Гривистий вовк

Гривистий вовк [1] [2] або гуара [2], агуарачай [2] ( лат. Chrysocyon brachyurus ) - Хижий ссавець сімейства псових; єдиний представник роду Chrysocyon. У перекладі з грецького його назва означає "куцохвоста золотиста собака".


Найбільший представник сімейства псових в Південній Америці, гривистий вовк володіє унікальною зовнішністю. Він, скоріше, схожий на крупну лисицю на високих, струнких ногах, ніж на вовка. Тіло у нього досить короткий (125-130 см), ноги дуже високі (висота в холці 74-87 см); важить він 20-23 кг. Непропорційність статури ще сильніше підкреслюється високими вухами і коротким (28-45 см) хвостом, а також подовженою мордою: довжина його черепа 21-24 см. Довгі ноги гривистий вовк, мабуть, є еволюційним пристосуванням до місця проживання - трав'янистим рівнинам; вони допомагають вовку оглядати околиці, рухаючись у високій траві. Примітно, що цуценята гривистий вовк народжуються коротконогими. Збільшення довжини кінцівки йде за рахунок зростання гомілки та плюсни, як у гепардів, проте грівістих вовків не можна назвати гарними бігунами.

Волосяний покрив у цього вовка високий і досить м'який. Загальне забарвлення жовтувато-руда, підборіддя і кінець хвоста світлі. Від маківки до середини спини йде чорна смуга. Кінцівки темні. На морді бувають темні плями. Шерсть на загривку і у верхній частині шиї довша (до 13 см) і густа і утворює гриву, яка встає дибки і візуально збільшує розміри тварини, коли воно стурбоване або агресивно.

Грівістих вовки ведуть нічний і сутінковий спосіб життя; протягом дня вони зазвичай відпочивають серед густої рослинності, зрідка переміщаючись на невеликі відстані. Самці більш активні, ніж самки. Основою соціальної структури у грівістих вовків є шлюбна пара, яка займає один домашній ділянку (близько 27 км ), але в іншому досить незалежна. Самець і самка відпочивають, полюють і подорожують порізно. Межі ділянки охороняються від бродячих самців і позначаються сечею і фекаліями, залишає в певних місцях. У неволі відносини між самцем і самкою більш тісні, вони спільно годуються і сплять; самці в неволі виказують турботу про потомство, охороняючи і годуючи цуценят. Самці в неволі встановлюють ієрархічні відносини.


1. Поширення

Гривистий вовк розповсюджений на півночі від гирла річки Парнаїба (північний схід Бразилії) до сходу Болівії; на півдні ареал включає Парагвай і штат Ріу-Гранді-ду-Сул ( Бразилія). Перш водився також на південному сході Перу, в Уругваї та на півночі Аргентини (до 30 пн.ш.), але в цих областях, очевидно, вимер.


2. Спосіб життя і харчування

Гривистий вовк населяє в основному відкриті трав'янисті і чагарникові рівнини. Його можна зустріти в сухих саванах і на узліссях лісів Мату-Гросу, в бразильському Кампос, на горбкуватих рівнинах північного Парагваю і в болотистих районах Гран-Чако. Довгі ноги дозволяє йому легко пробиратися серед високої трави і здалеку помічати здобич. У горах або дощових лісах він не зустрічається. Повсюдно на своєму ареалі рідкісний.

Грівістих вовки ведуть нічний і сутінковий спосіб життя; протягом дня вони зазвичай відпочивають серед густої рослинності, зрідка переміщаючись на невеликі відстані. Самці більш активні, ніж самки. Основою соціальної структури у грівістих вовків є шлюбна пара, яка займає один домашній ділянку (близько 27 км ), але в іншому досить незалежна. Самець і самка відпочивають, полюють і подорожують порізно. Межі ділянки охороняються від бродячих самців і позначаються сечею і фе каліямі, залишає в певних місцях. У неволі відносини між самцем і самкою більш тісні, вони спільно годуються і сплять; самці в неволі виказують турботу про потомство, охороняючи і годуючи цуценят. Самці в неволі встановлюють ієрархічні відносини.

У раціоні гривистий вовк майже в рівних пропорціях присутня їжа тваринного і рослинного походження. Полює він переважно на дрібних тварин: гризунів ( агути, пака, туко-туко), кроликів, броненосців. Поїдає також птахів і їх яйця, рептилій, равликів і комах; їсть банани, гуаву і рослина з роду паслін Solanum lycocarpum. Останнє, мабуть, допомагає гривистий вовк позбавлятися від круглого хробака свайнік-велетень (Dioctophyme renale), який паразитує в нирках. Їсть також коріння і бульби різних рослин. При нагоді гривистий вовк нападає на свійську птицю; зрідка може понести новонародженого ягняти або порося. На людей грівістих вовки не нападають.

Самці грівістих вовків видають наступні звуки: глибокий горловий гавкіт, який можна почути відразу після заходу сонця, довгий гучне виття, за допомогою якого вовки, розділені великою відстанню, спілкуються один з одним, і глухе бурчання, яким вони відганяють суперників.


3. Розмноження

Гривистий вовк моногамні. Репродуктивний цикл вивчений мало. Наступ шлюбного періоду, очевидно, контролюється фотоперіоду - в неволі гривистий вовк спаровуються в жовтні-лютому в Північній півкулі і в серпні-жовтні - в Південній Америці. Тічка у самок буває один раз на рік і триває від 1 до 4 днів.

Вагітність, як і у багатьох псових, триває 62-66 днів. Притулок самка влаштовує в густій ​​рослинності. У посліді 1-5 цуценят, максимум - 7. Цуценята при народженні важать 340-430 г і швидко розвиваються. Очі у них відкриваються на 9 день, а вже на 4-й тиждень вони починають харчуватися їжею, відригнути матір'ю. Забарвлення у них спочатку темно-сірий, але у віці 10 тижнів змінюється на рудий. Лактація у самки триває до 15 тижнів. Про участь батька у вирощуванні молодняку ​​в природному стані невідомо.

Статевої зрілості молоді гривистий вовк досягають в рік; в неволі живуть до 12-15 років.


4. Статус популяції

Щільність популяції гривистий вовк низька; дослідження, проведені в 1964 - 1967 рр.. в Бразилії на площі 650 000 км показали, що 1 тварина зустрічається приблизно на 300 км . Статус гривистий вовк в міжнародної Червоної книги - "near threatened", що означає "під загрозою".

У деяких районах гривистий вовк іноді нападає на овець. Наноситься їм шкоду незначний, тому що гривистий вовк всюди нечисленний. Вирубка лісів під оранку робить на цей вид, швидше, сприятливий вплив, оскільки збільшує площу місць, придатних для його проживання. Однак на інтенсивно використовуваних сільськогосподарських угіддях гривистий вовк не зустрічаються. Вони також схильні до захворювань, зокрема парвовирусного інфекції (чумки).


5. Походження

Незважаючи на зовнішню схожість з лисицями, гривистий вовк не є їх близьким родичем. Зокрема, у нього відсутня характерний для лисячих вертикальний зіницю. Його спорідненість з родом Dusicyon ( Фолклендская лисиця) також виявилося спірним. Мабуть, він є реліктовим видом, пережили вимирання великих південно-американських псових в кінці плейстоцену.

Примітки

  1. Соколов В. Є. Пятіязичний словник назв тварин. Ссавці. Латинський, російська, англійська, німецька, французька. / За загальною редакцією акад. В. Є. Соколова. - М .: Рос. яз., 1984. - С. 94. - 10 000 екз.
  2. 1 2 3 А. Г. Банніков та ін Життя тварин. - Москва, Просвітництво, 1971 р., том 6, C. 320