Видра

Видра, або звичайна видра, або річкова видра, або порешня [1] ( лат. Lutra lutra ) - вид хижих ссавців сімейства куньіх, провідне напівводний спосіб життя; один з трьох видів роду видр ( Lutra ). У літературі під словом "видра" зазвичай мається на увазі саме цей вид. Згідно зі статистичними даними на території Росії в 2006 році популяція видр складала близько 15 тисяч особин. В Америці на Алясці і штаті Вашингтон, а також Колумбії приблизно 70 тисяч, 2,5 тисячі біля берегів Каліфорнії і приблизно десять - в Японії. Всього в світі налічується приблизно 88 000 видр що становить лише п'яту частину від чисельності середини XVIII століття.


1. Зовнішній вигляд

Видра - великий звір з витягнутим, гнучким тілом обтічної форми. Довжина тіла - 55-95 см, хвоста - 26-55 см, маса - 6-10 кг. Лапи короткі, з плавальними перетинками. Хвіст мускулистий, непушістий.

Забарвлення хутра: зверху темно-бура, знизу світла, срібляста. Остьові волосся грубі, але подпушь дуже густа і ніжна. Будова її тіла пристосоване для плавання під водою: плоска голова, короткі лапи, довгий хвіст і не намокає хутро.

2. Поширення

Самий широко поширений представник підродини видр. Зустрічається на обширному просторі, що охоплює майже всю Європу (крім Нідерландів та Швейцарії), Азію (крім Аравійського півострова) і Північну Африку. У Росії відсутня лише на Крайній Півночі.


3. Спосіб життя і харчування

Otter frei.jpg

Видра веде напівводний спосіб життя, прекрасно плаваючи, пірнаючи і добуваючи собі їжу у воді.

Мешкає вона переважно в лісових річках, багатих рибою, рідше - в озерах і ставках. Зустрічається на морському узбережжі. Воліє річки з вирами, з незамерзаючими взимку бистринами, з підмитими водою, захаращеними буреломом берегами, де багато надійних притулків і місць для пристрою нір. Іноді влаштовує свої лігва в печерах або, на зразок гнізда, в заростях біля води. Вхідні отвори її нір відкриваються під водою.

Мисливські угіддя однієї видри влітку становлять ділянка річки довжиною від 2 до 18 км і близько 100 м углиб прибережної зони. Взимку при виснаженні запасів риби та замерзання ополонок вона змушена кочувати, іноді перетинаючи навпростець високі вододіли. При цьому зі схилів видра спускається, скочуючись вниз на череві і залишаючи характерний слід у вигляді жолоба. По льоду та снігу вона проходить в добу до 15-20 км.

Харчується видра переважно рибою ( сазаном, щукою, фореллю, пліткою, бичками), причому віддає перевагу дрібну рибу. Взимку поїдає жаб, досить регулярно - личинок ручейников. Влітку, крім риби, ловить водяних полівок та інших гризунів; місцями систематично полює на куликів і качок.


4. Соціальна структура і розмноження

Видри - одиночні тварини. Парування в залежності від кліматичних умов відбувається навесні (березень - квітень) або майже цілий рік (в Англії). Спаровуються видри у воді. Вагітність - з латентним періодом, що доходить до 270 днів; сам період виношування складає всього 63 дні. У виводку звичайно 2-4 сліпих дитинчат.

Статева зрілість у видр настає на другому-третьому році.

5. Господарське значення

Хутро видри дуже красивий і міцний. Його носкість в хутровому справі приймається за 100%. В процесі обробки груба ость вищипується і залишається коротка, густа, ніжна подпушь. Шуби з хутра видр один з найміцніших і шкарпетки - носити можна до тридцяти сезонів, особливо якщо видра морська. Одним з найцінніших видів видр з хутром, який високо цінується, живе на Алясці.

У деяких районах Бангладеш видр використовують як мисливських тварин - вони заганяють рибу в мережі рибалок (при цьому дорослих особин тримають на довгих шкіряних повідках, а молодняк плаває вільно - він все одно не втече від батьків).


6. Статус популяції і охорона

Полювання та застосування в сільському господарстві пестицидів скоротили чисельність видр. В 2000 р. звичайна видра була внесена до червоного списку Всесвітнього союзу охорони природи (IUCN) як "уразливий" (vulnerable) вид.

Вид занесений до Червону книгу Свердловської області [2].


Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 99. - 10 000 екз.
  2. і Республіки Башкортостан Положення про Червону книгу Свердловській області - www.rbcu.ru/information/3668/. Союз охорони птахів Росії. Читальний - www.webcitation.org/61AH1tMMF з першоджерела 24 серпня 2011.