Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Вухатий їжак


зображення

План:


Введення

Вухатий їжак [1] ( лат. Hemiechinus auritus ) - Ссавець роду вухатих їжаків.


1. Зовнішній вигляд

Відрізняється від звичайного їжака більшим розміром вушної раковини: довжина його вух до 5 см. голками покрита тільки спина. Розміри дрібні: довжина тіла 12-27 см, довжина хвоста 17-23 мм; підвид, що живе, в Пакистані і Афганістані виростає до 30 см. Маса самців до 430 г, а самок - від 200 до 505 г, що в 2 рази менше, ніж у звичайного їжака. Ноги високі. Мордочка гостра. На лобі видно "проділ" - смужка голої шкіри. Волосяний покрив світлий, м'який; на мордочці від сіро-чорного до світло-коричневого. Голки тонкі і короткі, довжиною 17-19 мм, покриті поздовжніми валиками і борозенками. Забарвлення голок залежить від ареалу проживання: від світло-солом'яного до чорного. В Афганістані та Пакистані їжаки коричневі. Альбіноси зустрічаються, але вкрай рідко.


2. Поширення

Вухатий їжак водиться в сухих степах, напівпустелях і пустелях, населяючи Ізраїль, Лівію, Єгипет, Малу Азію, Кавказ і Закавказзі, Іран, Ірак, Пакистан, Афганістан, частково Індію, Середню Азію, Казахстан, Сіньцзян-Уйгурський район Китаю і Монголію (пустеля Гобі). На території Росії зустрічається від низин Дона і Поволзьких степів до Обі, а також у Туве.


3. Спосіб життя і харчування

Звичні місця її проживання - сухі степи і напівпустелі, в яких він дотримується долин річок, зрошуваних земель, вологих ярів, занедбаних ариків. Часто зустрічається біля населених пунктів, в оазисах і в лісосмугах. Уникає ділянок степів і пустель з мізерною, швидко вигоряє рослинністю, тугайних заростей з високим густим травостоєм. Активний в темний час доби (за ніч може пройти до 7-9 км), день проводить у норі. Нори риє сам - довжиною до 150 см, рідше використовує кинуті нори піщанок, лисиць та ін тварин. Використовує також тимчасові притулки - поглиблення в землі під корінням, кущами і каменями. До осені накопичує жир. У сплячку залягає в кінці жовтня - початку листопада, пробуджується в кінці березня - початку квітня. У теплих районах впадає в сплячку лише за відсутності корму.

Основу раціону складають комахи, особливо жуки (бігуни, чернотелки, медляки, хрущі) і мурахи. У поодиноких випадках у шлунку їжака виявляли залишки жаб, ящірок і пір'я дрібної птиці. Іноді їсть рослинні корми - ягоди ефедри, насіння, фрукти. Вухаті їжаки здатні довгий час обходитися без їжі і води - в лабораторних умовах до 10 тижнів.

Вухатий їжак помітно спритнішим звичайного їжака. У разі небезпеки він згортається в кулю неохоче, звичайно тільки підгинає голову вниз, шипить і намагається вколоти противника. Дуже стійкий до перегріву і багатьом токсинам (зміїний, бджолиний і осиний отрути). До отрути гадюки вухатий їжак в 45 разів більш стійкий, ніж морська свинка. На нього полюють хижі птахи, борсуки, лисиці, вовки. Є господарем іксодових кліщів, у тому числі Dermacentor marginatus, переносника піроплазмоз домашніх тварин


4. Розмноження

У холодних частинах ареалу самка народжує дитинчат 1 раз в рік, в теплих - до 2 двох разів. Сезон розмноження в теплих країнах настає в липні-вересні, в Росії - у квітні. Після спарювання самка проганяє самця і починає будувати чи розширювати виводковую нору. Вагітність триває 35-42 дня. У посліді 3-8 голих дитинчат. Через 2 години вони вже покриті рідкісними м'якими голками, які до 2 тижням життя змінюються твердими. Через 7-10 днів у ежат відкриваються очі, через 3 тижні вони починають їсти дорослу їжу. Лактація триває до 35 днів. У віці 50 днів молоді їжаки починають самостійне життя. Самки досягають статевої зрілості в 11-12 місяців, самці зазвичай на 2 роки. Тривалість життя в неволі - 3-6 років.


Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова - М .: Рос. яз., 1984. - С. 32. - 10 000 екз .

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Даурський їжак
Звичайний їжак
Вагон метро типу Їжак
Вагон метро типу Їжак-3
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru