Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Всемогутність



План:


Введення

Всемогутність - це невичерпна сила, яка не має ніяких мислимих обмежень, іншими словами, безмежна сила. Монотеїстичні релігії зазвичай приписують всемогутність тільки Богу

У філософії більшості західних монотеїстичних релігій всемогутність є однією з багатьох характерних рис Бога, таких як всевідання, всюдисущість і благість.


1. Значення терміна "всемогутність"

Серед людей різних вірувань або навіть однієї і тієї ж віри термін всемогутній використовується для позначення різних уявлень про природу цієї властивості. Ось найбільш поширені:

  1. Бог може робити все, що завгодно, то є відповідь на питання "чи може бог зробити X?" завжди "так", незалежно від того, що таке X. Однак це призводить до очевидних протиріч, наприклад, до Парадоксу всемогутності, тому дана позиція не підтримується сучасними богословами.
  2. Бог здатний зробити все, що не несе в собі внутрішніх логічних суперечностей [1].
  3. Бог може зробити все, що сам побажає [2].
  4. Бог може зробити все, що не суперечить його внутрішньої сутності (так, наприклад, якщо передбачається, що Бог завжди говорить правду, то Він не може збрехати).

Для багатьох філософських визначень поняття "Бог" можна показати, що значення 2, 3 і 4 еквівалентні. Однак, у всіх виставах мається на увазі, що Бог здатний втручатися в наш світ, змінюючи закони фізики, бо вони не частина його сутності, а лише принципи, за якими він створив матеріальний світ. Хоча деякі сучасні богослови (такі як Джон Полкінгхорн) дотримуються думки, що порушення своїх власних законів суперечить сутності бога, тому він може їх змінити тільки при наявності дуже вагомої причини [3].


1.1. Схоластичне визначення

Фома Аквінський визнав труднощі розуміння божої сили. Він писав, що хоча "всі вірять у всемогутність бога ... представляється важким пояснити, в чому саме це всемогутність полягає". У розумінні схоластиків всемогутність накладає деякі обмеження на можливості бога, тобто його сила не нескінченна. Є деякі речі, які не може зробити навіть всемогутній Бог. Середньовічні богослови звернули увагу на деякі досить тривіальні приклади обмежень Його сили. Висловлення "Бог може все" має сенс, тільки якщо мати на увазі додаткова умова "що може бути зроблено за допомогою Його досконалої сили". Цей стандартний схоластичний відповідь допускає те, що деякі звичайні можливості Його створінь, такі як ходьба, доступні людям, але не богу. Але це означає не перевага людей перед богом, а, навпаки, дефект їх можливостей. Здатність грішити, наприклад, - це якраз такий дефект (людська слабкість). У відповідь на питання про те, чи може Бог робити неможливі речі (наприклад, створити круглий квадрат), Аквінський говорить: "Ніщо внутрішньо суперечливе не входить у всемогутність Бога." [2]

Порівняно недавно К. С. Льюїс при роботі над проблемою зла взяв таку ж точку зору на всемогутність. Льюїс поділяє погляди Аквінського на протиріччя:

Його всемогутність означає владу робити все, що внутрішньо можливо, але не те, що внутрішньо неможливо. Йому можна приписувати чудеса, але не дурниці. Це не вважає кордонів Його влади. Якщо ви скажете: "Бог може дати суті вільну волю і в той же час позбавити його свободи волі", ви фактично нічого не сказали про бога - безглузда комбінація слів не знайде раптово сенсу тому лише, що ви предпошлете їй два інших слова: "бог може ". Як і раніше залишається істинним, що для бога немає речей неможливих - внутрішні неможливості не є речі, а лише порожні місця. Для бога не більш можливо, ніж для його слабкішого створення, здійснити дві взаємовиключні альтернативи - не тому, що Його могутність наштовхується на перешкоду, а тому, що нісенітниця залишається нісенітницею, навіть коли ми говоримо її про бога.

Льюїс [4], 18


2. Відсутність або обмеження всемогутності

Деякі монотеїстів відкидають думку, що Бог є або може бути всемогутнім або дотримуються того, що, створивши істот з вільною волею, Він добровільно обмежив Своє всемогутність. В консервативному і реформістському іудаїзмі, а також у деяких течіях всередині протестантизму, включаючи богослов'я процесу і відкритий теїзм, Бог діє в світі за допомогою переконання, а не примусу. Він виявляє себе у світі, надихаючи свої створення і надаючи їм можливості, зовсім необов'язково творячи чудеса або порушуючи закони природи.

Концепція відмови від всемогутності часто виникає з деяких філософських розглядів і з біблійних текстів, що обговорюються нижче.


2.1. Філософські підстави

Богослов'я процесу відкидає безмежне всемогутність з філософських міркувань, аргументуючи це тим, що всемогутність в його класичному розумінні несумісне з ідеєю досконалого Бога.

Ця думка виражена в приписується Платону висловлюванні "Буття - сила."

Я стверджую тепер, що все, що має за своєю природою здатністю або впливати на щось інше, або відчувати хоч найменше вплив, нехай від чогось дуже незначного і лише один раз, все це дійсно існує. Я даю таке визначення існуючого: воно є не що інше, як здатність.

Платон, 247E [3]

Відштовхуючись від цієї передумови, Чарльз Хартсхорн йде далі:

Сила - це контроль, а абсолютна сила - абсолютний контроль ... сила повинна застосовуватися до чогось, принаймні якщо під силою ми розуміємо вплив; але щось контрольоване не може бути повністю бездіяльним, бо будь-яка не проявляє зі свого боку активності річ є ніщо; в той же час якщо те, на що діє сила , само по собі активно, то воно повинно надавати хоча б невеликий опір "абсолютної" силі, і як же тоді ця сила може бути абсолтной?

Хартсхорн, 89

Більш точно даний аргумент може бути викладений таким чином:

1) Якщо щось існує, то воно повинно проявляти активність
2) Якщо істота виявляє власну активність, то воно має можливість протистояти Богу
3) Якщо істота має силу для спротиву Богові, то Він не володіє абсолютною силою

Таким чином, якщо сила Бога не абсолютна, Він повинен втілювати в Собі деякі характеристики сили, а також мати можливості переконання своїх створінь. Ця точка зору відома як біполярний теїзм.

Найбільш відомі роботи, що підтримують дану позицію, належать Харольд Кушнеру (в іудаїзмі). Необхідність зміни значення терміну "всемогутність" була також чітко висловлена ​​Альфредом Уайтхед на початку XX століття, і цю думку як раз підхопив вищезгаданий Чарльз Хартсхорн. Він продовжив розгляд всемогутності до контексті теологічної системи, відомої як богослов'я процесу.


2.2. Біблійні основи

Деякі філософи і богослови відкидають всемогутність виходячи з текстів Священного Писання. Вони відзначають, що більша частина розповіді Старого Завіту описує спілкування Бога з створіннями допомогою переконання, і лише в деяких рідкісних випадках Він застосовує силу. В Новому завіті є фраза, яка явно вказує на обмеженість можливостей Бога: це вислів апостола Павла про те, що Бог не може брехати [4].

Проте варто зауважити, що багато віршів Біблії все ж приписують Богу всемогутність. Деякі подібні вірші наведені нижче:

Псалтир 33:8-9: Так боїться Господа вся земля, нехай тремтять перед Ним всі мешканці цілого світу, бо Він сказав, - і сталось, наказав, - і стало.

Буття 17:1: Аврам був дев'яноста дев'яти років, і Господь явився Авраму й сказав йому: Я Бог Всемогутній! Ходи перед лицем Моїм, і будь непорочний.

Єремія 32:27: Ось Я Господь, Бог кожного тіла: чи є що неможливе для Мене?

Псалтир 107:25: Він скаже, - і повстане бурхливий вітер і високо піднімає хвилі його.


3. Парадокси всемогутності

Для отримання більш детальної інформації дивіться головну статтю Парадокс всемогутності.

Віра в те, що Бог може зробити абсолютно будь-яку дію, породжує деякі логічні парадокси. Ось простий приклад: чи може бог створити настільки важкий камінь, що він сам його не зможе підняти? Якщо не може, то він не є всемогутнім. Якщо ж може, то створений непідйомний камінь буде обмеженням можливостей бога, бо він не зможе його підняти. Цей класичний парадокс був сформульований ще в Середні століття. Поєднуючи всемогутність і всевідання, можна побудувати інший приклад парадокса: чи може бог поставити таке питання, на яке сам не знатиме відповіді?

Блаженний Августин в своєму творі Про град Божий висловлював думку, що бог не може нічого з того, що обмежує його могутність:

Він називається всемогутнім, оскільки робить те, що хоче, і не терпить того, чого не хоче, а якщо б останнє сталося з Ним, він жодним чином не був би всемогутнім. Тому-то щось і неможливо для нього, що він всемогутній.

- Про град божому, книга 5, глава 10

Тобто, Августин вважав, що бог по своїй природі не може створити таку ситуацію, котороя б поклала межа його могутності.


4. Невизначеність поняття і інші точки зору

Деякі віруючі черпають відомості про божественну силу з релігійних текстів і їх тлумачень, а також своїх інтуїтивних уявлень. Вони вважають, що людський розум обмежений, інакше, на їхню думку, не існувало невирішених проблем фізики (англ.). Такі віруючі вважають, що в реальності вони не можуть бачити або знати, що і як робить їх бог (передбачається, що існує богоподібне істота, свідомо виконує деякі дії), тому вони не можуть судити про межі його можливостей. [5] Всі наші домисли засновані на дуже мізерних знаннях про Бога і на припущенні, що закони фізики і логіки однакові скрізь (в тому числі, в паралельних світах, якщо такі існують [6]).

Деякі з віруючих вважають, що вони знають тільки те, що сучасні закони фізики вірні в нашій всесвіту, але, можливо, в паралельних світах вони зовсім інші, це дає богоподібного суті більше можливостей, і якщо кількість всесвітів нескінченно, то може бути безмежною і сила Бога. Але, на жаль, на даний момент немає ніяких емпіричних підтверджень існування паралельних світів. Дивіться також Нірвана, Хаос.

Рене Декарт вважав, що, розвиваючи теорію, обгрунтовує наявність або відсутність всемогутності Бога, відбувається помилка, яка полягає в тому, що всі висновки робляться за допомогою законів логіки; але бути всемогутнім означає бути поза логіки. [7]

Ще є спірним твердження, що Бог свідомо робить свої вчинки. Наприклад, в рамках еманатізма передбачається, що всі процеси - це потоки божественної енергії. Пантеїзм вважає богом все, що знаходиться в нашій і паралельних всесвітів. Так, якщо хтось робить вчинок, то по суті це робить бог. Ми - частина бога, згідно такої позиції.

В даосистским релігійних і філософських традиціях Дао в деякому роді є Богом. Передбачається, що Дао є невичерпним джерелом сили.


Примітки

  1. напр. Фома Аквінський Summa Theologica посилання - www.ccel.org/a/aquinas/summa/FP/FP025.html # FPQ25A3THEP1 (Англ.)
  2. напр. Блаженний Августин Про град Божий
  3. Це основна тема робіт Полкінгхорна; дивіться, наприклад, Наука і релігія
  4. The Problem of Pain, Clive Staples Lewis, 1944 MacMillan
  5. Так як дана стаття розглядає всі можливості бога, то було б логічно вважати бога двостатеві. Бо якби він був одностатевим, то мав би меншими здібностями. Також ця стаття не тільки про всемогутність біблійного бога, існують інші монотеїстичні релігії, які вважають бога двостатеві ( шактізм, шиваїзм, вайшнавізм). В деяких монотеїстичних релігіях бог представляється нейтральним істотою, яка не є розумною особистістю ( брахманізм, даосизм, хоча Дао знову ж таки може розглядатися як має жіноче і чоловіче начала: інь і ян). Дивіться також статтю (англійською) Бог і його стать.
  6. Макс Тегмарк, Паралельні світи, Scientific American ( 2003) ,5,40-51
  7. Див: Михайло гарнца. Проблема абсолютної свободи у Декарта [1] - anthropology.rinet.ru/old/8/GARNZEV1.htm.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru