Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Ву, Джон


Фото

План:


Введення

Джон Ву ( англ. John Woo ; Єр.吴宇森, кант. Ин Юсам ?, палл. Біля Юйсень, в англ. транскр. Ng Yu-Sum; рід. 1 травня 1946, Гуанчжоу, Китай) - китайський та американський кінорежисер, редактор, сценарист.


1. Біографія

Режисер екшн-фільмів Джон Ву народився в Гуанчжоу в 1946, а вже через п'ять років його батьки покинули комуністичний Китай і бігли в Гонконг. Батько Ву був дослідником і філософом. Він був хворий туберкульозом і протягом десяти років постійно лежав у лікарнях. Всю турботу про сім'ю взяла на себе матір. Сім'я Ву жила в бідному районі і хлопчик рано зіткнувся з насильством, якого буде так багато в його фільмах. Ву згадує, що його били бандити з Тріад, він бачив людей, порубаних на шматки, і хвилювання 1967 (en), коли поліція застосувала сльозогінний газ і людей вбивали на порозі їх будинків.

У двадцять три роки він дебютував в кіно редактором сценарію, і через чотири роки - в 1973 - сам почав знімати фільми під іменами У Юйшен (Wu Yu-sheng) і Джон І. Ц. Ву (John YC Woo). Нарешті, в 1980 в титрах фільму "З князів в бруді" вперше з'являється ім'я Джон Ву. У ті роки він знімав стандартну гонконзьку кінопродукцію, переважно комедії. Не можна сказати, що він особливо процвітав на цьому поприщі: на початку вісімдесятих Ву навіть спробував перебратися на Тайвань і пошукати щастя там, але його тайваньські фільми ("Час, коли тобі потрібен друг", "Біжи, тигр, біжи") також успіху не мали.

В 1985 він повернувся в Гонконг і на наступний рік буквально підірвав місцевий кіноринок гангстерським фільмом " Світле майбутнє ", що побив всі рекорди популярності. У цій стрічці, в чому натхненної знаменитим" Самураєм " Жан-П'єра Мельвілля і японськими якудза-фільмами Такакура Кена, Ву вдалося намацати свій власний стиль, у якому кривава естетика жорстокості та насильства досягає балетної відточеності картин про бойові мистецтва або вестернів Сема Пекінпа. Зняті в наступні роки фільми не тільки незмінно ставали касовими хітами, але і принесли Джону Ву всесвітню славу. Особливо це відноситься до таких картин як "Найманий вбивця" (1989), "Куля в голові" (1990) та "Круто зварені" (1992).

Після успіху цих картин на міжнародних фестивалях та у "бувалих кіноманів" Джона Ву запросили в Голлівуд, де він стартував фільмом "Важка мішень" (1993). Незважаючи на те, що бойовик з Жан-Клодом Ван Даммом розчарував старих шанувальників Ву, режисер продовжував працювати в Голлівуді, знявши в 1995 "Зламана стріла", а в 1997 - "Без обличчя". Цей фільм виглядає хрестоматією прийомів і тим Джона Ву: протиборство внутрішньо схожих героїв і їх взаємне оборотнічество, католицький храм як місце кривавої битви, знамениті "мексиканські дуелі", коли герої завмирають, наставивши один на одного свої пістолети.

В 2000 на екрани вийшов ще один великобюджетний фільм Джона Ву - "Місія нездійсненна 2". У проміжку між великими проектами, Ву встигав робити дешеві телефільми для канадського телебачення, нагадують його знамениті гонконзькі бойовики.

Незважаючи на неоднозначність оцінок американського періоду творчості Ву, його гонконгські роботи надали чи не визначальний вплив на візуальний стиль дев'яностих років. Його вплив важко не помітити у таких різних режисерів як Люк Бессон, Квентін Тарантіно і брати Вачовські.


2. Фірмові прийоми

Джон Ву в зйомці своїх фільмів використовує характерні прийоми:

  • показ білих голубів (передують розв'язку або доленосний момент фільму),
  • регулярне використання пістолета Beretta 92F,
  • регулярне використання героями фільмів двох пістолетів,
  • регулярне використання ефекту уповільненого руху ( англ. slo-mo ),
  • часте використання дзеркала (головні герої фільмів майже завжди дивляться в своє відображення і бачать насуваються ззаду ворогів),
  • диспозиція "спиною до спини" (два героя, притулившись спиною до спини, готуються вступити в нерівний бій).
  • диспозиція "мексиканська нічия" (два героя одночасно, стоячи впритул, наставляють один на одного пістолети, при цьому в обох є вагомі причини як для того, щоб стріляти так і для того, щоб не стріляти).

3. Фільмографія

3.1. Рання творчість

1968 Випадковість Accidentally
1970 Жорстокий Cruel the one
1973 Молоді дракони The Young Dragons
1975 Приборкувачі драконів The Dragon Tamers
1976 Люди Шаоліня Shao Lin men
1976 Принцеса Чанг Пінг Princess Chang Ping
1976 Рука смерті The Hand Of Death
1977 Грошова лихоманка Money Crazy
1978 Йди за зіркою Follow The Star
1978 Привіт, пізні гості Hello, Late Homecomers
1979 Останнє "ура" лицарству Last Hurray To Chivalry
1980 З князів у грязі From Riches To Rags
1981 Смішні часи Laughing Times
1982 У пекло з дияволом To Hell With The Devil
1982 Джейн рятувальник Plain Jane To The Rescue
1983 Герої не плачуть Heroes Shed No Tears
1985 Час, коли тобі потрібний друг Time You Need A Friend
1985 Біжи, тигр, біжи Run Tiger Run

3.2. Гонконзьке творчість

1986 Світле майбутнє A Better Tomorrow
1987 Світле майбутнє 2: Ураганний вогонь A Better Tomorrow 2
1989 Найманий вбивця The Killer
1989 Просто герої Just Heroes
1990 Куля в голові Bullet in the Head
1991 Народжений злодієм Once a Thief
1992 Круто зварені Hard Boiled

3.3. Голлівудське творчість

1993 Важка мішень Hard Target
1996 Зламана стріла Broken Arrow
1996 Злодій у законі Violent Tradition
1997 Без обличчя Face / Off
1998 Аеропорт-98 Airport '98
1998 Блекджек Blackjack
2000 Місія нездійсненна 2 Mission Impossible 2
2002 Говорять з вітром Windtalkers
2002 Заручниця (ролик для BMW) Hostage
2003 Час розплати Paycheck
2004 Робінсон: Загублені в космосі The Robinsons: Lost in Space
2005 Невидимі діти (новела "Сонг-Сонг і Кошеня") All the Invisible Children
2008 Битва біля Червоної скелі Red Cliff: Part I
2009 Битва біля Червоної скелі 2 Red Cliff: Part II

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Джон
Ді, Джон
Ло, Джон
Ді, Джон
Драйден, Джон
Дерек, Джон
Тові, Джон
Чивер, Джон
Уиклиф, Джон
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru