Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Брассенс, Жорж



План:


Введення

1964
Портрет Брассенс на станції метро Porte des Lilas.

Жорж Брассенс ( фр. Georges Brassens ; 22 жовтня 1921 ( 19211022 ) , Сет - 29 жовтня 1981, департамент Еро) - французький поет, композитор, автор і виконавець пісень.


1. Біографія

Жорж Брассенс народився 22 жовтня 1921 в місті Сет (Ste) на середземноморському узбережжі.

Народившись у простій родині на півдні Франції, Брассенс змолоду виявляв особливий інтерес до поезії. Цьому сприяли його італійське коріння. У будинку завжди звучали популярні мелодії тих часів. Треба відзначити, вся без винятку рідня Брассенс була музичною, і юний Жорж рано пристрастився до твору і виконання пісень. В 1940, у віці 19 років, він приїхав до Париж. Ця подія його життя увічнено в пісні "Les ricochets" (досл. (пускати) 'круги по воді', 'блінать' камінцями).

У березні 1943 він був вивезений до Німеччини для примусових робіт. Отримавши звільнення, він дезертирував з трудового табору і знайшов притулок у Жанни Ле Бонніс, гостинною бретонкі, в будинку якої він провів багато років і якій присвятив кілька пісень ("Jeanne", "La cane de Jeanne"). Знаменита "Chanson pour l'Auvergnat" - посвята чоловікові Жанни Марселю Планше.

В 1946 Жорж набув анархістську організацію. Свої ранні пісні він співав на зборах цієї організації. Він вже досить активно складав пісні, але поки не вирішувалося співати їх на публіці. Для популяризації своєї творчості він шукав відповідного виконавця з паризьким кабаре. Такий виконавицею стала відома естрадна співачка Паташу. Потім вона виявила, що деякі пісні зовсім не в'яжуться з жіночим виконанням, і наполягла, щоб Жорж виступав сам. В 1947 Брассенс зустрів жінку на ім'я Жоха Хейманн, естонка за походженням, що носить німецьке прізвисько "Пюппхен" ("лялечка"). Пюппхен стала його супутницею на все життя. Обидва ніжно любили один одного, але всі 30 років любові проведені, по суті, нарізно: Жорж Брассенс не приймав шлюбних уз і хотів бачити кохану "вечноневенчанной дружиною, своєю нареченою" (цитата з пісні "La non-demande en mariage" - "Непредложеніе руки ", в перекладі А. Аванесова).

З початку 1950-х Жорж активно виступав зі сцени, з 1953 у нього майже щорічно виходили пластинки. На концертах і студійних записах пісні виконувалися під порівняно простий і аскетичний акомпанемент - звучала гітара самого Брассенс (ритм), контрабас його постійного акомпаніатора П'єра Нікола, а також гітара-соло (цю партію виконував в основному Жоель Фавро).

Брассенс помер 29 жовтня 1981 у французькому місті Сен-Желі-дю-Фески (Saint-Gly-du-Fesc). Всупереч своїм поетичним заповітом він був похований не "на пляжі в Сеті", а на кладовищі дю-Пі. У Парижі його ім'ям названо парк.


2. Творчість

Творча спадщина Брассенс включає близько 200 пісень. Більшість написані на власні вірші. Для віршів Брассенс характерна природна розмовна інтонація в поєднанні з багатством лексики, рясним і дотепним обігруванням метафор, численними алюзіями, прихованими цитатами і стилізацією.

Кілька десятків пісень Брассенс склав на вірші таких французьких поетів, як Франсуа Війон, П'єр Корнель, Віктор Гюго, Луї Арагон, Поль Фор і Антуан Поль.

У Росії перекладами віршів і пісень Брассенс займалися А. Рубінін, Б. Рисев, А. Аванесов, А. Кушнір, Б. Хлєбников, А. Травин, Р. Бобров, Я. Старцев, Г. Тиняков, В. Н. Зайцев, В. С. Лемпорт, М. Фрейдкін, Г. Кружков, А. Дольський та інші. У результаті виявився майже повністю перекладеним на російську мову так званий канон - близько 120 пісень, що вийшли на прижиттєвих пластинках. Траплялися спроби звернення до текстів Брассенс і у російськомовних перекладачок (К. Сапгір), але все - слабкі.

Мелодія пісні "Brave Margot" використана Юрієм Візбора для приспіву пісні "Жак ЛОНДРІ". Також там обігрується вимова оригінального тексту:

Georges Brassens:

Quand Margot dgrafait son corsage
Pour donner la gougoutte son chat
Tous les gars, tous les gars du village
taient l, la la la la la la
taient l, la la la la la ...

Текст: http://www.frmusique.ru/texts/b/brassens_georges/bravemargot.htm

Юрій Візбор:

Він йде по шикарному пляжу,
А навколо краса, краса:
Толіге, толіге, дювіляже,
Тра-та-та-та, та-та-та, тра-та-та.

Текст: http://visbor.narod.ru/visbor/song/vis049.htm


3. Платівки (дискографія)

За життя автора (з 1953 по 1981) було продано близько 20 млн його платівок.

  • 1953 : La Mauvaise Rputation
  • 1954 : Les Amoureux des bancs publics
  • 1955 : Chanson pour l'Auvergnat
  • 1957 : Je me suis fait tout petit
  • 1958 : Le Pornographe
  • 1960 : Le Mcrant
  • 1961 : Les Trompettes de la renomme
  • 1964 : Les Copains d'abord
  • 1966 : Supplique pour tre enterr la plage de Ste
  • 1969 : Les Oiseaux de Passage
  • 1969 : La Religieuse
  • 1972 : Fernande
  • 1976 : Don Juan

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Ю, Жорж
Катру, Жорж
Хабаш, Жорж
Шарпак, Жорж
Годзінскій, Жорж де
Фейдо, Жорж
Дюамель, Жорж
Келер, Жорж
Мінне, Жорж
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru