Великий тушканчик

Великий тушканчик [1], або земляний заєць [1] (Allactaga major) - тушканчик роду земляних зайців.


1. Зовнішній вигляд

Найбільший серед тушканчиків. У нього порівняно короткий тіло (18,7-26 см завдовжки); хвіст в 1,3 рази довше тулуба (25-30,5 см). Маса тіла більше 300 м. Голова округла з добре вираженим шийним перехопленням. Мордочка злегка витягнута, але широка, закінчується п'ятачком. Вуха порівняно короткі, 57-59 мм заввишки. Ступні довгі, досягають 45% довжини тіла.

Забарвлення верху спини варіює від буро-охристой або буро-сірого до блідо-піщаної. Щоки світлі, майже білі. Горло, груди, черевце, передпліччя, а також внутрішні поверхні стегон чисто білі. Із зовнішнього боку стегна іржаво-жовті, по них проходить поперечна біла смуга. Хвостове "прапор" двокольорове з чорним підставою і білою вершиною, добре розвинене, має форму пташиного пера.

Характерний географічний диморфізм: у напрямку на південь вушні раковини у тушканчиків стають довшими, а забарвлення спини світлішає з півночі на південь і з заходу на схід.


2. Поширення

Великий тушканчик поширений від лісостепів до напівпустель і північній частині пустельної зони в Східній Європі, Казахстані і на півдні Західного Сибіру. На північ проникає далі інших видів тушканчиків, заходячи за 55 пн.ш.

Ареал виду представлений суцільним масивом і одним ізолятом. Ізолят знаходиться на південь і південний захід від оз. Балхаш в північних передгір'ях Тянь-Шаню; його площа - близько 82 400 км 2. Основний ареал простягається від Чорного моря до р.. Об і Алтайських гір. Північна межа ареалу в основному збігається з північною межею лісостепу і проходить між 55 і 56 пн.ш., місцями заходячи в лісову зону. Південна межа йде уздовж північного узбережжя Чорного моря, передгір'їв Кавказу, огинає з півночі Каспійське море, перетинає півострів Мангишлак і йде на схід, огинаючи з півночі Аральське море, оз. Балхаш і далі до Зайсанськой улоговини.


3. Спосіб життя

Місцеперебування великого тушканчика відрізняються різноманітністю. На півночі ареалу він тримається відкритих ділянок з розрідженим травостоєм. У степовій зоні звичайний по узбіччях грунтових доріг, крайках полів, на вигонах, по пологих схилах балок і ярів. В степах Казахстану і Західного Сибіру населяє нізкотравниє луки з солонцюватими грунтами, береги солоних озер і степових річок, узлісся соснових борів. У пустелях не зустрічається тільки на рухомих пісках; віддає перевагу ділянкам з легкими суглинними грунтами і заростями злаків, ополонок і сукулентів. У горах піднімається до 1650 м над рівнем моря.

Веде одиночний спосіб життя, рідко контактуючи з родичами поза сезону розмноження. У неволі дорослі особини виявляють агресію один до одного. Активний великий тушканчик виключно вночі, виходячи на поверхню через 40-45 хвилин після заходу й повертаючись у нору за 30-50 хвилин до сходу сонця. У порівнянні з дрібними тушканчики він більш обережний - перш ніж покинути нору, звір довго принюхується і прислухається. У спокійному стані великий тушканчик пересувається на задніх лапах кроком або риссю. При бігу переходить на асинхронний рикошет (послідовні поштовхи спершу однієї, потім інший лапою). Довжина нормального стрибка становить 80-125 см; максимальна швидкість бігу - 40-50 км / год. Великі тушканчики при бігу не здійснюють різких стрибків і йдуть від переслідування плавними, але потужними поштовхами, що створюють враження, що тушканчик буквально летить над землею.

Великий тушканчик риє складні постійні (літні та зимівельних) і прості тимчасові нори. Постійне нора починається щільно забитим землею ходом, що йде майже горизонтально; його довжина може досягати 6 м. Від горизонтального ходу посередині круто вниз відходить похилий хід, який веде до гніздовий камері на глибині 40-110 см. Іншим своїм кінцем основний горизонтальний хід відкривається назовні. Використовуваний вхід вдень зазвичай забитий земляною пробкою. Від основного ходу можуть відходити отнорки, трохи недоведення до поверхні землі і служать запасними виходами (зазвичай 1, рідко - 2-4). Кулясте гніздо в камері складено з сухих травинок, моху, шерсті, пуху та пір'я. Зимові нори глибше (1,5-2,5 м), з двома гніздових камерах на різній глибині. Тимчасові нори неглибокі, у вигляді косо минає під землю ходу. На півночі ареалу тушканчик також селиться в порожніх норах ховрахів.


3.1. Харчування

Великий тушканчик відноситься до всеїдних гризунам - в його раціоні в рівній мірі можуть бути присутніми рослинні (насіння, коріння, цибулини) і тварини ( комахи) корми. Він легко переходить з одного типу корму на інший залежно від його доступності і часу року. На сільськогосподарських землях великий тушканчик нерідко збирає посіяне насіння кавунів і динь, годується також зернами культурних злаків, насінням соняшника, горохом, але збиток завдає незначний.


4. Життєвий цикл

Великий тушканчик виходить зі сплячки в середині березня-квітні. Характерний один сильно розтягнутий період розмноження, чий пік припадає на квітень-червень. Виводків у році 1-2; вагітність триває близько 25 днів. У виводку від 1 до 8, зазвичай 3-6 дитинчат. Із самкою вони живуть до 1,5 місяців. Статевої зрілості досягають на 2-му році життя. Максимальна тривалість життя в природі - до 3 років.

Восени, з настанням постійних заморозків, тушканчики залягають у сплячку. Зазвичай це відбувається у вересні, рідше в жовтні. Тривалість спячки в різних регіонах коливається від 4 до 6-6,5 місяців; при відлизі може перериватися. Запасів корму великі тушканчики не роблять; перед сплячкою сильно жиріють, іноді збільшуючи масу свого тіла вдвічі.


5. Чисельність

У межах ареалу великий тушканчик поширений широко, однак не рівномірно. Причини тому - мозаїчність придатних місць існування і антропогенні перетворення території. Чисельність і щільність локальних популяцій збільшується з півночі на південь: від 0,5-5 особин / га на європейській частині ареалу до 6-7 особин / га в Семиріччі. У північній частині ареалу при збереженні його кордонів у другій половині XX в. зазначалося локальне вимирання виду в результаті оранки цілинних ділянок степу і скорочення площ пасовищ і вигонів. Так, аж до середини 1990-х років великий тушканчик зустрічався в околицях Серпухова, де зараз вимер через знищення придатних місць існування.

У 1920-1960-і рр.. в Казахстані шкурки великого тушканчика заготовляли, зараз промисел припинений. Він - природний носій збудників чуми, туляремії, лихоманки


Примітки

  1. 1 2 Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 193. - 10 000 прим.