Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гринько, Микола Григорович



План:


Введення

Микола Григорович Гринько ( 1920 - 1989) - радянський актор театру і кіно. Народний артист УРСР ( 1973). Член ВКП (б) з 1943.


1. Біографія

Народився 22 травня 1920 в родині акторів Робітничо-селянського пересувного театру на Україні. З дитинства мріяв стати актором, але плани порушила Велика Вітчизняна війна.

У 1940 році покликаний у РККА, спрямований в 619 БАО. На фронті Гринько служив стрільцем-радистом на бомбардувальниках дальньої дії і був комсоргом полку. Гвардії старшина. За активну участь в художній самодіяльності і комсомольську роботу нагороджений медаллю "За бойові заслуги" (наказ від 07.11.1944 року № 011 / н по 8-ї гвардійської авіаційної Орловської дивізії дальньої дії). Після війни став помічником режисера, а згодом - провідним актором театру, багато працював на естраді.

На "рідний" студії імені О. П. Довженка його знімали дуже мало, не запропонували жодної головної ролі. Більш плідно його талант використовувався московськими кіностудіями, де він зіграв свої кращі й найбільші ролі.

1946 - актор драматичних театрів Запоріжжя і Ужгорода.
1955 - актор і художній керівник Київського естрадного оркестру "Дніпро".
1963 - актор Київській кіностудії імені О. П. Довженка.
1969 - заслужений артист УРСР
1973 - народний артист УРСР.

Найвідоміші ролі - Тато Карло ( "Пригоди Буратіно"), Професор ( "Сталкер"), професор Громов ( "Пригоди Електроніка"), які зробили його популярним у всій країні.

Фактура Гринько - висока, трохи сутула худорлява фігура, виразне добре обличчя з м'якими рисами, велике позитивне чарівність. Своїх героїв артист незмінно наділяв великою душевною теплотою, м'якістю і мудрістю .

Помер від лейкемії 10 квітня 1989. Похований у Києві на Байковому кладовищі.


2. Фільмографія

У кінофільмах його ролі часто озвучувалися іншими акторами.

  1. 1951 - Тарас Шевченко - Селянин
  2. 1956 - Є такий хлопець - Сарафанов
  3. 1956 - Павло Корчагін - Чекіст
  4. 1961 - Світ входить - Американський солдат
  5. 1962 - Веселі історії - дядя Боря
  6. 1962 - Іванове дитинство - Грязнов
  7. 1962 - Велика дорога - Комбриг
  8. 1962 - Сірий вовк
  9. 1963 - Стежки-доріжки - Міліціонер
  10. 1963 - Мовчать тільки статуї - Іваненко
  11. 1964 - Тіні забутих предків - Бананг
  12. 1964 - Сон - Богородський
  13. 1965 - Вірність - Поляк
  14. 1966 - Поганий анекдот - військовий
  15. 1965 - Ми, російський народ - Чортомлик
  16. 1965 - Загибель ескадри - Артем
  17. 1966 - Формула веселки - Відпочивальник на спортбазе
  18. 1966 - Авдотья Павлівна - директор
  19. 1966 - Андрій Рубльов - Данило Чорний
  20. 1967 - Війна і мир - де Саль
  21. 1967 - Бур'ян - Миронов
  22. 1967 - Тиха Одеса - Золотаренко
  23. 1968 - Один шанс з тисячі - Прохоренко
  24. 1969 - Тільки три ночі - Серафим
    Микола Гринько (крайній зліва) в ролі Професори - фільм "Сталкер"
  25. 1969 - Золоті ворота - Архімандрит
  26. 1969 - Сюжет для невеликого оповідання - А. П. Чехов
  27. 1969 - Небезпечні гастролі - Андрій Максимович (Віконт де Корделія)
  28. 1970 - Один з нас - Келлер
  29. 1971 - Чорне сонце - Джон Барт
  30. 1971 - Море у вогні - генерал Петров
  31. 1971 - Комісари
  32. 1971 - Рудобельская республіка - Врангель
  33. 1971 - Лада з країни Берендеїв - Міністр
  34. 1972 - Нічний мотоцикліст - капітан міліції Комаровський
  35. 1972 - Соляріс - батько Кріса Кельвіна
  36. 1972 - Остання справа комісара Берлаха - "Гулівер"
  37. 1973 - Ринг - Хромченко
  38. 1973 - Ефект Ромашкіна
  39. 1973 - Міста і роки - Ліпендін
  40. 1974 - Весняні перевертиши - Василь Васильович
  41. 1974 - Дзеркало - Іван, директор друкарні
  42. 1974 - Щовечора після роботи - Завуч
  43. 1974 - Новосілля
  44. 1974 - Ні пуху, ні пера! - Радікулітнік
  45. 1974 - Під кам'яним небом - Старостін
  46. 1974 - Пригоди в місті, якого немає - Дон Кіхот
  47. 1974 - Романс про закоханих - Віце-адмірал
  48. 1974 - 1978 - Дума про Ковпака - Д. С. Коротченка
  49. 1974 - Не болить голова у дятла - тато Мухи
  50. 1974 - Шпак і Ліра - Михайло Михайлович ("дядя Ваня")
  51. 1975 - Пригоди Буратіно - папа Карло
  52. 1975 - Полковник у відставці - Корній Корнійович Полунін
  53. 1975 - Сталеве колечко - Солдат
  54. 1975 - Зникла експедиція - професор Смілков
  55. 1975 - Афоня - дядько Єгор
  56. 1975 - Автомобіль, скрипка і собака Клякса - Контрабас / тато Олега
  57. 1975 - Без права на провал - Іван
  58. 1975 - У самого Чорного моря - Москвич у відпустці
  59. 1976 - Ати-бати, йшли солдати - Полковник
  60. 1976 - еквілібристи - Конюх
  61. 1976 - Тимур і його команда - полковник Александров, батько Жені і Ольги
  62. 1976 - Двадцять днів без війни - В'ячеслав Вікторович
  63. 1976 - Така вона, гра - Лавров Валерій Микитович (директор футбольного клубу вищої ліги)
  64. 1976 - "Сто грам" для хоробрості - Нікітін
  65. 1976 - Фантазії Веснухіна - міліціонер Степан Степанович
  66. 1976 - Звільнення Праги - генерал Бредлі
  67. 1977 - Юлія Вревська - Савашевіч
  68. 1977 - Хто поїде в Трускавець - Батько
  69. 1977 - Сонце, знову сонце
  70. 1978 - Море - Рагулін
  71. 1978 - Випадкові пасажири
  72. 1978 - Поки божеволіє мрія - Корчагін
  73. 1978 - Підпільний обком діє - Д. С. Коротченка
  74. 1978 - У мене все нормально - Григор'єв
  75. 1978 - Свято печеної картоплі - Німець
  76. 1979 - Випадкові пасажири - Елізарич
  77. 1979 - Мій генерал - Савченко
  78. 1979 - Останнє полювання - Шатохін
  79. 1979 - Пригоди Електроніка - професор Громов
  80. 1979 - Сталкер - Професор
  81. 1979 - Охоронець - Червоний командир
  82. 1980 - Два довгих гудки в тумані - Калашников
  83. 1980 - Соло - Музикант
  84. 1980 - Громадянин Лешка - Галайда
  85. 1980 - Тегеран-43 - Єрмолін
  86. 1980 - На початку славних справ - старець Нектарій
  87. 1980 - Від Бугу до Вісли - Д. С. Коротченка
  88. 1981 - Ярослав Мудрий - Никон
  89. 1981 - Наказ: вогонь не відкривати - Разін
  90. 1981 - Очікування полковника Шалигіна - Шалигін
  91. 1981 - Будьте моїм чоловіком - відпочиваючий
  92. 1981 - Депутатський годину - Петрунін
  93. 1981 - Залишаюся з вами - Горєлов
  94. 1981 - Останній гейм - Вікентій Ілліч
  95. 1981 - Оленяча полювання - Дашкевич
  96. 1981 - Про тебе - Батько
  97. 1981 - Ти повинен жити - Семен Григорович
  98. 1982 - Простір для маневру - Демидов
  99. 1982 - Відлига - дід
  100. 1982 - Таємниця, відома всім - пірат "Товстун"
  101. 1983 - Щастя Никифора Бубнова - Начальник шахти
  102. 1983 - Прискорення - Професор
  103. 1983 - Як я був вундеркіндом - Академік
  104. 1983 - Тут твій фронт - парторг
  105. 1983 - Голос пам'яті - робот Рейн
  106. 1983 - Миргород і його мешканці - Іван Іванович
  107. 1984 - Той, хто йде слідом - вчитель
  108. 1984 - Без права на провал - Командир
  109. 1984 - Невідомий солдат - Дідусь
  110. 1984 - Звинувачення - Слесаренко
  111. 1985 - Сестра моя Люся
  112. 1985 - Стрибок - Шляховиків
  113. 1985 - Важка посадка - Головний конструктор
  114. 1985 - Пароль знали двоє - Кабардин
  115. 1986 - Скарга
  116. 1986 - Співуча Росія - Образцов
  117. 1986 - Мільйон у шлюбному кошику - дід Сімоне
  118. 1986 - Щасливий, хто любив ... - Матвій Овсійович
  119. 1986 - Звинувачується весілля - Іван Тимофійович, вчитель, гість
  120. 1987 - До розслідування приступити.Наклеп. - Федін
  121. 1987 - У Криму не завжди літо
  122. 1987 - Вийти з лісу на галявину
  123. 1987 - Одного разу збрехавши - академік Станіслав Сергійович Шешко
  124. 1987 - На переломі - Лесь Волощак
  125. 1988 - Пропоную руку і серце - Микола Михайлович
  126. 1988 - Генеральна репетиція - Директор

Примітки


Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Єршов, Микола Григорович
Мінх, Микола Григорович
Лавров, Микола Григорович
Абутков, Микола Григорович
Сичов, Микола Григорович
Дебольский, Микола Григорович
Чеботарьов, Микола Григорович
Крапівянскій, Микола Григорович
Столєтов, Микола Григорович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru