Ва-Банк '

Для терміну "ва-банк" см. інші значення.

"Ва-Банк '" - московська рок-група. Утворена в 1986.

За час свого існування група експериментувала в різних стилях. Почавши з ритм-енд-блюзу з елементами панку, вони пізніше стали грати жорсткий хардкор, паралельно роблячи і акустичні програми. В кінці 90-х на альбомі "Нижня тундра" група спробувала ввести в свою музику електронні аранжування. Пізніше на альбомі "Босоніж на місяці" (2001) заграла більш м'який рок.

Беззмінний лідер "Ва-Банку" - Олександр Ф. Скляр. З другої половини 90-х років займався сольною діяльністю паралельно з роботою в групі.

Останній студійний альбом "Ва-Банку" - "Гравці і шпигуни" (2005). У 2008 році Скляр ухвалив рішення працювати далі під своїм ім'ям, припинивши використовувати назву "Ва-Банк '".


1. Історія

1.1. Передісторія

До того, як Скляр почав реалізовувати власні творчі амбіції, він перепробував з десяток ансамблів і створив у січні 1980 р. разом з Василем Шумовим рок-групу "777", яка встигла дати 4 концерти, і після від'їзду Скляра до Пхеньяну була перейменована Шумовим до групи " Центр ".

На службі в Посольстві СРСР у Пхеньяні, КНДР, в якості молодого фахівця, Скляр почав серйозно складати пісні ("Аргентина", "Ніч після літа", "Сигаретний блюз" та ін)


1.2. Створення групи

Звільнившись з роботи в МЗС "за власним бажанням" і влаштувавшись на тимчасову роботу в якості "виконуючого обов'язки художнього керівника" в Будинку Культури Інституту Атомної Енергії ім. І. В. Курчатова ("Курчатнік" - на рок-н-рольного сленгу), Скляр зібрав перший склад своєї групи "Ва-Банк '" 4 березня 1986 р., в той день, коли народився його син Петро.

Перший склад проіснував до травня 1986 р., встигнувши зіграти 4 концерти (перший концерт зі "Звуками Му" - оглушливий провал!) І записати магнітоальбом "Рок, коти і ми", після чого музикантів, Андрія Сурмачева (бас) і Костянтина Шишкіна ( барабани), забрали на службу в Радянську Армію. Все подальше перебування в Курчатніке Скляр активно займався організацією рок-концертів, на яких виступали практично всі значущі на той момент групи обох столиць ("Звуки Му", "Бригада С", "Кіно", "Аліса", "Браво", "Центр "та інш.).


1.3. Подальша кар'єра групи

Класичний склад групи "Ва-Банк '" сформувався в червні 1986 р. - Скляр (вокал, гітара), Ігор "Єгор" Ніконов (гітара, вокал), Олексій Нікітін (бас, вокал), Олександр Маліков (ударні), Роберт "Дід "Реднікін (звук) і Дядя Вова Родзянко (життя)

Ніконов перш виступав з московською групою " КАБІНЕТ ", Маліков - з" Проспект "," Оптимальний варіант "," " КАБІНЕТОМ "", Нікітін - з "ДЕПО".

"Ва-Банк '" став групою московської Рок-Лабораторії, в 1987 брав участь у "Рок-панорамі". На платівці, присвяченій фестивалю, записана пісня "Максималист".

За перші 10 років існування гурт не міняла свого складу. У 1987 р. з легкої руки А. К. Троїцького "Ва-Банк '" виявився першою в СРСР непрофесійної групою, яка зуміла виїхати за кордон на фестиваль "Роб Реггей" у Варшаві. Вони першими в історії вітчизняної рок-музики записали і випустили в 1988 р. за кордоном свій перший професійний альбом "VA-BANK" у Фінляндії на фірмі "Polarvox". Ця робота була записана за 7 днів на фінському відділенні студії EMI після першого в їх житті 12-концертного клубного туру по Фінляндії.

За наступні кілька років "Ва-Банк ' об'їздили з концертами практично всю Європу і Росію, зіграли на безлічі фестивалів і записали кілька альбомів, у тому числі, перший в Росії повністю акустичний альбом "На кухні", поклавши початок традиції, яка на MTV отримала назву " Unplugged ". Останньою студійною роботою класичного складу став альбом" Живи, живе ".

Влітку 1996 р. після участі у турі "Голосуй або програєш" групу покинув А. Маліков. Його місце зайняв Андрій Беліз. А навесні наступного року перед записом альбому "Додому!!" з групи пішов А. Нікітін, і за бас встав який грав до того часу на другій гітарі Алік Ісмагілов.

Першою роботою Скляра поза групи став спільний з Гаріком Сукачовим проект "Боцман і Бродяга" (1996), що мав гучний успіх. Після цього його сольна діяльність йшла паралельно з ва-банківської.

Спільний проект з Віктор Пелевін, альбом "Нижня тундра" (Віктор-розповідь, Ва-Банк '-альбом, 2000 р.) став останньою студійною роботою Єгора Ніконова і початком музичного співпраці з Олегом Літвішко, який зробив всю електронну частину платівки.

У 2001 р. до XV-річчю Ва-Банк 'був записаний альбом "Босоніж на Місяці". На гітарі до того часу грав Ден Бурим, клавіші - постійний учасник сольних проектів Скляра Олександр Белоносов. Після відходу Дена в 2003 р. його місце в групі посів Сергій Левітін, і група знову повернулася до гітарного складу (А.Белоносов залишився в сольник Скляра до 2006 р., коли він його покинув, щоб створити свій власний проект "Час Альбіносів") . У цьому складі група випустила в 2005 р. "Гравці і Шпигуни", зробила повноцінну акустичну програму, запросивши в неї додатково Олександра Бялого (духові) та Влада Волкова (перкусія). Ця програма була записана на концерті в МХАТі в березні 2006 р. і вийшла у вигляді подвійного концертного СD і DVD під назвою "20-я зима без електрики".

З 1987 група постійно входила до десятки кращих альтернативних команд Росії. Її відрізняють агресивний, важкий (іноді з елементами панку) стиль, оригінальна гітарна аранжування, жорсткий характерний вокал.


1.4. Розпад

Олександр Ф. Скляр оголосив про розпуск групи у червні 2008 року на ток-шоу "Тільки вночі" (ТВЦ). Він додав, що тепер все, що він робить, буде виходити під його ім'ям, а права на назву "Ва-Банк '" залишаються за ним. [1]

У 2009 році Скляр так прокоментував причини розпаду групи:

"Я не розігнав групу" Ва-Банк '". Я просто спокійно закінчив цей проект. Закінчив дуже делікатно - ні з ким з музикантів я з цього приводу не сварився. Мені набридло розриватися між тим, що називалося групою" Ва-Банк' "і тим , що називалося "Сольний Олександр Ф. Скляр". Я вирішив це все об'єднати під однією шапкою, тому що все це так чи інакше я - це мої різні іпостасі, - сказав музикант. - Якщо раніше людина йшла на "Ва-Банк '", він припускав, що він почує щось таке, якщо він йшов на "Скляра", він припускав, що він почує щось інше. Тепер він не буде нічого припускати, тому що він просто піде на сольного Скляра. А що він йому зіграє, залежатиме від того, що сольний Скляр вирішить в гримерці за п'ять хвилин до виходу а сцену ". [2]

- Олександр Ф. Скляр

Колишній офіційний сайт групи тепер автоматично перенаправляє на сайт Олександра Ф. Скляра.


2. Останній склад

Колишні учасники:

  • Єгор Никонов - гітара, вокал
  • Олексій Нікітін - бас-гітара
  • Олександр Маліков - ударні
  • Михайло Кассиров - гітара
  • Філіп Баранов-Македонська - клавішник під час туру "Нижня тундра"
  • Олександр Белоносов - клавішник

3. Дискографія

Рік Назва Країна Лейбл Формат
1987 "Концерт в Ізмайлово" Flag of the Soviet Union.svg СРСР
1988 "Va-Bank" Flag of Finland.svg Фінляндія Polarvox OY LP / CD
1989 "Життя на колесах" Flag of Russia.svg Росія Feelee Records (1998) CD / MC
1990 "Осінь у зоопарку" Flag of the Soviet Union.svg СРСР
1991 "Випий за мене!!" Flag of Lithuania.svg Литва Zona LP / MC / CD
1992 "На кухні" Flag of Russia.svg Росія Feelee Records LP / CD / MC
1993 "TAK NADO!!" Flag of Russia.svg Росія Feelee Records CD / MC
1995 "Живи, живе!" Flag of Russia.svg Росія Feelee Records CD / MC
"Ре-Ельдорадо" ( EP) Flag of Russia.svg Росія Feelee Records CD
1996 "Антілогія" Flag of Russia.svg Росія CD / MC
1997 "Додому!!" Flag of Russia.svg Росія Feelee Records CD / MC
1999 "Нижня тундра"
(За оповіданням Віктора Пелевіна)
CD / MC
2001 "Босоніж на Місяці" Flag of Russia.svg Росія
2002 "Акустика" Flag of Russia.svg Росія
2005 "Гравці і шпигуни"
( RS Russia 4 з 5 зірочок4 з 5 зірочок4 з 5 зірочок4 з 5 зірочок4 з 5 зірочок [3])
Flag of Russia.svg Росія
2007 "Realive"
"20-я зима без електрики"
Flag of Russia.svg Росія

Збірники

  • 1998 - Best of Ва-Банк '. 20 супер-хітів
  • 1999 - Ва-Банк '. Легенди російського року
  • 2001 - Жива Колекція
  • 2002 - Вибране
  • 2008 - Ва-Банк '. Grand Collection

Участь у збірниках

  • 1988 - Збірник (конц.) "Рок-панорама 87" (Мелодія, СРСР) LP
  • 1989 - Збірник (конц.) "Dawai Rock-n-Roll" (Collision, Німеччина) LP / CD
  • 1992 - Збірник (конц.) " Рок проти терору "(Фірма грамзапису" Філі ", Росія) LP
  • 1993 - Збірник "Пісні Майка. Рок-н-рол живий" (Російський диск, Росія) LP
  • 1994 - Збірник "Пісні для Тані М. Світ казок" ( Rock-Line, Росія) CD
  • 1994 - Збірник "Ці хлопці з гітарою" (Strings Records, Росія) CD
  • 1995 - Збірник "Перше Байк-шоу в Росії" (Союз, Росія) CD / MC
  • 1995 - Збірник "Вчіться плавати. Урок 1" (Фірма грамзапису "Філі", Росія) CD / MC

Примітки

  1. Група "Ва-Банк '" більше не існує - www.yuga.ru/news/126867/. Статичний - www.webcitation.org/6BTPCGFAD з першоджерела 17 жовтня 2012.
  2. Олександр Ф. Скляр розлучився з "Ва-банком" - www.synth-pop.ru/music/2085-news.html. Статичний - www.webcitation.org/6BTPENrP0 з першоджерела 17 жовтня 2012.
  3. Андрій Бухарін. У "Ва-Банку" відкрилося друге дихання / / Rolling Stone. - Май 2005. - С. 82.

Література