Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Білоголовий сип


зображення

План:


Введення

Білоголовий сип [1] ( лат. Gyps fulvus ) - Велика хижий птах родини яструбиних, падальник. Поширений на посушливих гірських та рівнинних ландшафтах в Південній Європі, Азії та Північній Африці. На території Росії гніздиться тільки в горах Кавказу, хоча в інший час зустрічається далеко за межами цього регіону. На території Україні кілька десятків особин живе в горах Криму. Ареал і загальна чисельність цього виду поступово скорочуються [2], хоча Всесвітній союз охорони природи аж до теперішнього часу не розглядає його як скільки-небудь вразливий. [3] У Росії досить рідкісний, у зв'язку з чим входить до переліку національної Червоної книги (3-я категорія). [4]


1. Опис

Ширяюча птах

Дуже великий гриф з довгими широкими крилами і широким хвостом. Довжина тіла 93-110 см, розмах крил 234-269 см. [5] Зовнішність характерний для грифів - непропорційно маленька, покрита білим пухом голова, витягнутий гачкуватий дзьоб, довга шия з коміром подовжених пір'я, короткий округлий хвіст. Загальний забарвлення тулуба бурий, трохи більш світлий з рудуватим відтінком знизу. Махові й стернові темно-бурі, майже чорні. Радужина жовтувато-коричнева, восковица сірувата, ноги темно-сірі. У забарвленні самці і самки один від одного не відрізняються. Оперення молодих птахів більш бліде і монотонне рудувато-буре. [6]

Ширяюча птах, з рівної поверхні насилу піднімається в повітря. У повітрі втягує в себе шию, опускає голову і широко розставляє першорядні махові (виглядають як "пальці віялом"). Помахи крилами рідкісні, повільні і глибокі. Кричить досить рідко, хоча порівняно з іншими грифами вважається більш балакучою. Голос - різноманітні шиплячі і хрипкі каркаючим звуки, що видаються головним чином при виявленні видобутку або на відпочинку. [7] Зазвичай зустрічається групами.


2. Поширення

2.1. Ареал

Гніздиться в Південній Європі, Північній і Північно-Східній Африці і Азії, віддаючи перевагу гірським або посушливим степових і напівпустельних районах зі скелями. У Євразії поширений на захід від гір Центральної Азії - хребтів Саур і Тарбагатай в Казахстані, Східного Тянь-Шаню в Киргизії, Західного Паміру в Киргизії і Таджикистані, південних схилів Гімалаїв до Бутану та індійського штату Ассам. За межами материка зустрічається на островах Середземного моря Сардинія, Сицилія, Крит і Кіпр. В Африці мешкає на північному заході в прибережній зоні Марокко і Тунісу, а також на північному сході уздовж Червоного моря. [8] У Росії гніздиться на північних схилах Великого Кавказу. Осілий птах, проте поза сезону розмноження може здійснювати кочівлі далеко за межі гніздової області - наприклад, в Росії білоголовий сип іноді досягає районів Середнього Поволжя, Західного Сибіру і навіть Воркути. [2]


2.2. Місцеперебування

Птахи в горах Піренеїв
Пташеня в Єрусалимському біблійному зоопарку ( Ізраїль)
Білоголовий сип в Бакинському зоопарку

Біотопи - сухі відкриті простори з підвищеннями, звідки птахам зручно злітати. Звичайний в горах на висоті до 3000 м, а в пошуках корму і до 3500 м над рівнем моря, де слід за стадами овець та інших копитних тварин. [5] На Кавказі у Вірменії піднімається до 2750 м над рівнем моря. [6] Рідше зустрічається на рівнині в степу, напівпустелі і пустелі, де в силу свого великої ваги вибирає височини - скелі, обриви або пагорби.


3. Розмноження

Як правило, гніздиться невеликими групами чисельністю до 20 пар. [6] моногами, пари зберігаються протягом життя. Гніздо, складене з сучків та викладене зсередини гілочками і стеблинками трав, розташоване на землі і завжди приховано в важкодоступних скелястих виїмках або в нішах крутих обривів. Зазвичай воно знаходиться в безпосередній близькості від стад розмножуються копитних [6] [9] Діаметр гнізда 1-2,5 м, висота 20-70 см. [10], і по можливості використовується протягом кількох років поспіль. Сезон розмноження починається дуже рано - за спостереженнями в Іспанії, вже в січні птиці займаються облаштуванням гнізда, а в лютому-березні з'являються кладки. [11] У шлюбний період пара тримається разом, виконуючи в повітрі синхронні рухи. Перед спарюванням самець демонстративно поводиться - ходить перед самкою, пригнувшись, пріполняв хвіст і наполовину розпустивши крила. [6]

У кладці одне (рідко два) яйце білого кольору, іноді з бурими плямами. Розмір яєць (82,2-105,5) х (64-74,7) мм. [10] Насиджують обидва батька протягом 47-57 днів. [12] Насиживание дуже щільне - поки один птах знаходиться в гнізді, друга займається пошуком їжі. Під час зміни чергування яйце обережно перевертається. [11] Пташеня завжди один, при появі на світ він покритий білим пухом, який приблизно через місяць змінюється другим, охристо-білим. [6] вигодовується відрижкою батьків. [13] Здатність до польоту з'являється досить пізно - у віці 3-4 місяців (через 113-159 днів [12]), проте і після цього пташеня потребує підживлення батьків. Повну самостійність він набуває ще, як мінімум, через 3 місяці. Статева зрілість у молодих птахів наступає через 4-7 років. Тривалість життя досягає 40 років. [11]


4. Харчування

Харчується виключно падлом - трупами полеглих тварин, переважно ссавцями. Здобич шукає за допомогою зору (не нюху, як у американських грифів), часто орієнтуючись на інших падальщиков. Може тривалий час обходитися без їжі. [6]

Примітки

  1. Беме Р. Л., Флінт В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Птахи. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., "РУССО", 1994. - С. 43. - 2030 екз . - ISBN 5-200-00643-0.
  2. 1 2 В. Н. Іваненко Білоголова сип Gyps fulvus - nature.ok.ru/doc/birds/2_49.htm. Рідкісні та зникаючі тварини Росії. nature.ok.ru.
  3. Gyps fulvus - www.iucnredlist.org/details/144353 (Англ.) . IUCN 2008 Red List. IUCN.
  4. Білоголовий сип Gyps fulvus - www.biodat.ru/db/rb/rb.php?src=1&vid=291. Червона книга Росії. BioDat.
  5. 1 2 James Ferguson-Lees, David A. Christie. Raptors of the World - Princeton: Princeton University Press, 2006. - С. 122. - 320 с. - ISBN 0-691-12684-4.
  6. 1 2 3 4 5 6 7 Г. Дементьєв, Н. Гладков. Птиці Радянського Союзу - Радянська наука, 1951. - Т. 1.
  7. Killian Mullarney, Lars Svensson, Dan Zetterstrm, & Peter J. Grant Birds of Europe - Paperback. - Princeton: Princeton University Press, 2000. - С. 72. - 400 с. - ISBN 978-0-691-05054-6.
  8. Л. С. Степанян Конспект орнітологічної фауни Росії і суміжних територій - Москва: Академкнига, 2003. - 808 с. - ISBN 5-94628-093-7.
  9. Stavros M. Xirouchakis, Moysis Mylonas. Selection of breeding cliffs by Griffon Vultures Gyps fulvus in Crete (Greece) - www.ingentaconnect.com/content/miiz/actao/2005/00000040/00000002/art00009 / / Acta Ornithologica. - 2005. - Т. 40. - № 2. - С. 155-161.
  10. 1 2 І. Карякін Сип білоголовий (Gyps fulvus) - ecoclub.nsu.ru / raptors / species / gyps_ful.shtm. Природа Південного Сибіру і її захисники. Видові нариси.. Сервер громадських екологічних організацій Південного Сибіру.
  11. 1 2 3 Griffon vulture (Gyps fulvus) Buitre leonardo - of Iberia. Wildside Holidays.
  12. 1 2 M. Leconte, J. Som. The Griffon Vulture Gyps fulvus breeding in the eastern Pyrenees: History of recovery of a population and breeding parameters - cat.inist.fr /? aModele = afficheN & cpsidt = 3172351 (Фр.) / / Congrs. - 1996. - Т. 64. - № 2. - С. 135-148.
  13. Е. А. Назаренко, С. А. Бессонов Gyps fulvus (Hablizl, 1783) - Білоголова сип - www.sevin.ru/vertebrates/index.html?Birds/164.html. Хребетні тварини Росії: огляд. Інститут РАН ім.А. Н. Северцова.

Червона книга Росії
рідкісний вид

Пошук - www.sevin.ru / redbooksevin / search_both.html на сайті ІПЕЕ РАН


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Білоголовий орлан
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru