Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Брондуков, Борислав Миколайович


Фото

План:


Введення

Борислав Миколайович Брондуков ( 1 березня 1938 - 10 березня 2004) - радянський і український актор, Народний артист Української РСР (1988), перший лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка ( 1995).

Знявся більше ніж у ста фільмах.


1. Біографія

1.1. Ранні роки

Борислав Брондуков народився 1 березня 1938 в селі Дубова Поліського р-ну Київської області в російсько-польській родині [1] [2].

Закінчив Київський будівельний технікум. Працював виконробом на будівництві, потім на заводі "Арсенал", де грав у народному театрі. Там його помітив ректор Театрального інституту ім.Карпенка-Карого, який запропонував Брондукову поступити в інститут. При здачі документів у вуз Брондукову було грубо відмовлено:

Знаєте, з такою зовнішністю, як у вас, виконробом працювати потрібно, а не в театральний проситися. [3]

Але за 23-річного Борислава заступився ректор вузу Микола Задніпровський, який сказав:

Ви чого його гоните?! Та він знаменитим артистом стане! Я бачив, як він у заводському народному театрі грає. А нумо беріть у нього документи!.

1.2. Особисте життя

На початку 1960-х Борислав Брондуков одружився зі студенткою Ленінградського політехнічного інституту. Спільне життя виявилася невдалою, незабаром після весілля з'ясувалося, що дружина має психічне захворювання, і через короткий час вони розлучилися.

Зі своєю другою дружиною, Катериною, студенткою театрального інституту, Борислав познайомився в 1969 році, тоді йому був 31 рік, а їй 18.

Борислав і Катерина Брондукова виховали двох синів - Костянтина (1970 р.н.) та Богдана (1979 р.н.).

1.3. Творчість

Як кіноактор Борислав Брондуков дебютував в 1962 у фільмі Сергія Параджанова "Квітка на камені".

В 1968 зіграв трагічну роль злодія у фільмі Леоніда Осика "Камінний хрест", за яку отримав диплом III Всесоюзного кінофестивалю.

Відомий, в основному, по епізодичним ролям, де, як правило, виступав в амплуа алкоголіків, пройдисвітів або недотеп, які виходили у нього дуже достовірними і чарівними. Найбільш відомі такі його ролі як алкоголік Федул (" Афоня ", 1975), інспектор Лестрейд (серіал" Пригоди Шерлока Холмса ", 1979-1986), невдалий наречений (" Гараж ", 1979), сільський міліціонер Грищенко (" Зелений фургон ", 1983) і фальшивий капітан ковбаси (" Ми з джазу ", 1983).

Борислав Миколайович відмовлявся від центральних ролей, якщо вони йому не подобалися і завжди міг, за його словами, з будь-якого епізоду "зробити цукерку".


1.4. Останні роки

Надгробок Борислава Брондукова на Байковому кладовищі в Києві

В 1984 актор пережив перший інсульт. Пізніше він переніс ще два інсульту і операцію по видаленню гематоми головного мозку. В останній раз на екрані Брондуков з'явився в 1997 в картині "Хіппініада, або Материк любові".

Після третього інсульту (1997) він не розмовляв і не вставав з ліжка, за ним доглядала дружина Катерина. В останні роки родині Брондукова було складно. Катерина Петрівна згадує:

Ми були зовсім одні. Лікарі до нас не приходили - у Биківню далеко їхати, тільки надзвонювали і запитували, як справи. Пару разів приїжджав тодішній директор Кіностудії ім. Довженко Микола Мащенко. З'являлися якісь бандити, але не грабували нас, а залишали гроші.

Помер 10 березня 2004, похований на Байковому кладовищі в Києві.


2. Визнання і нагороди


3. Цікаві факти

  • Більше 40 ролей Брондукова були озвучені іншими акторами.
  • Зі спогадів режисера Георгія Данелія про фільм "Афоня":
... Найбільша кількість оплесків на зустрічах в кінотеатрах зривав алкоголік, мерзотник і закінчений негідник Федул, якого в нашому фільмі чудово зіграв Борислав Брондуков. (Репліка Федула: "Жени рубль, родич!" - Стала візитною карткою фільму.) У костюмі і гримі Боря був настільки органічним, що коли під час зйомок в ресторані (ресторан ми знімали вночі в Москві) він вийшов на вулицю покурити, швейцар ні за що не хотів пускати його назад. Брондуков пояснював, що він актор, що без нього зйомки зірвуться, - швейцар не вірив. Говорив: багато вас тут таких артистів! Брондуков наполягав. Швейцар пригрозив, що викличе міліцію. І викликав би, але тут на вулицю виглянула моя помічниця Рита Рассказова.
- Борислав Миколайович, ви тут?! - Зраділа вона. - А там паніка: куди актор подівся?!
- Невже він і справді артист? Треба ж! - Здивувався швейцар.

А пізніше, коли знімали "Сльози капали" в Ростові ярославському, в готелі я в себе в номері раптом почув, що хтось в ресторані співає французькі пісні. Я спустився. Була пізня осінь, народу в ресторані було мало. На сцені з мікрофоном у руці Брондуков співав пісню з репертуару Іва Монтана. І це був уже не доходяга і алкаш Федул, а елегантний, пластичний і чарівний французький шансоньє. Шкода, що ця грань його таланту так і залишилася нерозкритою.

4. Фільмографія

  1. 1962 - Квітка на камені - Ковальов
  2. 1965 - Бур'ян - Гнида
  3. 1966 - Хто повернеться - долюбить
  4. 1967 - Вій - бурсак
  5. 1968 - Вечір напередодні Івана Купала - ряджений
  6. 1968 - Камінний хрест - злодій
  7. 1968 - Розвідники - солдат
  8. 1968 - Анничка (Укр.) рос. - Крупляк
  9. 1969 - Варькіна земля - Шевельков
  10. 1969 - Якщо є вітрила - Пташко
  11. 1969 - Комісари - Коваль
  12. 1969 - Небезпечні гастролі - сторож
  13. 1969 - Острів Вовчий - Авдей
  14. 1970 - Захар Беркут - Бурунда
  15. 1970 - Олеся - Ярмола
  16. 1970 - Сеспель
  17. 1970 - Крок з даху - поручик
  18. 1970 - Сім'я Коцюбинських - цар Микола II
  19. 1971 - Сімнадцятий трансатлантичний - рульовий
  20. 1971 - Де ви, лицарі? - Міліціонер
  21. 1972 - Здрастуй і прощай - Раків
  22. 1973 - Чорний капітан
  23. 1974 - Я служу на кордоні - майор Гребньов
  24. 1975 - Афоня - Федул
  25. 1975 - Зірка привабливого щастя - солдат
  26. 1975 - Марина - Цупик
  27. 1975 - Втеча з палацу - Михайло
  28. 1975 - Премія - Зюбин
  29. 1976 - 100 грам для хоробрості - алкоголік Федя
  30. 1976 - Два капітана - Голуб
  31. 1976 - Дні Турбіних - агітатор
  32. 1976 - Табір іде в небо - циган Буча
  33. 1976 - Тривожний місяць вересень - Попеленко
  34. 1976 - Вдови - колишній танкіст Галкін
  35. 1977 - Одруження - Анучкін
  36. 1977 - Міміно - людина, зважують перед польотом
  37. 1977 - Ніс - Іван
  38. 1977 - Юлія Вревська - Тюрін
  39. 1978 - Вас чекає громадянка Никанорова - Паша Дежкин
  40. 1978 - Підозрілий
  41. 1978 - Підпільний обком діє
  42. 1979 - Суєта суєт - Сергієнко
  43. 1979 - Вавилон XX - Явтушок
  44. 1979 - Гараж - наречений
  45. 1979 - Кіт у мішку - Тюлькін
  46. 1979 - Осінній марафон - перехожий
  47. 1979 - Шлях до Софії (болгарська, оригінальна назва "П'тят к'м Софія") - солдат
  48. 1979 - З любов'ю навпіл - Акимич (болгарська, оригінальна назва "С поділена любов")
  49. 1979 - Санта Есперанса - Непомусенко
  50. 1979 - Шерлок Холмс і доктор Ватсон - інспектор Лестрейд
  51. 1980 - Дульсінея Тобоська - наречений Альдонсу
  52. 1980 - Про бідного гусара замовте слово - тюремник
  53. 1980 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона - інспектор Лестрейд
  54. 1980 - Продається ведмежа шкура - листоноша
  55. 1981 - Крупний розмову (в титрах вказаний як Броніслав Брондуков) - Степчак
  56. 1981 - Осіння дорога до мами - шофер
  57. 1981 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона.Собака Баскервілів - інспектор Лестрейд
  58. 1981 - Проданий сміх - фотограф
  59. 1981 - Дивись в обидва! - механік Ликіна
  60. 1981 - Золоте курча (мультфільм) - озвучування
  61. 1982 - Зоряна відрядження - Лур
  62. 1982 - Казачья застава - Бутов
  63. 1982 - Падіння Кондора
  64. 1982 - Сльози капали - господар коня
  65. 1982 - Спортлото-82 - директор турбази
  66. 1983 - Справа для справжніх чоловіків - Карпов
  67. 1983 - Якщо вірити Лопотухіну - дядя Коля
  68. 1983 - Зелений фургон - сільський міліціонер Грищенко
  69. 1983 - Ми з джазу - лже-ковбаси
  70. 1983 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона.Скарби Агри - інспектор Лестрейд
  71. 1983 - Талісман - Васильєв, майор міліції
  72. 1983 - Унікум - Петро Хомич
  73. 1983 - Я готовий прийняти виклик
  74. 1984 - Якщо можеш, пробач - Семен
  75. 1984 - Жорстокий романс - Іван, слуга в кавовій
  76. 1984 - Осінній подарунок фей - художник
  77. 1984 - Вантаж без маркування - матрос-сторож
  78. 1985 - Батальйони просять вогню - старшина батареї Цигічко
  79. 1985 - Вечорниці
  80. 1985 - Небезпечно для життя! - Андрій Павлович Передєлкіно
  81. 1985 - Кармелюк - Данила
  82. 1985 - Подвиг Одеси - Борщ
  83. 1985 - Прощай, зелень літа
  84. 1985 - Злоблива неділю - Степан Захарович
  85. 1986 - Не забудь озирнутися - Топтун
  86. 1986 - Потрібні люди - сторож Петрович
  87. 1986 - Свято Нептуна
  88. 1986 - Прем'єра в Соснівці - дядько Митя
  89. 1986 - Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона. Двадцяте століття починається - інспектор Лестрейд
  90. 1986 - Добре сидимо! - дисертант
  91. 1986 - Зимовье на Студеної - Елеска
  92. 1986 - Будинок батька твого - Крячко
  93. 1987 - Моя дорога
  94. 1987 - Раз на раз не доводиться - Ізмайлов
  95. 1987 - Людина з бульвару Капуцинів - Денло
  96. 1987 - Державний кордон.Фільм 6-й: За порогом перемоги - візник
  97. 1988 - Грішник
  98. 1988 - Лапта (к / м)
  99. 1989 - Мистецтво жити в Одесі - перший чекіст
  100. 1988 - Мудромер - винахідник Микола Мурашко
  101. 1989 - Світла особистість - начальник відділу кадрів
  102. 1990 - Гол у Спаські ворота - Михайло Михайлович
  103. 1990 - Іспанська актриса для російського міністра - Веремій
  104. 1990 - Ліфт для проміжного людини - Костянтин Павлович
  105. 1990 - Небилиці про Івана
  106. 1990 - Бля ... або Сеніт-зон - "хрещений батько" мафії
  107. 1991 - І повертається вітер - дядя Вася, сусід
  108. 1991 - Нам дзвони не грали, коли ми вмирали - дід
  109. 1991 - І біс з нами! - Петро Петрович, начальник УВС
  110. 1991 - Ізгой - Гриб
  111. 1991 - Медовий місяць
  112. 1991 - Подарунок на іменини - Яким
  113. 1991 - Карпатське золото - Зенон
  114. 1991 - Чіча - Мазай, начальник хору
  115. 1992 - Мелодрама із замахом на вбивство - мужик
  116. 1992 - Удачі вам, панове! - працівник крематорію
  117. 1992 - Фанданго для мавпи
  118. 1992 - Чотири листи фанери (Укр.) рос. - Кооператор
  119. 1992 - Екстрасенс
  120. 1993 - Секретний ешелон - Духно
  121. 1993 - Трам-тарарам, або Бухти-барахти - міліціонер
  122. 1993 - Тутейшіе ("Місцеві")
  123. 1993 - Я сама - міліціонер
  124. 1994 - Викуп
  125. 1994 - Капітан Крокус і таємниця маленьких змовників - шеф поліції
  126. 1994 - Майстер і Маргарита (вийшов на екрани в 2011 році) - Варенуха
  127. 1995 - Тихий жах
  128. 1997 - Хіппініада, або Материк любові

Примітки


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Борислав
Івков, Борислав
Петро Миколайович
Михайло Миколайович
Ге, Микола Миколайович
Олексій Миколайович
Юр'єв, Борис Миколайович
Горіхів, Лев Миколайович
Квочур, Анатолій Миколайович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru