Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Вірта, Олаві


фото

План:


Введення

Оскари Олаві Вірта ( фін. Oskari Olavi Virta , 27 лютого 1915, Сюсмя, Фінляндія - 14 липня 1972, Тампере, Фінляндія) - фінський співак, композитор і кіноактор, один з найвідоміших виконавців танго у Фінляндії.


1. Музична освіта

Олаві Вірта народився в музичній сім'ї. Його батько грав на скрипці, а мати - на мандоліні. Олаві почав брати уроки гри на фортепіано у віці восьми років. Пізніше він опанував також скрипкою і став скрипалем камерного оркестру Серняйнена. В 1930-ті роки також грав у Dallap-оркестрі. А під час служби в армії співав в чоловічому хорі "Karjalan Laulu" (Пісня Карелії). В 1945 - 1946 роках брав уроки співу у оперного співака Торільда ​​Бредермана.


2. Творча спадщина

За весь період своєї творчості (1939-1966 роки) Олаві Вірта записав близько 600 пісень, у тому числі 136 пісень в стилі танго [1]. Багато хто з них вважаються кращими зразками фінського танго (наприклад "Punatukkaiselle tytlleni", "Ennen kuolemaa", "Tysikuu", "Satumaa", та ін.) Крім танго, Олаві Вірта виконував фінські шлягери ("іскелмя"), в тому числі "Mustasukkaisuutta", "Sinun silmiesi thden", "Sokeripala", "Kultainen nuoruus", "Armi"; значну частину його репертуару складали пісні Рейно Хелісмаа і Тойво Кяркі. Виконував він і пісні світової естради, перекладені на фінська мова ("Poika varjoisalta kujalta", "Hopeinen kuu", "Eva", "Ajomies" та інші); в репертуарі Олаві Вірта були пісні не тільки на фінському, але також на англійською і іспанською мовами, що відрізняло його від більшості сучасників. У 1950-1953 роках співак був другим тенором в чоловічому вокальному ансамблі Kipparikvartetti (іншими учасниками ансамблю були Кауко Кяюхке, Тейо Йоутсела і Ауво Нуотіо). Крім того, Олаві Вірта знявся в 14 кінофільмах (часто в одних фільмах з ним грали такі актори як Тапіо Раутаваара, Еса Пакарінен, Маса Ніємі, Сійрі Ангеркоскі і Аннелі Саулі) і брав участь в роботі ревю-театру "Punainen mylly" (Червона млин) в Гельсінкі. 6 червня 1966 він записав дві останні свої пісні, "Nyt soita balalaikka" і "Sateinen ilta". Незабаром після цього співак переніс інсульт, в результаті чого змушений був піти зі сцени. Через шість років він помер від алкоголізму; останні роки його життя пройшли в повній убогості.


3. Фільмографія

  • "Багата дівчина" ( 1939)
  • "Молоді люди" ( 1943)
  • "Наречена Калле Аалтонен" ( 1948)
  • "Hallin Janne" ( 1950)
  • "Прекрасна Віяла" ( 1950)
  • "Vihaan sinua - rakas" ( 1952)
  • "Шкіперські квартет" ( 1952)
  • "Пекка Пуупяя на літніх канікулах" ( 1953)
  • "Я граю тобі ввечері" ( 1954)
  • "Пекка і п'яти слідами снігової людини" ( 1954)
  • "Два старих дроворуба" ( 1954)
  • "Pekka ja Ptk puistottein" ( 1955)
  • "Великий парад мелодій" ( 1959)
  • "Iskelmkaruselli pyrii" ( 1960)

3.1. Екранізації

  • "Iskelmparaati" ( 1939)
  • "Olavi Virta" ( 1972)
  • "Olavi Virta" ( 1987)

У художньому фільмі Тімо Койвусало " Лебідь і мандрівник "( 1999) роль Олаві Вірта зіграв Раймо Гренберг.

4. Сценічні псевдоніми

  • Ovan Erwin
  • Paul Ilmen
  • Oskari Joki
  • Matti Lehto
  • Oskari
  • Salvador Rio
  • Pauli Strm
  • Kaarto Vasa
  • Kaarto Virtanen

Література

  • С. А. Ніємі: Олаві Вірта - Народження міфу (2006) ISBN 951-29-3063-3 (liimasid.)
  • Л. Ерола: Олаві Вірта і його світ (2005) ISBN 951-20-6914-8 (sid.)
  • Й. Хямяляйнен: Король танго Олаві Вірта: надії Местр розбилися об асфальт (2005) ISBN 951-1-19994-3 (sid.)

Джерела

  1. Radio Suomi, Yradio, 6.9.2009

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Вірта, Микола Євгенович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru