Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Габен, Жан



План:


Введення

Жан Габен ( фр. Jean Gabin , Справжнє ім'я Жан Алексіс Монкорже, фр. Jean-Alexis Moncorg ; 17 травня 1904, Париж - 15 листопада 1976, Нейі-сюр-Сен) - французький актор театру і кіно. Дворазовий лауреат премій Венеціанського і Берлінського кінофестивалів, премії " Сезар ". Офіцер Ордена Почесного легіону.


1. Біографія

Жан Габен народився в Парижі в родині артистів кабаре Фердинанда Монкорже і Елен Петі. Своє дитинство він провів у містечку Мьоріел ( фр. Mriel ) В 35 км на північ від Парижа. Якийсь час він працював різноробочим, але у віці 19-ти років почав кар'єру в шоу-бізнесі, зігравши невелику роль в одній з постановок " Фолі-Бержер ". Після цього він продовжував грати маленькі ролі, поки не пішов в армію.

Після завершення військової служби повернувся в шоу-бізнес, де вже під своїм артистичним псевдонімом "Жан Габен" грав в будь-яких ролях, які йому пропонували в паризьких мюзик-холах та оперетах. Часто у своїх виступах, слідуючи тогочасній моді, Габен імітував голос і стиль співу Моріса Шевальє. Потім він увійшов до складу театральної трупи, яка вчинила турне по Південній Америці. Після повернення до Франції він влаштувався працювати в Мулен Руж. Талант Габена був помічений, і йому запропонували більш значущі ролі в театрі, а в 1928 - ролі в двох німих фільмах.

Трохи раніше, в 1925, він одружився в перший раз, на Габі Бассе, а через п'ять років, в 1930, вони розлучилися; в тому ж 1930 Габен перейшов у звукове кіно, зігравши роль у фільмі студії " Пате "" Chacun sa Chance ". Граючи другорядні ролі, Габен за наступні чотири роки, зіграв у більш ніж дюжині фільмів, працюючи з такими режисерами, як Моріс і Жак Турнер. Визнання до нього прийшло в 1934 завдяки ролі у фільмі режисера Жюльєна Дювів'є "Maria Chapdelaine".

В 1936 Габен став однією з головних зірок французького кінематографу після того, як знявся в ще одному фільмі Жюльєна Дювів'є, військовій драмі "La Bandera", де він зіграв роль романтичного героя. Всесвітня слава прийшла до Габену в наступному році після того, як він зіграв ролі у двох фільмах, які мали величезний успіх і стали лідерами прокату 1937 у всьому світі, поряд з мультфільмом " Білосніжка і сім гномів ", який вийшов в прокат в тому ж році. Одним з них був фільм Жюльєна Дювів'є" Пепе ле Моко ", а іншим - антивоєнний фільм Жана Ренуара " Велика ілюзія ", що мав великий успіх у прокаті і не сходив з екранів нью-йоркського кінотеатру цілих шість місяців.

Після цього до Габену надійшла величезна кількість запрошень зніматися в різних фільмах в Голлівуді, які він відхилив. Після того як почалася Друга світова війна і Німеччина окупувала Францію, Габен слідом за Жаном Ренуаром і Жюльєном Дювів'є переїхав до США. Там він у 1939 розлучився зі своєю другою дружиною, Сюзанн Маргеріт Жанною Мошен, від якої у нього було двоє дітей за шість років спільного життя, і почав бурхливий роман з актрисою Марлен Дітріх [1]. Фільми, в яких він знявся за період свого перебування в Голлівуді, не користувалися успіхом.

У фільмі " Не чіпай здобич "(1954)

Володіючи важким характером, він завдав серйозної шкоди своїй кар'єрі в Голлівуді, працюючи для студії " RKO Pictures ". Наприклад, незадовго перед початком зйомок нового фільму, в якому він повинен був грати головну роль, Габен зажадав, щоб Дітріх також дали одну з головних ролей, на що студія відповіла відмовою. Після того, як Габен став наполягати на своїй вимозі , студія його звільнила та відмовилася від ідеї створення фільму.

Після цього Жан Габен приєднався до руху за визволення Франції генерала Шарля де Голля " Борців Франція ". За доблесть, виявлену в боях в Північній Африці, Габена нагородили низкою військових нагород, таких, як Військова медаль і Військовий хрест 1939-1945. Після Нормандської операції Габен брав участь у визволенні Парижа. Журналісти зняли сцену, в якій Марлен Дітріх нетерпляче чекає в натовпі і при появі Габена, що в'їжджає на танку в Париж, кидається до нього.

В 1946 французький режисер Марсель Карне запросив Габена знятися у фільмі "Брами ночі", але потім через виниклого конфлікту його звільнив. Незабаром Габен знайшов французького продюсера і режисера, який погодився створити фільм, в якому Габен знімався б разом з Марлен Дітріх. З'явився в результаті "Martin Roumagnac" не мав успіху в прокаті, а відносини Габена з Дітріх скоро припинилися. В 1947 після чергового фільму, який не мав успіху, Габен повернувся в театр, але й там зазнав невдачі - постановка обернулася фінансовим провалом. Незважаючи на це, Габена запросили знятися в головній ролі у фільмі Рене Клемана "Au-Del Des Grilles", який в 1949 отримав премію " Оскар "в категорії" Кращий фільм іноземною мовою ", але, незважаючи на це, не мав успіху у публіки. У наступні п'ять років Габен знявся ще у низці фільмів, що не мали успіху в прокаті.

Бюст Габена в м. Мьоріел, на його малій батьківщині

Здавалося, що кар'єра Габена закінчена. Однак він ще раз повернувся до колишньої слави в 1954 у фільмі Жака Беккера " Не чіпай здобич ". Його гра в цьому фільмі заслужила численні похвали кінокритиків, і сам фільм користувався величезним успіхом у прокаті. За наступні 20 років Габен знявся приблизно в 50-ти фільмах, багато з яких були зроблені для" Gafer Films "- кінокомпанії, яку він створив разом зі своїм колегою, актором Фернандель.

Від шлюбу з Домінік Фурньє, з якою вони одружилися в 1949, у Габена було троє дітей: дочки Флоранс і Валері і син Матіас. [2] Цікаво, що Габен не хотів, щоб його дочка Флоранс стала актрисою і всіляко перешкоджав їй у цьому. [2] А коли вона вийшла заміж за жокея проти його бажання, він не пішов на її весілля, пославши замість себе свого друга і колегу Ліно Вентура. [2]

Габен помер 15 листопада 1976 від серцевого нападу в передмісті Парижа Нейі-сюр-Сен. [2] Його тіло було кремовано, а попіл розвіяний в морі з борту військового корабля "Dtroyat" з повним військовим пошаною. [2]

Жан Габен вважається однією з найбільших зірок французького кінематографу. Він був нагороджений Орденом Почесного легіону ( 1960), [2] а в його рідному містечку Мьоріел був відкритий музей Жана Габена.


2. Фільмографія

Рік Російська назва Оригінальна назва Роль
1930 ф Кожному своє Chacun sa chance
1932 ф Прекрасна морячка La belle marinire
1934 ф Марія Шапделен Maria Chapdelaine
1935 ф Бандера La Bandera
1935 ф Голгофа Golgotha Понтій Пілат
1936 ф Славна компанія La belle quipe Жан
1936 ф Пепе ле Моко Pp le Moko Пепе ле Моко
1936 ф На дні Les bas-fonds Васька Попіл
1937 ф Велика ілюзія La Grande Illusion лейтенант Марешаль
1938 ф Людина-звір La bte humaine Жак Лантьє
1938 ф Набережна туманів Le Quai des brumes Жан
1939 ф День починається Le Jour Se Lve Франсуа
1940 ф Буксири Remorques
1942 ф Місячний приплив Оригінальна назва невідомо
1944 ф Самозванець Оригінальна назва невідомо
1946 ф Мартен Руманьяк Оригінальна назва невідомо
1947 ф Дзеркало Miroir
1948 ф По той бік грат Оригінальна назва невідомо
1949 ф Біля стін Малапагі Оригінальна назва невідомо
1950 ф Марія з Порту La Marie du port
1950 ф Легше верблюду ... Оригінальна назва невідомо
1951 ф Ніч - моє царство Оригінальна назва невідомо
1952 ф Насолода Le Plaisir
1954 ф Французький канкан French Cancan Анрі Данглар
1954 ф Не чіпай здобич Touchez Pas Au Grisbi Макс
1955 ф Бензоколонка Gas-oil
1955 ф Наполеон: Шлях до вершини Napoleon маршал Ланно
1955 ф Облава на торговців наркотиками Razzia sur la chouff
1955 ф Втрачені собаки без нашийників Оригінальна назва невідомо
1956 ф Через Париж La Traversee De Paris
1956 ф Злочин і кара Crime Et Chatiment
1956 ф Кров в голову Le Sang la tte
1957 ф Включений червоний колір Le rouge est mis
1958 ф Безлад і ніч Le dsordre et la nuit Інспектор Валуа
1958 ф Мегре розставляє тенета Maigret tend un pige дивізійний комісар Жюль Мегре
1958 ф У випадку нещастя En cas de malheur
1958 ф Знедолені Les Miserables Жан Вальжан
1958 ф Сильні світу цього Les Grandes familles
1959 ф Архімед-бродяга Оригінальна назва невідомо
1959 ф Мегре і діло Сен-Фіакр Maigret et l'affaire Saint-Fiacre комісар Жюль Мегре
1959 ф Вулиця Прері Rue des prairies
1960 ф Стара гвардія Оригінальна назва невідомо
1960 ф Барон де Л'Еклюз Le Baron de l'cluse
1961 ф Президент Оригінальна назва невідомо
1961 ф Король фальшивомонетників Le Cave se rebiffe
1962 ф Джентльмен з Епсома Le Gentleman d'epsom
1962 ф Мавпа взимку Оригінальна назва невідомо
1963 ф Мелодія з підвалу Mlodie en sous-sol
1963 ф Мегре і гангстери Maigret voit rouge комісар Жюль Мегре
1964 ф Месьє Monsieur
1965 ф Важкий вік L'ge ingrat
1965 ф Грім небесний Le Tonnerre de Dieu Леандр Бріссак
1966 ф Колотнеча в Панамі Du Rififi A Paname Поло Діамант, гангстер
1966 ф Садівник із Аржантьой Le jardinier d'Argenteuil Тюліп, садівник
1967 ф Сонце бродяг (у радянському прокаті - "Ви не все сказали, Фарран") Soleil des voyous, Le Фарран
1968 ф Паша Le Pacha
1968 ф Татуйований Le Tatoue Легран
1968 ф Під знаком бика Sous le signe du taureau
1969 ф Сицилійський клан Le Clan des Siciliens Вітторіо Маналезе
1970 ф Героїн (у радянському прокаті вийшов під назвою "Таємниця ферми Мессе") La Horse Огюст Маруйе
1971 ф Кот Le Chat Жюльєн Буен
1971 ф Чорний прапор майорить над казанком Le drapeau noir flotte sur la marmite
1972 ф Вбивця Оригінальна назва невідомо
1973 ф Двоє в місті Deux Hommes Dans La Ville Жермен скарбницю
1974 ф Вирок Verdict
1976 ф Святий рік L'annee sainte Ламберт

3. Нагороди та премії


4. Цікаві факти

Примітки

  1. Марлен Дітріх та Жан Габен. Історія любові між війною і миром. - www.inosmi.ru/translation/142722.html
  2. 1 2 3 4 5 6 7 Біографія на imdb.com - www.imdb.com/name/nm0300064/bio (Англ.)

Література

  • Монкорже-Габен, Флоранс. Жан Габен - не найгірший з батьків: спогади. - М.: Текст, 2007.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Деланнуа, Жан
Мулен, Жан
Ла Балю, Жан
Жан I д'Арманьяк
Жан д'Артуа
Ковалевський, Жан
Іполит, Жан
Ренгглі, Жан
Ланн, Жан
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru