Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Градський, Олександр Борисович


Gradsky cropped.jpg

План:


Введення

Олександр Борисович Градський (нар. 3 листопада 1949, Копейськ) - радянський і російський співак, мультиінструменталіст, автор пісень, поет, композитор. Один з основоположників російського року. Заслужений діяч мистецтв Росії ( 1997) [1]. Лауреат Державної премії РФ ( 1999) [2]. Народний артист Росії (1999) [3].


1. Біографія

Народився 3 листопада 1949 року в Копейську.

Батько - Градський (Фрадкін) Борис Абрамович (1926) [4] [5] [6] [7], інженер-механік. Великий вплив на розвиток майбутнього музиканта справила його мати, випускниця ГІТІСу Тамара Павлівна Градський [4] [8], якою він позбувся в чотирнадцятирічному віці. В 1957 сім'я повернулася до Москви. Кілька років жив у бабусі в селі Расторгуєва Ленінського району Московської області.


1.1. Кар'єра

Засновник третьої по часу створення (після "Братів" та " Сокола ") радянської рок-групи" Слов'яни "( 1965) і принесла йому найбільшу популярність - " Скоморохи "( 1966). Також брав участь в групах: " Лос Панчос "," Скіфи ", колективі польських студентів МГУ" Таргани " [9], у складі яких виконував пісні Елвіса Преслі і твіст Арно Бабаджаняна "Пісня про Москву".

На початку 70-х режисер Андрон Міхалков-Кончаловський починав свою роботу над фільмом " Романс про закоханих ". Композитором фільму повинен був стати Мурад Кажлаев, але він відмовився. Тоді Аркадій Петров запропонував кандидатуру Градського. Градський в цьому фільмі не тільки складав музику, а й виконував вокальні партії. Що вийшов в 1974 фільм мав значний успіх і приніс популярність творцеві музики до фільму. Музичний журнал " Billboard "оголосив Градського" Зіркою року "(1974)" за видатний внесок у світову музику " [8].

Випускник факультету сольного співу ГМПІ ім.Гнесіних ( 1974).

Президент Путін вітає Олександра Градського з присвоєнням звання Народного артиста Росії, 2000 рік

У 1975 році купив свої перші "Жигулі" [10].

Автор рок-опери "Стадіон" (пам'яті Віктора Хари) ( 1985), музики до першого вітчизняного рок-балету " Людина "(по роману Редьярда Кіплінга).

З 1987 - член Спілки композиторів.

У 1988 році вперше зміг поїхати за кордон (у США) [8].

Автор музики більш ніж до 40 художніх фільмів, кільком десяткам документальних і мультиплікаційних фільмів.

Випустив більше 15 довгограючих дисків, автор декількох рок-опер і рок-балетів, багатьох пісень.

В 1988 виконав партію Звіздаря в опері Римського-Корсакова " Золотий півник "у виставі Великого театру (диригент - Євген Свєтланов).

Брав участь у телепрограмі " Білий папуга ".

Позиціонує себе як маргінал, до соратників по цеху вимогливий, журналістів не привечает (за запевненням Євгенія Додолева, саме Градський запустив в ЗМІ слово " журналюга " [10] [11] [12]).

Взяв участь в альбомі- триб'ют " Машини часу "" Машинопис ", де заспівав пісні" Мій друг (краще за всіх грає блюз) "та" Сніг ".

Голос Градського - середній за тембром між тенором-альтіно і характерним тенором.


1.2. Сім'я

  • Дядько співака - Борис Павлович Градський - брат матері, соліст ансамблю Ігоря Моїсеєва.
  • Двоюрідна сестра - Наталія Градський.
  • Олександр Градський був одружений тричі.
    • Перша дружина - Наталія. Свій перший шлюб називає "молодіжним вчинком" [10].
    • Друга - Анастасія Вертинська (актриса). Були в шлюбі з 1976 по 1980 роки, хоча розлучилися ще в 1978 [13].
    • Третя дружина - Ольга Семенівна Градський (були в шлюбі з 1980 по 2003). У Градського двоє дітей від третього шлюбу:
      • син Данило Градський - (30 березня 1981), бізнесмен;
      • дочка Марія Градський (14 січня 1986) [13]; закінчила МГУ.
  • Починаючи з 2003 [14] цивільна дружина Марина Коташенко ( 1980 народження, в 2003 році - студентка ВДІК) [15].

1.3. Деякі пісні

  • "Джоконда" (Д. Тухманов - Т. Сашко)
  • "Любов" (сл. Б. Окуджави) з к / ф "Романс про закоханих"
  • "До скла пригорнувшись особою ..." (сл. П. Елюара)
  • "Як молоді ми були" (А. Пахмутова - Н. Добронравов) з к / ф "Моя любов на третьому курсі"
  • "Я помру в хрещенські морози" (сл. М. Рубцова) з вокальної сюїти "Зірка полів"
  • "Пісенька Герцога" (Дж. Верді) з опери "Ріголетто"
  • "У полях під снігом і дощем" (сл. Р. Бернса, пров. С. Маршака)
  • "Пісня про" божевільних "" (муз. і сл. А. Градського) з к / ф "В'язень замку Іф"
  • "Нащадки" (сл. С. Чорного) з вокальної сюїти Сатири
  • "Нічий" (Ю. Саульського - Є. Євтушенко) з к / ф "Сонце, знову сонце"
  • "Пісня про дружбу" (сл. Б. Окуджави) з к / ф "Романс про закоханих"
  • "Арія Каварадоссі" (Recondita armonia ...) (Д. Пуччіні) з опери "Тоска"
  • "У твоїх очах" (сл. М. Рубцова) з вокальної сюїти "Зірка полів"
  • "Пісня про свободу" (муз. і сл. А. Градського) з к / ф "В'язень замку Іф"
  • "Скоморохи" (сл. В. Сауткіна)
  • "Пісня про кораблі" або "Дідівська човен" (Е. Артем'єв - Н. Кончаловська) з к / ф "Свій серед чужих, чужий серед своїх"
  • "Балада про рибальському селищі Аю" (Ю. Саульського - Є. Євтушенко) з к / ф "Сонце, знову сонце"
  • "Арія Хозе" (Ж. Бізе) з опери "Кармен"
  • "Нічна пісня п'яниці" (сл. С. Чорного) з вокальної сюїти Сатири
  • "Я - Гойя" (сл. А. Вознесенського)
  • "Пісня про золото" (муз. і сл. А. Градського) з к / ф "В'язень замку Іф"
  • "Нічне" (сл. М. Рубцова) з вокальної сюїти "Зірка полів"
  • "Повернення" (сл. Б. Окуджави) з к / ф "Романс про закоханих"
  • "Гори, гори, моя звезда" (П. Булахов - В. Чуевскій) Романс
  • "Наш старий будинок" (сл. Р. Бернса, пров. С. Маршака)
  • "Пісня про совість" (Ю. Саульського - Є. Євтушенко) з к / ф "Сонце, знову сонце"
  • "Жовтий будинок" (сл. С. Чорного) з вокальної сюїти Сатири
  • "Жив-був я" (Д. Тухманов - С. Кірсанов)
  • "Нам не жити одне без одного" (А. Пахмутова - Н. Добронравов) з к / ф " О спорт, ти - мир! "
  • "Про собаках" (сл. М. Рубцова) з вокальної сюїти "Зірка полів"
  • "Не співай, красуня" (С. Рахманінов - О. Пушкін) Романс
  • "Колискова" (сл. М. Кончаловської) з к / ф "Романс про закоханих"
  • "Тільки раз бувають у житті зустрічі" (Б. Фомін - П. Герман) Романс
  • "Пісня блазня" (сл. Р. Бернса, пров. С. Маршака)
  • "Синій ліс" (муз. і сл. А. Градського)
  • "Пісня про дельфінів" (Ю. Саульського - Є. Євтушенко) з к / ф "Сонце, знову сонце"
  • "Молитва" (сл. С. Чорного) з вокальної сюїти Сатири
  • "Буде ласкавий дощ" (сл. С. Тісдейл, пров. Л. Жданова)
  • "Розлючений будзагін" (А. Пахмутова - Н. Добронравов) з к / ф "Моя любов на третьому курсі"
  • "Арія Калафа" (Д. Пуччіні) з опери "Турандот"
  • "Зірка полів" (сл. М. Рубцова) з однойменної вокальної сюїти
  • "Давайте почнемо" (муз. і сл. Дж. Денвера) - ісп. Олександр Градський (англійською мовою)
  • "Антіперестроечний блюз" (муз. і сл. А. Градського)
  • "Пісня про птахів" (сл. М. Глазкова) з к / ф "Романс про закоханих"
  • "Виходжу один я на дорогу" (Е. ШАШІН - М. Лермонтов) Романс
  • "Пам'яті поета" (про В. С. Висоцького) (муз. і сл. А. Градського)
  • "Південна прощальна" (муз. і сл. А. Градського)
  • "Подруга вугляра" (сл. Р. Бернса, пров. С. Маршака)
  • "Пісня про матір" (сл. М. Кончаловської) з к / ф "Романс про закоханих"
  • "Театр" (сл. С. Чорного) з вокальної сюїти Сатири
  • "Santa Lucia" (Дж. Коттре) Неаполітанська пісня
  • "Ми не чекали змін" або "Телевізійна" (муз. і сл. А. Градського)
  • "Пісня про друга" (муз. і сл. А. Градського)
  • "Мені з дитинства снилася висота" (А. Пахмутова - Н. Добронравов) з к / ф "О спорт, - ти світ!"
  • "Пісня про Монте-Крісто" (муз. і сл. А. Градського) з к / ф "В'язень замку Іф"
  • " Замикаючи коло "(К. Кельмі - М. Пушкіна) - ісп. (Кріс Кельмі, Олександр Градський, Юрій Горьков, Костянтин Нікольський, Олександр Ситковецьке, Віталій Дубінін, Сергій Мінаєв, Ованес Мелік-Пашаєв, Андрій Макаревич, Олександр Монин, Григорій Безуглий , Євген Маргуліс, Марина Капуро, Павло Сміян, Жанна Агузарова, Анатолій Альошин, Андрій Давідян, Валерій Сюткін, Юрій Давидов, Олександр Іванов, Олександр Кутіков, Дмитро Варшавський, Артур Беркут)

2. Дискографія

  • 1972 - Як прекрасний цей світ
  • 1973 - Співає Олександр Градський
  • 1974 - Романс про закоханих
  • 1976 - Сонце, знову сонце
  • 1978 - Олександр Градський і ансамбль "Скоморохи"
  • 1979 - Тільки ти вір мені
  • 1980 - Російські пісні
  • 1983 - Нам не жити одне без одного
  • 1984 - Саме життя (Сюїта на вірші Поля Елюара. Запис 1981 р.)
  • 1986 - Зірка полів (Сюїта на вірші Миколи Рубцова. Запис 1982 р.)
  • 1987 - "Сатири" (Запис 1980 р.)
  • 1987 рік - Давайте почнемо
  • 1987 рік - Утопія Олександра Градського (Запис 1979 р.)
  • 1987 рік - Роздуми блазня (Записи 1971-1974 р.)
  • 1988 - Флейта і рояль (На вірші В. Маяковського та Б. Пастернака. Запис 1983 р.)
  • 1988 рік - Ностальгія (Сюїта на вірші Володимира Набокова. Запис 1984 р.)
  • 1989 - Монте-Крісто
  • 1989 рік - Концерт-сюїта (Записи 1979-1987 р.)
  • 1990 - Експедиція
  • 1994 - Несвоевременния пісні
  • 1994 рік - Фрукти з кладовища
  • 1996 - живцем в "Росії"
  • 1996 рік - Золоте мотлох
  • 2000 - живцем в "Росії" - 2
  • 2003 - Хрестоматія
  • 2003 рік - Пісні для Іри
  • 2011 рік - Неформат

3. Рок-опери

4. Балети

  • 1988 рік - "Людина"
  • "Распутін"
  • "Єврейська балада"

5. Фільмографія

5.1. Ролі в кіно

  1. 1975 - " Концерт для двох скрипок "
  2. 1985 - "вітражних справ майстер"
  3. 1991 - " Геній "
  4. 2000 - " Бандитський Петербург.Фільм 1.Барон "

5.2. Вокальні партії

  1. 1974 - " Свій серед чужих, чужий серед своїх "
  2. 1974 - " Романс про закоханих "
  3. 1975 - " Концерт для двох скрипок "
  4. 1975 - " Новорічні пригоди Маші і Віті "- вокал Кащея Безсмертного, виконаного Миколою Боярським
  5. 1976 - "Сонце, знову сонце"
  6. 1976 - "Пісні під хмарами"
  7. 1976 - "Моя любов на третьому курсі"
  8. 1976 - " Блакитне щеня "- вокал Моряка, Риби-пили
  9. 1977 - "Легенда про старого маяку"
  10. 1977 - " Принцеса і людожер "
  11. 1978 - "Наздожени-вітер"
  12. 1978 - "Поговоримо, брат ..."
  13. 1979 - " З коханими не розлучайтеся "
  14. 1980 - " О спорт, ти - мир! "
  15. 1986 - " Життя Клима Самгіна "
  16. 1988 - " Перевал "
  17. 1989 - " В'язень замку Іф "
  18. 1989 - "Стереотипи"
  19. 1989 - " Мистецтво жити в Одесі "

5.3. Композиторська фільмографія

  1. 1974 - " Романс про закоханих "
  2. 1976 - "Сонце, знову сонце"
  3. 1977 - "Легенда про старого маяку"
  4. 1977 - " Принцеса і людожер "
  5. 1978 - "Поговоримо, брат ..."
  6. 1978 - "Наздожени-вітер"
  7. 1979 - " Камертон "
  8. 1978 - " Алмазна стежка "
  9. 1979 - " Полювання "
  10. 1985 - " Слідство ведуть ЗнаТоКи.Пожежа "
  11. 1986 - " В одну-єдину життя "
  12. 1988 - " Перевал "
  13. 1989 - " В'язень замку Іф "
  14. 1989 - "Рок і фортуна"
  15. 1989 - " Мистецтво жити в Одесі "
  16. 1989 - "Стереотипи"
  17. 2000 - " У серпні 44-го ... "
  18. "Спадкоємці Прометея"

5.4. Документальні фільми

  1. 1979 - "Подвиг. Шифр 12080"
  2. 1989 - "І не кінчається рядок" (цикл віршів В.Набокова і музика А.Градского)
  3. "Мода, мода"

6. Відеокліпи

Примітки

  1. www.gradsky.com - www.gradsky.com/time2000.shtml
  2. Знамениті люди Москви - www.csn-media.ru/transactions/70/1499/10539/
  3. Почесне звання присвоєно указом президента Росії № 1471 від 3 листопада 1999
  4. 1 2 МИ ТУТ / Публікації / Номер # 261 / Всенародний Градський - www.newswe.com/index.php?go=Pages&in=view&id=2316
  5. Gradsky.com :: Перегляд теми - Новини інтернету 2010 - www.gradsky.com/forum/viewtopic.php?p=4226&sid=45114b4e74270eb8d759375f75d38aae
  6. http://botinok.co.il/node/70047 - botinok.co.il/node/70047
  7. Градський ювілей - www.newlookmedia.ru/?p=2295 # more-2295
  8. 1 2 3 Насрать у Вічність - text.newlookmedia.ru /? p = 1737 # more-1737
  9. Насрать у Вічність - text.newlookmedia.ru /? p = 1737
  10. 1 2 3 Без цензури :: Самий неполіткоректний сайт рунета - www.razgovor.org/interviu/article981/
  11. Великий Новосибірськ - Олександр Градський: "У мене ворогів немає. Я їх ліквідую, або перетворюю в друзів" - www.megansk.ru/partevents/1181023881
  12. КАБАРЕ-ДУЕТ "АКАДЕМІЯ": "ВИЩА ТОЧКА В МИСТЕЦТВІ - трагіфарс". Ірина КАРПІНОС - www.zn.ua/3000/3680/43525/
  13. 1 2 Видавничий Дім "Новий Погляд" Градський ювілей - text.newlookmedia.ru /? p = 2295 # more-2295
  14. Trend Life: Жахливе одкровення Олександра Градського - www.trend.az/life/interview/1571882.html
  15. ТОП-новини - Інтернет-видання "Публічні люди" - www.pl.com.ua - www.pl.com.ua/?pid=61&artid=7408

Література


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Градський (громада Градський)
Олександр Борисович
Белявський, Олександр Борисович
Годунов, Олександр Борисович
Столпер, Олександр Борисович
Попов, Олександр Борисович
Лакієр, Олександр Борисович
Журбін, Олександр Борисович
Гольденвейзер, Олександр Борисович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru