Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Галлахер, Рорі


Rory Gallagher 1982.jpg

План:


Введення

Вільям Рорі Галлахер (Гелехер, англ. William Rory Gallagher ; 2 березня 1948, Баллішаннон, Донегол, Ірландія - 14 червня 1995, Лондон, Англія) - ірландський блюз-рок-гітарист, автор пісень. Він найбільш відомий своїми сольними альбомами і своєю кар'єрою в групі Taste в кінці 60-х років. У світі продано 30 мільйонів копій альбомів Рорі Галлахера.

Британським журналом " Classic Rock "Галлахер включений в список найбільших гітаристів усіх часів.


1. Дитинство

Рорі Галлахер народився 2 березня 1948 року в місті Баллішаннон, графство Донегол. В 1949 сім'я Галлахерів переїхала в місто Деррі, в 1956 -му сім'я переїхала в Корк, і Галлахер отримав свій перший інструмент - укулеле. Рорі зацікавився рок-музикою, коли вперше почув виступ Елвіса Преслі по телевізору. В 1957, у віці 9 років Рорі отримав свою першу акустичну гітару в подарунок від батьків і самостійно навчився на ній грати. В 1960 Рорі виграв конкурс талантів в Корку і купив свою першу електрогітару. В 1963 він купив за 100 фунтів Fender Stratocaster 1961 року випуску, з яким не розлучався до самої смерті.


2. Кар'єра

Першими групами Галлахера були ірландські шоубенди, що грали популярні пісні того часу. В 1965 він вступив в ритм-енд-блюзової групу, що гастролювала по Ірландії та Іспанії. Він заснував групу Taste в 1966, але склад, що завоював славу, був сформований лише у 1967. У нього входив Галлахер (гітара, вокал), Джон Вілсон (John Wilson) (барабани), Річард МакКрейкен (Richard McCracken) (бас). Група випустила два альбоми - (Taste, On the Boards) і зробила дві концертні записи (Live at Montreux, Live at the Isle of Wight). Live at the Isle of Wight була випущена лише після тривалого часу з моменту розпаду групи, який стався незабаром після виступу групи на фестивалі Isle of Wight в 1970.

Після розпаду Taste Галлахер гастролював під своїм власним ім'ям. Він попросив басиста Геррі Макевоя (Gerry McAvoy) взяти участь у створенні його першого сольного альбому ( Rory Gallagher), тим самим поклавши початок плідній співпраці, яке в подальшому буде тривати протягом наступних 20 років гастрольної діяльності. До них приєднався Уілгар Кемпбелл (Wilgar Campbell) за ударною установкою.

70-ті роки були найбільш плідним періодом у творчості Галлахера. У ці роки він випустив 10 альбомів, серед яких дві концертні записи (Live in Europe та Irish Tour '74), які чудово відображають всю міць музики Галлахера. В 1972 він випустив альбом Deuce і був удостоєний звання Кращого музиканта року журналом " Melody Maker ", обігнавши Еріка Клептона. Його альбом Live in Europe успішно продавався не тільки в Ірландії, але і у всьому світі.

Рорі Галлахер в Нідерландах, 26 березня 1976

Галлахер говорив, що він грав і записував те, що "живе в мені весь час, а не те, що я просто включаю ...". Незважаючи на те, що його альбоми розійшлися накладом більше 30 мільйонів по всьому світу, найбільшу повагу і славу він отримав за свої тривалі концерти, які вимагали величезних витрат сил і енергії. Його пристрасть і талант до блюзу відображені у фільмі 1974 Irish Tour '74, режисером якого став Тоні Палмер (Tony Palmer).

Склад, що включав в себе Rod De'Ath (барабани) і Луї Мартіна (клавішні) проіснував в період з 1973 по 1978 роки. У цей період були випущені альбоми Against the Grain, джазовий Calling Card (записаний в асоціації з Роджером Гловером, басистом Deep Purple) і важкі блюз-рокові альбоми Photo Finish і Top Priority.

Будучи відданим послідовником блюзу, Галлахер грав з багатьма зірками цього жанру. Виступав з Мадді Уотерсом і Джеррі Лі ​​Льюїсом на їх спільних London Sessions. Галлахера запрошували зайняти місце Міка Тейлора в The Rolling Stones і "The Eagle" в Canned Heat, після того, як вони покинули групи. Він був другою кандидатурою Девіда Ковердейла на заміну Річі Блекмора в Deep Purple (після Джеффа Бека).

В 1980х роках він продовжував записуватися, але вже з меншою швидкістю, випустивши альбоми Jinx, Defender і Fresh Evidence. У цих альбомах він розвивав більш зрілий блюзовий стиль. Після випуску Fresh Evidence він провів вдалий концертний тур по США.


3. Смерть

Здоров'я Галлахера і його можливість виступати були підірвані алкоголем, яким він зловживав в ранній молодості, і нескінченними, виснажливими концертними виступами. [1].

Згубний ефект на загальний стан Рорі справили і заспокійливі ліки, які в той час рекомендувалися відкрито тим, хто боїться літати літаками. Згодом, у 1990-х, було доведено, що ці "заспокійливі" ліки руйнують печінка.

В кінці 1980-х у Галлахера різко погіршився стан здоров'я, але все ж він продовжував гастролювати. Донал Галлахер:

"Гастролі були природними ліками для Рорі, він займався тим, що вміє робити найкраще, адреналін вирував у його крові, вся енергія йшла на користь. Але в цьому і полягала дилема. Те від чого йому ставало краще, погіршувало його фізичний стан, вимотуючи його ".

Після туру у другій половині 1994 року здоров'я Рорі різко погіршився в перші два місяці 1995 року. Короткий тур по Голландії в кінці січня був скасований на середині, коли він захворів.

На момент його останнього виступу, яке відбулося 10 січня 1995 в Голландії, було помітно, що Галлахер почуває себе недобре. Була необхідна пересадка печінки і вона пройшла успішно, але перед самою його випискою з госпіталю розвинулася інфекція Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Недостатньо зміцнів імунітет Рорі не справлявся з інфекцією, що викликала запалення легенів. Самопочуття Рорі Галлахера швидко погіршувався і він раптово помер у Лондоні 14 червня 1995.

"Коли у нього почалися болі в черевній порожнині, що, напевно, і було першим сигналом про проблеми з печінкою, йому приписали парацетамол, який може наробити ще більших бід, якщо печінка не в порядку. Я шкодую, що всі необхідні перевірки не були зроблені вчасно ".

У березні 1995 року Рорі ліг у лікарню King's College в Лондоні і тільки тоді вперше з'ясувалося, наскільки виснажене було його здоров'я - його печінка відмовляла і була необхідна пересадка.

"Мабуть, вперше за весь час він отримав такий медичний догляд, в якому він потребував. Хірург, який проводив операцію, був шокований тим, що такому молодій людині була потрібна нова печінка. Всьому причиною був алкоголь, проте Рорі зовсім не був таким гірким п'яницею, як про нього пліткували ".

Після 13 тижнів, проведених в палаті інтенсивної терапії, Галлахера повинні були перевести в лікарню для видужуючих, коли у нього почалося зараження. Донал Галлахер:

"Я не вірив, що він помре. Чи я не хотів у це вірити. Наприкінці його стан погіршувався дуже швидко, оскільки його імунна система була виснажена. Лікарі накачали його антибіотиками, проте все було без толку ". [2]

4. Спадщина

Доналом Галлахером, братом Рорі Галлахера, був посмертно видано збірник акустичних композицій Wheels Within Wheels ( 2003), на якому разом з Рорі Галлахером грали Bert Jansch, Martin Carthy, The Dubliners і Лонні Донеган.

Багато сучасні музиканти, включаючи Еджа з U2, Слеша з Velvet Revolver, Джонні Марра з The Smiths, Гленна Тіптон з Judas Priest, Вівіана Кемпбелл з Def Leppard і Брайана Мея з Queen, вважають Галлахера прикладом для наслідування і натхненником в період становлення їх музичного стилю.


5. Stratocaster Галлахера

Галлахер завжди асоціюється з його знаменитою Fender Stratocaster 1961 року (серійний номер 64351), триколірний санберст якій стерся за роки до дерева майже повністю. Можливо, вона була першою в Ірландії, спочатку замовлена ​​учасником шоубенда, але того не сподобався колір інструмента, і Галлахер купив гітару в музичному магазині "Crowley's Music Store" всього за 100 фунтів. Гітара була модифікована Галахер. Після смерті Галлахера компанія Fender випустила обмежену партію гітар в серії Signature, до найменших подробиць повторявших інструмент Рорі Галлахера.


6. Триб'ют

  • 25 жовтня 1997 в Rory Gallagher Place (перейменованої St. Paul's St. Square) міста Кірка була споруджена скульптура, присвячена Рорі Галлахер. Скульптором стала подруга дитинства Рорі Джеральдіна Крідон [3]. Вони виросли разом, живучи на одній вулиці Маккертан.
  • Паб у місті Корку на вулиці Маккертан, 32 був названий "Gallaghers" в пам'ять про нього.
  • У місті Беллішеннон, місці народження Галлахера, існує виставка, експонати якої покривають весь життєвий шлях Галлахера і включають в себе багато пам'ятні речі.
  • На площі Meeting House в Дубліні є кут Рорі Галлахера. На цьому куті розташована бронзова статуя в натуральну величину, що повторює Стратокастер Галлахера
  • В 2004 в місті Корку була відкрита музична бібліотека Рорі Галлахера.
  • Вулиця в місті Ris-Orangis, розташованому недалеко від Парижа, була перейменована в Rue Rory Gallagher.
  • Ірландський музикант Pierce Turner записав пісню "The Ballad of Rory Gallagher" на своєму альбомі The Boy to be With.
  • Ірландський музикант John Spillane записав пісню "A Song For Rory Gallagher" на своєму альбомі Hey Dreamer.
  • Ірландський музикант Пат Макманус записав пісню "Return of the G Man" на своєму альбомі "In My Own Time".

7. Дискографія

7.1. Альбоми

  • Rory Gallagher - 1971
  • Deuce - 1971
  • Live In Europe - 1972
  • Blueprint - 1973
  • Tattoo - 1973
  • Irish Tour - 1974
  • Against the Grain - 1975
  • Calling Card - 1976
  • Photo-Finish - 1978
  • Top Priority - 1979
  • Stage Struck - 1980
  • Jinx - 1982
  • Defender - 1987
  • Fresh Evidence - 1990
  • The G-Man Bootleg Series Vol.1 - 1992
  • BBC Sessions - 1999
  • Let's Go to Work - 2001
  • Meeting with the G-Man - 2003 (бутлег)

7.2. Збірники

  • The Story So Far - 1974
  • In The Beginning - 1975
  • Sinner ... and Saint - 1975 (композиції з Rory Gallagher і Deuce)
  • Take It Easy Baby - 1976
  • The First And The Best - 1978
  • A Blue Day For The Blues - 1995
  • Last of the Independents - 1995
  • Etched In Blue - 1998 (BPI: 60,000)
  • Wheels Within Wheels - 2003
  • Big Guns: The Very Best Of Rory Gallagher - 2005
  • Live At Montreux - 2006
  • The Essential - 2008

7.3. DVD

  • Irish Tour 1974-2000
  • At Rockpalast - 2004
  • The Complete Rockpalast Collection - 2005
  • Live at Cork Opera House - 2006
  • Live In Montreux - 2006
  • Featured on "Old Grey Whistle Test - The Best Of ..." with the track "Hands off" - 1973

7.4. Спільні з іншими музикантами

  • Cream Farewell Concert - Cream - 1968 - Opening Act
  • The London Muddy Waters Sessions - Muddy Waters - 1972
  • The Session - Jerry Lee Lewis - 1973
  • Drat That Fratle Rat - Chris Barber - 1974
  • London Revisited - Muddy Waters - 1974
  • Gaodhal's Vision - Joe O'Donnell (electric fiddle player) - 1977
  • Live - Albert King - 1977
  • Tarot Suite - Mike Batt - 1978
  • Puttin 'On The Style - Lonnie Donegan - 1978
  • Jammin `With Albert - Albert Collins & The Icebreakers - 1983
  • Box of Frogs - Box of Frogs - 1984
  • Strangeland - Box of Frogs - 1986
  • The Scattering - The Fureys and Davey Arthur - 1989
  • Out of the Air - Davy Spillane Band - 1989
  • Shadow Hunter - Davy Spillane - 1990
  • Words and Music - Phil Coulter - 1989
  • 30 Years A-Greying - The Dubliners - 1992
  • The Outstanding - Chris Barber and Band - 1993
  • Kindred Spirits - Eamonn McCormack - 2007

Примітки

  1. Joachim Matz - roryon.com / time.html
  2. "Поки моя гітара ніжно плаче" - rorygallagher.com.ua/content/view/23/16 /
  3. Rory Gallagher Memorial Sculpture by Geraldine Creedon - www.bluedolphin.ie / links / rory_gallagher.html

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Галлахер, Ліам
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru