Знаймо

Додати знання

приховати рекламу

Цей текст може містити помилки.

Гурзо, Сергій Сафонович


Фото

План:


Введення

Сергій Сафонович (Сафронович) Гурзо ( 1926 - 1974) - радянський актор театру і кіно. Лауреат двох Сталінських премій ( 1949, 1951).


1. Біографія

Сергій Гурзо народився 23 вересня 1926 в Москві в патріархальної московської сім'ї. Його дід був протоієреєм, батько - лікарем, мама викладала точні науки в Гнесинці. Дядя Сергія - Іван Михайлович Кудрявцев був народним артистом, грав на сцені МХАТу.

У сім'ї Гурзо було троє дітей, жили вони в комунальній квартирі, в старому будинку на Кузнецькому. З цього будинку Сергій у шістнадцять років пішов добровольцем на фронт. В Польщі в 44-м він отримав тяжке поранення. Рік лікувався в госпіталях, після чого вирішив поступати у ВГИК.

У ВДІК Сергій поступив з першої спроби і тут же, в 1946, під час навчання на другому курсі одружився на Надії Василівні Самсонової. Навчався він у майстерні Бориса Бібікова і Ольги Пижової.

Дебютом Сергія Гурзо на кіноекрані стала роль Сергія Тюленіна у фільмі Сергія Герасимова "Молода гвардія" вийшов в 1948. Сергій Тюленін, зіграний Гурзо, став однією з головних удач картини. Глядачі тих років із завмиранням серця стежили за тим, як Сергійко Тюленін підпалював німецьку біржу, встановлював прапор над міською управою в ніч на 7 листопада....

Сергій Сафонович Гурзо помер в ленінградської лікарні 19 вересня 1974. Чотирьох днів він не дожив до свого 48-річчя. На його похорон на Південному кладовищі Ленінграда зібралося багато людей, хоча офіційних повідомлень про смерть не було. Незважаючи ні на що, його все ще пам'ятали і любили.


2. Фільмографія

  1. 1948 - Молода гвардія - Сергій Тюленін
  2. 1950 - У мирні дні - Павло Паничук, матрос-торпедист
  3. 1950 - Далеко від Москви - Петя Гудкіна
  4. 1950 - Сміливі люди - Василь Терентійович Говорухін
  5. 1952 - Назустріч життя - Віктор Басов
  6. 1953 - Застава в горах - сержант Кулешов
  7. 1953 - Тривожна молодість - Яшка Тиктор
  8. 1956 - Неспокійна весна - Женька Омега
  9. 1958 - Народжені бурею - Андрій Птаха
  10. 1959 - Все починається з дороги - Олександр Коршунов
  11. 1961 - Горизонт - водій вантажівки
  12. 1961 - Два життя - Філька / Гвоздь і солдатів
  13. 1961 - Дипломат (короткометражний)
  14. 1962 - Перший м'яч (короткометражний)

3. Нагороди та премії

  • Сталінська премія певрой ступеня (1949) - за виконання ролі Сергія Тюленіна у фільмі "Молода гвардія" (50)
  • Сталінська премія другого ступеня (1951) - за виконання ролі Василя Терентійовича Говорухіна в фільмі "Сміливі люди" (1950)

Література

  • Кіно: Енциклопедичний словник. М., 1987. - С.109.

Цей текст може містити помилки.

Схожі роботи | скачати

Схожі роботи:
Сергій
Сахновський, Сергій
Старостін, Сергій
Сергій (Звєрєв)
Сергій (Спаський)
Щукін, Сергій
Калугін, Сергій
Воронін, Сергій
Сергій Олександрович
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru