Горностай ( лат. Mustela erminea ) - Цінний хутровий звір сімейства куньіх.


1. Зовнішній вигляд

Горностай - невеликий звір типового куньего вигляду з довгим тілом на коротких ногах, довгою шиєю і трикутною головою з невеликими округлими вухами. Довжина тіла самця - 17-38 см (самки приблизно вдвічі менше), довжина хвоста складає близько 35% від довжини тіла - 6-12 см; маса тіла - від 70 до 260 м. Схожий на ласку, але дещо більше її за розмірами.

Забарвлення хутра протекційний: взимку чисто білий, влітку двоколірний - верх тіла буро-рудий, низ жовтувато-білий. Зимовий окрас характерний для районів, де мінімум 40 днів у році лежить сніг. Кінчик хвоста чорний протягом усього року. Географічна мінливість якості зимового хутра, фарбування річного хутра та розмірів тіла дозволяє виділити близько 26 підвидів горностая.


2. Поширення

Мешкає в арктичному, субарктичному і помірній зонах Євразії та Північної Америки. У Європі він зустрічається від Скандинавії до Піренеїв і Альп, за винятком Албанії, Греції, Болгарії та Туреччини. В Азії його ареал доходить до пустель Середньої Азії, Ірану, Афганістану, Монголії, Північно-Східного Китаю і північної Японії. У Північній Америці водиться в Канаді, на островах Канадського арктичного архіпелагу, в Гренландії і на півночі США (крім Великих рівнин). На території Росії звичайний на європейському півночі і в Сибіру.

Був завезений в Нову Зеландію для контролю над популяцією кроликів.

Горностай

3. Спосіб життя

Горностай найбільш численний в лісостепових, тайгових і тундрових районах. Вибір їм місця проживання визначається достатком основного корму - дрібних гризунів. Як правило, горностай краще селитися неподалік від води: по берегах і заплавах річок і струмків, у лісових озер, по прибережних луках, заростях чагарнику й очерету. У глибину лісових масивів заходить рідко; в лісах тримається старих зарастающих гарей і вирубок, узлісь (особливо неподалік від селищ і ріллей); в густих лісах любить пріручьевие ялинники і ольшатнікі. Звичайний в перелісках, по степових ярах і балках. Відкритих просторів уникає. Іноді поселяється поблизу людського житла, на полях, у садах і лісопарках, навіть на околицях міст.

Веде переважно одиночний територіальний спосіб життя. Межі індивідуальної ділянки мітяться секретом анальних залоз. Розміри ділянки варіюються від 10 до 20 га; у самців він, як правило, вдвічі більше, ніж у самок, і перетинається з їхніми ділянками. Самці і самки живуть окремо і зустрічаються тільки під час шлюбного сезону. У голодні і малокормние роки горностаї покидають свої ділянки і переселяються, часом на значні відстані. Іноді міграції викликає і масове розмноження гризунів в сусідніх районах.

Активний горностай переважно в сутінковому- нічні години, іноді зустрічається і вдень. У виборі сховищ, у тому числі виводкових, невибагливий. Його можна зустріти в найнесподіваніших місцях - наприклад, в стогах сіна, купах каменів, у руїнах покинутих будівель або в колодах, складених біля стіни житлового будинку. Займає також дупла дерев, часто ховається в них при паводок. Нерідко горностай займає нори і гніздові камери вбитих ним гризунів. Свою виводкову нору самка вистилає шкурками і шерстю убитих гризунів, рідше сухою травою. Самостійно горностай нір не риє. Взимку постійних притулків не має і користується випадковими укриттями - під камінням, корінням дерев, колодами. На місце днювання повторно повертається рідко.

Горностай добре плаває і лазить, але по суті це спеціалізований наземний хижак. У його раціоні переважають мишоподібні гризуни, але на відміну від свого родича - ласки, живиться дрібними полівками, горностай полює на більш великих гризунів - водяну полевку, хом'яка, бурундука, сеноставок, лемінгів і ін, наздоганяючи їх в норах і під снігом. Розміри не дозволяють йому проникати в нори більш дрібних гризунів. Самки полюють у норах частіше, ніж самці. Другорядне значення в раціоні горностая мають птиці та їх яйця, а також риба і землерийки. Ще рідше (при нестачі основних кормів) горностай поїдає земноводних, ящірок та комах. Здатний нападати на тварин, крупніше себе ( глухарів, рябчиків, білих куріпок, зайців і кроликів); в голодні роки їсть навіть покидьки або викрадає у людей запаси м'яса і риби. При достатку їжі горностай влаштовує запаси, винищуючи більше гризунів, ніж може з'їсти. Видобуток вбиває, як ласка, - прокусивая череп у потиличній області. Гризунів горностай вистежує, орієнтуючись на запах, комах - на звук, рибу - за допомогою зору.

Горностай - вельми рухливе й спритне тварина. Його рухи швидкі, але кілька метушливі. На полюванні за добу він проходить до 15 км, взимку - в середньому 3 км. По снігу переміщається стрибками до 50 см завдовжки, обома задніми лапами відштовхуючись від землі. Він відмінно плаває і легко забирається на дерева. Переслідуваний ворогом, часто відсиджується на дереві до тих пір, поки небезпека не мине. Зазвичай мовчазний, але у збудженому стані голосно стрекоче, може цвірінькати, шипіти і навіть гавкати.

Цей дрібний хижак дуже сміливий і кровожерливий; при безвихідному становищі він ризикує кидатися навіть на людину. До природних ворогів горностая відносяться руда і сіра лисиці, куниці, ілька, соболь, американський борсук, хижі птахи; зрідка його ловлять звичайні кішки. Багато горностаї вмирають від зараження паразитичної нематодою Skrjabingylus nasicola, що поселяються в лобових пазухах; її переносниками є, очевидно, землерийки.


4. Розмноження

Молодий горностай

Горностай полігамії, розмножується один раз в році. Статева активність у самців триває 4 місяці, з середини лютого до початку червня. Вагітність у самок з довгою латентною стадією (8-9 місяців) - ембріони не розвиваються до березня. Всього вона триває 9-10 місяців, так що дитинчата з'являються в квітні - травні наступного року. Кількість дитинчат в пометах коливається від 3 до 18, в середньому 4-9. Займається ними тільки самка.

Немовлята мають масу 3-4 г при довжині тіла 32-51 мм, народжуються сліпими, беззубими, із закритими слуховими проходами і покритими рідкою білою шерстю. На 30-41 день вони прозрівають, а в 2-3 місяці за розмірами не відрізняються від дорослих. В кінці червня - в липні вони вже самостійно добувають їжу.

Статевої зрілості самки досягають дуже рано, в 2-3 місяці, а самці лише у віці 11-14 місяців. Молоді самки (у віці 60-70 днів) можуть бути продуктивно покриті дорослими самцями - унікальний випадок серед ссавців, сприяючий виживанню виду. Середня тривалість життя горностая - 1-2 роки, максимальна - 7 років. Плодючість і чисельність горностаїв сильно коливається, різко підвищуючись у роки достатку гризунів і катастрофічно падаючи при їх вимирання.


5. Значення для людини

Горностай належить до поширених хижакам, однак його чисельність в даний час сильно впала за рахунок полювання, погіршення кормових ресурсів, знищення місць проживання і т. п.

Горностай є об'єктом промислу (хутро використовується як обробний). Корисний знищенням мишоподібних гризунів. Був невдало завезений в Нову Зеландію для контролю над популяцією кроликів; тут розмножився і перетворився під шкідника, нищівного молодняк і яйця аборигенних птахів, зокрема, ківі.


6. Горностай в символіці та геральдиці

Горностай був і символом персоніфікованого Дотику (одного з п'яти почуттів).

" Портрет Дами з горностаєм " Леонардо да Вінчі, проте на картині зображений найімовірніше тхір - фуро

Горностай був емблемою (impresa) Ганни Бретонською і її дочки Клод Французької - дружини Франциска I ( 1494 - 1547), тому зображення горностая можна бачити в королівських палацах Франції, наприклад, в Блуа. Щит із горностаями зображений на сучасному гербі і прапорі Бретані, перейшовши на нього з прапора герцогів Бретані. Існує легенда, що один з герцогів Бретані Ален Крива борода (Alain Barbetorte), переслідуваний норманами, був зупинений розлилася річкою, мулисте і брудною. У цей час герцог помітив горностая, тікає від скачуть коней і теж зупиненого рікою. Біля самої води горностай різко розвернувся, воліючи смерть бруду. Оцінивши мужність звірка, Ален II крикнув своїм соратникам: "Краще смерть, ніж ганьба!", І натхнені бретонці повернулися обличчям до супротивника.

На портреті роботи Леонардо да Вінчі кохана міланського герцога Людовіко Сфорца, Цецилія Галлерани, тримає в руках горностая (нині вважається що це фуро - альбиносная форма чорного тхора (Mustela putorius furo). З одного боку він є натяком на прізвище Сесілії, Galleriani, схожу на грецьке galee (горностай), з іншого - на самого Людовіко Сфорца, у якого в одному з гербів був присутній горностай.