Васильєв, Юрій Миколайович

Юрій Миколайович Васильєв ( 1939 - 1999) - радянський і російський актор театру і кіно, народний артист Росії (1999) [1].


1. Біографія

Юрій Васильєв народився 12 жовтня 1939 в Москві.

У 1961 році закінчив ГІТІС імені А. В. Луначарського.

Відразу по закінченні ГІТІСу Юрій Васильєв прийшов у Малий театр, де і пропрацював до кінця життя. Він грав у спектаклях "Маскарад", "Скажені гроші", "Сірано де Бержерак", "Вбивство Гонзаго", "Бенкет переможців" і багатьох інших.

У кіно Васильєв вперше з'явився в 1956, знявшись у фільмі "В гонитві за славою".

Слава прийшла до нього, коли він знявся в головній ролі у фільмі С. А. Герасимова " Журналіст ".

У кіно грав, в основному, ролі другого плану.

У 1979 Юрій Васильєв з блиском зіграв роль Рачкова у фільмі Володимира Меньшова " Москва сльозам не вірить ".

Помер 4 червня 1999 в Москві в результаті серцевого нападу. Попрощалися з Юрієм Миколайовичем у крематорії Ніколо-Архангельського кладовища. Урна з прахом похована на Донському кладовищі в могилу його батьків.


2. Нагороди

3. Творчість

3.1. Ролі в театрі


3.2. Фільмографія

  1. 1957 - У гонитві за славою - Точилін, сільська винахідник
  2. 1958 - Ваня
  3. 1960 - Ловці губок - Ніколос
  4. 1964 - Царі
  5. 1967 - Журналіст - Юрій Миколайович Аляб'єв
  6. 1967 - Випадок у готелі - Карель
  7. 1973 - Самий останній день - Анатолій
  8. 1974 - Батьки і діти
  9. 1974 - Перед заходом Сонця - Егмонт Клаузен, молодший син
  10. 1975 - Достігаєв та інші
  11. 1977 - Перші радості - Цветухин
  12. 1977 - Особисте щастя
  13. 1978 - Красень-чоловік
  14. 1978 - Скажені гроші - Глумов
  15. 1979 - Летюча миша - князь Орловський
  16. 1979 - Москва сльозам не вірить - Рудольф Петрович Рачков, телеоператор з Останкіно, батько Олександри
  17. 1980 - Коней на переправі не міняють - Мячкін
  18. 1982 - Нам тут жити
  19. 1983 - Ми з джазу - керівник джаз-оркестру
  20. 1983 - Підліток
  21. 1984 - Валентин і Валентина
  22. 1987 - Шура і Просвирняк - Артамонов
  23. 1989 - Нічого не сталося
  24. 1992 - Тільки не йди

Примітки