Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Вальдшнеп


Scolopax rusticola.jpg

План:


Введення

Вальдшнеп [1] ( лат. Scolopax rusticola ) - Невеликий птах сімейства Бекасова, що гніздиться в помірному і субарктичному поясі Євразії. На більшій частині ареалу перелітний птах, веде скритний нічний спосіб життя. Основний біотоп - старі вологі листяні або змішані ліси з пустками і перелісками. Зазвичай веде одиночний спосіб життя, хоча іноді збивається в невеликі вільні групи. Об'єкт спортивного полювання.

Російська назва має німецьке походження і аналогічно слову waldschnepfe (буквально "лісовий кулик"). [2]. Словник Даля також наводить й інші синоніми назви птиці, в даний час використовуються рідко - борової кулик, Слука, крехтун, березовик, боровик і червоний кулик. [3]


1. Опис

Досить великий, розміром з сизого голуба, кулик щільної статури з довгим прямим дзьобом. Довжина тіла 33-38 см, розмах крил 55-65 см, маса 210-460 р. [4] [5] Окрас протекційний - в цілому ржавчатого-буруватий, із чорними, сірими або рудими плямами у верхній частині тіла. Низ кілька більш блідий - кремовий або жовтувато-сірий, з чорними поперечними смугами. Таке забарвлення добре камуфлює птицю на тлі торішнього листя. Дзьоб прямий, циліндричної форми, може досягати 7-9 см в довжину. [2] Очі розташовані високо і помітно зрушені назад - так, що круговий огляд збільшується до 360 . [6] Між підставою дзьоба і оком є добре помітна темно-коричнева смуга. У верхній частині голови також є одна світла і дві темні поздовжні смуги. Крила широкі і відносно короткі, політ схожий на совиний. Статевий диморфізм не виражений, молоді птахи відрізняються від дорослих лише малопомітним відмінністю в малюнку крила. [5] У межах природного ареалу інші схожі види не зустрічаються. Найбільш близький вид (а, можливо, і конспеціфічний йому) - амамійскій вальдшнеп (Scolopax mira), що мешкає виключно на двох невеликих островах на півдні Японії. Останній виділяється білим кільцем пір'я навколо очей (у звичайного вальдшнепа ділянку голої шкіри), темною смугою на хвості і більш вузькими крилами. [7]

Зазвичай мовчазна птах, за винятком шлюбного періоду, коли під час "Тяги" (токування) самець на льоту видає неголосні хрюкають, швидше благозвучні звуки, звані мисливцями "хорканье". 3-4 хрипкі рулади зазвичай закінчуються високим двоскладових звуком "ци-цик", чутним на відстані до 300 м. Повітряне переслідування суперника може супроводжуватися нестямним криком "пліп-пліп-Пісса" [4] [5] У подібних сутичках найчастіше беруть участь самці -перволітки.


2. Поширення

2.1. Ареал

Поширений в лісовій і лісостеповій смузі Євразії від Піренейських гір на заході до тихоокеанського узбережжя на сході. На північ піднімається в Скандинавії до 69 с. ш., в Фінляндії і на Соловецьких островах до 66 с. ш., Архангельська область на Уралі до 66 с. ш., в долинах Єнісею і Обі до 66 с. ш., в басейнах Лени і Колими до 64 с. ш. Південна межа гніздового ареалу проходить через Піренеї, південні схили Альп, Балкани, південні Карпати, центральні райони України, Центральне Черноземье, Поволжі до 52 с. ш., Західний Сибір до 55 с. ш., Алтай, хребет Танну-Ола, нагір'я Кент в Монголії, китайську провінцію Хейлунцзян і російське Примор'ї. За межами материка зустрічається на Канарських, Азорських і Британських островах, на острові Мадейра і в Японії. [8]


2.2. Міграція

На більшій частині ареалу перелітний птах. Лише популяції островів Атлантики і приморських країн Західної Європи ведуть осілий спосіб життя. Осінній відліт зазвичай пов'язаний з першими заморозками і в залежності від широти і сезону може проходити з жовтня по листопад. Перед початком міграції характерні так звані "висипку" - раптові появи вальдшнепів в місцях, де вони ніколи не гніздилися. Весняні кочівлі при теплій погоді починаються вже на початку лютого. В кінці березня - середині травня, коли з'являються перші великі проталини, птахи вже прибувають до місць гніздування. Проліт одиночний, парами або групами від 6 птахів і більше. [9] На висипку з'являються послідовно в період міграції, але не зграями. Зимує в Західній та Південній Європі, Північній Африці, Ірані, Афганістані, Індії, Цейлоні та країнах Індокитаю. В межах колишнього СРСР відзначені зимівлі на південному березі Криму, в пониззі Кавказу, рідко в Туркменістані. [10] Для виду характерний великий відсоток Філопатр - більшість птахів повертається в ті ж місця, де з'явилися на світ самі. [11] [12]


2.3. Місце проживання

Гніздиться в густих листяних або змішаних лісах з вологим грунтом, часто з густим вітроломом і підліском з чагарників малини і ліщини, падуба гостролистого (Ilex aquifolium), утесника (Ulex spp), чорниці, різних папоротей та іншої нізкоярусной рослинності. Віддає перевагу місцям поблизу від невеликих водойм з болотистими берегами для пошуку корму і світлими сухими галявинами та перелісками для відпочинку. Рідколісся і невеликі фрагментовані ділянки лісу намагається уникати. [9] Під час зимівель тримається в аналогічних біотопах, часто кочує в пошуках корму. [13]


3. Розмноження

Основний корм вальдшнепа - дощові черв'яки

Для вальдшнепа характерна послідовна полігінія, пари утворюються лише на час спаровування. [10] Навесні після закінчення нічних заморозків у птахів починається так звана "тяга" - токування, або нічний шлюбний політ, під час якого самці неквапливо літають з опущеним дзьобом над вершинами дерев і "Хоркай" - видають мелодійні хрюкаюшіе звуки, що закінчуються "ціканьем" - високим свистом. У середній смузі Росії цей процес зазвичай настає у другій половині квітня - середині травня і може продовжуватися до початку липня, поступово стихаючи до кінця. Як правило, шлях самця лежить над ярами, перелісками, полянами та галявинами, де внизу на землі їх очікують самки. Між самцями нерідкі сутички в разі, коли траєкторії їх польоту перетинаються. Зачувши в траві свист самки, самець негайно опускається до неї, і що відбулася пара не розлучається протягом декількох днів. Закінчивши спаровування, самець назавжди залишає самку і приступає до пошуку нової супутниці. Протягом ночі тяга має два піки активності - після заходу сонця до 10-12 години вечора і перед самим світанком. Як правило, друга стадія менш інтенсивна і тривала. [14] За сезон самець устигає послідовно злучитися з 3-4 самками. [5]

Для гнізда вибирається глухий ділянку лісу. Гніздо являє собою невелике заглиблення в землі, зазвичай під кущем або опалим гіллям, вистелене торішнім листям, хвоєю, травою або мохом. Діаметр лотка становить близько 150 мм, товщина підстилки 20-30 мм. [15] Кладка складається з 4 яєць, червонувато-коричневого або блідо-охристого кольору, з бурими і сірими плямами і крапками. Розмір яєць (40-49) х (31-37) мм [5] [15]. У випадку, якщо первісна кладка з якої-небудь причини гине, самка відкладає повторно. Інкубація триває 22-24 дня. Самка на гнізді сидить дуже щільно і залишає гніздо лише при безпосередній небезпеці. Вилупилися пташенята покриті блідо-жовтуватим з великими сірими і бурими плямами пухом. При наближенні хижака самка з криком відводить його від гнізда. Вже днів через 10 пташенята покриваються пір'ям і перепурхують, а через 20-22 діб вже літають впевнено. [5]

Довгий час на підставі мисливських оповідань вважалося, що в окремих випадках самка здатна переносити пташенят по повітрю в більш безпечне місце, однак експерименти з самками на гніздах не підтвердили цього. Найімовірніше, це враження пов'язане з позою відведення самки, при якій вона опускає хвіст між ніг, і летить низько над землею.


4. Харчування

Основу харчування складають дощові черв'яки, особливо у внегнездовое період - з цієї причини птах завжди годується в місцях з гарним гумусного шаром грунту. Крім того, харчується комахами і їх личинками ( жуками, щипавки, багатоніжками), павуками і пилильщиками. У меншій мірі вживає в їжу корми рослинного походження: насіння вівса, кукурудзи та інших зернових культур, ніжні пагони трав, ягоди. У період міграції можуть полювати на дрібних прісноводних двостулкових молюсків і ракоподібних. [9] Годується в сутінки або вночі, неквапливо ступаючи по лугу або берега болітця недалеко від лісу. У пошуках хробаків і личинок занурює свій довгий дзьоб в м'який грунт. Нервові закінчення на кінці дзьоба добре вловлюють навіть слабкий рух під землею. [14]


5. Цікаві факти

  • Вальдшнеп згадується в повісті Гавриїла Троепольскій "Білий Бім Чорне вухо" [16] і оповіданнях І. С. Соколова-Микитиному "Вальдшнепи" [17] і "Найдьонов Луг" [18], а також згадується в Мисливських оповіданнях І.С. Тургенєва.
  • Володимир Даль про вальдшнепів: "Вальдшнеп - найблагородніша птах на цілому земній кулі. Вона, будучи вбита, не б'ється і не трепечеться в непристойних акробатичних рухах, а вмирає, як Брут, як Сократ" [19].
  • Існує однойменний англійський контрданс XVIII в. "Woodycock" (англійська назва вальдшнепа) .

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru