Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Годар, Жан-Люк



План:


Введення

Ця стаття про кінорежисера. Про інших носіях прізвища Годар - див Годар (значення)

Жан-Люк Годар ( фр. Jean-Luc Godard , 3 грудня 1930 ( 19301203 ) ) - франко - швейцарський кінорежисер, актор, сценарист і кінопродюсер марксистських переконань, що стояв біля витоків французької нової хвилі. Його фільми 1960-х надали революційний вплив на світове кіномистецтво.


1. Біографія

Жан-Люк Годар народився 3 грудня 1930 в Парижі. Його батько був лікарем і мав власну клініку, а мати була родом із сім'ї швейцарських банкірів.

Годар отримав початкову освіту в Ліоні, потім з 1948 навчався в ліцеї "Ромер". В 1949 вступив до Сорбонну і якийсь час вивчав там антропологію. Будучи студентом, багато часу проводив у кінематографічних клубах Парижа, під французької синематеці у Парижі. В 1951 почав писати статті про кіно в спеціалізованому журналі.

В 1954 він дебютує як кінорежисер короткометражним фільмом "Операція бетон". В 1960 у Годара виходить перший повнометражний фільм "На останньому подиху", який ознаменував собою появу "Нової хвилі" у кінематографі. Наступний фільм Годара "Маленький солдат" ( 1960) був заборонений цензурою і побачив світло тільки через три роки.

Наступні фільми Годара "Жити своїм життям", "Карабінери", "Презирство" досліджують складні соціально-психологічні проблеми, які переживає суспільством. В 1965 виходить фільм "Альфавіль" - фантастична антиутопія, який викриває технократію і тоталітаризм.

Jean Luc Godard Signature.svg

Годар активно бере участь в травневих події 1968 року, є одним з ідейних лідерів "лівого руху", знімає ряд пропагандистських фільмів. Пізніше Годар повертається до "великого кіно" і створює кілька значущих стрічок: "Пристрасть", "Ім'я: Кармен".

В 1990-х Годар створює масштабну кіноантологію "Історія кіно". Фільм "Моцарт - назавжди" ( 1996) зачіпає близьку Годару тему взаємин мистецтва і художника.

Останнім часом Годар часто бере участь у спільних режисерських проектах, таких як, наприклад, "На десять хвилин старше".

Кінематограф - це маленьке суспільство, що склалося сто років тому, в якому були людські відносини, гроші, жінки, а тепер з ним покінчено. Історія кіно - це не історія фільмів, точно так само, як історія живопису - не історія картин. Кіно проіснувала зовсім недовго. Я намагався зробити щось зовсім інше. Але сьогодні я тисну тільки на одну кнопку ... Жан Люк Годар


2. Звинувачення в антисемітизмі

Годара часто звинувачують в антисемітизмі. Зокрема, про його антисемітських поглядах та висловлюваннях пишуть його біографи Колін Маккабі, Річард Броди і Антуан де Бек. Відомо також, що Годар є заперечувачем Голокосту. [1]

У 1978 році під час читання лекції в Монреалі Годар повідомив, що він походить з сім'ї, де співчували і симпатизували нацистам. Годар заявив:

Мій дід не був антисіоністи, але був затятим антисемітом. Я так само гаряче виступаю проти сіонізму, як мій дід свого часу виступав проти євреїв

Годар також називав Ізраїль "раковою пухлиною Близького Сходу" і відкрито підтримував теракти-самогубства палестинських терористів. [2]


3. Фільмографія

  • 1954 - "Операція бетон" / Opration bton (короткометражний)
  • 1955 - "Кокетка" / Une femme coquette (короткометражний)
  • 1956 - "Всіх хлопців звуть Патрік" / Tous les garons s'appellent Patrick (короткометражний)
  • 1957 - "Шарлотта та її Жюль" / Charlotte et son Jules (короткометражний)
  • 1957 - "Історія води" / Une histoire d'eau (спільно з Ф. Трюффо)
  • 1959 - " На останньому диханні "/ bout de souffle
  • 1960 - " Маленький солдат "/ Le Petit Soldat
  • 1961 - " Жінка є жінка "/ Une femme est une femme
  • 1962 - "Сім смертних гріхів" (епізод "Лень") / Les Sept Pchs capitaux (sketch La Paresse)
  • 1962 - " Жити своїм життям "/ Vivre sa vie
  • 1962 - " РоГоПаГ "(епізод" Новий світ ") / Ro.Go.Pa.G. (sketch Il nuovo mondo)
  • 1963 - "Карабінери" / Les Carabiniers
  • 1963 - " Презирство "/ Le Mpris
  • 1964 - " Сторонні "(Банда аутсайдерів) / Bande part
  • 1964 - "Найкрасивіші шахраї світу" / Les Plus Belles Escroqueries du monde (sketch Le Grand Escroc)
  • 1964 - "Заміжня жінка" / Une femme marie
  • 1965 - " Альфавіль "/ Alphaville, Une trange aventure de Lemmy Caution
  • 1965 - " Париж очима ... "(епізод" Монпарнас-Леваллуа ") / Paris vu par ... (sketch Montparnasse-Levallois)
  • 1965 - " Божевільний П'єро "/ Pierrot le fou
  • 1966 - " Чоловіче - жіноче "/ Masculin, fminin
  • 1966 - "Зроблено в США" / Made in USA
  • 1967 - " Дві чи три речі, які я знаю про неї "/ 2 ou 3 choses que je sais d'elle
  • 1967 - "Найдавніша професія у світі" (епізод "Передбачення, або який буде кохання у 2000 році") / Le Plus Vieux Mtier du monde (sketch Anticipation, ou l'amour en l'an 2000)
  • 1967 - " Китаянка "/ La Chinoise
  • 1967 - "Далеко від В'єтнаму" / Loin du Vietnam (sketch Camra-il)
  • 1967 - " Уїк-енд "/ Week end
  • 1968 - "Один плюс один (Співчуття дияволу) (" / One plus one (Sympathy for the Devil)
  • 1968 - "Фільм, як фільм" / Un film comme les autre
  • 1968 - / Cintracts
  • 1969 - "Весела наука" / Le Gai Savoir
  • 1969 - "Любов і гнів" (епізод "Любов") / Amore e Rabbia (sketch L'Amour)
  • 1969 - "Вітер зі сходу" / Le Vent d'est
  • 1970 - "Володимир та Роза" / Vladimir et Rosa
  • 1970 - "Правда" / Pravda
  • 1970 - "Лотта в Італії" / Lotte in Italia
  • 1970 - "Звуки Британії" / British Sounds
  • 1972 - "О першій ночі" / One PM
  • 1972 - "Все добре!" / Tout va bien
  • 1972 - "Лист Джейн" / Letter to Jane
  • 1975 - "Номер два" / Numro deux
  • 1976 - "Тут і там" / Ici et ailleurs
  • 1977 - / Six fois deux / Sur et sous la communication (TV)
  • 1977 - / France / tour / dtour / deux / enfants (TV)
  • 1978 - "Як справи?" / Comment a va?
  • 1980 - "Рятуй хто може (життя)" / Sauve qui peut (la vie)
  • 1981 - "Лист Фредді Бюашу" / Lettre Freddy Buache (короткометражний)
  • 1982 - " Пристрасть "/ Passion
  • 1983 - " Ім'я: Кармен "/ Prnom Carmen
  • 1985 - " Вітаю тебе, Марія "/ Je vous salue, Marie
  • 1985 - "Детектив" / Dtective
  • 1986 - "Велич і падіння маленької кінокомпанії" / Grandeur et dcadence d'un petit commerce de cinma (TV)
  • 1986 - "М'яко стелить" / Soft and Hard
  • 1986 - "Зустріч з Вуді Алленом" / Meetin 'WA
  • 1987 - " Король Лір "/ King Lear
  • 1987 - " Арія "(фрагмент" Арміда ") / Aria (partie Armide)
  • 1987 - "Тренуй праву" / Soigne ta droite
  • 1988 - "Сила слова" / Puissance de la parole
  • 1988 - / On s'est tous dfil (TV)
  • 1989 - / Le Rapport Darty
  • 1990 - "Нова хвиля" / Nouvelle Vague
  • 1991 - "Забуттю всупереч" / Contre l'oubli
  • 1991 - "Німеччина, дев'ять - нуль" / Allemagne 90 neuf zro
  • 1993 - "Горе мені" / Hlas pour moi
  • 1993 - "Діти грають у Росію" / Les enfants jouent la Russie
  • 1995 - "жлг - автопортрет в грудні" / JLG - Autoportrait de dcembre
  • 1995 - "Сто років французького кіно" / Deux fois cinquante ans de cinma franais
  • 1996 - " Моцарт - назавжди "/ For Ever Mozart
  • 1998 - "Старі місця" / The Old Place
  • 1998 - "Історія (і) кіно" / Histoire (s) du cinma (V)
  • 2000 - "Походження XXI століття" / L'Origine du XXIe sicle
  • 2001 - "Хвала кохання" / loge de l'amour
  • 2002 - " На десять хвилин старше: Віолончель "(епізод" У темряві часу ") / Ten Minutes Older: The Cello (partie Dans le noir du temps)
  • 2004 - "Наша музика" / Notre musique
  • 2010 - " Соціалізм "/ Film Socialisme

4. Бібліографія

  • Жан-Люк Годар. Пристрасть: між чорним і білим. Б.м.: Спільне видання Міністерства закордонних справ Франції і Міністерства культури Швейцарії до ретроспективному показу фільмів Жана-Люка Годара в Радянському Союзі, 1991.
  • Боротьба на два фронти. Жан Люк Годар і група Дзига Вертов. 1968-1972. М.: Вільне Марксистське Видавництво, 2010
  • Вім Вендерс, Логіка зображення, Б & К, 2003. ISBN 5-93414-100-7
  • Collet J., Jean-Luc Godard, [P., 1968];
  • Eberhardt К., Jan-Luc Godard, Warsz., 1970

Примітки


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Нансі, Жан-Люк
Маріон, Жан-Люк
Годар, Луї
Бессон, Люк
Монтаньє, Люк
Люк, Франк
Бонді, Люк
Каналізаційний люк
Ніліс, Люк
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru