Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Бурий ведмідь


Бурий ведмідь

План:


Введення

Бурий ведмідь, чи звичайний ведмідь [1] ( лат. Ursus arctos ) - Хижий ссавець сімейства ведмежих; один з найбільших і небезпечних наземних хижаків.


1. Поширення

Колись бурий ведмідь був звичайний по всій Європі, включаючи Англію і Ірландію, на півдні його ареал сягав північного заходу Африки ( гори Атласу), а на сході через Сибір і Китай доходив до Японії. В Північну Америку він, ймовірно, потрапив близько 40 000 років тому в Азії, через Берингову перешийок, і широко розселився в західній частині континенту від Аляски і до півночі Мексики.

Зараз бурий ведмідь винищений на великій частині колишнього ареалу; в інших областях нечисленний. В Західній Європі його роз'єднані популяції збереглися в Піренеях, Кантабрийских горах, Альпах і Апеннінах. Досить поширений в Скандинавії і Фінляндії, іноді зустрічається в лісах Центральної Європи і в Карпатах. У Фінляндії оголошено національною твариною.

В Азії він поширений від Передній Азії, Палестини, північного Іраку і Ірану до півночі Китаю та Корейського півострова. У Японії зустрічається на острові Хоккайдо. У Північній Америці відомий під назвою " грізлі "(раніше північноамериканського бурого ведмедя виділяли в окремий вид), він численний на Алясці, на заході Канади, є обмежені популяції на північному заході США.

Ареал бурого ведмедя в Росії займає майже всю лісову зону, за винятком її південних районів.


1.1. Підвиди

Популяційні відмінності між бурими ведмедями так великі, що колись їх поділяють на безліч самостійних видів (тільки в Північній Америці їх нараховували до 80). Сьогодні всіх бурих ведмедів об'єднують в один вид з декількома географічними расами або підвидами:


2. Зовнішній вигляд

Голови ведмедів. Зліва направо: Бурий, Чорний, Білий.
Рудувато-бурий ведмідь сірійський

Бурий ведмідь утворює декілька підвидів (географічних рас), що відрізняються розмірами і забарвленням. Найдрібніші особини водяться в Європі, найбільші - на Алясці і Камчатці - вони важать 500 і більше кг; траплялися гіганти вагою 700-1000 кг. Максимальний зафіксований вага самця камчатського ведмедя становив 600 кг, середній - 350-450 кг. Є відомості про те, що в осінній період вага особливо великих камчатських особин перевищує 700 кг. Найбільший ведмідь, спійманий на острові Кадьяк для Берлінського зоопарку, важив 1134 кг. Довжина європейського бурого ведмедя звичайно 1,2-2 м при висоті в загривку близько 1 м і масі від 300 до 400 кг; грізлі помітно більше - деякі особини, вставши на задні лапи, досягають зростання 2,8-3 м; ведмеді, які живуть в середній смузі Росії, важать 400-600 кг. Дорослі самці в середньому в 1,6 рази більші за самок.

Бурий ведмідь в Московському зоопарку

Зовнішність бурого ведмедя типовий для представника сімейства ведмежі. Тіло в нього потужна, з високою загривком; голова масивна з невеликими вухами та очима. Хвіст короткий - 65-210 мм, ледь виділяється з вовни. Лапи сильні з потужними, невтяжнимі кігтями довжиною 8-10 см, п'ятипалі, стопоходящие. Шерсть густа, рівномірно забарвлена.

Забарвлення бурого ведмедя дуже мінлива, причому не тільки в різних частинах ареалу, а й у межах одного району. Колір хутра варіює від світло-палевого до синюватого і майже чорного. Самою звичайною є бура форма. У грізлі Скелястих гір волосся на спині можуть бути білими на кінцях, створюючи враження сірого або сивого відтінку вовни. Цілком сивуватою-біле забарвлення зустрічається у бурих ведмедів в Гімалаях, а блідий рудувато-бурий - в Сирії. У ведмежат на шиї та грудях бувають світлі відмітини, які з віком зникають.

Линька у бурих ведмедів відбувається двічі - восени і навесні. Весняна триває довго і найбільш інтенсивно йде в період року. Осіння линька йде повільно і непомітно, закінчуючи до періоду залягання в барліг.


3. Спосіб життя і харчування

Бурий ведмідь - лісове тварина. Звичайні місця його проживання в Росії - суцільні лісові масиви з буреломом і гару з густою поросллю листяних порід, чагарників і трав; може заходити і в тундру, і у високогірні ліси. В Європі він віддає перевагу гірські ліси; в Північній Америці частіше зустрічається на відкритих місцях - в тундрі, на альпійських луках і на узбережжі.

Тримається ведмідь звичайно поодиноко, самка - з ведмежатами різного віку. Самці і самки територіальні, індивідуальний ділянку в середньому займає від 73 до 414 км, причому у самців він приблизно в 7 разів більше, ніж у самок. Межі ділянки позначаються запаховими мітками і "задираками" - подряпинами на примітних деревах. Іноді робить сезонні кочівлі; так в горах бурий ведмідь, починаючи з весни, годується в долинах, де раніше сходить сніг, потім йде на Лису гору (альпійські луки), потім поступово спускається в лісовий пояс, де встигають ягоди та горіхи.

Бурий ведмідь всеїдний, але раціон у нього на 3 / 4 рослинний: ягоди, жолуді, горіхи, коріння, бульби і стебла трав. У неврожайні на ягоди роки в північних областях ведмеді відвідують посіви вівса, а в південних - посіви кукурудзи; на Далекому Сході восени годуються в кедровниках. У його раціон також входять комахи ( мурашки, метелики), черви, ящірки, жаби, гризуни ( миші, бабаки, ховрахи, бурундуки), риби і хижаки. Влітку комахи та їх личинки часом складають до 1 / 3 раціону ведмедя. Хоча хижацтво не є зразковою стратегією бурих ведмедів, вони добувають і копитних - косуль, ланей, оленів, карібу, лань.

Бурий ведмідь на 50 білоруських рублях 1992
Дві срібні тройські унції. Тезавраційних американська монета із зображенням бурого ведмедя

Грізлі іноді нападають на вовків і ведмедів-барібалу, а на Далекому Сході бурі ведмеді можуть полювати на гімалайських ведмедів і тигрів. [2]. Бурий ведмідь любить мед (звідси назва); поїдає падаль і часом забирає здобич у вовків, пум і тигрів [3] [4]. Сезонним об'єктом харчування служить риба під час нересту (прохідні лососеві), ранньою весною - кореневища, у грізлі, що мешкають в околицях Скелястих гір, влітку - метелики, які ховаються в горах серед каменів від літньої спеки. Коли риба тільки починає прибувати на нерест, ведмеді з'їдають спійману рибу цілком, потім починають поїдати тільки найжирніші частини - шкіру, голову, ікру та молочко. У бідні кормами роки ведмеді часом нападають на домашню худобу, розоряють пасіки. Самці можуть полювати на дитинчат власного виду, віддаючи перевагу самців як потенційних конкурентів у майбутньому.

Активний бурий ведмідь протягом усього дня, але частіше вранці та ввечері.

Сезонна циклічність життя яскраво виражена. До зими ведмідь нагулює підшкірний жир (до 180 кг) і з осені залягає в барліг. Барлоги розташовуються на сухому місці, в більшості випадків у ямах під захистом бурелому або під вивернутими корінням дерев. Рідше ведмеді викопують притулок в землі або займають печери й ущелини скель. У ведмедів бувають улюблені місця зимівлі, куди вони збираються рік від року з цілої округи. У різних районах зимовий сон триває від 75 до 195 днів. Залежно від кліматичних та інших умов ведмеді знаходяться в барлогах з жовтня - листопада до березня - квітня, тобто 5-6 місяців. Довше за всіх живуть в барлогах ведмедиці з ведмежатами, найменше - старі самці. На півдні ареалу, де зима малосніжна, ведмеді не залягають у сплячку взагалі. За період зимівлі ведмідь втрачає до 80 кг жиру.

Всупереч поширеній думці, зимовий сон у бурого ведмедя неглибокий; температура його тіла уві сні коливається між 29 і 34 градусами. У разі небезпеки тварина прокидається і покидає барліг, вирушаючи на пошуки нової. Іноді ведмідь не встигає за осінь як слід відгодівлі, тому серед зими прокидається і починає бродити в пошуках їжі; таких ведмедів називають шатунами. Шатуни дуже небезпечні, голод робить їх нещадними хижаками - вони нападають на будь-кого, хто зустрінеться їм на шляху, навіть на людину. У таких ведмедів дуже мало шансів дожити до весни.

Незважаючи на незграбний вигляд, бурий ведмідь виключно швидко бігає - зі швидкістю понад 55 км / год, чудово плаває і в молодості добре лазить по деревах (до старості він робить це неохоче). Одним ударом лапи досвідчений ведмідь здатний зламати спину бика, зубру або бізонові.


4. Розмноження

Гравці ведмежата

Самки приносять потомство раз у 2-4 роки. Тічка у них триває з травня по липень, 10-30 днів. В цей час самці, зазвичай мовчазні, починають голосно ревти, і між ними виникають жорстокі сутички, іноді закінчуються смертю; переможець може навіть з'їсти переможеного. Самка злучається з кількома самцями.

Вагітність у ведмедиці з латентною стадією, ембріон не починає розвиватися раніше листопада, коли самка лягає у барліг. Всього вагітність продовжується 6-8 місяців, і пологи відбуваються з січня по березень, коли самка ще в сплячці. Ведмедиця приносить 2-3 (до 5) ведмежат вагою 340-680 г і довжиною до 25 см, покритих короткою рідкою шерстю, сліпих, з зарослим слуховим проходом. Вушні проходи у них відкриваються на 14 день; через місяць вони прозрівають. Уже до 3 місяців ведмежата мають повний набір молочних зубів і починають їсти ягоди, зелень та комах. У цьому віці вони важать близько 15 кг; до 6 місяців - 25 кг. Лактація продолжется 18-30 місяців.

Батько потомством не займається, ведмежат виховує самка. Часто разом з дитинчатами-сеголетками (Лончаков) тримається торішня самка, так званий пестун, допомагаючи матері у вихованні потомства. Остаточно ведмежата відокремлюються від матері на 3-4 році життя.

Статевої зрілості ведмеді досягають в 4-6 років, але рости продовжують до 10-11 років. Тривалість життя в природі 20-30 років, в неволі - до 47-50 років.


5. Статус популяції і значення для людини

Бурий ведмідь внесений до Червону книгу МСОП із статусом "вид, що знаходиться під загрозою", однак його чисельність сильно різниться від популяції до популяції. За приблизними оцінками, зараз у світі бл. 200000 бурих ведмедів. З них більшість мешкає в Росії - 120 000, США - 32 500 (95% живе на Алясці) і Канаді - 21 750. У Європі збереглося близько 14 000 особин.

Промислове значення бурого ведмедя невелике, полювання в багатьох областях заборонена або обмежена. Шкура використовується переважно для килимів, м'ясо - в їжу. Жовчний міхур застосовується в традиційній азіатській медицині. Місцями бурий ведмідь ушкоджує посіви, руйнує пасіки і нападає на домашніх тварин. Зустріч з бурим ведмедем може бути смертельно небезпечна. Як правило, цей звір уникає людини, проте близька зустріч, особливо з голодним шатуном або ведмедицею з ведмежатами, може закінчитися смертю або каліцтвом. Зазвичай, якщо звір пішов на людину, радять впасти ниць на землю і не ворушитися, прикидаючись мертвим, доки звір не піде.


6. Зображення бурого ведмедя


Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 96. - 10 000 екз .
  2. Стратегія збереження амурського тигра в Росії - www.sevin.ru/menues1/index_rus.html?../news/351.html, 22.04.2010 , < http://www.sevin.ru/menues1/index_rus.html?../news/351.html - www.sevin.ru/menues1/index_rus.html?../news/351.html> .
  3. Betsy Downey Personal Encounter. Wolf-Grizzly interaction in Yellowstone National Park - www.wolf.org/wolves/news/iwmag/2006/spring/personalencounter.pdf. International Wolf Center. архіві - www.webcitation.org/61DaAQmBJ з першоджерела 26 серпня 2011.
  4. РОЛЬ бурого ведмедя В екосистемах Далекому Сході Росії - 2007 , .

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Бурий колір
Бурий вухань
Американський бурий пелікан
Ведмідь в геральдиці
Альбрехт Ведмідь
Білий ведмідь
Кнут (ведмідь)
Ірендикскій ведмідь
Короткомордий ведмідь
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru