Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Візбор, Юрій Йосипович


Yuriy Vizbor army years.jpg

План:


Введення

Юрій Йосипович Візбор ( 20 червня 1934 - 17 вересня 1984) - радянський автор-виконавець пісень ( бард), кіноактор, журналіст, письменник, сценарист, поет, один з основоположників жанру авторської пісні, творець жанру пісні-репортажу, автор понад 300 пісень.


1. Біографія

1.1. Ранні роки

Юрій Візбор народився 20 червня 1934 в Москві, в сім'ї командира Червоної Армії. Ось фрагмент автобіографії Юрія Візбора: "Я народився через недогляд 20 червня 1934, в Москві, в пологовому будинку ім. Крупської, що на Міуссах. Моя двадцятирічна до того часу матінка Марія Шевченко, привезена до Москви з Краснодара молодим, запальним і ревнивим командиром , колишнім моряком, і подався в сімнадцятому році з благовидної Литви до Росії Юзефом Візборасом (у Росії незрозуміле для пролетаріату "ас" було відкинуто і батько мій став просто Візбора) "...

В 1937 батько Юрія був репресований1958 він був посмертно реабілітований). В 1941 сім'я переїхала на Сретенки, з образом якої згодом пов'язані багато мотиви у творчості Візбора-барда.

З автобіографії:

У чотирнадцять років під впливом "великої принципової любові" в піонерському таборі, де я працював помічником вожатого, я написав перший вірш, який починався наступним чотиривірш:

Сьогодні я сумую за коханою
Я згадую щастя колишніх днів
Вони як хмарки пронеслися мимо,
Але знову пристрасть горить в грудях моїх.

Зошит з таємними віршами була виявлена ​​матінкою при генеральному прибиранні. Відбулося розслідування щодо "колишніх днів". На наступний день на своєму столі я виявив "випадково" забуту матінкою брошуру "Що потрібно знати про сифіліс". Все-таки матушка була насамперед лікарем.

Про себе я думав, що стану або футболістом, або льотчиком. З дев'ятого класу я внадився ходити в аероклуб, літав на ПО-2 і Як-18.

Згодом багато творів він присвятить футболу і "неба".


1.2. Навчання в МГПИ

В 1951 Визбор закінчив московську середню школу № 659 і вступив до Московський державний педагогічний інститут ім.В. І. Леніна.

Мені зателефонував приятель з класу Володя Красновський і став умовляти надходити разом з ним в педінститут. Думка ця мені здалася смішною, але Володя по класній прізвисько Меп (одного разу на уроці він сплутав англійське слово "мем" з "МЕП") умовив мене просто приїхати і подивитися це "офігенна" будівлю. Ми приїхали на Пирогівка і я дійсно був зачарований будинком, колонами, світлом з височенного скляної стелі. Ми заглянули в одну порожню і величезну аудиторію - там сиділа за роялем худенька чорнява дівчина і тихо грала джазові варіації на тему "Лу-лу-бай". Це була Світла Богдасарова, з якою я згодом написав багато пісень. Ми з Мепом попереміналісь з ноги на ногу і я йому сказав: "Вступаємо".

- З автобіографії Ю. Візбора.

У цей час в МГПИ вчилися Юрій Ряшенцев, Юлій Кім, Ада Якушева, Петро Фоменко, Юрій Коваль.

У тому ж році Візбор, згідно з наявними відомостями, склав свою першу пісню "Мадагаскар". На початку 1950-х МГПИ був одним із центрів нарождавшегося жанру самодіяльної, або авторської пісні та Визбор відразу став найяскравішим представником цього жанру. До періоду навчання відносяться десятки його ранніх пісень, у тому числі гімн МГПИ -МПГУ:

Багато попереду шляхів-доріг
І йде поїзд на схід.
Світлі року
Будемо ми завжди
Згадувати.

Багато попереду хороших зустрічей,
Але ми будемо пам'ятати і берегти
Новорічний зал,
Милі очі,
Інститут.


1.3. Розподіл і армія

В 1955 Визбор закінчив МГПИ за спеціальністю "Російська мова і література", з серпня по вересень працював за розподілом учителем середньої школи на станції Кізема Печорської залізниці ( Архангельська область). У жовтні того ж року був призваний до лав Радянської Армії. Проходив строкову службу у військових частинах, розташованих на території Кандалакшского міськради Республіки Карелія (нині: Мурманська область). До кінця служби був радистом 1-го класу, чемпіоном військового округу по радіозв'язку. Складав вірші та пісні на армійські теми, публікував їх у газеті з'єднання і військового округу. До теми Кандалакші Ю. Візбор повертався і в пізніші роки (Ах, як ми йшли по Кандалакше, була дорога нелегка ..)


1.4. Початок журналістської кар'єри

У жовтні 1957 звільнився з армії у званні старшого сержанта, почав працювати журналістом. Був одним з організаторів звукової газети "Говорить Комсомолія". В 1958 Визбор одружується на А. Якушевой, у них народжується дочка Тетяна. Пісні Візбора, поширювані в неофіційних магнітофонних записах, набувають популярності серед студентів, туристів та інтелігенції взагалі, спершу в Москві, а потім і по всій країні.

В 1962 взяв участь у створенні радіостанції " Юність ".

В 1964 виступає як творець жанру пісні-репортажу: в першому номері журналу " Кругозір "публікується перша пісня-репортаж" На плато Расвумчорр ".


1.5. Визбор - мандрівник і альпініст

Одним з найсерйозніших захоплень Візбора все життя були подорожі і гірські походи. Поет займався альпінізмом, брав участь в експедиціях на Кавказ, Памір і Тянь-Шань, був інструктором з гірськолижного спорту, майстром спорту зі спортивного орієнтування.

Захоплення гірськими вершинами і альпінізмом знайшло відображення в піснях ("І сподіваючись на вірного друга і гірські лижі ...", "Поминки" та ін) і зробило пісні Візбора популярними серед туристів. Не всі уявляли, що саме він був автором цих пісень, вони вважалися справді народними.


1.6. Акторська кар'єра

Першу роль у кіно Визбор зіграв в 1965 р., знявшись у фільмі М. Хуциєва " Липневий дощ ". За власним визнанням Візбора, коли режисер зателефонував йому і запропонував знятися в кіно, він сприйняв це як розіграш. Проте для непрофесійного актора дебют Візбора виявився дуже переконливим, і роль чарівного" людини з гітарою ", спокусника дівчат Аліка стала однією з його головних удач. У фільмі Визбор виконав три пісні - "Вибачте піхоті" Б. Окуджави, "Обідня перерва" Е. Клячкина і власну "Спокійно, друже, спокійно".

Надалі Визбор досить регулярно знімався в кіно, відзначившись у таких знакових для 1960-70-х рр.. фільмах, як " Червона намет "," Початок "," Щоденник директора школи ". Особливо вдалою стала головна роль у фільмі Л. Шепітько " Ти і я ", де він зіграв у парі з Аллою Демидової. Рідкісне чарівність дозволяло акторові робити запам'ятовуються навіть маленькі епізоди.

Трохи особняком стоїть в акторській кар'єрі Візбора роль рейхсляйтера Мартіна Бормана в багатосерійному телевізійному фільмі " Сімнадцять миттєвостей весни ". Вона нехарактерна для Візбора, до того ж, всупереч звичаю, озвучена не самим актором. Однак саме вона стала" візитною карткою "Візбора-актора і залишається їй досі.


1.7. Хвороба і смерть

В березні 1984 Визбор пише свою останню пісню ("Цейская"). Усього за 33 роки написано понад 300 пісень і понад п'ятдесят його віршів покладено на музику іншими композиторами.

З квітня тяжко хворий раком печінки. 17 вересня 1984 Визбор помер в Москві. Похований на московському Новокунцевском кладовищі.


1.8. Приватне життя

Юрій Візбор був одружений тричі. В 1958 він одружився на Аді Якушевой. Їхня донька Тетяна стала теле-і радіожурналістка. Другою дружиною стала актриса Євгенія Уралова, з якою Визбор познайомився на зйомках фільму " Липневий дощ ". У цьому шлюбі, укладеному в 1967, народилася дочка Анна. Третій раз Визбор одружився в 1974. З останньою дружиною Ніною Тихонової він не розлучався до кінця свого життя.


2. Творча спадщина

Вийшли платівки, касети, книги віршів і прози в 1986 - "Я серце залишив у синіх горах", в 1988 - "Сад вершин", в 1995 - "Я вірю в семиструнну гітару" і "... І ллє на пустелі мої доброта ...", в 1999 - двотомник віршів, пісень і прози), компакт-диски.

27 березня 2006 на горі Чегет ( Кабардино-Балкарська Республіка) під час проведення VII Фестивалю гірськолижної авторської пісні "Приельбруссі - 2006" була встановлена ​​меморіальна дошка одному з основоположників жанру авторської пісні, відомому барду, акторові, драматургу, журналісту Юрію Йосиповичу Візбора.


3. Дискографія

  • Північ у зеніті (1950-1959)
  • Просто хлопець з тайги (1959-1963)
  • Ми попереду планети всієї (Розповідь технолога Петухова) (1963-1965)
  • Я дивлюся крізь тебе (1965-1966)
  • Осінні дощі (1966-1970)
  • Здрастуй, білий пароплав (1970-1973)
  • Сподіваюся бачити вас щасливими (1973-1976)
  • Коли горить зірка (1976-1978)
  • Я в боргу перед вами (1978-1981)
  • Ось йде наш час (1981-1984)
  • Сонечко лісове
  • Нічна дорога
  • Пісня альпіністів
  • Фанскіе гори
  • Зметнулася вгору рука
  • Бригантина
  • Шхельди
  • Кандалакша
  • Домбайську вальс
  • Серьога Санін
  • Мама, я хочу додому!
  • Розповідь ветерана (Віталій Палич)
  • Вставайте, граф
  • Якщо я захворію
  • Ти в мене одна
  • Підмосковна зима
  • Базука
  • Я йду на криголамі
  • Телефон
  • Мила моя
  • Ботик

4. Фільмографія

4.1. Ролі в кіно

  1. 1967 - Липневий дощ - Алик
  2. 1967 - Відплата - генерал Костянтин Прокопович Захаров
  3. 1969 - Рудольфо ( короткометражний) - Рудольф
  4. 1969 - Мій тато - капітан - попутний пасажир
  5. 1969 - Червоний намет - доктор Франтішек Бегоунек
  6. 1970 - Переступи поріг - завуч школи Віктор Васильович
  7. 1970 - Нічна зміна - будівельник Олександр Федорович Коваленков
  8. 1970 - Початок - член знімальної групи Степан Іванович
  9. 1970 - У Москві проїздом ... - співробітник "Вечірньої Москви"
  10. 1970 - Білоруський вокзал - головний інженер Балашов
  11. 1971 - Ти і я - Саша
  12. 1973 - Сімнадцять миттєвостей весни - Мартін Борман (озвучував Ю. Соловйов)
  13. 1975 - Щоденник директора школи - Павло Смирнов
  14. 1977 - Мить удачі - тренер Павло Петрович Юрасов
  15. 1980 - Мурманськ - 1980 ( документальний)
  16. 1982 - Ніжність до звірі, що реве - журналіст Одинцов

4.2. Голос за кадром

  1. 1971 - Лев Яшин (документальний) - читає текст
  2. 1974 - Морські ворота - виконує пісню
  3. 1976 - Така вона, гра - виконує пісню "Вірний шлях"
  4. 1983 - Не було б щастя - читає текст

4.3. Документальні фільми про Юрія Візбора

  1. 1988 - Барди - один з героїв фільму, використані архівні зйомки.
  2. 1989 - Вершина Візбора
  3. 1987 - Не вір розлука, старина - фільм про Юрія Візбора, використані архівні зйомки.
  4. 1999 - Юрій Візбор. Доля та пісні
  5. 2005 - Юрій Візбор - фільм з циклу Як йшли кумири.
  6. 2008 - Острова. Юрій Візбор

4.4. Сценарист

  1. 1961 - Вище неба
  2. 1980 - Мурманськ - 1980 (документальний)
  3. 1981 - Рік дракона
  4. 1984 - Капітан Фракасс
  5. 1985 - Стрибок - посмертно
  6. 1986 - Березова гілка (телеспектакль) - посмертно

4.5. Композитор

  1. 1967 - Липневий дощ - спільно з Євген Клячкина і Булатом Окуджава
  2. 1986 - Березова гілка (телеспектакль) - посмертно

4.6. Пісні до кінофільмів

  • Пісні у авторському виконанні в кінофільмі "Така вона, гра" (реж. Н. Малецький, В. Попков, Студія ім. О. Довженка);
  • Для використання написаної набагато раніше пісні "Серьога Санін" (в авторському виконанні) творці кінофільму " Ніжність до звірі, що реве "пішли на зміну імені одного з головних героїв;

5. П'єси та інсценування

Вперше на професійній сцені п'єса "Березовий гілка" була поставлена ​​в червні 1985 року у Владивостоці. Це був дипломний спектакль студентів театрального факультету Далекосхідного інституту мистецтв. Режисер, керівник курсу Сергій Гришко.


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Богатиков, Юрій Йосипович
Домбровський, Юрій Йосипович
Коваль, Юрій Йосипович
Хащеватський, Юрій Йосипович
Нагурський, Ян Йосипович
Каценелінбойген, Арон Йосипович
Неусихін, Олександр Йосипович
Гуревич, Михайло Йосипович
Шкурат, Степан Йосипович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru