Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гецко, Бернхард



Бернхард Гецко
Bernhard Goetzke
Фото
Дата народження:

5 червня 1884 ( 1884-06-05 )

Місце народження:

Данциг, Німеччина

Дата смерті:

7 жовтня 1964 ( 1964-10-07 ) (80 років)

Місце смерті:

Західний Берлін, ФРН

Громадянство:

Німеччина

Професія:

актор

Кар'єра:

1917 - 1961

IMDb :

ID 0324553

Бернхард Гецко ( ньому. Bernhard Goetzke , 5 червня 1884 - 7 жовтня 1964) - німецький актор епохи німого і звукового кіно. З 1917 по 1954 рік знявся більш ніж у 100 фільмах, серед яких " Втомлена Смерть "( 1921), " Доктор Мабузе, гравець "( 1922), " Нибелунги "( 1924).


Біографія

Бернхард Гецко народився 5 червня 1884 року в Данцігу. Отримав акторську освіту, працював у театрах в Хагені, Дюссельдорфі, Дрездені і Берліні.

Почав зніматися в кіно в 1917 році, дебютувавши у фільмі Роберта Віне "Страх" (Furcht), проте серйозно виявився затребуваний кінематографом починаючи з 1919 року. Його мужня зовнішність, стримана, але виразна міміка і чудова здатність скупим жестом передати характер і почуття свого персонажа привернули до нього увагу найбільших німецьких кінорежисерів.

Перші значні ролі Гецко - йог Рамігані в двосерійному пригодницькому епіці Джое Травня "Індійська гробниця" (Das indische Grabmal, 1921) і титульна роль у філософському фільмі Фріца Ланга " Втомлена Смерть "(Der Mde Tod, 1921). Цей фільм також почав плідну співпрацю Гецко з Лангом, який зняв його в значних ролях у своїх наступних фільмах" Доктор Мабузе, гравець "(Dr. Mabuse, der Spieler, 1922) в ролі інспектора фон Вінка та " Нибелунги "(Die Nibelungen, 1924) в ролі лицаря-барда Фолькера. Представляє інтерес також виконання ним ролі інженера Крамера у фільмі Герхарда Лампрехта "Знедолені" (Die Verrufenen, 1925). Гецко багато знімався в зарубіжних постановках, в тому числі в італійському епіці "Останній день Помпеї" (Gli ultimi giorni di Pompeii, 1926), британському фільмі Альфреда Хічкока " Гірський орел "(The Mountain Eagle, 1926), під французькому фільмі Анрі Фескура "Монте-Крісто" (Monte Cristo, 1929) та інших.

Окремий інтерес для російського глядача являє участь Гецко в фільмах росіян і радянських постановників - зокрема, він грав роль князя Меншикова у фільмі Дмитра Буховецьке "Петро Великий" (Peter der Groe, 1922) і роль німецького полковника фон Шона у фільмі Євгенія Червякова "Міста і роки" (1930) за однойменним романом Костянтина Федіна. Останньою головною роллю Гецко стала роль професора Цанге в радянсько-німецької постановці Григорія Рошаля "Саламандра" ( 1928).

З появою звукового кіно кінематографічна кар'єра Гецко пішла на спад, хоча він продовжував регулярно зніматися в ролях другого плану аж до 1944 року, а після цього зрідка з'являвся на екрані до початку 1960-х років. В цей період основну увагу він приділяє роботі в театрі.

Бернхард Гецко помер в Західному Берліні 7 жовтня 1964 року. У присвяченому йому некролозі з щорічника "Deutsches Buhnenjahrbuch, 1964" було сказано: "Гецко з його різкими рисами, високим чолом і пронизливим поглядом, високий і стрункий, був однією з найпомітніших фігур серед акторів німецького німого кіно".


Вибрана фільмографія

Всього Гецко знявся в 138 фільмах

  • 1917 - Страх / Furcht
  • 1919 - Мадам Дюбаррі / Madame DuBarry - революціонер
  • 1919 - Die Pantherbraut - священик
  • 1920 - Нірвана / Nirvana
  • 1921 - Втомлена смерть / Der mde Tod - Смерть.
  • 1921 - Брати Карамазови / Die Brder Karamasoff - Іван
  • 1921 - Das Geheimnis von Bombay - індійський авантюрист
  • 1921 - Індійська гробниця / Das indische Grabmal zweiter Teil - Der Tiger von Eschnapur - йог Рамігані
  • 1922 - Петро Великий / Peter der Groe - Олександр Меншиков
  • 1922 - Доктор Мабузе - гравець / Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit - інспектор фон Венк
  • 1924 - Ночі Декамерона / Decameron Nights - Торелло
  • 1924 - Нибелунги / Die Nibelungen: Siegfried - Фолькер.
  • 1925 - Знедолені / Die Verrufenen - Крамер.
  • 1926 - Гірський орел / The Mountain Eagle - містер Петтігрю.
  • 1926 - Останній день Помпеї (фільм) / Gli ultimi giorni di Pompeii - АРБАС.
  • 1928 - Саламандра (фільм) - професор Цанге
  • 1929 - Монте-Крісто / Monte Cristo - абат Фаріа
  • 1930 - Міста і роки - полковник фон Шона
  • 1930 - Дрейфус / Dreyfus - генерал Пельє
  • 1932 - Die Tnzerin von Sans Souci - генерал Зейдліц
  • 1932 - Rasputin, Dmon der Frauen - Лука Ватер
  • 1936 - Кур'єр царя / Der Kurier des Zaren / Michel Strogoff - емір Феофар
  • 1940 - Єврей Зюсс / Jud S
  • 1943 - Парацельс / Paracelsus
  • 1943 - Мюнхгаузен / Mnchhausen - Гатті
  • 1944 - Das war mein Leben - Alter Bauer
  • 1950 - Das kalte Herz - Armer Bauer am Karussell
  • 1961 - Єлизавета Англійська / Elisabeth von England - Перший лорд

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Бернхард
Варен, Бернхард
Віндшейд, Бернхард
Ліхтенберг, Бернхард
Коль, Бернхард
Круселль, Бернхард Хенрік
Бернхард Саксен-Веймарський
Маркс, Адольф Бернхард
Ріман, Георг Фрідріх Бернхард
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru