Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гердт, Зиновій Юхимович


Фото

План:


Введення

Зиновій Юхимович Гердт (справжнє ім'я - Залман Ефроімовіч (Ефраімовіч) Храпіновіч [1]; ( 21 вересня 1916, Себеж, Вітебська губернія, Російська імперія - 18 листопада 1996, Москва, Росія) - радянський і російський актор театру і кіно. Народний артист СРСР ( 1990) [2].


1. Біографія

Залман Храпіновіч народився в єврейській родині 8 (21) вересня 1916 в Себеж (нині Псковська область). У 15 років, закінчивши фабрично-заводське училище Московського електрозаводу імені Куйбишева, прийшов працювати на Метробуд слюсарем-електриком. Грати почав у театрі робітничої молоді (трам) при заводському клубі. Спочатку виступав під своїм справжнім прізвищем Храпіновіч [3]. З 1937 - актор Театру ляльок при Московському Будинку піонерів.

Коли почалася Велика Вітчизняна війна, Зіновій Гердт пішов добровольцем на фронт. Був командиром саперної роти в званні старшого лейтенанта. У лютому 1943 під Бєлгородом був важко поранений. Після одинадцяти операцій, найважливіші з яких виконувала провідний хірург Боткінської лікарні Ксенія Вінцентіні (дружина знаменитого конструктора Сергія Корольова), Гердт зберегли пошкоджену ногу, яка з тих пір була на 8 сантиметрів коротше здоровою і змушувала артиста сильно кульгати.

В 1945 - 1982 Гердт працював в трупі Центрального Театру ляльок під керівництвом С. В. Образцова. У кінематограф Зіновій Гердт увійшов як актор дубляжу, довгий час залишаючись за кадром. З 1983 - актор МАДТ імені М. Н. Єрмолової.

На телебаченні Зіновій Гердт з 1962 по 1966, з перервами на гастролі і зйомки, вів передачу " Кінопанорама ". Через складності з графіком артист пішов з телепередачі, його наступником став Олексій Якович Каплер. В 90-х роках Гердт був ведучим авторської програми "Чай-клуб" на каналі ТБ-6 Москва. 29 грудня 1994 був в гостях у Влада Лістьєва в останньому випуску програми "Час Пік" минає 1994 року.

Помер 18 листопада 1996 в Москві. Похований на Кунцевському кладовищі.


2. Приватне життя

  • Дружина Тетяна Олександрівна Правдіна - перекладач з арабської мови [4].
  • Прийомна дочка Катерина Гердт, була одружена з Валерієм Фокіним, від цього шлюбу син Орест (нар. 1978) - юрист (онук Гердта). Зараз Катерина одружена з Денисом Євстигнєєвим [4].

3. Визнання та нагороди


4. Цікаві факти

  • У театральних колах отримав кличку "Великий Зяма", геній епізоду.

5. Творчість

5.1. Ролі в театрі

5.1.1. Центральний театр ляльок


5.2. Фільмографія

  1. 1958 - Сірий розбійник
  2. 1958 - Людина з планети Земля
  3. 1960 - Леон Гаррос шукає друга
  4. 1961 - Юрка - бесштанная команда
  5. 1962 - Сім няньок - Шамскій
  6. 1963 - Вулиця Ньютона, будинок 1 - сусід з флюсом
  7. 1964 - Повернена музика
  8. 1964 - Зелений вогник
  9. 1965 - Рік як життя
  10. 1965 - Місто майстрів - художник
  11. 1966 - Липневий дощ
  12. 1966 - Авдотья Павлівна
  13. 1967 - Фокусник - фокусник Кукушкін
  14. 1968 - Золотой теленок - Михайло Самуельовича Паніковський
  15. 1969 - У тринадцятому годині ночі - Баба Яга
  16. 1970 - Вас викликає Таймир - людина в картатому пальто
  17. 1970 - Міський романс - хворий
  18. 1970 - Спорт, спорт, спорт
  19. 1970 - Карнавал
  20. 1971 - Їхали в трамваї Ільф і Петров - Мазуччо
  21. 1971 - Даурія - генерал-майор козацьких військ
  22. 1971 - Тінь - міністр
  23. 1971 - Життя і смерть дворянина Чертопханова - Мошель Лейба
  24. 1972 - Незвичайний концерт - конферансьє апломбом
  25. 1972 - Пічки-лавочки - друг професора
  26. 1972 - Приборкання вогню - лектор
  27. 1973 - Райські яблучка
  28. 1973 - Солоний пес
  29. 1974 - Автомобіль, скрипка і собака Клякса - музикант / дідусь Давида
  30. 1974 - Солом'яний капелюшок - Месьє Тардіво
  31. 1974 - Дивні дорослі - Кукса
  32. 1976 - Ключ без права передачі - Олег Григорович, учитель фізики
  33. 1976 - Розіграш - вчитель хімії Карл Сигизмундович
  34. 1977 - Ходіння по муках - анархіст Леон Чорний
  35. 1977 - Горіх Кракатук
  36. 1978 - Життя Бетховена - Ніколаус Цмескаль
  37. 1979 - Дружина пішла - сусід
  38. 1979 - Місце зустрічі змінити не можна - Михайло Михайлович Бомзе
  39. 1979 - Особливо небезпечні - Шварц
  40. 1979 - Соловей - радник Тонкс
  41. 1979 - Троє в човні, не рахуючи собаки - могильник
  42. 1980 - Адам одружується на Єві - суддя
  43. 1980 - Скарбничка - оповідач
  44. 1980 - Про бідного гусара замовте слово - Перцовський, продавець папуг
  45. 1981 - Будь здоровий, дорогою!
  46. 1982 - Ослина шкура - поет Оревуар
  47. 1982 - Казки ... казки ... казки старого Арбата - Христофор Блохін
  48. 1982 - Продавець птахів - оповідач
  49. 1982 - Я вас дочекаюся - Долманскій
  50. 1983 - Військово-польовий роман - адміністратор
  51. 1983 - Мері Поппінс, до побачення! - адмірал Бум
  52. 1983 - Пацани - суддя
  53. 1984 - Без сім'ї - Еспіноса
  54. 1984 - Герой її роману
  55. 1984 - І ось прийшов Бумба ...
  56. 1984 - Смуга перешкод
  57. 1985 - Біла троянда безсмертя
  58. 1985 - Пригоди хоббіта - Автор
  59. 1986 - Мій ніжно улюблений детектив - член клубу холостяків
  60. 1986 - На златом ганку сиділи - Водяний Цар
  61. 1987 - Перекид через голову - господар щура
  62. 1988 - Злодії в законі - адвокат
  63. 1989 - Биндюжник і король - Ар'є-Лейба
  64. 1989 - Інтердівчинка - Борис Семенович
  65. 1989 - Мистецтво жити в Одесі - Ар'є-Лейба
  66. 1989 - Поїздка у Вісбаден - Панталоне
  67. 1989 - Мир вам, шолом!
  68. 1990 - Дитинство Теми - Абрумка
  69. 1991 - Загублений у Сибіру - бухарінец
  70. 1991 - Рукопис
  71. 1993 - Я - Іване, ти - Абрам
  72. 1994 - Анекдотіада, або Історія Одеси в анекдотах - Агасфер
  73. 1994 - Простодушний - Франсуа-Марі Аруе, в'язень Бастилії
  74. 1994 - Життя і незвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна - Мойсей Сталін
  75. 1994 - Увертюра
  76. 1996 - Ревізор - Лука Лукич Хлопов
  77. 1997 - Війна закінчена. Забудьте ...

5.3. Озвучування

  1. 1951 - Поліцейські і злодії - Фердінандо Еспозіто (роль Тото)
  2. 1952 - Фанфан-тюльпан - читає текст від автора
  3. 1959 - Горбань - читає текст від автора
  4. 1960 - Шість перетворень Яна Пищика - Елонек (роль Едварда Дзевонскі)
  5. 1960 - Привиди в замку Шпессарт - привид Макс (роль Георга Томалла)
  6. 1961 - Дев'ять днів одного року - текст від автора
  7. 1961 - Прекрасна американка - брати-близнюки віра (роль Луї де Фюнеса)
  8. 1961 - Історія одного злочину - текст від автора
  9. 1961 - Мішель і Мишко - текст від автора
  10. 1963 - Увага!У місті чарівник! - текст від автора
  11. 1964 - Хочете - вірте, хочете - ні ... - текст від автора
  12. 1965 - Повітряні пригоди - сер Персі Уер-Ермітаж (роль Террі-Томаса)
  13. 1966 - Як вкрасти мільйон - Шарль Боннз (роль Х'ю Гріффіта)
  14. 1967 - Міцний горішок - закадровий переклад німецького офіцера
  15. 1968 - Зигзаг удачі - текст від автора
  16. 1970 - Крок з даху - голос Синьої Ворони
  17. 1971 - Король Лір - Король Лір
  18. 1972 - Чоловіки - закадровий текст
  19. 1972 - Незвичайний концерт - конферансьє
  20. 1973 - Курчат по осені рахують - текст від автора
  21. 1975 - Втеча містера Мак-Кінлі - містер Мак-Кінлі (роль Донатаса Баніоніса)
  22. 1976 - П'ята друк - Міклош Гюріца (роль Лайоша Езе)
  23. 1977 - Дванадцять стільців - текст від автора
  24. 1978 - Мумі-троль та інші / Мумі-троль і комета / Шлях додому - Мумі-тато, Мумі-троль, домовик, Морра, Ондатр, Нюхмумрик (2 і 3 фільми), Хемуль-ентомолог, Хемуль-філателіст, астроном, текст від автора
  25. 1979 - Пригоди капітана Врунгеля - Капітан Врунгель
  26. 1979 - Трубка миру - текст від автора
  27. 1980 - Рафферті - Морт Кауфман, адвокат Рафферті
  28. 1980 - Канікули Кроша (фільм) - текст про фігурки нецке
  29. 1980 - Історія одного потиличника (короткометражний) - читає текст
  30. 1981 - Мама для мамонтенка - Морж, текст від автора
  31. 1981 - Будь здоровий, дорогою! - Читає текст
  32. 1981 - Що б ти вибрав? - читає текст
  33. 1982 - "Олімпіоніки" - читає текст
  34. 1984 - Блондинка за рогом - Гаврило Максимович (роль Марка Прудкіна)
  35. 1985 - На полюванні - сер Рендольф Неттлбі (роль Джеймса Мейсона)
  36. 1985 - Брек - тренер
  37. 1985 - Доктор Айболит - Айболит
  38. 1985 - Біла троянда безсмертя - читає текст

5.4. Інші роботи

  • 20 золотих вуличних мелодій - Audio CD. Трек 16. Етап на Північ
  • Ісаак Шварц. Пісні з кінофільмів - Audio CD. Треки 9. Наш городок Парижу не поступиться (з к / ф "Солом'яний капелюшок") і 10. Марш національних гвардійців (з к / ф "Солом'яний капелюшок")
  • Пісні для дітей та їх батьків. Випуск 1 - Audio CD. Трек 9. Пісенька капітана Врунгеля ( Г. Фіртіч - Є. Череповецький)
  • Пригоди капітана Врунгеля. Музична казка - Audio CD. - Капітан Врунгель (1985 р.)
  • Хлопавки з сюрпризами. Найкращий Дід Мороз - Audio CD.
  • Мері Поппінс (аудіокнига MP3) Колекція: Колекція радіоспектаклів.
  • Булат Окуджава Пісні з кінофільмів на вірші Булата Окуджави. Колекційне видання (4 CD) (BOX SET) - Audio CD. CD 3. Треки 21. Пісенька про втрачені надії. і 22. Наш городок Парижу не поступиться.
  • Ісаак Шварц. Кращі пісні, романси і музика з кінофільмів. Пісенька Верещагіна - Audio CD. Трек 3. Пісенька про втрачені надії (з к / ф "Солом'яний капелюшок")
  • Казки для дітей та дорослих (mp3) (RMG Records)
  • В нашу гавань заходили кораблі. Том 2 (mp3) Трек 23. Бублики
  • В нашу гавань заходили кораблі. "Двадцять другого червня ...". Частина 4 - Audio CD. Трек 2. Любо ...
  • "Зірки" співають знайомі і невідомі пісні композитора Олександра Журбіна - Audio CD. CD 1. Трек 18. Мама з Молдаванки (А. Журбін - А. Еппел) 2010 р. (Мелодія)
  • Радіоспектакль: плутні Скапена. Жан-Батист Мольєр. - Від автора
  • Радіоспектакль: Костюмер. Рональд Харвуд.
  • Жюль Верн: П'ятнадцятирічний капітан. У гонитві за метеором. MP3-CD

6. Пам'ять

В Києві, на вулиці Прорізній, стоїть пам'ятник Паніковському (персонаж роману " Золотой теленок "), прообразом пам'ятника послужив Зіновій Гердт, який виконав однойменну роль в екранізації роману.

21 вересня 2011 в Себеж напередодні 95-річчя Гердта відкрили скульптурну композицію в пам'ять про актора [6] [7]. Пам'ятник із бронзи та граніту виготовлений і встановлений на кошти жителів міста. Скульптор - Олег Єршов. На церемонії відкриття пам'ятника були присутні вдова Зиновія Гердта Тетяна Правдіна і народний артист РРФСР Олександр Ширвіндт.


Примітки

  1. Зіновій Гердт - KinoExpert.ru - Енциклопедія кіно - kinoexpert.ru / index.asp? comm = 5 & kw = 92
  2. Указ президента СРСР від 9 липня 1990 року № 353 "Про присвоєння почесного звання" Народний артист СРСР "тов. Гердт З. Є.".
  3. Гердт - прізвище матері (див. [1] - culture.pskov.ru/ru/persons/object/47) або бабусі по матері (див. [2] - www.ruskino.ru/acter/forum.php?class = sov & aid = 661 & fpage = 3)
  4. 1 2 Гердт Зіновій - Біографія - Актори радянського і російського кіно - www.rusactors.ru/g/gerdt/
  5. Згідно сайту http://podvignaroda.mil.ru - podvignaroda.mil.ru, див пошук за прізвищем - Храпіновіч Залман Афроімовіч)
  6. Вести.ру: В Себеж відкрили пам'ятник Зіновій Гердт - www.vesti.ru/doc.html?id=577182&cid=460
  7. Пам'ятник Гердт поставили в Себеж - www.moscow-post.ru/culture/pamjatnik_gerdtu_postavili_v_sebezhe7457/

Література

  • Зіновій Гердт. "Лицар совісті". Серія: Акторська книга. Видавництва: "АСТ", "Зебра Е", 2010 р., тверда обкладинка, 448 с., Тираж: 3000 прим - ISBN 978-5-17-067858-7, 978-5-94663-752-7

Про нього:

  • Гройсман Я. "Зяма - це ж Гердт!" (+ DVD). Серія: Імена. Видавництво: "Деком". 2007 р., тверда обкладинка, 280 с., - ISBN 9785895331774

- "Зяма - це ж Гердт!" Серія: Імена. 2003 р., тверда обкладинка, 280 с., - ISBN 5895330541


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Високовський, Зиновій Мойсейович
Слонімський, Зиновій Якович
Білецький, Зиновій Якович
Богдан-Зиновій Хмельницький (фільм)
Цісарський, Володимир Юхимович
Резник, Семен Юхимович
Хейфіц, Йосип Юхимович
Сова, Ромен Юхимович
Цигаль, Володимир Юхимович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru