп'яттям
2000 ф Формула щастя Ім'я персонажа не вказано
2001 ф Ключі від смерті телемагнат Ельпін
2002 тф Інтимне життя Ноель
2003 з Ідіот поручик Келлер
2004 ф Новорічні чоловіки Колиманов
2005 ф Щасливий Борсч
2006 ф Ви не залишите мене тато Верочки
2007 ф Повернення мушкетерів, або Скарби кардинала Мазаріні д'Артаньян
2008 ф Тарас Бульба Мусій Шило
2009 ф Людина з бульвару КапуциноК Чорний Джек
2011 з Петро Перший. Заповіт князь Дмитро Кантемір
2012 з Шерлок Холмс інспектор Лестрейд

5.2. Вокальні партії у фільмах і мультфільмах (за кадром)


5.3. Дискографія

Мюзикли за участю М. Боярського, випущені на фірмі "Мелодія":

Сольні альбоми, випущені на фірмі "Мелодія":

Сольні компакт-диски:

  • 1994 - "Дорога додому" (CD)
  • 1995 - "Мої найкращі пісні" (2 CD)
  • 1997 - "Сільвер" (М.Боярський і група " Сільвер ", CD)
  • 1998 - "Розповідь підпилого бомбардира" (CD)
  • 1999 - "Зустріч у дорозі" (CD)
  • 2003 - "Графський провулок" (CD)
  • 2003 - "Довгий шлях" (CD)
  • 2009 - "Золота колекція. Кращі пісні, частина перша" (CD)
  • 2009 - "Золота колекція. Кращі пісні, частина друга" (CD)
  • 2009 - "Вибране" (CD) [16] [17]

5.4. Вистави

Ролі в Санкт-Петербурзькому театрі "Бенефіс":

  • Ноель ("Інтимне життя")
  • Герман Льюїс ("Змішані почуття")

Ролі в " Театрі Ленсовета ":

  • Луїс де Карраскіль ("Дульсінея Тобоська" А. М. Володіна);
  • 4 ролі у виставі "Люди і пристрасті" (по произв. Класиків ньому. Драматургії);
  • Трубадур ("Трубадур та його друзі" ("Бременські музиканти") В. Б. Ліванова та Ю. С. Ентіна);
  • Педро ("Інтерв'ю в Буенос-Айресі" Г. А. Боровика);
  • Радник ("Снігова королева" Є. Л. Шварца);
  • Борис ("Поспішайте робити добро" М. М. Рощина);
  • Осман ("Станція" Н. Хікмета);
  • Денис Леонідович, Кирило Леньков ("Несподіваний свідок (Спогад)", "Переможниця" А. Н. Арбузова);
  • Веткин ("Рояль у відкритому морі" за романом Л. С. Соболєва "Капітальний ремонт"),;
  • Меккі-ніж ("Тригрошова опера" Б. Брехта. К. Вайля);
  • Альберто ("Людина і джентльмен" Е. Де Філіппе);

Примітки

  1. Михайло Боярський на сайті www.shansonprofi.ru - www.shansonprofi.ru / person / boyarskiy_mihail / biography.html
  2. Михайло Боярський та гурт "Сільвер" - clubs.ya.ru/4611686018427399632/replies.xml? item_no = 54033
  3. Група "зарік" - www.rock-n-roll.ru/show.php?file=encyclopedia//
  4. slavik Велика Різниця в Одесі! 10 по 14 серпня 2011 р. в Одесі пройде II Міжнародний фестиваль пародій. - . kinopress.info (July 5, 2011). Читальний - www.webcitation.org/61CfGfGAE з першоджерела 25 серпня 2011.
  5. Радіостанція "Ехо Москви", програма "Дифірамб", 09.03.2008 - echo.msk.ru/programs/dithyramb/499597-echo /
  6. Постанова ЦВК РФ № 96/767-6, 6 лютого 2012 - www.cikrf.ru/law/decree_of_cec/2012/02/06/Zp12767.html
  7. Указ Президента Російської Федерації від 25 грудня 2009 року № 1473 "Про нагородження орденом" За заслуги перед Вітчизною "IV ступеня Боярського М. С." - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 056460
  8. Указ Президента Російської Федерації від 19 липня 2001 року № 892 "Про відзначення державними нагородами Російської федерації" - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 008124
  9. Медаль "В пам'ять 300-річчя Петербурга" (22 травня 2003 року) - www.lenspecsmu.ru/news.php?id=615&razd_id=1&head=1
  10. Боярський, Захаров, митрополит Петербурзький і Ладозький Володимир - www.photoxpress.ru/news_info.asp?news_id=394646
  11. Михайлу Боярському і його дочці Лізі присудили орден пошани Молдавії - kp.ru/online/news/1007721 /
  12. Ліза Боярська бліда, але щаслива - kp.ru/online/news/1124666 /
  13. 1 2 3 4 5 6 Біографія Боярського Сергія Михайловича :: офіційний сайт бізнесмена, політика, кандидата в депутати від партії Єдина Росія, музиканта і актора - sergeyboyarskiy.ru / about.html
  14. Біографія Боярського Сергія Михайловича :: офіційний сайт бізнесмена, політика, кандидата в депутати від партії Єдина Росія, музиканта і актора - www.sergeyboyarskiy.ru / about.html
  15. 1 2 / Дискографія Михайла Боярського - popsa.info/bio/012/012d.html
  16. 1 2 / Пісні М. Боярського на сайті 1000plastinok.net - 1000plastinok.net/Mihail_Boyarskii
  17. 1 2 / Дискографія Михайла Боярського на сайті boiarsky.narod.ru - boiarsky.narod.ru / music.html

Література

  • Боярська Є. М. Театральна династія Боярських. - СПб. : ОЛМА Медиа Групп, 2007. - 320 с. - ISBN 537300409X
  • Боярська Є. М. Боярські: Петербургская династія. - М .: ОЛМА Медиа Групп, 2012. - 512 с. - 3000 екз. - ISBN 978-5-373-04678-7
  • Великий Російський Енциклопедичний Словник. - М .: Вид-во "Дрофа", 2009.