Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гафт, Валентин Йосипович


Фото

План:


Введення

Валентин Йосипович Гафт (нар. 2 вересня 1935 в Москві) - радянський і російський актор театру і кіно, Народний артист РРФСР (1984).


1. Біографія

Валентин Йосипович Гафт народився 2 вересня 1935 в Москві в єврейській сім'ї вихідців з Полтавської області України Йосипа Романовича (1907-1969, учасник Великої Вітчизняної війни) і Гіти Давидівни (1908-1993) Гафта.

Ще в школі Валентин почав брати участь у самодіяльності, грав у шкільних виставах. Вступати в театральне училище вирішив потайки і подав документи відразу в Щукінське училище і в Школу-студію МХАТ. Випадково, за два дні до іспитів, Гафт зустрів на вулиці відомого актора Сергія Столярова і попросив "прослухати" його. Столяров хоч і здивувався, але не відмовив і навіть допоміг порадами. У Щукінському училищі Валентин Гафт пройшов перший тур, але не пройшов другий. Але в школу-студію МХАТ вступив з першої спроби, склавши іспит на "відмінно".

В 1957 закінчив Школу-студію МХАТ (майстерня В. О. Топоркова), дебютував на сцені Театру ім.Моссовета (з рекомендаціями від Д. Н. Журавльова). Через деякий час перейшов у Театрі на Малій Бронній, потім - у А. А. Гончарова в маленькому театрі на Спартаківський вулиці. Справжні роботи почали виходити тільки у А. В. Ефроса в Ленкомі. З 1969 року - актор театру "Современник".

Дебютував у кіно в 1956 році у фільмі "Вбивство на вулиці Данте" (в ролі одного з епізодичних вбивць). Користувався великою популярністю в ролях "кінолиходіїв", володіючи яскраво вираженою негативною харизмою.

Дружина - актриса Ольга Остроумова, під впливом якої хрестився у православ'я [1].

У січні 2010 року Валентин Гафт увійшов до складу групи відомих російських діячів культури, серед яких були також Олена Камбурова, Сергій Юрський, Інна Чурікова та Андрій Макаревич, яка звернулася до влади з пропозицією про введення поста уповноваженого з прав тварин [2] [3] [4].


2. Нагороди

  • Орден "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня (2 вересня 2010 р.) - за великий внесок у розвиток вітчизняного театрального мистецтва і багаторічну творчу діяльність [5] [6]
  • Орден "За заслуги перед Вітчизною" III ступеня (2 вересня 2005 р.) - за великий внесок у розвиток театрального мистецтва і багаторічну творчу діяльність [7]
  • Орден Дружби (11 серпня 1995 р.) - за заслуги перед державою і успіхи, досягнуті у праці, великий внесок у зміцнення дружби і співпраці між народами [8]

3. Творчість

3.1. Ролі в театрі

(Неповний список)

3.1.1. Театр імені Мосради (1957-1958)


3.1.2. Театр Сатири

3.1.3. Театр на Спартаківський

3.1.4. Театр на Малій Бронній

  • 1961 - Том - "Барба", за п'єсою Я.Масевіча, реж. О.Гончаров (існує радіозапісь спектаклю)
  • 1962 - Гога - "Аргонавти", за п'єсою Ю.Едліса, реж. О.Гончаров (існує радіозапісь спектаклю)

3.1.5. Театр ім.Ленінського комсомолу


3.1.6. Театр на Малій Бронній


3.1.7. Театр Сатири

3.1.8. Московський театр "Современник"


3.1.9. Театр на Малій Бронній

3.1.10. Театр імені Мосради

3.1.11. Антреприза

3.2. Режисер

  • В 2001 на сцені "Современника" відбувся режисерський дебют Гафта: разом з І.Квашой і А.Назаровим він відновив спектакль "Балалайкин і Ко", за романом М.Салтикова-Щедріна, де знову, як і чверть століття тому, виступив у ролі Глумова.

3.3. Фільмографія

  1. 1956 - Вбивство на вулиці Данте - Руже
  2. 1958 - Іван Дундич - французький солдат
  3. 1960 - Російський сувенір - Клод Жерар
  4. 1960 - Нормандія - Німан
  5. 1961 - Підводний човен - Джим Темпл
  6. 1965 - Ми, російський народ - Боєр
  7. 1966 - Два роки над прірвою - офіцер у ресторані
  8. 1967 - Мітя (телеспектакль) - Митя, Дмитро Іванович Мартинов, інженер-будівельник
  9. 1967 - Перший кур'єр - жандармський офіцер
  10. 1968 - Інтервенція - Довгий
  11. 1968 - Новенька - Костянтин Федорович
  12. 1968 - Каліф-лелека - Кашнур, чарівник
  13. 1969 - Жди меня, Анна - клоун
  14. 1969 - Сімейне щастя (кіноальманах, новела "Месник") - прикажчик у магазині зброї
  15. 1970 - Дивовижний хлопчик - доктор Капа
  16. 1970 - Дорога на Рюбецаль - Апанасенко
  17. 1970 - Про кохання - Микола Миколайович, чоловік Віри
  18. 1971 - Ніч на 14-й паралелі - Дмитро Степанов
  19. 1971 - Дозвольте зліт - Азанчеев
  20. 1971 - Людина з іншого боку - Андрій Ізвольський
  21. 1971 - Змова - Кейсі
  22. 1973 - Всього кілька слів на честь пана де Мольєра - Маркіз д'Орсіньі
  23. 1973 - Сімнадцять миттєвостей весни - Геверніц
  24. 1973 - Цемент - Дмитро Івагін
  25. 1974 - Таня - Герман Миколайович Балашов
  26. 1974 - Жереб - Інокентій Жильцов
  27. 1974 - Іван та Марія - скарбник
  28. 1974 - Москва, любов моя - балетмейстер
  29. 1974 - Чудо з косичками - співрозмовник
  30. 1975 - Ольга Сергіївна - Троянкін
  31. 1975 - Здрастуйте, я ваша тітка! - Брассет, дворецький
  32. 1975 - На все життя - Крамін
  33. 1975 - Із записок Лопатіна - Лопатин
  34. 1976 - Скажене золото - Горацій Логан
  35. 1976 - Денний поїзд - Ігор
  36. 1976 - Повість про невідомого актора - Роман Семенович Знаменський
  37. 1977 - Дівчинка, хочеш зніматися в кіно? - Павло, режисер
  38. 1977 - Майже смішна історія - попутник
  39. 1977 - Сутичка в хуртовині - грабіжник-рецидивіст Чужак
  40. 1978 - Кентаври - Андрес
  41. 1978 - Королі і капуста - Френк Гудвін, "Малюк"
  42. 1978 - Гравці - Втішний
  43. 1979 - Гараж - Сидорин, голова правління кооперативу
  44. 1979 - Чоловіки та жінки - Георгій
  45. 1979 - Сьогодні і завтра - Рассолов
  46. 1979 - Ранковий обхід - Алік
  47. 1979 - Ціркачонок - Жорж
  48. 1980 - Про бідного гусара замовте слово - полковник Покровський
  49. 1980 - Тайна Эдвина Друда - Джон Джаспер, дядя и опекун Эдвина
  50. 1980 - Чёрная курица, или Подземные жители - Дефорж, учитель французского
  51. 1980 - Три года - Ярцев
  52. 1981 - Эзоп - Агностос
  53. 1982 - Если враг не сдаётся... - Штеммерманн, немецкий генерал
  54. 1982 - Похождения графа Невзорова - текст от автора за кадром
  55. 1982 - Спешите делать добро (телеспектакль) - Виктор Горелов
  56. 1982 - Суббота и воскресенье (к/м) - психолог
  57. 1982 - Таможня - Владимир Николаевич Никитин
  58. 1982 - Чародеи - Сатанеев
  59. 1983 - Гонки по вертикали - уголовник Алексей Дедушкин по кличке "Батон"
  60. 1983 - Месье Ленуар, который - князь Борэску
  61. 1984 - Восемь дней надежды - Игорь Артемьевич Белоконь, директор шахты
  62. 1985 - Контракт века - Смит
  63. 1985 - Про кота - Людоед
  64. 1986 - Год телёнка - Валериан Сергеевич
  65. 1986 - Мой нежно любимый детектив - инспектор Лестер
  66. 1986 - По главной улице с оркестром - Константин Михайлович
  67. 1986 - Фуэте - поэт
  68. 1987 - Забытая мелодия для флейты - Одиноков
  69. 1987 - Путешествие мсье Перришона - майор Матье
  70. 1987 - Визит к Минотавру - Павел Петрович Иконников
  71. 1987 - Время летать - Виктор
  72. 1987 - Жизнь Клима Самгина - Трифонов
  73. 1988 - Воры в законе - "авторитет" Артур
  74. 1988 - Аэлита, не приставай к мужчинам - Вася Скамейкин
  75. 1988 - Дорогое удовольствие - Вильям Тер-Иванов
  76. 1989 - Пиры Валтасара, или Ночь со Сталиным - Лаврентий Павлович Берия
  77. 1989 - Село Степанчиково и его обитатели - Коровкин
  78. 1989 - Визит дамы - Альфред Илл
  79. 1990 - Самоубийца - Конферансье
  80. 1990 - Футболист - Норов
  81. 1991 - Небеса обетованные - Дмитрий Логинов, "Президент"
  82. 1991 - Затерянный в Сибири - Лаврентий Павлович Берия
  83. 1991 - Ночные забавы - Езепов
  84. 1991 - Террористка - Виктор
  85. 1991 - Le flic de Moscou (Франция) - Лапшин
  86. 1992 - Анкор, ещё анкор! - полковник Фёдор Васильевич Виноградов
  87. 1993 - Хочу в Америку - Эпштейн
  88. 1994 - Мастер и Маргарита - Воланд
  89. 1994 - Я свободен, я ничей - Чесноков
  90. 1996 - Карьера Артуро Уи. Новая версия - Актёр
  91. 1997 - Сирота Казанская - Павел, фокусник
  92. 1999 - Небо в алмазах - заместитель министра
  93. 2000 - Старые клячи - генерал
  94. 2000 - Дом для богатых - Роман Петрович
  95. 2000 - Нежный возраст - Саледон старший
  96. 2001 - Часы без стрелок
  97. 2002 - По ту сторону волков - Игорь Голощеков, доктор
  98. 2003 - Дни ангела - Виктор Зуев
  99. 2003 - Каждый взойдёт на Голгофу - Дядя Саша
  100. 2004 - Снежная любовь, или Сон в зимнюю ночь - Олег Константинович, вице-дедушка
  101. 2004 - Всё начинается с любви
  102. 2005 - Девять неизвестных - Сивидов
  103. 2005 - Лебединый рай - Гришин
  104. 2005 - Мастер и Маргарита - первосвященник Каиафа; Человек во френче
  105. 2006 - Карнавальная ночь-2, или Пятьдесят лет спустя - Борис Глебович Перловский
  106. 2007 - 12 - 4-й присяжный
  107. 2007 - Ленинград - режиссёр театра
  108. 2009 - Осенние цветы - Альфред
  109. 2009 - Притяжение - Александр Николаевич
  110. 2009 - Книга мастеров - волшебное зеркало
  111. 2010 - Утомлённые солнцем 2 - заключённый
  112. 2010 - Семейный дом - Швец
  113. 2011 - Морпехи - Лазарь Семёнович Гольдман, врач-гинеколог
  114. 2011 - Жизнь и приключения Мишки Япончика - Герш
  115. 2012 - От винта 3D - Бывалый

3.4. Радіопостановки


3.4.1. Озвучание

  • Хвильова природа любові ...: Авторський збірник / Народний артист РФ Валентин Гафт читає твори Бориса Крігера зі збірки "Пісочниця". - Сі Ді Клуб, 2008.

3.5. Літературна творчість


3.6. Епіграми

Валентин Гафт - майстер епіграми.

Автоепіграмма
Гафт дуже багатьох ізметеліл
І в епіграмах з'їв живцем.
Набив він руку в цій справі,
А решту ми наб'ємо.

У відповідь теж отримував, наприклад, від Михайла Рощина :

У Гафта немає розуму ні граму,
Він весь пішов на епіграму.

На що аніскільки не образився.



Примітки

  1. Валентин Гафт: "Хреститися мене вмовила дружина" - www.berin-artmanagement.de/interview.htm
  2. Новая Газета | № 06 від 22 січня 2010 р. | А хто у нас з прав тварин? - www.novayagazeta.ru/data/2010/006/16.html
  3. Вести. Ru: Відомі артисти пропонують ввести посаду уповноваженого з прав тварин - www.vesti.ru/doc.html?id=336559
  4. Артисти: Москві потрібен уповноважений з прав тварин - www.metronews.ru / news / artisty_moskve_nuzhen_upolnomochennyj_po_pravam_zhivotnyh
  5. Вітання народному артисту Росії Валентину Гафту - news.kremlin.ru/news/8805 / / Сайт kremlin.ru, 2 вересня 2010
  6. Указ Президента Російської Федерації від 2 вересня 2010 р. № 1092 - graph.document.kremlin.ru / page.aspx? 1296423
  7. Указ Президента Російської Федерації від 2 вересня 2005 р. № 1031 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 029435
  8. Указ Президента Російської Федерації від 11 серпня 1995 р. № 845 - document.kremlin.ru / doc.asp? ID = 76227 & PSC = 1 & PT = 1 & Page = 4
  9. Міжнародний фонд К. С. Станіславського - www.stanislavskyfestival.ru/laureate/history/2007
  10. Премія "Фігаро" та День Народження Андрія Миронова - новини театрів Санкт-Петербурга - www.teatr.gorodovoy.spb.ru/news/754724.shtml

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Осипов, Валентин Йосипович
Валентин
Валентин Інтерамнскій
Валентин безкісткового
Гаюї, Валентин
Святий Валентин
Паніагуа, Валентин
Валентин (гностик)
Філатов, Валентин Іванович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru