Буровс, Арнолдс

Арнолдс Буровс ( латиш. Arnolds Burovs ; 29 квітня 1915 - 13 січня 2006) - радянський і латвійський режисер, сценограф і аніматор. Народний артист Латвійської РСР.


1. Біографія

Арнолдс Буровс народився 29 квітня 1915 в Ризі, в робочій сім'ї Алберта Буровса.

Після смерті батька був змушений поєднувати заняття в школі з роботою. Навчався у 2-й Ризькій гімназії, Ризькому художньому ремісничому училищі, Ризькій народної консерваторії по класу скрипки і Латвійської консерваторії по класу контрабаса. Закінчив Булдурскую школу садівництва (1941) і театральний факультет Латвійської державної консерваторії ім. Я. Вітола ( 1953).

Працював художником-декоратором у Державному управлінні книговидання та поліграфії ( 1941), робочим в цеху декорацій Народного театру (1941-1944). Був режисером і головним режисером Державного лялькового театру Латвійської РСР (1944-1964), Ризького театру музичної комедії (1954-1959). З 1964 режисер-постановник Ризькій кіностудії, один з піонерів латвійської анімації [1].

Помер 13 січня 2006 на дев'яносто першому році життя в Ризі. Вдова - актриса Елеонора Дуда.


2. Нагороди та звання

Володар великої кількості професійних нагород за театральні постановки та анімаційні стрічки.


3. Творчість

3.1. Робота режисера і сценографа

3.1.1. Латвійський театр ляльок


3.1.2. Театр музичної комедії


4. Фільмографія

4.1. Режисер

  • 1966 - Кі-ке-рі-ку
  • 1967 - SOS
  • 1967 - Тигр Мяу-мяу
  • 1968 - Квіти Ансіс
  • 1968 - Чудний Даука
  • 1969 - Бум і Пірамідон
  • 1969 - Казка про мідяки
  • 1970 - Останній крик моди
  • 1970 - Плутанина
  • 1970 - Пігмаліон
  • 1970 - Дідок
  • 1971 - Плутанина (збірка)
  • 1971 - Червоні черевички
  • 1971 - Рогата глина
  • 1971 - Калейдоскоп-71
  • 1972 - Вкрадений пудель
  • 1973 - Яблунька
  • 1974 - Як я став трактористом
  • 1975 - Подарунок з Африки
  • 1975 - Тринадцять
  • 1976 - Умуркумурс
  • 1977 - Козетта
  • 1977 - По-По-Дру
  • 1978 - Соколик
  • 1978 - Шукач благополуччя
  • 1979 - Отчого не спалося мишеняті?
  • 1980 - Навіть коневі смішно
  • 1981 - Біміні
  • 1983 - Мрія
  • 1984 - Останній лист
  • 1985 - Пригоди старого двірника
  • 1986 - Татусю
  • 1987 - Принцеса і пума
  • 1987 - Братик
  • 1988 - Буду чекати тебе
  • 1990 - Гра з життям

4.2. Сценарист

  • 1966 - Кі-ке-рі-ку
  • 1967 - SOS
  • 1967 - Тигр Мяу-мяу
  • 1969 - Бум і Пірамідон
  • 1969 - Казка про мідяки
  • 1970 - Заяча капуста
  • 1970 - Пігмаліон
  • 1970 - Дідок
  • 1971 - Червоні черевички
  • 1972 - Вкрадений пудель
  • 1972 - Шубка їжачка
  • 1973 - Яблунька
  • 1974 - Як я став трактористом
  • 1975 - Подарунок з Африки
  • 1975 - полусказка
  • 1975 - Тринадцять
  • 1976 - Умуркумурс
  • 1977 - Козетта
  • 1978 - Соколик
  • 1978 - Шукач благополуччя
  • 1980 - Навіть коневі смішно
  • 1981 - Біміні
  • 1983 - Мрія
  • 1984 - Останній лист
  • 1985 - Пригоди старого двірника
  • 1986 - Татусю
  • 1987 - Принцеса і пума
  • 1987 - Братик
  • 1988 - Буду чекати тебе
  • 1990 - Гра з життям

4.3. Художник-постановник

  • 1968 - Квіти Ансіс
  • 1970 - Плутанина
  • 1973 - Хочу! Хочу! Хочу!
  • 1975 - полусказка

4.4. Художник

  • 1966 - Кі-ке-рі-ку
  • 1967 - SOS
  • 1969 - Бум і Пірамідон

Примітки

  1. Teātris un kino biogrāfijās: enciklopēdija / sast. un galv. red. Māra Niedra; māksl. Aleksandrs Busse. - Rīga: Preses nams, 1999 -. - (Latvija un latviei). 1.sēj. AJ. - 1999. - 462 lpp. : Il. ISBN 9984-00-331-0 (Латиш.)

Література

  • Крижанівський Б. Арнольд Буровс. Майстри мультиплікаційного кіно. Ілюстрації М. Кіноцентр 1990