Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гейбл, Кларк


Фото

План:


Введення

Уілльям Кларк Гейбл ( англ. William Clark Gable ; 1 лютого 1901 ( 19010201 ) - 16 листопада 1960) - американський актор, кінозірка і секс-символ 1930-1940-х років, що носив прізвисько "Король Голлівуду" . Лауреат премії " Оскар "(1934).


1. Біографія

Актор народився 1 лютого 1901 в Кадісі, штат Огайо. Він був єдиною дитиною Вільяма Генрі Гейбла, буровика на нафтовій свердловині, і його дружини Аделіни (у дівоцтві - Гершельман). Предки його батьків були вихідцями з Німеччині. Мати Кларка страждала від епілепсії і померла через сім місяців після його народження, тому хлопчика виростили батько і мачуха, Джені Данлап.

Актор п'ятикратно був одружений:

  • Джозефіна Діллон, старше Гейбла на 14 років (1924-1930);
  • Марія Ленгем, старше Гейбла на 17 років (1931-1939);
  • Керол Ломбард (1939-1942);
  • Сільвія Ешлі (1949-1952);
  • Кей Вільямс (1955-1960).

Помер на знімальному майданчику від серцевого нападу 16 листопада 1960.


2. Цікаві факти

  • Кларк колекціонував автомобілі, тому Керол Ломбард подарувала йому "Форд", прикрашений сердечками.
  • Гейбл часто представлявся ім'ям батька, поки перша дружина не переконала його відмовитися від цієї звички.
  • Після загибелі Керол Ломбард Кларк Гейбл, всупереч сильному протидії уряду і армії, став стрільцем на літаку B-17 і брав участь в авіанальоту на Німеччину. Він зробив п'ять бойових вильотів, включаючи один - на Німеччину. Після пошкодження літака в одному з вильотів керівництво студії MGM, побоюючись втратити відомого актора, розпочало все можливе, щоб повернути Гейбла з фронту. У листопаді 1943 року він повернувся в США і продовжив роботу в кіно.
  • Терпіти не міг актрису Грету Гарбо, називав її снобом і звинувачував у відсутності таланту.
  • Був масоном, полягав у ложе "Беверлі Хіллс" No. 528 Каліфорнія [1].

3. Фільмографія

Рік Назва російською Назва мовою оригіналу Роль
1961 Неприкаяні The Misfits Гай Ленгленда
1960 Це почалося в Неаполі It Started in Naples Майкл Гамільтон
1959 Але не для мене But Not for Me Рассел Уорд
1958 Улюбленець вчительки Teacher's Pet Джеймс Геннон
Йти тихо, йти глибоко Run Silent Run Deep Річардсон
1957 Банда ангелів Band of Angels Хеміш Бонд
1956 Король і чотири королеви The King and Four Queens Ден Кихо
1955 Круті хлопці The Tall Men Полковник Бен Еллісон
Солдат удачі Soldier of Fortune Хенк Лі
1954 Віддані Betrayed Полковник Пітер Девентер
1953 Могамбо Mogambo Віктор Марсвелл
Не відпускай мене Never Let Me Go Філіп Сазерленд
1952 Самотня зірка Lone Star Деверо Берк
1951 Через широку Міссурі Across the Wide Missouri Флінт Мітчелл
1950 Щоб зробити приємне дамі To Please a Lady Майк Бреннан
Ключ від міста Key to the City Стів Фіск
1949 Велика ставка Any Number Can Play Чарлі Енді Кінг
1948 Командне рішення Command Decision Бриг. ген. К. С. Денніс
Повернення додому Homecoming Полковник Улісс Делбі Джонсон
1947 Рекламісти The Hucksters Віктор Елбі Норман
1945 Пригода Adventure Гаррі Паттерсон
1942 Де-небудь я знайду тебе Somewhere I'll Find You Джонатан Девіс
1941 Притон Honky Tonk Кенді Джонсон
Вони зустрілися в Бомбеї They Met in Bombay Джеральд Мелдрік
1940 Товариш Ікс Comrade X Маккінлі Б. Томпсон
Галасливе місто Boom Town Біг Джон Макмастерс
Дивний вантаж Strange Cargo Андре Верне
1939 Віднесені вітром Gone with the Wind Ретт Батлер
Восторг ідіота Idiot's Delight Гаррі Ван
1938 Занадто ризиковано Too Hot to Handle Крістофер Хантер
Льотчик-випробувач Test Pilot Джим Лейн
1937 Саратога Saratoga Дюк Бредлі
Парнелл Parnell Чарльз Стюарт Парнелл
1936 Кохання у бігах Love on the Run Майкл Ентоні
Кейн і Мейбл Cain and Mabel Ларрі Кейн
Сан-Франциско San Francisco Блекі Нортон
Дружина проти секретарки Wife vs. Secretary Вен Стенхоуп
1935 Заколот на "Баунті" Mutiny on the Bounty Лейтенант Флетчер Крістіан
Поклик предків The Call of the Wild Джек Торнтон
Китайські моря China Seas Капітан Алан Гаскелл
Після роботи After Office Hours Джеймс Бранч
1934 Забуваючи про всіх інших Forsaking All Others Джеффрі Вільямс
Ланцюги Chained Майкл Бредлі
Манхеттенський мелодрама Manhattan Melodrama Едвард 'Блекі' Галлахер
Чоловік у білому Men in White Доктор Джордж Фергюсон
Це трапилося одного разу вночі It Happened One Night Пітер Варн
1933 Танцююча леді Dancing Lady Патч Галлахер
Нічний політ Night Flight Джулс
Тримай свого чоловіка Hold Your Man Едді Холл
Біла сестра The White Sister Джованні Севери
1932 Дивна інтерлюдія Strange Interlude Доктор Нед Даррел
Складний чоловік No Man of Her Own Джеррі 'Бейб' Стюарт
Червона пил Red Dust Денніс Карсон
Поллі з цирку Polly of the Circus Джон Хартлі
1931 Чортові нирці Hell Divers Стів Нельсон
Одержима Possessed Марк Уїтні
Сюзан Ленокс Susan Lenox Родні Спенсер
Кривавий спорт Sporting Blood Уоррен Ріддел
Нічна доглядальниця Night Nurse Нік
Вільна душа A Free Soul Ейс Уілфонг
Усміхнені грішники Laughing Sinners Карл Луміс
Таємна шістка The Secret Six Карл Лакнер
Кінчики пальців The Finger Points Луїс Бланко
Перша полоса The Front Page Репортер
Танцюйте, дурні, танцюйте Dance, Fools, Dance Джейк Лава
Найпростіший спосіб The Easiest Way Нік Фелик
Розфарбована долина The Painted Desert Ренс Бретт
1930 Дю Баррі, жінка пристрасті Du Barry, Woman of Passion Статист
1926 Одна хвилина для гри One Minute to Play Статист
Повінь у Джонстауні The Johnstown Flood Статист
1925 Бен-Гур Ben-Hur: A Tale of the Christ Статист
Північна зірка North Star Арчі Вест
Пластмасовий століття The Plastic Age Атлет
Весела вдова The Merry Widow Статист
Чого вартий Глорія? What Price Gloria? 'Епізодична роль
The Merry Kiddo The Merry Kiddo Епізодична роль
Declasse Declasse Статист
Миротворці The Peacemakers ?
1924 Заборонене рай Forbidden Paradise Солдат царської охорони
Біла людина White Man Брат леді Андреа

4. Нагороди та номінації

4.1. Нагороди

4.2. Номінації


Примітки

  1. Royal Arch Mason Magazine, Spring, 1981, p. 271

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Кларк
Кларк, Джо
Кларк, Елвін
Террі, Кларк
Кларк, Колін
Кларк, Семюел
Кларк, Вінс
Кларк, Кенді
Кларк, Еллері
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru