Брекер, Майкл

Майкл Леонард Брекер ( англ. Michael Leonard Brecker ; 29 березня 1949 - 13 січня 2007) - американський джазовий музикант, тенор-саксофоніст, композитор. Один з найбільш яскравих представників сучасного джазу, саксофоніст останній чверті двадцятого століття, чий внесок у світову джазову культуру вважається найбільш значним після Джона Колтрейн . Був удостоєний 15 премій Grammy в категоріях "Інструментальна композиція", "Джазовий інструментальний альбом", "Краще джазове інструментальне соло" та інших.


1. Біографія

Майкл Брекер народився 29 березня 1949 в Філадельфії. Виріс в музичній сім'ї: мати, батько і сестра були прекрасними піаністами, а брат Ренді - трубачем. Спочатку Майкл вчився грі на кларнеті і альт-саксофоні, але до закінчення школи перейшов на тенор. Після навчання у Вінсі Тромбетта і Джо Аллард (Vince Trombetta, Joe Allard) в 60-х роках, він зацікавився рок і соул музикою, потім - Колтртейном. Протягом одного року він відвідував Університет Індіани, потім у 1969 переїхав до Нью-Йорк, де приєднався до свого старшого брата Ренді. Майкл грав ритм-енд-блюз, пізніше - на два роки став учасником фанк групи "Dreams", а в середині 70-х працював з Джеймсом Тейлором, Хорасом Сілвером і Біллі Кобемом. До кінця 70-х років Майкл Брекер разом з братом Ренді заснував групу Brecker Brothers, вельми вдалий ф'южн проект і став учасником комбо Steps, пізніше перейменованого в Steps Ahead. До середини 80-х Brecker Brothers випустили 5 альбомів, співпрацюючи з Девідом Сенборн, Крісом Паркером і ін У Майкла пішло багато часу до того, як він зміг записати власний сольний альбом. До цього він довгий час працював в якості сесійного музиканта, який часто з'являвся в бекграунд різних груп і популярних вокалістів, демонструючи чудові імпровізаційні навички. Після виходу його першого сольного альбому в 1987 (коли йому вже виповнилося 37 років), Майкл Брекер став все частіше з'являтися у цікавих джазових проектах. У 90-х роках Майк і Ренді реорганізували групу Brecker Brothers. У 2007, у віці 57 років Майкл помер у нью-йоркській лікарні від лейкемії, яку він страждав кілька років.


2. Дискографія

Майкл Брекер в липні 2004 на концерті "Jazz for Kerry" в Манхеттане

2.1. Соло

  • 1987 - Michael Brecker
  • 1988 - Don't Try This at Home
  • 1990 - Now You See It ... Now You Don't
  • 1996 - Tales from the Hudson
  • 1998 - Two Blocks from the Edge
  • 1999 - Time Is of the Essence
  • 2001 - Nearness of You
  • 2002 - Directions in Music: Live at Massey Hall
  • 2003 - Wide Angles
  • 2007 - Pilgrimage

2.2. Brecker Brothers

  • 1975 - Brecker Bros
  • 1975 - Back to Back
  • 1977 - Don't Stop the Music
  • 1978 - Blue Montreux [live]
  • 1978 - Heavy Metal Be-Bop [live]
  • 1980 - Detente
  • 1980 - Straphangin '
  • 1992 - Return of the Brecker Brothers
  • 1994 - Out of the Loop
  • 2002 - Score