Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гарбо, Грета


Фото

План:


Введення

Грета Гарбо ( англ. Greta Garbo , 18 вересня 1905 ( 19050918 ) - 15 квітня 1990), уроджена Грета Ловіс Густафссон ( швед. Greta Lovisa Gustafsson ) - шведська і американська актриса. У 1954 році отримала почесну премію " Оскар "за видатний внесок у розвиток кіномистецтва.


1. Біографія

1.1. Початок кар'єри

Майбутня актриса народилася 18 вересня 1905 в Стокгольмі, Швеція. Вона була третьою дитиною в родині Карла та Анни Густафссон. В 1918 її батько, з яким дівчинка була дуже близька, помер від туберкульозу. Грета була змушена кинути школу і піти працювати. Перші гроші вона заробила, допомагаючи в перукарні, потім працювала в стокгольмському універмазі, паралельно позуючи для реклами в газетах. Перший раз вона з'явилася перед камерою, знімаючись для рекламних роликів універмагу, в якому працювала. В кінцевому підсумку на неї звернув увагу комедійний режисер Ерік Петчер і запропонував дівчині маленьку роль у своїй новій картині "Петер-бродяга" (1922). У титрах картини актриса була згадана під своїм справжнім ім'ям.

З 1922 по 1924 рік Гарбо навчалася акторської майстерності в Королівському драматичному театрі Стокгольма. Там вона познайомилася з режисером Моріцом Стіллером. Він особисто зайнявся її навчанням, придумав дівчині милозвучна псевдонім - Грета Гарбо - і запросив її на головну роль в німу картину "Сага про Йесте Берлінге". У цій екранізації роману Нобелівського лауреата Сельми Лагерлеф актриса знялася в парі з шведським актором Ларсом Хансоном.

Гра Гарбо справила враження на Луїса Б. Майера, що стояв біля витоків Metro-Goldwyn-Mayer, і він запропонував актрисі і Морицу Стіллера працювати на його кіностудії. Згодом, у міру того, як популярність Гарбо росла, відносини актриси з першовідкривачем її таланту зіпсувалися. В 1928 Стіллер був звільнений і помер незабаром після повернення до Швеції. У цей період остаточно сформувався образ акторки - з пухкої продавщиці Гарбо перетворилася на прекрасного Сфінкса, і з тих пір цей образ став міцно асоціюватися з її ім'ям.

З матір'ю під час візиту до Швеції (1939)

1.2. Голлівуд

Найбільш відомими німими картинами Гарбо були "Потік" ( 1926), " Плоть і диявол "( 1927) і " Любов "( 1927). В останніх двох фільмах вона знялася в парі з популярним актором тих років Джоном Гілбертом, з яким у актриси був роман. Вони збиралися одружитися, але Гарбо в останній момент передумала і відмінила весілля.

Крім того, ходили чутки про романтичні зв'язки акторки з жінками - в списку її передбачуваних коханок значилися актриса Луїза Брукс і письменниця Мерседес де Акоста. Також у неї були періодичні відносини з британським фотографом-гомосексуалістом Сесилом Бітон, про що розповіли його опублікування щоденники.

Знімаючись в німому кіно, Гарбо досягла вершин популярності. Вона була однією з небагатьох актрис, які успішно переключилися на звукові фільми. Проте керівництво студії досить довго затримувало цей перехід, турбуючись про те, чи буде позитивною реакція глядачів, коли шведський Сфінкс заговорить. Її останнім німим фільмом стала картина 1929 " Поцілунок ". Тривога керівництва була марною. Її низький хриплуватий голос з невеликим шведським акцентом у фільмі" Анна Крісті "( 1930) за п'єсою Юджина О'Ніла моментально завоював любов публіки. Фільм вийшов на екрани під слоганом "Гарбо говорить".

В 1931 Гарбо знялася разом з Кларком Гейблом в картині "Сьюзан Ленокс: падіння і зліт". Це був їх єдиний спільний фільм, і причиною тому була взаємна неприязнь акторів. Гарбо вважала гру партнера грубої, а Гейбл у відповідь звинувачував Гарбо в снобізмі. [1]

Далі послідували роботи у фільмах " Мата Харі ", де актриса виконала роль легендарної шпигунки часів Першої світової війни, і" Гранд-готель "- цей фільм в 1932 був удостоєний премії " Оскар ". Потім якийсь час Гарбо не знімалася через конфлікт щодо умов її контракту. Зрештою керівництво MGM поступилося і склало новий контракт, який представляв Гарбо виключні права.

Гарбо планувала повернутися в кіно після закінчення Другої світової війни, але цьому наміру не судилося здійснитися.

Під час прогулянки в Нью-Йорку в 1986 році

1.3. Останні роки

За винятком самих ранніх років своєї кінокар'єри, Грета Гарбо завжди була самітницею, рідко підписувала автографи, уникала публічні заходи, не була присутня на прем'єрах своїх фільмів, не відповідала на листи фанатів і не давала інтерв'ю.

У 1951 році актриса прийняла американське громадянство. [2] У 1953 році Гарбо купила семикімнатні апартаменти в Манхеттені на 450 Іст п'ятьдесят другий Стріт, [3] де стала усамітнив жити, відмовляючись робити які-небудь публічні появи. Актриса ніколи не була заміжня, не мала дітей, і коло її друзів був невеликий. У нью-йоркському суспільстві вона була відома своїми тривалими прогулянками по місту, [4] недбало одягнена й у великих сонцезахисних окулярах.

Починаючи з 1970-х актриса стала улюбленим об'єктом папарацці, які постійно її вистежували, бажаючи зберегти на плівку постарілу королеву Голлівуду. [5] [6] Вони не залишили її в спокої аж до самої смерті, знявши важко хвору актрису сідають в карету швидкої допомоги навесні 1990 року. [7] 15 квітня того ж року Грета Гарбо померла від пневмонії і ниркової недостатності в одній з клінік Нью-Йорка у віці 84 років. [8] Її тіло кремували, і після довгих судових тяжб, в 1999 році поховали на кладовищі Скугсчюркогорден недалеко від рідного Стокгольма. [9]


2. Цікаві факти

  • 23 вересня 2005, на честь 100-річчя від дня народження Гарбо, була випущена поштова марка з її зображенням.
  • Журнал "Premiere" помістив Гарбо на восьме місце в списку найбільших кінозірок всіх часів. Вона також присутній на п'ятому місці в рейтингу легенд кіноекрана за версією Американського інституту кіно.
  • В дебютний альбом " Cendres de lune "французької співачки Мілен Фармер увійшла пісня під назвою "Greta" присвячена Грете Гарбо. У музичних програшах пісні звучить голос Гарбо, узятий з різних уривків фільмів, в яких грала актриса.
  • Гарбо згадувалася в п'єсі Жана Кокто "Священні чудовиська". Так герой назвав дівчину, мріяла зніматися в кіно.
  • Грета Гарбо згадується у відомій пісні Мадонни "Vogue", разом з такими голлівудськими легендами, як Мерилін Монро, Марлен Дітріх, Марлон Брандо і Джеймс Дін.
  • 6 квітня 2011 Банк Швеції повідомив про плани випуску в 2014-2015 році нової серії грошових знаків. На аверсі купюри гідністю 100 шведських крон буде розміщений портрет Грети Гарбо [10] [11].
  • Терпіти не могла Кларка Гейбла, як, втім, і він її.

3. Фільмографія

  • 1941 - Дволика жінка / Two-Faced Woman - Карін Борг Блейк
  • 1939 - Ніночка / Ніна Іванівна Якушова (Ніночка)
  • 1937 - Марія Валевська / Conquest - Графиня Марія Валевська
  • 1936 - Дама з камеліями / Camille - Маргарита Готьє
  • 1935 - Анна Кареніна / Anna Karenina - Анна Кареніна
  • 1934 - Розмальована вуаль / The Painted Veil - Кетрін Фейн
  • 1933 - Королева Христина / Queen Christina - Королева Христина
  • 1932 - Який ти мене бажаєш / As You Desire Me - Зара
  • 1932 - Гранд-готель / Grand Hotel - Грушинський
  • 1931 - Мата Харі / Mata Hari - Мата Харі
  • 1931 - Сьюзан Ленокс: падіння і зліт / Сьюзан Ленокс
  • 1931 - Натхнення / Івонна Вальбрет
  • 1930 - Анна Крісті / Анна Крісті
  • 1930 - Роман / Мадам Рита Кавалліні
  • 1929 - Поцілунок / Ірен Гуаррі
  • 1929 - Єдиний стандарт / Арден Стюарт Хьюлетт
  • 1929 - Дикі орхідеї / Ліллі Стерлінг
  • 1928 - Жінка справи / Діана Меррік Фернесс
  • 1928 - Таємнича дама / Таня Федорова
  • 1928 - Божественна жінка / Маріанна
  • 1927 - Любов / Анна Кареніна
  • 1926 - Плоть і диявол / Феліція
  • 1926 - Спокусниця / Олена
  • 1926 - Потік / Леонора Морено
  • 1925 - Безрадісний провулок / Грета Рамфорт
  • 1924 - Сага про Йесте Берлінге / Елізабет Дону
  • 1922 - Петер-бродяга / Грета
  • 1922 - Скарлет Анджел / Екстра
  • 1921 - Мисливці за удачею / Мед, покоївка
  • 1921 - Як не одягатися / компаньйонка
  • 1920 - Пане і пані Стокгольм / Сестра Елдер

Література

  • Н. Я. Надєждін. Грета Гарбо: "Кіно - це життя": Біографічні оповідання. - 2-е изд. - М.: Майор, Осипенко, 2011. 192 с., Серія "Неформальні біографії", 2000 екз., ISBN 978-5-98551-161-1

Примітки

  1. Travia at Imdb.com - www.imdb.com/title/tt0022453/trivia
  2. Who's Who of American Women, 1983-1984 - books.google.com /? id = Cz2ppa_YfZ8C - Marquis Who's Who. - P. 279. - ISBN 978-0-837-90413-9.
  3. Kalins Wise, Dorothy (1968-05-20). " Appraising the Most Expensive Apartment Houses in the City - books.google.com /? id = meECAAAAMBAJ & pg = PA18 ". New York Magazine 1 (7). ISSN 0028-7369 - worldcat.org/issn/0028-7369. Перевірено 2010-07-24.
  4. Mariani, John (1975-12-29). " The Greatest Movie Set Ever - books.google.com /? id = bOMCAAAAMBAJ & pg = PA54 ". New York Magazine 9 (1). ISSN 0028-7369 - worldcat.org/issn/0028-7369. Перевірено 2010-07-23.
  5. Goldstein, Patti (1977-12-12). " Garbo Walks - books.google.com /? id = i-gCAAAAMBAJ & pg = PA83 ". New York Magazine 10 (50). ISSN 0028-7369 - worldcat.org/issn/0028-7369. Перевірено 2010-07-23.
  6. NYTimes 1990. Her penchant for privacy broke all of Hollywood's rules, said her biographer, John Bainbridge. Except at the start of her career, he wrote in Garbo, she "granted no interviews, signed no autographs, attended no premieres, answered no fan mail."
  7. Garbo's Last Pictures - www.garboforever.com / Garbos_Last_Pic.htm
  8. Parish James Robert The Hollywood Book Of Extravagance: The Totally Infamous, Mostly Disastrous, and Always Compelling Excesses of America's Film and TV Idols - books.google.com /? id = CJS5RL7eqdsC & pg = PA78 - John Wiley and Sons. - P. 78. - ISBN 978-0-470-05205-1.
  9. Becky Ohlsen Stockholm - books.google.com /? id = skJHrgPELxUC & pg = PA86 - Lonely Planet, 2004. - P. 86 -. - ISBN 9781741041729.
  10. Sweden's new banknotes and coins - www.riksbank.com/templates/Page.aspx?id=46685: повідомлення на офіційному сайті Банку Швеції. (Англ.)
  11. Нові обличчя шведських крон - www.bonistica.ru/news/novye-lica-shvedskih-kron/ / / Боністика. Енциклопедія банкнот світу. - 6 квітня 2011.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru