Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Годунов, Олександр Борисович


AGodunov1984.jpg

План:


Введення

Олександр Борисович Годунов ( 28 листопада, 1949, Сахалінська область, СРСР - 18 травня, 1995, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США) - радянський і американський артист балету і кіноактор. Заслужений артист РРФСР ( 1976).


1. Біографія

Народився в сім'ї військового. Коли Сашкові виповнилося три роки, батьки розлучилися. Мамо, він і старший брат переїхали з Сахаліну в Ригу, де Лідія Миколаївна всупереч бажанню сина, який хотів бути військовим, віддала його в 1958 в Ризьке хореографічне училище.

Училище закінчив у 1967 по класу педагогів Ю. Капраліса і А. Екіса. В 1967 - 1971 Годунов танцював у Державному хореографічному ансамблі "Класичний балет" ("Молодий балет"), під управлінням Ігоря Моїсеєва.

З 1971 - в балетній трупі Великого театру.

Лауреат (золота медаль) Московського міжнародного конкурсу артистів балету в 1973 р. Заслужений артист РРФСР (1976). Лауреат премії Вацлава Ніжинського (Париж).

Ролі, виконані Олександром Годуновим в трупі Великого театру:

  1. П. І. Чайковський. " Лебедине озеро ". Постановка А. Горського, па-де-труа. 1971
  2. П. І. Чайковський. "Лебедине озеро". Постановка А. Горського, А.Мессерера. Принц. 1971
  3. П. І. Чайковський. "Лебедине озеро". Постановка Ю. Григоровича. Принц. 1971
  4. Р. Щедрін. " Анна Кареніна "Вронський. Постановка М.Плісецкой, Наталі Риженко, В.Смирнова-Голованова. 1972 рік.
  5. Шопен. "Шопеніана". Юнак. 1972
  6. Пуні. "Коник-Горбоконик", па-де-труа "Океан і перлини". Постановка А. Горського. На гастролях у США. 1973
  7. Мінкус " Дон Кіхот ". Базиль. 1973
  8. Ж. Бізе - Р. Щедрін. " Кармен-сюїта ". Хореографія А. Алонсо. Хозе. 1974
  9. А. Пахмутова. "Осяяння" хор. Н.Риженко і І.Смирнов-Голованов Улюблений. 1-й виконавець 1974
  10. А. Адан. "Жизель". Альберт. 1974
  11. Малер. "Загибель троянди". Хореографія Ролана Петі. Юнак. 1974
  12. А. Хачатурян. "Спартак" Хореографія Ю.Григоровича. Спартак. 1976
  13. І. Стравінський. " Весна священна ". Хореографія Н. Касаткіна і Вл. Василева. Пастух.
  14. Т. Хренніков. "Любов'ю за любов". Хореографія В. Боккадоро. Клавдія (1 - й виконавець). 1976
  15. С. Прокоф'єв. "Іван Грозний". Хореографія Ю. Григоровича. Цар Іван.
  16. С. Рахманінов. "Паганіні". Хореографія. Л. Лавровського, Паганіні.
  17. Л. Мінкус. " Баядерка ". Солор. 1978
  18. С. Прокоф'єв. "Ромео і Джульєтта". Хореографія Ю.Григоровича. Тібальд. - 1-й виконавець, 1979 р.

2. Втеча з СРСР

23 серпня 1979 під час гастролей Великого театру в Нью-Йорку, 29-річний Годунов звернувся до американської влади з проханням про надання політичного притулку. Після звістки про його відсутності радянські власті відправили дружину Годунова - Людмилу Власову, єдину з трупи, на літаку в Москву. Проте літак був затриманий американською владою прямо перед злетом, і Державний департамент зажадав надати докази того, що Власова повертається в СРСР добровільно.

Слідом за цим у інцидент виявилися залучені лідери СРСР і США Леонід Брежнєв і Джиммі Картер. Зрештою через три дні літаку з Власовою було дозволено вилетіти в СРСР. За мотивами цих подій в 1985 році в СРСР вийшов фільм "Рейс 222", сюжет якого був заснований на реальних подіях, але скоректований (замість балетних акторів в ньому фігурували спортсмени), у тому числі був написаний інший текст, часто цитований.

У цей важкий для Годунова період він кілька днів прожив у будинку друзів Йосипа Бродського. [1] Протягом року Годунов безуспішно намагався добитися повернення дружини. Ця пара стала відома як " Ромео і Джульєтта " холодної війни. У 1982 році був оформлений їх розлучення.

Годунов був прийнятий в трупу Американського театру балету, де виступав як прем'єр (principal dancer). В 1982 контракт з театром не був продовжений через розбіжності з керівником трупи Михайлом Баришниковим.

Якийсь час виступав із власною трупою. Як запрошена зірка, багато гастролював у США, Канаді, Латинській Америці, Австралії, Ізраїлі, Європі, Японії. В 1985 пішов з балету і продовжив кінокар'єру, розпочату ще в СРСР. Починаючи з 1981 року періодично брав уроки акторської майстерності й мови в Джульярдскую школу мистецтв і студії легендарної Стелли Адлер. Після відходу з балету, підтримував атлетичну форму, займаючись в балетній академії Девіда Личина під керівництвом Тетяни Рябушинського, там же періодично проводив балетні майстер-класи.

Серед ролей у фільмах: фермер-амішів у фільмі " Свідок "в 1985, експресивний диригент оркестру у фільмі" Грошова яма ", 1986, Карл, терорист у фільмі" Міцний горішок ", Скарабіс, середньовічний тиран, у фільмі жахів" Музей воскових фігур 2: Загублені у часі "в 1992. Остання роль актора - екстравагантний терорист-хімік Лотар Красна, мріє поневолити світ, була зіграна ним в бойовику 1995 року" Зона " .

Протягом 7 років підтримував близькі стосунки з кіноактрисою Жаклін Біссет [2].


3. Смерть

18 травня 1995 його друзі помітили відсутність телефонних дзвінків від Годунова, що було для нього нехарактерно. У його будинок на Шорхем Тауерс ( Уест-Голлівуд, Каліфорнія) послали медсестру, яка і знайшла його мертвим. Йому було 45 років.

Не було відразу встановлено, як довго він пролежав мертвим, друзі заявили, що нічого не чули про нього, починаючи з 8 травня. За твердженням лікарів, смерть була викликана зловживанням алкоголем укупі з ускладненням хронічного гепатиту. Однак на тілі не виявили ні слідів насильства, ні травм, ні ознак алкоголю або наркотиків в крові. Час смерті приблизно 22-00 [ уточнити ] за московським часом.

Що ж саме відбулося і які причини смерті Олександра Годунова досі залишається невідомим для громадськості.

У заяві, опублікованій незабаром після його смерті, особистий публіцист Годунова, Евелін Шрівер сказала: "У нього не було СНІДу, він не чинив самогубства. Це час було одним із найщасливіших періодів його життя ..."

Прах Годунова був розвіяний над Тихим океаном, його меморіал знаходиться в Лос-Анджелесі. Епітафія на могилі свідчить: "His future remained in the past" ("Його майбутнє залишилося в минулому").

На Введенському кладовищі Москви знаходиться кенотаф актора. Епітафія на ньому: "Ти завжди з нами".


4. Фільмографія

Рік Назва Роль
1972 Московська фантазія Юнак
1973 Конкурс
1974 Анна Кареніна (фільм-балет) Вронський
1978 31 червня Лемісон / Боб Тейлор
1978 Кармен-сюїта (фільм-балет) Хозе
1980 Portrait of Giselle
1983 Godunov: the World To Dance In
1985 Свідок Daniel Hochleitner
1986 Боргова яма Max Beissart, the Maestro
1988 Міцний горішок Карл
1990 Камінь вікінгів Sigvaldson (Thor), The Clockmaker
1992 Музей воскових фігур 2: Загублені у часі Scarabis
1994 Норт Amish Dad
1996 Зона Lothar Krasna
2006 Зірки російського балету (фільм-концерт)
2008 Одкровення балетмейстера Федора Лопухова (фільм-концерт)

Примітки

  1. С. Волков. Діалоги з Йосипом Бродським, гл. 8.
  2. Жозефіна, звабити Годунова - izvestia.ru/news/294072

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Олександр Борисович
Бутурлін, Олександр Борисович
Столпер, Олександр Борисович
Градський, Олександр Борисович
Чаковський, Олександр Борисович
Журбін, Олександр Борисович
Попов, Олександр Борисович
Белявський, Олександр Борисович
Гольденвейзер, Олександр Борисович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru