Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Воно, Йоко


Yokoono2.jpg

План:


Введення

Йоко Оно Леннон, відома як Йоко Оно ( яп. 小野 洋子 Воно Е: ко ?, англ. Yoko Ono ; 18 лютого 1933, Токіо, Японія) - японська [1] авангардна художниця, співачка і діяч мистецтва, вдова Джона Леннона. Має громадянство США і живе в Нью-Йорку.


1. Дитинство

Перші три роки свого життя Йоко провела з матір'ю ісок Воно (д. Ясуда [2]) [3] в Токіо, в той час як батько, Ейсуке Воно, жив і працював у Сан-Франциско, займаючи керівну посаду в американському представництві Bank of Japan. В 1936 Йоко з матір'ю переїхали до батька, проте ще через рік були змушені повернутися до Японії, так як батько був переведений в Нью-Йоркське відділення банку. В 1940 сім'я повторно возз'єдналася, однак знову ненадовго - з початком Другої світової війни Йоко з матір'ю вирішили повернутися на батьківщину.

З 1943 по 1953 Йоко отримувала освіту у престижній школі Гакусуін. В 1953 вона вступила в коледж Сари Лоуренс в Америці, де в наступні кілька років навчалася літературі і музиці, маючи намір стати оперною співачкою.


2. Початок кар'єри

В 1956 Йоко, всупереч протестам батьків, вийшла заміж за Тосі Ітіянагі ( англ. Toshi Ichiyanagi ) - Талановитого, але бідного композитора. Декількома роками пізніше Тосі був прийнятий на роботу репетиційним піаністом в танцювальну трупу Мерсі Каннінгхем, людини, що мав зв'язки з нью-йоркськими авангардистами.

Наступні роки вона провела в спробах заслужити визнання публіки. Проте численні перфоманси, виставки і спектаклі не мали успіху, а критики відмовлялися приймати Йоко Оно всерйоз. Внаслідок своїх невдач дівчина впала в депресію і неодноразово намагалася покінчити з собою, але всякий раз Тосі вдавалося її врятувати. В 1962 інформація про спосіб життя дочки дійшла і до батьків, після чого Воно була насильно перевезена в Японію і поміщена в одну з психіатричних клінік. [4]

Саме там її знайшов майбутній чоловік - Ентоні Кокс ( англ. Anthony Cox ). Він був великим шанувальником її творчості, і, дізнавшись про те, що трапилося, негайно приїхав до Японії з метою знайти Йоко і надати їй підтримку. Після виписки вони вдвох повернулися в Нью-Йорк, де Тоні став продюсером проектів Йоко, і її справи пішли трохи краще. 8 серпня 1963 у них народилася дочка Кеко Воно Кокс. [5]


3. Знайомство з Джоном Ленноном

Вона приїхала в Лондон разом з Тоні і Кеко в 1966, щоб просунутися в художніх починаннях. Джон Леннон, учасник The Beatles, прийшов на її виставку в галереї "Індіка" по рекомендації Пола Маккартні.

За офіційною версією, розтиражованої згодом Джоном і Йоко, Джона до глибини душі вразив один з експонатів виставки: у кімнаті з білими стінами стояла драбина, а до стелі була підвішена лупа. Піднявшись, глядач повинен був взяти лупу, і з її допомогою прочитати на висячому під стелею полотні слово "Так". За його власними словами, Леннон очікував підступу, що дає зрозуміти глядачеві, що він даремно так високо заліз, і був у захваті, побачивши, що там написано "Так". [6]

Після першої зустрічі на виставці Йоко неодноразово намагалася домогтися уваги Джона. Вона годинами сиділа біля воріт його будинку в Кенвуд, намагаючись знайти привід потрапити всередину. Одного разу дружина Леннона Синтія впустила її, щоб та могла викликати таксі. Через деякий час Йоко заявила, що забула у Леннона своє кільце, і засипала Джона листами з погрозами і вимогами грошей. Синтія, яка вже і так дивувалася з приводу цієї дивної японки, була шокована, коли одного разу побачила посилку, отриману від Йоко: в коробці з-під "Котекс" лежала розбита чашка, вимазана в червоній фарбі. [7]

Після смерті Брайана Епстайна в 1967 Джон був невтішний. В цей же час Йоко всерйоз переживала за безпеку себе і своєї дочки: Тоні, перш підтримував її зв'язок з Ленноном, вирішив, що справа перейшла допустимі межі, і почав застосовувати насильство до дружині і дитині, бажаючи покласти край зрад.

Життєві труднощі зблизили їх, і влітку 1968 Джон і Йоко почали жити разом у квартирі Рінго Старра, розташованої в Монтегю-сквері в Лондоні. [Джерело не вказано 713 днів]


4. Спільне життя

Джон став часто приводити Йоко на репетиції The Beatles, порушуючи негласне правило групи не пускати сторонніх у студію. Через це музиканти відчували дискомфорт, і напруга всередині групи зростала [8] У той же час Джон і Йоко займалися спільною творчістю. Йоко брала участь в записі деяких пісень The Beatles ("Revolution 9", "Birthday", "The Continuing Story of Bungalow Bill").

В 1969 Воно і Леннон створили свою групу, назвавши її Plastic Ono Band.

У наступні кілька років вони спільно здійснили ряд вельми сумнівних, на думку критиків, авангардних проектів. [Джерело не вказано 713 днів]

Дакота, будинок, в якому з 1973 року живе Йоко Оно

Через два роки після розпаду Beatles Леннон і Оно переїхали в Нью-Йорк. Тривалий час Леннон перебували на межі висилки зі Сполучених Штатів у зв'язку із звинуваченнями у справі про зберігання наркотиків [4]. Йоко дуже нервувала з цього приводу, так як повернення в Лондон зменшувало її шанси на возз'єднання з дочкою Кіоко, яка вже кілька років жила в США з батьком.

В 1973 напруга досягла своєї межі, і Йоко прийняла рішення розлучитися з Джоном. Вона звела його з Мей Пенг, особистої помічницею Леннона, і відправила їх на відпочинок у Лос-Анджелес, залишившись жити в Нью-Йорку. У біографії Леннона цей період зазвичай називають "втраченим уїк-ендом". [Джерело не вказано 713 днів]

В 1975 Йоко і Джон помирилися. З чуток, для цього Йоко навіть довелося провести для Джона кілька сеансів гіпнозу. [Джерело не вказано 713 днів]

Їх син, Шон, народився в день народження Леннона, 9 жовтня 1975. Після народження Шона і до вбивства Джона Леннона 8 грудня 1980 -го року пара жила у відносному самоті в Дакоті в Нью-Йорку. [Джерело не вказано 713 днів]


5. Наступні роки

Малюнки та вірші Йоко Оно на дереві бажань

Через деякий час після вбивства чоловіка Воно одружилася з дилером антикварних речей Семом Хавадтоем, який тривав до 2001. Вона була також помічена в зв'язках з колегою Хавадтоя, Семом Гріном. В 1982 був випущений альбом "It's Alright (I See Rainbows)". Сингли "My Man" і "Never Say Goodbye" мали успіх на місцевих радіостанціях. [Джерело не вказано 713 днів]

В 1984 випущений альбом триб'ютів "Every Man Has a Woman", що складається з кращих пісень Воно, виконаних такими артистами, як Елвіс Костелло, Роберта Флек, Едді Моні, Розенн Кеш і Гаррі Нільсон. Пізніше в тому ж році Йоко випустила незакінчений альбом Леннона " Milk and Honey ".

Останній альбом Воно 1980-х років - "Starpeace", названий так на противагу ракетної системі оборони "Starwars" Рональда Рейгана. "Starpeace" став найуспішнішим сольним твором Йоко Оно: сингл "Hell in Paradise" досяг # 16 в американських чартах і # 26 в Billboard Hot 100. На підтримку цього альбому був проведений гастрольний тур по країнах Східної Європи.

Досить тривалий час Йоко присвятила перезапису і ремастерінгу своїх альбомів на лейблі Rykodisc. В 1992 вийшов колекційний набір із шести дисків "Onobox". Він містив у собі сольні твори Йоко і матеріал Леннона з сесій "втраченого уїк-енду" 1974. Також був випуск "суперхітів", який містить основні моменти "Onobox", названий "Walking on Thin Ice". У тому ж році вона дала велике інтерв'ю музичному оглядачеві Марку Кемпу для журналу "Option". Мова йшла про музичних поглядах самої Йоко Оно, і її позиціонування як артиста, вперше об'єднав популярну музику з авангардом. [9]

В 1995 випущений альбом " Rising "створений спільно з Шоном Ленноном і його групою "Ima". Світове турне на підтримку альбому минуло в Європі, Японії та США. [10]

В 2002 Йоко Оно виграла судовий процес у справі колишнього особистого помічника музиканта Фредеріка Сімена. Сімен зобов'язався повернути всі 374 фотографії Леннона та його сім'ї Йоко і передати їй всі права на ці знімки. Він також пообіцяв повернути їй всі речі, що мають відношення до Джону або Йоко, які все ще знаходяться у нього. [11]

В 2002 був створений ряд клубних реміксів пісень Йоко Оно. Для цього проекту вона скоротила своє ім'я до "ONO", як відповідь на "Oh, no!" - Жартома, яка переслідувала її протягом усього життя. Проект "ONO" мав великий успіх з реміксами "Walking on Thin Ice", створеними Pet Shop Boys, Orange Factory, Peter Rauhofer, і Danny Tenaglia. У квітні 2003, альбом реміксів "Walking on Thin Ice" став лідером Dance / Club Play Chart журналу Billboard. На оригінальній версії цього синглу 1981 -го року, спродюсований Ленноном, можна почути його ремарку: "I think we've just got your first No.1, Yoko". [Джерело не вказано 713 днів]

Вона знову ставала лідером чартів у листопаді 2004 з синглом "Everyman ... Everywoman ..." (ремейк пісні "Every Man Has a Woman Who Loves Him"), в січні 2008 з "No No No", і в серпні 2008 з "Give Peace a Chance". [Джерело не вказано 713 днів]

У червні 2009, у віці 76 років, Воно в п'ятий раз стала лідером Dance / Club Play Chart, з синглом "I'm Not Getting Enough". [Джерело не вказано 713 днів]

У 2009 записаний альбом "Between My Head and the Sky", перший альбом групи Plastic Ono Band з 1973. 16 лютого 2010 Шон Леннон організував концерт під назвою "We Are Plastic Ono Band", на якому виступили Йоко Оно, Ерік Клептон, Клаус Вурман і Джим Келтнер. [Джерело не вказано 713 днів]


6. Персональні виставки

7. Зв'язки з Росією

  • Йоко Оно доводиться племінницею знаменитої скрипальку Ганні Бубнової, сестрі художниці Варвари Бубнової. В 1916 Сюн'іті Воно, брат батька Йоко, закінчив навчання в СПбДУ і одружився на Ганні Бубнової, після чого відвіз її в Японію. Декількома роками пізніше, після смерті їхнього єдиного сина, Ганна почала присвячувати багато часу своїй племінниці Йоко. [13]
  • У липні 2007 Йоко Оно відвідала Бернове - батьківщину своєї тітки, яка після смерті чоловіка повернулася в СРСР. [15]

8. Дискографія

8.1. Оригінальні сольні альбоми

  • "Yoko Ono / Plastic Ono Band" (1970) # 182
  • "Fly" (1971) # 199
  • "Approximately Infinite Universe" (1972) # 193
  • "Feeling the Space" (1973)
  • "A Story" (1974) (Реліз - 1997)
  • "Season of Glass" (1981) # 49
  • "It's Alright (I See Rainbows)" (1982) # 98
  • "Starpeace" (1985)
  • "Rising" (1995)
  • "Blueprint for a Sunrise" (2001)
  • "Between My Head and the Sky" (2009)

8.2. З Джоном Ленноном


8.3. Решта релізи

  • "Every Man Has a Woman" (1984) (Трибьют-альбом)
  • "Onobox" (1992) (Збірник)
  • "Walking on Thin Ice" (1992) (Збірник)
  • "New York Rock" (1994) (Музичний матеріал для однойменного мюзиклу)
  • "Rising Mixes" (1996) (Ремікс-альбом)
  • "Yes, I'm a Witch" (2007) (Ремікс-альбом)
  • "Open Your Box" (2007) (Ремікс-альбом)

9. Бібліографія

  • "Грейпфрут" (1964)
  • "Літо 1980-го" (1983)
  • Тада але ватасі ( яп. ただ の 私 ? , Тільки я) (1986)
  • "Сімейний альбом Джона Леннона" (1990)
  • "Інструкції з малювання" (1995)
  • "Грейпфрутового сік" (1998)
  • "ТАК Йоко Оно" (2000)
  • "Одіссея таргана" (2005)
  • "Уяви Йоко" (2005)
  • "Пам'ять про Джона" (editor) (2005)

10. Фільмографія

  • Satans Bed (в якості актриси)
  • Eye blink (1966, 5 хв.)
  • Bottoms (1966, 5 хв.)
  • Match (1966, 5 хв.)
  • Cut Piece (1965, 9 хв.)
  • Wrapping Piece (1967, прибл. 20 хв.)
  • Film No. 4 (Bottoms) (1966/1967, 80 хв.)
  • Bottoms, (рекламний ролик, 1966/1967, прибл. 2 хв.)
  • Two Virgins (1968, прибл. 20 хв.)
  • Film No. Five (Smile) (1968, 51 хв.)
  • Rape (1969, 77 хв.)
  • Bed-In, (1969, 74 хв.)
  • Let It Be, (1970, прибл. 90 хв.)
  • Apotheosis (1970, 18 хв.)
  • Freedom (1970, 1 хв.)
  • Fly (1970 (25 хв.)
  • Making of Fly (1970, прибл. 30 хв.)
  • Erection (1971, 20 хв.)
  • Imagine (1971, 70 хв.)
  • Sisters O Sisters (1971, 4 хв.)
  • Luck of the Irish (1971, прибл. 4 хв.)
  • Flipside (TV show) (1972, прибл. 25 хв.)
  • Blueprint for the Sunrise (2000, 28 хв.)

Примітки

  1. Paul Taylor, "Yoko Ono's New Bronze Age At the Whitney", New York Times (Feb. 5, 1989) -
  2. Жіночий журнал Суперстіль: Російська японка. Одна з трьох сестер - www.superstyle.ru/19feb2007/bubnova
  3. Йоко Оно - Свято кожен день - я.ру - clubs.ya.ru/4611686018427444400/replies.xml? item_no = 1305
  4. 1 2 А. Голдман "Життя Джона Леннона" - www.wingspan.ru / booksrus / lives_of_john / contents.html.
  5. Кіоко Воно Кокс - www.kinopoisk.ru/level/4/people/687360/
  6. Інтерв'ю Йоко Оно і Джона Леннона для журналу "Playboy" - beatles-online.narod.ru/Lennon/Playboy-1980.htm. (Недоступна посилання - історія - web.archive.org / web / * / http://beatles-online.narod.ru/Lennon/Playboy-1980.htm)
  7. А. Голдман "Життя Джона Леннона" - www.wingspan.ru / booksrus / lives_of_john / contents.html. Читальний - www.webcitation.org/65bQdaGxt з першоджерела 21 лютого 2012.
  8. Антологія the Beatles" - www.wingspan.ru/booksrus/antr/12.html.
  9. Інтерв'ю Йоко Оно Марку Кемп для журналу "Option" - beatpatrol.wordpress.com/2010/04/02/mark-kemp-yoko-ono-reconsidered-1992 /.
  10. "Новий погляд на Йоко Оно" - www.text.newlookmedia.ru/?p=12576 - Музична правда № 11 від 20.03.1998
  11. "Йоко Оно виграла" - www.text.newlookmedia.ru/?p=11074 - Музична правда № 40 від 11.10.2002
  12. Собств. кор. У Лондоні відкрилася виставка робіт Йоко Оно - www.artukraine.com.ua/news/4419.html / / www.artukraine.com.ua. - 2012. - 21 червня.
  13. Фокін С. І. "Є багато чого на світі, друг Гораціо ..." / / Санкт-Петербурзький університет, № 24 (3747), 30.12.2006 - journal.spbu.ru/2006/24/13.shtml.
  14. Ольга Кабанова, "Йоко Оно не щадить глядача". Відомості № 96 (1870) від 29 травня 2007 - 2nd.moscowbiennale.ru/ru/publications/2007/5/309 /
  15. Глазачева З. Йоко Оно - родичка Пушкіна / / КП-Тверь, 09.06.2007 - www.kp.ru/daily/23916/68437/.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Воно (психологія)
Воно (фільм, 1989)
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru