Еміль (Еммануель) Веніамінович Брагинський ( 1921 - 1998) - радянський і російський сценарист. Заслужений діяч мистецтв РРФСР ( 1976). Лауреат Державної премії СРСР ( 1977).


1. Біографія

Е. В. Брагінський народився 19 листопада 1921.

В 1953 закінчив Московський юридичний інститут.

Як кіносценарист він дебютував в 1955 фільмом "У квадраті 45". З 1963 Еміль Брагінський працює у творчій співдружності з Е. А. Рязановим. Першою їх спільною роботою стала що вийшла на екрани країни в 1966 комедійна стрічка "Бережися автомобіля", яка здобула величезний глядацький успіх. Потім послідували "Зигзаг удачі" і "Старики-розбійники", "Неймовірні пригоди італійців в Росії" і " Іронія долі, або З легким паром! ", "Службовий роман" (за п'єсою "Товариші по службі") і "Гараж"... Однак відомий кінодраматург брав участь у створенні та інших фільмів - "Учитель співу" Н. Б. Бірмана, "Суєта суєт" А. І. Сурикової, "Хочу тобі сказати" В. В. Пічула, "Артистка з Грибова" Л. А. Квініхідзе. Разом з В. К. Черних Еміль Брагінський написав сценарії до драматичної стрічці "Кохання з привілеями", головні ролі в якій виконали Л. Г. Поліщук і В. В. Тихонов, і до комедії "Московські канікули" з І. С. Селезньової та Л. І. Ярмольником.

У числі останніх робіт Еміля Брагінського - вийшла в 2000 комедія "Тихі вири", яку поставив Е. А. Рязанов.

Син Еміля Брагінського, Віктор, художник, викладає на художньому факультеті ВДІКу.

Е. В. Брагінський помер 26 травня 1998. Похований у Москві на Ваганьковському кладовищі [1].


2. Бібліографія

  • Розкрите вікно: Комедія в 3-х актах. Л.-М.: Мистецтво, 1958. - 91 с.
  • На нашій вулиці: Комедія в 3-х д., 6-ти карт. М., 1959. - 70 л.
  • Зустрічі на дорогах: П'єса в 3-х ч. М., 1960. - 68 л.
  • Бобри йдуть по сліду: Фільм-казка / [Іл.: С. Антонов]. [М.]: Бюро пропаганди сов. кіномистецтва, [1972]. - [19] с.
    • [Те ж]. М.: Бюро пропаганди сов. кіномистецтва, 1975. - [19] с.
  • Гра уяви: Комедія в 2-х д. М.: ВААП-Інформ, 1979. - 78 л.
  • Суєта суєт; Учитель співу: Кіносценарії. М.: Мистецтво, 1979. - 127 с.
  • Кімната: Комедія в 2-х д. М.: ВААП-Інформ, 1982. - 84 л.
  • Гра уяви: [Комедія в 2-х д.]; Кімната: [смутку. комедія в 2-х д.]. М.: Мистецтво, 1982. - [1], 53 с.
  • Такий незрозумілий візит: Комедія в 2-х д. М.: ВААП-Інформ, 1983. - 78 л.
  • Детектив на сім персон: Комедія на 2 д. М.: ВААП-Інформ, 1985. - 79 л.
  • Готель: Комедія. М.: ВААП-Інформ, 1987. - 85 л.
  • Лакейські гри: лакейською гри в 2 д. М., 1989. - 79 л.
  • Гра уяви: Комедії для театру. М.: Сов. письменник, 1989. - 413, [2] с. Утримуючі.: Гра уяви; Кімната; Авантюристка; Детектив на сім персон; Готель; Злодійка; лакейською гри.
  • Майже смішна історія, та інші історії для кіно, театру і для читання теж. М.: Мистецтво, 1991. - 377, [4] с. Утримуючі.: Учитель співу; Сиве волосся; Просто так; Поліна Андріївна; Маркел Володимирович; Суєта суєт; Майже смішна історія; Поїздки на старому автомобілі; лакейською гри.

2.1. У співавторстві з Е. А. Рязановим

  • Бережись автомобіля!: Повість. М.: Сов. Росія, 1965. - 136 с.
  • Бережись автомобіля!: [Кіноповість] / [Набере. стаття Н. зірко]. М.: Мистецтво, 1967. - 206 с.
  • З легкою парою! (Одного разу в новорічну ніч ...): Комедія в 2-х д. М., 1969. - 76 л.
  • Зигзаг удачі; Вбивство в бібліотеці; Стережись автомобіля!: [Повісті]. М.: Сов. Росія, 1969. - 239 с.
  • Товариші по службі: Комедія на 2 д., 11 карт. М., 1971. - 86 л.
  • Старики-розбійники: Гуморист. повість. Не тільки для екрану, але і для читання. [М.: Мистецтво, 1972]. - 152 с.
  • Родичі: Комедія в 2-х д., 10 карт. М., 1973. - 71 л.
  • Товариші по службі; Родичі: Комедії. М.: Мистецтво, 1974. - 126 с.
  • Облудники: Комедія. М., 1976. - 83 л.
  • Аморальна історія: Комедія в 2-х д. М., 1978. - 85 л.
  • Смішні невеселі історії: Комедії для кіно і телебачення. М.: Мистецтво, 1979. - 279 с. Утримуючі.: Іронія долі, або З легкою парою; Старики-розбійники; Зигзаг удачі; Бережись автомобіля.
  • Іронія долі, або З легкою парою: Комедії для театру. М.: Сов. письменник, 1983. - 367 с. Утримуючі.: Іронія долі, або З легкою парою; Облудники; Товариші по службі; Гараж; Аморальна історія; Родичі.
  • Вокзал для двох; Гараж: Кіносценарії. М.: Мистецтво, 1984. - 135 с.
  • Забута мелодія для флейти: Кіноповість. М.: Мистецтво, 1989. - 98, [3] с.

3. Фільмографія

  1. 1955 - У квадраті 45
  2. 1955 - Мексиканець
  3. 1959 - Василь Суріков
  4. 1963 - Якщо ти прав ...
  5. 1966 - Маленький утікач
  6. 1966 - Стережись автомобіля
  7. 1967 - Коли дощ і вітер стукають у вікно
  8. 1969 - Зигзаг удачі
  9. 1970 - Бобри йдуть по сліду
  10. 1971 - Людина з іншого боку
  11. 1971 - Старики-розбійники
  12. 1972 - Учитель співу
  13. 1973 - Неймовірні пригоди італійців в Росії
  14. 1975 - Іронія долі, або З легкою парою!
  15. 1975 - Крок назустріч
  16. 1977 - Майже смішна історія
  17. 1977 - Службовий роман
  18. 1978 - Суєта суєт
  19. 1979 - Гараж
  20. 1982 - Вокзал для двох
  21. 1983 - Неочікувано
  22. 1985 - Поїздки на старому автомобілі
  23. 1985 - Хочу тобі сказати
  24. 1987 - Забута мелодія для флейти
  25. 1988 - Артистка з Грибова
  26. 1989 - Любов з привілеями
  27. 1995 - Гра уяви
  28. 1995 - Трамвай у Москві
  29. 1995 - Московські канікули
  30. 1995 - Злодійка
  31. 1998 - Райське яблучко
  32. 2000 - Тихі вири

4. Нагороди та премії


Джерела

  • Козак В. Лексикон російської літератури XX століття = Lexikon der russischen Literatur ab 1917. - М .: РИК "Культура", 1996. - 492 с. - 5000 екз. - ISBN 5-8334-0019-8

Примітки