Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Браун, Рут


Ruth Brown cropped.jpg

План:


Введення

Рут Браун ( англ. Ruth Brown , 30 січня 1928 ( 19280130 ) - 17 листопада 2006) - американська співачка R & B і актриса. Прославилася в 1950-х роках своїми хітами на студії " Atlantic Records ", серед яких" So Long "," Teardrops from My Eyes "і" (Mama) He Treats Your Daughter Mean ". за великої популярності Браун, студія навіть отримала прізвисько" Будинок, який побудувала Рут ". [1 ]

Після затишшя вона знову відродила до себе інтерес в 1970-х роках, а найвищого піку популярності досягла в 1980-х, коли знялася в декількох фільмах, а також стала володаркою премії " Тоні "за участь у бродвейському мюзиклі "Чорне і синє", і премії " Греммі "за однойменний саундтрек.


1. Біографія

1.1. Юність і становлення кар'єри

Рут Елстон Уестон народилася 30 січня 1928 в місті Портсмут в штаті Віргінія старшої з семи дітей [2] в родині робітників. Її батько був вантажником у порту, а у вільний час співав у церковному хорі. Незважаючи на це Рут не пішла по стандартному шляху з виступу в церкві, а захопилася співом в нічних клубах і на концертах для військовослужбовців. Її натхненниками для становлення музичної кар'єри у той час були Сара Вон і Біллі Холідей. [3] У 1945 Рут втекла з дому разом зі своїм хлопцем, трубачем Джиммі Брауном, за якого невдовзі вийшла заміж. Після весілля вони утворили дует і виступали в барах і клубах. Потім вона протягом місяця співпрацювала з оркестром Лаккі Міллендера, але була звільнена після того, як принесла музикантам безкоштовні напої. Рут Браун залишилася в Вашингтоні, де пройшло їх останнім спільний виступ.

Рут Браун в юності

Там Браун познайомилася з Бланш Келлоуей, сестрою прославленого кеба Келлоуей, яка організувала їй концерт в одному з нічних клубів столиці, а пізніше стала її менеджером. Вілліс Коновер, ведучою радіостанції " Голос Америки ", примітив починаючу співачку і порекомендував її директорам недавно з'явилася звукозаписної компанії" Atlantic Records "Амет Ертегюну і Хербу Абрамсон. Для Рут Браун було організовано прослуховування, але на нього вона так і не потрапила, через серйозну автомобільної катастрофи, в результаті якої вона дев'ять місяців провела в лікарні. Незважаючи на це в 1948 Ертегюн і Абрамсон приїхали з Нью-Йорка в Вашингтон для того, щоб все-таки почути спів Рут Браун. Її музичні дані їх дуже порадували, але вони все-таки переконали її перейти з виконання популярних балад на R & B.


1.2. Успіх і визнання

На своєму першому прослуховування вже на студії " Atlantic Records "Браун виконала пісню" So Long ", яка після її запису відразу ж стала хітом. Наступним великим її успіхом став хіт" Teardrops from My Eyes ", записаний в 1950 і займала протягом 11 тижнів перше місце в R & B хіт-параді Billboard. Ця пісня, написана Руді Тумбс, стала основоположною в розпочатій професійній кар'єрі Рут Браун, затвердивши її в списку видатних виконавців R & B. [4]

Протягом наступного десятиліття багато пісень Браун ставали хітами. Серед них "I'll Wait for You" ( 1951), "I Know" ( 1951), "5-10-15 Hours" ( 1953), "(Mama) He Treats Your Daughter Mean" ( 1953), "Oh What a Dream" ( 1954), "Mambo Baby" ( 1954) і "Don't Deceive Me" ( 1960). Її успіх в якості однієї з провідних виконавиць R & B приніс їй прізвиська "Маленька міс Ритм" і "Дівчина зі сльозою в голосі". В цілому з 1949 по 1955 Браун очолювала R & B хіт-парад протягом 149 тижнів, ставши при цьому найпопулярнішою виконавицею на студії " Atlantic Records ", через що та отримала прізвисько" Будинок, який побудувала Рут ". [1]


1.3. Поновлення інтересу

В 1960 Рут Браун зникла з поля зору громадськості, щоб присвятити себе сім'ї і виховання свого єдиного сина. Лише по закінченні 15 років американський комік Редд Фокскс переконав її відновити музичну кар'єру, а ще через чотири роки прийняти участь в зйомках ситкому "Привіт, Ларрі". В 1983 Браун вперше з'явилася на Бродвеї в мюзиклі "На куточку Амінь", поставленому за однойменною п'єсою Джеймса Болдуїна.

Рут Браун у фільмі "Лак для волосся" (1988)

В 1988 режисер Джон Уотрес запросив Рут Браун в свій культовий фільм " Лак для волосся ", в якому вона блискуче виконала роль Мотормаус Мейбелл, власниці музично магазину, що бореться за права чорношкірих. Рік потому Браун знову з'явилася на Бродвеї в мюзиклі "Чорно і сині", завдяки якому стала володаркою престижної премії " Тоні ", а також музичної нагороди" Греммі "за запис альбому" Blues on Broadway ", що став саундтреком до цього мюзиклу.

Рут Браун була активною прихильницею боротьби за права музикантів R & B, що в підсумку призвело до створення Фонду Ритм-н-блюзу, [5] незалежної організації, яка прагне історично і культурно зберегти R & B, організовувати фінансову допомогу, а також відстоювання прав для виплат музикантам роялті. В 1989, в перший же рік її заснування, Браун стала володаркою спеціальної премії організації.


1.4. Пізні роки

В 1993 Рут Браун була включена в Зал слави рок-н-ролу з позначкою "Королева-мати блюзу". В 1990-х вона часто виступала з іншими виконавцями блюзу, в тому числі з Чарльзом Брауном, а в кінці 1990-х років гастролювала разом з Бонні Райтт, ще однієї американської блюзової співачкою. Її автобіографія "Міс Ритм", [6] надійшла в продаж в 1995, була удостоєна спеціальної премії за музичну журналістику.

Рут Браун померла в центральному шпиталі Лас-Вегаса 17 листопада 2006, через ускладнення після перенесених нею інфаркту та інсульту, які сильно підкосили її здоров'я в жовтні того року. [7] 22 січня 2007 в одній із баптистський церков Гарлема пройшов меморіальний концерт у пам'ять про Рут Браун, одній із найбільш блискучих виконавиць R & B. [8]


2. Сингли

Рік Пісня US R & B Singles US Pop Singles Альбом
1949 "So Long" 4 -
1950 "Teardrops from My Eyes" 1 - Rockin 'with Ruth
1951 "I'll Wait for You" 3 -
"I Know" 7 -
1952 "5-10-15 Hours" 1 -
"Daddy Daddy" 3 - Ruth Brown
1953 "(Mama) He Treats Your Daughter Mean" 1 23
"Wild, Wild Young Men" 3 -
"Mend Your Ways" 7 - Ruth Brown & Her Rhythmakers - Sweet Baby of Mine
1954 "Oh What a Dream" 1 - Ruth Brown
"Mambo Baby" 1 -
1955 "As Long As I'm Moving" 4 - Rockin 'with Ruth
"Bye Bye Young Men" 13 -
"I Can See Everybody's Baby" 7 -
"It's Love Baby (24 Hours a Day)" 4 - The Best of Ruth Brown
"Love Has Joined Us Together" 8 -
1956 "I Want to Do More" 3 - Sweet Baby of Mine
"Sweet Baby of Mine" 10 -
1957 "Lucky Lips" 6 25 The Best of Ruth Brown
1958 "This Little Girl's Gone Rockin '" 7 24 Rockin 'with Ruth
"Why Me" 17 - Miss Rhythm
1959 "I Don't Know" 5 64
"Jack'O Diamonds" 23 96
1960 "Don't Deceive Me" 10 62 Rockin 'with Ruth
"Taking Care of Business / Honey Boy"

3. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1994 ф Шейк, Реттл і Рок! Shake, Rattle and Rock! Елла
1993 ф Чорне і синє Black and Blue Співачка
1991 ф Зміна особистості True Identity Березень
1988 ф Лак для волосся Hairspray Мотормаус Мейбелл
1981 ф Під веселкою Under the Rainbow Прибиральниця
1981 з Джефферсон The Jeffersons Бетті
1979 - 1980 з Привіт, Ларрі Hello, Larry Леона Уїлсон

4. Нагороди

  • Тоні 1989 - "Краща актриса в мюзиклі" ("Чорне і сініее")
  • Греммі 1989 - "Кращий саундтрек" ("Blues on Broadway")

Примітки

  1. 1 2 The Greatest Record Man Of All Time by Robert Greenfield - www.pbs.org/wnet/americanmasters/episodes/ahmet-ertegun/atlantic-records/97/ - Rolling Stone issue 1018, January 25, 2007M
  2. Bernstein, Adam. Ruth Brown, 78; R & B Singer Championed Musicians 'Rights - www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/11/17/AR2006111701411.html. Washington Post. November 18, 2006. Page B05. URL retrieved on January 9, 2007.
  3. Bogdanov et al. All Music Guide to the Blues: The Definitive Guide to the Blues p. 79. Backbeat Books. ISBN 0879307366
  4. What Was the First Rock'n'Roll Record. - Boston & London: Faber & Faber, 1992. - ISBN 0-571-12939-0
  5. Heatley Michael The Definitive Illustrated Encyclopedia of Rock. - London, United Kingdom: Star Fire, 2007. - ISBN 978 1 84451 996 5
  6. "Miss Rhythm" by Ruth Brown and Andrew Yule, 1996
  7. Clarke, Norm (November 10, 2006). Ruth Brown fights for life at Hospital. - www.reviewjournal.com/lvrj_home/2006/Nov-10-Fri-2006/news/10747697.html Las Vegas Review-Journal
  8. " Memorial Evening to Honor the Legendary Ruth Brown - www.marketwire.com/mw/release_html_b1?release_id=204896 ". Rhythm and Blues Foundation press release. Market Wire. January 18, 2007. URL retrieved on February 18, 2007.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Рут
Рут, Еліу
Джабвала, Рут
Книга Рут
Бенедикт, Рут
Рут, Бейб
Аллен, Рут Еліс
Браун
Браун, Кріс
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru